CAO Defense Ministry Preli Exam Solution 2019

CAO Defense Ministry : CAO Defense Ministry Preli Exam অনুষ্ঠিত হয়ে গেল ০৫ এপ্রিল, ২০১৯ তারিখে। সনাতন দা’র আড্ডার এই পোস্টে CAO Defense Ministry Preli Exam Solution প্রয়োজনীয় Explanation সহ দেয়া হল। CAO Defense Ministry Preli Solution কে চেষ্টা করেছি নির্ভুল করার। তারপরও যদি ভুল থেকে যায় তাহলে ধরিয়ে দিবেন।

CAO Defense Ministry Preli Exam Full Solution 2019 

CAO Defense Ministry এক্সামে প্রতিটি প্রশ্নের উত্তরের জন্য সরবরাহকৃত OMR শীঠে সঠিক নিয়মে বৃত্ত ভরাট করতে হবে। কোন প্রকার ঘষামাজা কিংবা একাধিক বৃত্ত ভরাট করলে সংশ্লিষ্ট প্রশ্নটির উত্তর ভুল ও বাতিল বলে গন্য হবে।

CAO Defense Ministry, ministry of defence,ministry of defence recruitment,assistant director ministry of defence past papers,ministry of defense assistant paper,assistant director asf,how to prepare for assistant director ib,assistant director jobs 2019, ministry of defence,deputy minister of defense,ministry of defence police,norwegian ministry of defence,department of defense,ministry of national defence fc 0-2 naga world fc 2018 highlight,defense,india russia defence,u.s national defense ministry highlight

CAO Defense Ministry Preli Exam Full Solution : Bangla

১. বাংলা সাহিত্যে চলিত রীতির প্রবর্তক কে?

A. ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

B. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

C. প্যারীচাদ মিত্র

D. প্রমথ চৌধুরী

Answer: D. প্রমথ চৌধুরী

২. বাংলা ভাষা ও সাহিত্যের প্রাচীন নিদর্শন কোনটি?

A. চর্যাপদ

B.  মহাভারত

C. রামায়ণ

D. জঙ্গনামা

Answer: A. চর্যাপদ

৩. ক্রিয়ার কাল ও পুরুষ কোন তত্ত্বের আলােচ্য বিষয়?

A.  ধ্বনিতত্ত্ব

B. রূপতত্ত্ব

গ. বাক্যতত্ত্ব

D. ছন্দতত্ত্ব

Answer: B. রূপতত্ত্ব

৪. “Prothesis”- এর বাংলা প্রতিশব্দ কোনটি?

A.  ধ্বনি সংযুক্তি

B. স্বরভক্তি

C. আদি স্বরাগম

D. বিপ্রকর্ষ

Answer: C. আদি স্বরাগম

৫. ‘মার্তণ্ড’- এ শব্দটির সমার্থক শব্দ কোনটি?

A.  নিষ্ঠুর

B. সূর্য

গ. কঠোর

D. সাধু

Answer: B. সূর্য

৬. কোনটি স্বরাগমের উদাহরণ?

A.  পিরীতি

B.  বিলিতি

C. বসতি

D.  উড়নি

Answer: A.  পিরীতি

৮. নিপাতনে সিদ্ধ ‘ষ’ এর ব্যবহার হয়েছে কোনটিতে?

A.  মুমূর্ষ

B. অনুষজ্ঞ

C. বর্ষণ

D. ভূষণ

Answer: D. ভূষণ

৯. সঞ্চয়’ শব্দের সন্ধিবিচ্ছেদ কোনটি?

A. সন্+চয়

B. সম্+চয়

C. সঙ+চয়

D.  সৎ+চয়

Answer: B. সম্+চয়

১০. ‘চাহিদা’ শব্দটি কোন ভাষা থেকে নেয়া?

A.  পর্তুগিজ

B.  চীনা

C. পাঞ্জাবী

D.  তুর্কি

Answer: C. পাঞ্জাবী

১১. ‘মহকুমা শব্দটি কোন ভাষা থেকে এসেছে?

A.  তুর্কি

B. ফারসি

C. পর্তুগিজ

D. আরবি

Answer: D. আরবি

১২. কোনটি নাম ধাতু?

A. খা

B. কর

C. ঘুমা

D. ছাড়

Answer: C. ঘুমা

১৩. নিচের কোনটি ‘ইমন প্রত্যয় যােগে গঠিত?

A. কুসুমিত

B.  মােলায়েম

C. পঙ্কিল

D.  নীলিমা

Answer: D.  নীলিমা

১৪. কোনটি দ্বিগু সমাসের উদাহরণ?

A. শতাব্দী

B. উপজেলা

C. রাজপথ

D.  চৌচালা

Answer: A. শতাব্দী

১৫. “ঝির ঝির করে বাতাস বইছে।” এখানে দ্বিরুক্ত শব্দটি কোন অর্থ প্রকাশ করেছে?

A. ভাবের গভীরতা

B. ধ্বনিব্যঞ্জনা

গ. পৌনঃপুনিকতা

D.  সামান্যতা

Answer: B. ধ্বনিব্যঞ্জনা

১৬. নিচের কোনটি পারিভাষিক শব্দ?

A.  লুঙ্গি

B.  স্নাতকোত্তর

C. কিতাব

D. আনারস

Answer: B.  স্নাতকোত্তর

১৭. কোন বাগধারাটির অর্থ ‘নিতান্তই অলস?

A.  গোঁফ খেজুরে

B. খায়ের খা

C. কেতা দুরস্ত

D. ছা পােষা

Answer: A.  গোঁফ খেজুরে

১৮, হস্তি’ এর সাথে কোন বহুবচন প্রত্যয় যুক্ত হবে?

A. নিচয়

B.  আবলি

C. রা

D. যুথ

Answer: D. যুথ

১৯. “গৃহহীন চিরদিন থাকে পরাধীন।”- নিম্নরেখ শব্দটি কোন কারকে কোন বিভক্তি?

A.  কর্তৃকারকে শূন্য

B. কর্মকারকে শূন্য

গ. করণে শূন্য

D.  অপাদানে শূন্য

Answer: A.  কর্তৃকারকে শূন্য

২০. ‘ডেকে দেয় পাষণ্ড!’ বাক্যটিতে ক্রিয়ার ভাবটি ______।

A.  নির্দেশক

B. অনুজ্ঞাসূচক

C. সাপেক্ষ

D. আরবি

Answer: B. অনুজ্ঞাসূচক

CAO Defense Ministry Preli Exam Full Solution : English

21. First impressions are important because how you _______ initially can be as important as what you say.

A. come by

B. come back

C. come out

D. come across

Answer: D. come across

Exp: come across  = to make a particular impression

22. Airport authorities advised passengers to ______ suspicious looking people passing through the international terminal.

A. look for

B. look out for

C. look after

D. look at

Answer: B. look out for

Exp: look out for = to look carefully at people or things around you in order to try to find a particular person or thing.

23. During our walk along the beach we noticed the shining reflections on the _______ surface of the water.

A. unflinching

B. undiscriminatory

C. undulating

D. unfaltering

Answer: C. undulating

24. What is the meaning of the idiom-finger in the pie’?

A. Involving in something

B. uninterested in something

C. getting out of something

D. showing disliking

Answer: A. Involving in something

25. I am desperate. All I need really is someone to

A. take me a hand

B. put me a hand

C. give me a hand

D. show me a hand

Answer: C. give me a hand

26. We can safely say that the business is now concluded so _______.

A. that’s him

B. that’s us

C. that’s them

D. that’s it

Answer: D. that’s it

27. Nobody’s going to call me names and _______.

A. get away with it

B. get up with it

C. get on with it

D. get away from it

Answer: A. get away with it

28. There is a deadline, I’m afraid so you must not ______.

A. dither

B. doodle

C. dabble

D. diddle

Answer: A. dither

29. If you want to follow your argument I suggest you use less _____words.

A. conspicuous

B. complicated

C. confused

D. concerned

Answer: B. complicated

30. If it is a genuine picture, it is _______.

A. perfect

B. false

C. real

D. copied

Answer: A. perfect

31. I would be most obliged if you _____ pay later.

A. let me

B. permit me

C. allow me to

D. grant me to

Answer: A. let me

32. I believe we meet for lunch in an expensive restaurant and you _____ the priciest item on the menu.

A. opted

B. choose

C. tested

D. entered

Answer: A. opted

33. He found the gold coin ________ the floor.

A. as he had cleaned

B. while he cleans

C. which he is cleaning

D. while cleaning

Answer: D. while cleaning

34. Find the antonym of the word “yearn”.

A. desire

B. refuse

C. long

D. unite

Answer: B. refuse

35. What is meaning of “face the music’?

A. run away from a problem

B. Create a problem

C. deal with a problem

D. hide the truth

Answer: C. deal with a problem

36. At the ______ of the crime, police officers Interviewed eye witnessed.

A. seen

B. seem

C. scenie

D. scene

Answer: D. scene

37. _______ of the canola fields in the prairies made the whole world look like a golden blanket.

A. Roams

B. Rose

C. Rows

D. Raids

Answer: B. Rose

38. His speech was articulate and I asked him to _____ his ideas.

A. make bigger

B. spread out

C. expand on

D. clear out

Answer: C. expand on

39. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is-

A. God

3. Satan

C. Adam

D. Eve

Answer: 3. Satan

40. Terrorist often use bombs to ______ building and other kind of property

A blow in

B. blow-up

C. push

D. fall over

Answer: B. blow-up

CAO Defense Ministry Preli Exam Full Solution : Math

41. a4 + a2b2 + b4 = a2 + ab + b2 = 3, what is the value of a2 + b2?

A. 4

B. 6

C. 3

D. 2

Answer:

42. Ten years before, the ratio of the ages between father and son was 3:1 and 5 years after it would be 2:1. What are their current ages?

A. 50 and 20 years

B. 49 and 27 years

C. 55 and 25 years

D. 45 and 25 years

Answer: C. 55 and 25 years

Exp:

(3x+15)/(x+15) = 2/1

Or, 3x+15 = 2x+30

Or, x = 15

Father = 3x +10 = 3×15 + 10 = 55

Son = x+10 = 15+10 = 25

43. At what rate of profit a principal becomes Tk 460 with simple profit in 3 years and Tk. 600 with simple profit in 5 years?

A. 20%

B. 24%

C. 28%

D. 32%

Answer: C. 28%

Exp:

Principal + 5 yr int = 600 tk

Principal + 3 yr int = 460 tk

So, 2 yr int = 140 tk.

So, 3 yr int = (140×3)/2 = 210 tk.

Principal = (460-210) = 250 tk

Int. rate = (70×100)/250 = 28%

44. If a+b= -c., and a2+2ab+b2 is expressed in terms of c, which one of the following will be ?

A. –c2

B. c2

C. bc

D. ca

Answer: B. c2

Exp:

a2+2ab+b2

=(a+b)2

=(-c)2

= c2

45. Find the principal amount that produces a total value of Tk. 1014 at 4 years with 7.5 percent simple interest rate.

A. 725

B. 700

C. 780

D. 790

Answer: C. 780

Exp:

P+Pnr = 1014

Or, P(1+nr) = 1014

Or, P(1+ 4×7.5/100) = 1014

Or, P(13/10) = 1014

Or, P = 780

46. A number is 250 percent of another number. If the sum of the numbers is 98, find the value of the larger number.

A. 58

B. 60

C. 66

D. 70

Answer: D. 70

Exp:

One number = x

Another = X x 250/100 = 5x/2

ATQ,

X+5x/2=98

Or, x = 28

Larger number = (5×28)/2 = 70

47. If y = 2.5x+4 and 1.5x -2 =40 then, y = ?

A 36

B. 28

C. 22

D. 11

Answer:

Exp:

1.5x -2 =40

Or, 1.5x = 42

Or, x = 28

So, y=2.5×28+4 = 74

48. If a – 1/a =3, then find the value of a3 – 1/a3.

A. 9

B. 18

C. 27

D. 36

Answer: D. 36

Exp:

a3 – 1/a3

=( a –  1/a)3 + 3.a.(1/a)(a-1/a)

=33 + 3×3

=36

49. If x2 – √5x+1 = 0 then x2 – 1/ x4 =?

A. 1

B. √5

C. 3

D. 2√5

Answer:

50. দুটি সংখ্যার ল,সাগু ৬০ এবং C. গ.সা.গু ১০। একটি সংখ্যা অপর সংখ্যার দুই-তৃতীয়াংশ হলে ছোট সংখ্যাটি কত?

A. ২০

B. ৩০

C. ১০

D. ৪০

Answer: B. ৩০

Let, smaller number = x

So, other number = 2x/3

Other number = (60×10)/x

Now,

2x/3 = (60×10)/x

Or, 2×2 = 1800

Or, x = 30

51. How many meters is one nautical mile?

A. 1750.18 meters

B. 1853.18 meters

C. 1650.20 meters

D. 1953.18 meters

Answer: B. 1853.18 meters

52. সুদের হার দশমিক ৭৫ শতাংশ হ্রাস পাওয়াতে একজন আমানতকারীর আমানতের উপর ৪ বছরের প্রাপ্ত আয় ৭৫০ টাকা কমে যায়। তার আমানতের মোট পরিমান কত?

A. ২৫,০০০ টাকা

B. ১৮,৭৫০ টাকা

C. ৩০,০০০ টাকা

D. ১,০০,০০০ টাকা

Answer:

53. a,b,c,d চারটি ক্রমিক স্বাভাবিক সংখ্যা হলে নিচের কোনটি পূর্ণ বর্গসংখ্যা?

A. abcd

B. ab + cd

C. abcd+1

D. abcd-1

Answer: C. abcd+1

Let, a= 1, b=2, c=3, d= 4

So, abcd = 1x2x3x4 = 24

Now, abcd+1 = 24+1 = 25 = 52

54. ১টি বর্গাকার জমির ভূমির দৈর্ঘ ২০% বাড়ালে এবং প্রস্থ ১০% কমালে ক্ষেত্রফল কতটুকু হ্রাস বা বৃদ্ধি পাৰে?

A. ২% বৃদ্ধি

B. ৩% বৃদ্ধি

C. ১০% বৃদ্ধি

D. ৮% বৃদ্ধি

Answer: D. ৮% বৃদ্ধি

Exp:

A+B+AB/100= 20% (-10%) + {20x(-10)}/100 = 20% – 10% – 2% = 8%

55. যদি একটি কাজ ৯ জন লোক ১২ দিনে করতে পারে, অতিরিক্তি ৩ জন লোক নিয়োগ করলে কাজটি কতদিনে শেষ হবে?

A. ৭ দিন

B. ৯ দিন

C. ৮ দিল

D. ১০ দিন

Answer: B. ৯ দিন

Exp:

৯ জন লোক একটি কাজ করে ১২ দিনে

১ জন লোক ঐ কাজ করে ১২x৯ দিনে

১২ জন লোক ঐ কাজ করে (১২x৯)/১২ দিনে = ৯ দিনে

56. √(x + 3) = √x + √3 হলে x = কত?

A. 3

B. -3

C. 0

D. √3

Answer: C. 0

Exp:

√(x + 3) = √x + √3

Or, x+3 = x+2√x√3+3(Squaring)

Or, 2√x√3 =0

Or, 12x =0 ((squaring)

Or, x = 0

57. একটি সরলরেখার উপর অঙ্কিত বর্গের ক্ষেত্রফল ঐ সলরেখার ২৫ শতাংশের উপর অঙ্কিত বর্গের ক্ষেত্রফলের কত গুণ?

A. ১৬

B. ৪

C. ৮

D. ২

Answer: A. ১৬

Let,

সরলরেখার দৈর্ঘ = 100

সরলরেখার ক্ষেত্রফল = 1002 = 10000

সরলরেখার 25% = 25

সরলরেখার 25% এর ক্ষেত্রফল = 252 = 625

Required = 10000/625 = 16

58. একটি গাড়ির চাকা প্রতি মিনিটে ৮০ বার ঘুরলে ১.০ সেকেন্ডে চাকাটি কত ডিগ্রি ঘুরে?

A. ১৮০

B. ৪৮০

C. ৩৬০

D. ৫৪০

Answer: B. ৪৮০

Exp:

60 সেকেন্ডে ঘোরে 80 বার

1 সেকেন্ডে ঘোরে = 80/60= 4/3 বার

1 বার ঘুরে যায় 3600

4/3 বার ঘুরে যায় 360 x 4/3 = 4800

59. Find the value of log5625

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: D. 4

Exp:

log5625 = log554 = 4 log55 = 4

60. If 7x+1 = 343 then find the value of  x.

A. 4

B. 3

C. 2

D. 1

Answer: C. 2

Exp:

7x+1 = 343

Or, 7x+1 = 73

Or, x+1 = 3

Or, x = 2

CAO Defense Ministry Preli Exam Full Solution : General Knowledge

61. Who acts as the CEO of Bangladesh?

A. Honorable Prime Minister

B. Honorable President

C. Honorable Speaker

D. Home Minister

Answer: A. Honorable Prime Minister

62. Armed Forces Day is observed on

A. 19 July

B. 21 November

C. 21 March

D. 1 July

Answer: B. 21 November

63. How many departments are operating under the Ministry of Defense of the government of Peoples Republic of Bangladesh?

A. 19

B. 21

C. 20

D. 18

Answer:

64. Find the odd one.

A. After Dark

B. Will Grayson

C. Paper Town

D. Looking for Alaska

Answer: C. Paper Town

Exp:

a. Looking for Alaska is John Green’s first novel.

b. After Dark is a 2004 novel by Japanese author Haruki Murakami.

c. Will Grayson is a novel by John Green and David Levithan.

d. Paper Towns is a 2015 American romantic mystery comedy-drama film, directed by Jake Schreier, based on the 2008 novel of the same name by John Green.

65. Don’t count the days, make the days count. Quoted by whom?

A. George Washington

B. Muhammad Ali

C. Edmund Hilary

D. Isaac Newton

Answer: B. Muhammad Ali

66. When did the Pulwama Attack occur at Kashmir this year in February?

A. 2nd

B 8th

C. 14th

D. 20th

Answer: C. 14th

67. The name of the parliament of Japan is:

A. Parliament

B. Assembly

C. Diet

D. Shogdu

Answer: C. Diet

68. Who is first martyr in our liberation war?

A. Motiur Rahman

B. Nur Mohammad

C. Mustafa Kamal

D. Sangku Samajhder

Answer: D. Sangku Samajhder

69. “Joyjatra’ is a _______ of Bangladesh Navy.

A. Naval Ship

B. Naval Sea Plane

C. Naval Base

D. Naval Submarine

Answer: D. Naval Submarine

70. আলোকিত মানুষ চাই – এটি কোন প্রতিষ্ঠানের স্লোগান?

A. বিশ্ব সাহিত্য কেন্দ্র

B. পাবলিক লাইব্রেরী

C. সুশাসনের জন্য নাগরিক

D. জাতীয় গ্রন্থকেন্দ্র

Answer: A. বিশ্ব সাহিত্য কেন্দ্র

71. Who is the author of book ‘The Clash of Civilization’?

A. Aristotle

B. Abraham Lincoln

C. RM Maclever

D. Samuel P. Huntington

Answer: D. Samuel P. Huntington

72. How many personalities were awared the Swadhinata Padak 2019?

A. 13 persons

B. 12 persons

C. 19 persons

D. 24 persons

Answer: B. 12 persons

73. AWACS stands for what?

A. Airborne Warning and Control Systems

B. Allied War Control Systems

C. Associated War Control Systems

D. Air Wings and Control Systems

Answer: A. Airborne Warning and Control Systems

74. Who became the first martyr in our liberation war among the seven Bir Sresthos?

A Mohiuddin Jahangir

B. Hamidur Rahman

C. Munshi Abdur Rauf

D. Muhammad Mustafa

Answer: C. Munshi Abdur Rauf

Exp:

মোহাম্মদ মোস্তফা কামাল (১৬ ডিসেম্বর ১৯৪৭ – ১৮ এপ্রিল ১৯৭১)

মুন্সি আব্দুর রউফ (১ মে ১৯৪৩ – ৮ এপ্রিল ১৯৭১)

মোহাম্মদ হামিদুর রহমান (২ ফেব্রুয়ারি ১৯৫৩ – ২৮ অক্টোবর ১৯৭১)

মহিউদ্দিন জাহাঙ্গীর (৭ মার্চ ১৯৪৯ – ১৪ ডিসেম্বর ১৯৭১)

75. How many persons were awarded the Bir Uttam gallantry award from the Bangladesh Army in recognition of their heroic contributions?

A. 52

B. 50

C. 49

D. 51

Answer: B. 50

76. What is the projected GDP growth rate of Bangladesh to be at the end of year 2019?

A. 6.5 percent

B. 7.86 percent

C. 7.98 percent

D. 8.13 percent

Answer: D. 8.13 percent

77. Who is the author of the book “Rules of Civility?

A. Hillary Clinton

B. Michael Wolf

C. Amor Towles

D. Barrack Obama

Answer: C. Amor Towles

78. S-400 is a:

A. Fighter plane

B. Submarine

C. Air defense systems

D. Cannon

Answer: C. Air defense systems

79. The movement of business data electronically in a structured, computer-readable format.

A EFT

B. EDI

C. SWIFT

D. CHIPS

Answer: B. EDI

80. What is the ranking of Bangladesh in UN peacekeeping operations in terms of troops deployment?

A. 1st

B. 2nd

C 3rd

D. 4th

Answer: C 3rd

CAO Defense Ministry ছাড়া আরও দেখুন:

কম্বাইন্ড ব্যাংক প্রিলি প্রিপারেশনের জন্য কি কি পড়বেন, কোথা থেকে পড়বেন:

আপনার যে কোন প্রয়োজনে, চাকরির সার্কুলার ও আপডেট, এক্সাম ডেট, আপনার কোন কিছু জানার থাকলে নির্দ্বিধায় যোগদান করুন একঝাঁক প্রাণোচ্ছল তরুণের ফেসবুক গ্রুপ: BCS Limelight এ।

ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে CAO Defense Ministry Preli Solution কে আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন।কষ্ট করে খুজতে হবে না। Notification অন করে রাখুন। CAO Defense Ministry ছাড়াও নতুন পোস্ট এমনিতেই আপনার কাছে পৌছে যাবে।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: June 20, 2019 — 9:42 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *