House Building Finance Corporation Senior Officer: 2017

House Building Finance Corporation Senior Officer: 2017 এর মাধ্যমে আপামর চাকরি পরীক্ষার্থীদের উপর Arts Faculty অত্যাচার শুরু করে। এই অত্যাচার থেকে বাঁচার একটাই উপায়- তা হচ্ছে, জোরসে পড়াশোনা করা। এই পোস্টে House Building Finance Corporation Senior Officer এর প্রিলি পরীক্ষার প্রশ্নটিকে বিস্তারিত ব্যাখ্যা এবং আপডেট তথ্যসহ একটু ভিন্নভাবে পরিবেশন করে দিলাম।  House Building Finance Corporation Senior Officer এর এই একটা প্রশ্ন সম্পূর্ণ complete করলে আরও ৩টা সম্পূর্ণ  House Building Finance Corporation Senior Officer প্রশ্নের মাল-মসলা মাথায় ঢুকে যাবে।

সনাতন দা‘র আড্ডার House Building Finance Corporation Senior Officer: 2017 এর মত আরও এবং কার্যকরী পোস্ট আপডেট পেতে notification subscribe করে রাখুন। আড্ডার নতুন পোস্ট আপনাকেই খুজে নিবে। নিচের ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে  House Building Finance Corporation Senior Officer এর সল্যুশান আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন। নিজের প্রয়োজনেই  House Building Finance Corporation Senior Officer ‍Solution বেশি বেশি শেয়ার করে আমাকে উৎসাহ দিন, আড্ডাকে প্রানবন্ত করুন- সর্বোচ্চ ভালটা পাবেন। 

House Building Finance Corporation Senior Officer Preli 2017: Bangla

01. ‘নিম’ যে ভাষার উপসর্গ –
A. উর্দু
B. ফারসি
C. গুজরাটি
D. আরবি
Answer: ফারসি

Explanation & Related Information:

উর্দু/হিন্দি— হর; হররোজ, হরেক রকম।ফারসি: কম, কার, দর, না, নিম, ফি, ব, বদ, বর, বে; কমজোর, কারবার, দরখাস্ত, নালায়েক, নিমমোল্লা, ফি বছর, ব-কলম, বজ্জাত, বরখাস্ত, বেগতিক।
গুজরাটি:আরবি: আম, খাস, লা, গর

02. ‘রােজনামচা’ শব্দের অর্থ –
A. দিনের কৃত্যসূচি
B. দিনলিপি
C. দিনযাপন প্রণালী
D. দিবস-নাম
ans. দিনলিপি

Explanation & Related Information:

রােজনামচা বলতে দিনলিপি বােঝায়। যেখানে, প্রতিদিনের ঘটে যাওয়া ঘটনার বর্ণনা থাকে।

03. অভিধানে অনুসৃত বর্ণানুক্রমে সাজানাে হয়েছে যে গুচ্ছটি –
A. খদ্দর, ক্ষতি, খবর
B. বাঁশ, বিবর্ণ, বনলতা
C. তেল, তৈয়ার, তােশা
D. ময়না, মহিম, মাতৃ
ans. ময়না, মহিম, মাতৃ

Explanation & Related Information:

খদ্দর, ক্ষতি, খবর  = ক্ষতি, খদ্দর, খবরবাঁশ, বিবর্ণ, বনলতা = বনলতা, বাঁশ, বিবর্ণ
তেল, তৈয়ার, তােশা = তােশা, তেল, তৈয়ারময়না, মহিম, মাতৃ = ময়না, মহিম, মাতৃ

04. গাজী মিয়া ছদ্মনাম
A. মীর মশাররফ হােসেনের
B. মােতাহার হােসেন চৌধুরীর
C. আবু জাফর শামসুদ্দিনের
D. শামসুদ্দীন আবুল কালামের
ans. মীর মশাররফ হােসেনের

Explanation & Related Information:

মীর মশাররফ হােসেন: গাজী মিয়া এবং উদাসীন পথিক
 আবু জাফর শামসুদ্দিন: ‘অল্পদর্শী’ ছদ্মনামে দৈনিক সংবাদে ‘বৈহাসিকের পার্শ্বচিন্তা’শামসুদ্দীন আবুল কালাম: ডাকনাম ছিল কাঞ্চন যা আদরে উচ্চারিত হতো কাঞ্চু রূপে

05. বাংলা মৌলিক স্বরধ্বনির সংখ্যা
A. ৮টি
B. ১১টি
C. ৭টি
D. ৯টি
ans. ৭টি

Explanation & Related Information:

বাংলা ৫০টি বর্ণে অর্ধমাত্রা ৮টিবাংলা স্বরবর্ণ ১১টি
বাংলা বর্ণমালায় মৌলিক স্বর ৭টি। যথা, অ, আ, ই, উ, এ ও, অ্যা।বাংলা স্বরধ্বনি মোট ৯টি

06. কাব্য নাটক নয় –
A. বিসর্জন
B. তপস্বী ও তরঙ্গিনী
C. দণ্ডকারণ্য
D. নুরলদীনের সারাজীবন
ans. দণ্ডকারণ্য

Explanation & Related Information:

ত্রিপুরার রাজপরিবারের ইতিহাস নিয়ে রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর রচিত ঐতিহাসিক উপন্যাস হচ্ছে রাজর্ষি। ১২৯৭ বঙ্গাব্দে এই উপন্যাসের প্রথমাংশ অবলম্বনে বিসর্জন  কাব্য নাটকটি রচিত হয়।তপস্বী ও তরঙ্গিনী বুদ্ধদেব বসু কর্তৃক রচিত একটি কাব্যনাট্য।
দণ্ডকারণ্য নাটকের রচয়িতা মুনির চৌধুরী।সব্যসাচী লেখক সৈয়দ শামসুল হক রচিত নাটক নুরুলদীনের সারাজীবন ফকির বিদ্রোহের পটভূমিতে রচিত।

07. বাংলা সাহিত্যের আধুনিক যুগের বৈশেষিক লক্ষণ নয় –
A. ব্যক্তিস্বাতন্ত্র
B. গীতিকবিতা
C. শব্দালংকার
D. পারত্রিকতা
ans. পারত্রিকতা

Explanation & Related Information:

পারত্রিকতা হলাে পরলােক নিয়ে সাহিত্য।

08. প্রমিত বানান রয়েছে যে গুচ্ছে –
A. ধ্বংস, ধ্বস, উচ্ছ্বাস
B. উদ্দেশ, উচ্ছল, দিঙনির্ণয়
C. বন্দি, ইতঃপূর্বে, বাষ্পীভূত
D. একত্র, স্থূপীকৃত, নিরবচ্ছিন্ন
ans. উদ্দেশ, উচ্ছল, দিঙনির্ণয়
09. সজন’ শব্দের ঠিক উচ্চারণ –
A. সজন
B. সজোন
C. শজ্ন
D. শজোন্
ans: শজ্ন
10. সৈয়দ মুজতবা আলী অধ্যাপনা করেননি?
A. আজিজুল হক কলেজে
B. বার্লিন বিশ্ববিদ্যালয়ে
C. বরােদা কলেজে
D. আল আযহার বিশ্ববিদ্যালয়ে
উত্তর:

Explanation & Related Information:

আলিগড় বিশ্ববিদ্যালয়ে পড়া শেষ করে মুজতবা আলী কাবুলের শিক্ষাদপ্তরে অধ্যাপনা করেন। বরােদা কলেজে তুলনামূলক ধর্মতত্ত্বের অধ্যাপক হিসেবে যােগ দেন। বগুড়ার আজিজুল হক কলেজের অধ্যক্ষ হিসেবে এবং কলকাতা বিশ্ববিদ্যালয়ের ইসলামিক স্টাডিজ বিভাগের খণ্ডকালীন প্রভাষকের দায়িত্ব পালন করেন। বিশ্বভারতীর ইসলামিক স্টাডিজ বিভাগের রিডার হিসেবে যােগ দেন।

11. শামসুর রাহমানের একটি উপন্যাস হলাে –
A. নিজ বাসভূমে
B. নিয়ত মস্তাজ
C. আমি অনাহারী
D. গৃহযুদ্ধের আগে
উত্তর: নিয়ত মস্তাজ

Explanation & Related Information:

নিজ বাসভূমে (১৯৭০) শামসুর রাহমানের কাব্যগ্রন্থ।নিয়ত মস্তাজ শামসুর রাহমানের উপন্যাস।
আমি অনাহারী শামসুর রাহমানের কাব্যগ্রন্থ।গৃহযুদ্ধের আগে(১৯৯০) শামসুর রাহমানের কাব্যগ্রন্থ।

12. শব্দকে পদ হতে হলে এতে যােগ করার প্রয়ােজন হয় –
A. প্রত্যয়
B. বিভক্তি
C. উপসর্গ
D. অনুসর্গ
উত্তর: বিভক্তি

Explanation & Related Information:

প্রত্যয়: শব্দ গঠনের উদ্দেশ্যে শব্দ বা নাম প্রকৃতির এবং ক্রিয়া প্রকৃতির পরে যে শব্দাংশ যুক্ত হয় তাকে প্রত্যয় বলে।বিভক্তি: বাক্যস্থিত একটি শব্দের সঙ্গে অন্য শব্দের অন্বয় সাধনের জন্য যে সকল বর্ণ যুক্ত হয়,তাদের বিভক্তি বলে। বিভক্তিগুলো ক্রিয়াপদের সাথে নামপদের সম্পর্ক স্থাপন করে।
উপসর্গ: ‘উপসর্গ’ কথাটির মূল অর্থ ‘উপসৃষ্ট’। এর কাজ হলো নতুন শব্দ গঠন করা। উপসর্গের নিজস্ব কোন অর্থ নেই, তবে এগুলো অন্য শব্দের সাথে যুক্ত হয়ে বিশেষ অর্থ প্রকাশ করে থাকে। মনে রাখতে হবে, উপসর্গ সব সময় মূল শব্দের পূর্বে যুক্ত হয়।অনুসর্গ: বাংলা ভাষায় যে অব্যয় শব্দগুলো কখনো স্বাধীন পদরূপে, আবার কখনো শব্দ বিভক্তির ন্যায় বাক্যে ব্যবহৃত হয়ে বাক্যের অর্থ প্রকাশে সাহায্য করে, সেগুলোকে অনুসর্গ বা কর্মপ্রবচনীয় বলে।

অনুসর্গগুলো কখনো প্রাতিপদিকের পরে ব্যবহৃত হয়, আবার কখনো ‘কে’ বা ‘র’ বিভক্তিযুক্ত শব্দের পরে বসে।

13. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের রচনা থেকে গৃহীত উদ্ধৃতি হলাে –
A. তুমি মােরে ভিক্ষা দাও তব মানবতা।
B. চিহ্ন তব পড়ে আছে তুমি হেথা নাই।
C. শ্যামতৃণ হয়ে লুটাইয়া র’ব ধরণীর ধূলিপর
D. অমর বিহঙ্গ শিশু চলে অসীম কুয়াশা হেরি
উত্তর: চিহ্ন তব পড়ে আছে তুমি হেথা নাই।

Explanation & Related Information:

b)  রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর-এর কবিতা শা-জাহান 

14. স্বভাবত ‘ণ ব্যবহৃত হয়েছে যে শব্দে –
A. বিপণি
B. রুক্মিণী
C. ব্রাহ্মণী
D. হরিণী

উত্তর: বিপণি

Explanation & Related Information:

কতগুলো শব্দে স্বভাবতই ‘ণ’ হয়

চাণক্য মাণিক্য গণ             বাণিজ্য লবণ মণ

বেণু বীণা কঙ্কণ কণিকা

কল্যাণ শোণিত মণি           স্থাণু গুণ পুণ্য বেণী

ফণী অণু বিপণি গণিকা

আপণ লাবণ্য বাণী             নিপুণ ভণিতা পাণি

গৌণ কোণ ভাণ পণ শাণ

চিক্কণ নিক্কণ তুণ  কফণি (কনুই) বণিক গুণ

গণনা পিণাক পণ্য বাণ

15. বিশেষ্য থেকে বিশেষণে পরিবর্তনের দৃষ্টান্ত –
A. ‘নৌ’ থেকে ‘নাব্য’
B. নাব্য’ থেকে ‘নৌ
C. নাব্য’ থেকে ‘নাব্যতা’
D. ‘নৌ’ থেকে ‘নাব্যতা
উত্তর: ‘নৌ’ থেকে ‘নাব্য’

Explanation & Related Information:

নৌ = বিশেষ্য বাচক শব্দ। নাব্য = বিশেষণ।

16. ‘To make a mess of things’- এর বঙ্গানুবাদ
A. রাই কুড়িয়ে বেল
B. অধিক সন্ন্যাসীতে গাজন নষ্ট
C. ভূতের বাপের শ্রাদ্ধ
D. নাচতে না জানলে উঠান বাঁকা
উত্তর: ভূতের বাপের শ্রাদ্ধ

Explanation & Related Information:

A. Drops of water make ocean.B. too many cooks spoil the broth
C. ‘To make a mess of things’D. A bad workman quarrels with his tools.

House Building Finance Corporation Senior Officer Preli 2017: English

17. “Crowded” is synonymous to—-
A. Jam-packed
B. Jammed
C. Vacant
D. Forlorn
Answer: Jam-packed

Explanation & Related Information:

Crowded জন সমাগম

Jam-packed জনাকীর্ণ
Vacant- শূণ্য/ খালিForlorn অসুখী/ হতভাগ্য/ নিঃসহায়

18. The antonym of “Abundant” is _________.
A. Plentiful
B. Copious
C. Scanty
D. Lavish
উত্তর: Scanty

Explanation & Related Information:

Abundant- প্রাচুর্যপূর্ণ

Abundant, Plentiful এবং Copious পরস্পর Synonym.;
Scanty- দুষ্প্রাপ্যতাLavish- অপব্যয়ী/ অমিতব্যয়ী।

19. Birds of a same feather means _______ .
A. Same kind of bird
B. Persons of similar nature
C. Birds of prey
D. Persons of week nature.
Answer. Persons of similar nature

Explanation & Related Information:

A. একই প্রকৃতির পাখিB. একই স্বভাবের লোক
C. শিকারী পাখিD. দর্বল চরিত্রের লোক

20. “I castigated myself for being so stupid.”
The bold -faced word means —-
A. Eulogized
B. Appreciated
C. Criticized
D. Extolled
উত্তর: Criticized

Explanation & Related Information:

Castigate = তিরস্কার করা

Extolled, Eulogy, Appreciate হচ্ছে প্রশংসা করা।
Criticized হচ্ছে সমালোচনা করা

21. “Animals that eat flesh of another animal.”
Substitute in one word—-
A. Man-eater
B. Carnivorous
C. Beast
D. Cannibal
উত্তর: Carnivorous

Explanation & Related Information:

মানুষ ভক্ষণকারীযে প্রাণী অন্য প্রাণীর মাংস খায়
পশুযে মানুষ মানুষের মাংস খায়

22. The bold-faced phrase in the sentence
“Swimming in the river is difficult.” is
A. Verb
B. Adjective
C. Adverb
D. Noun
উত্তর: Noun

Explanation & Related Information:

Swimming(v+ing) is verb এর ‍subject রূপে  বসেছে। ‍subject রূপে  বসতে পারে Noun অথবা Pronoun।

23. The negative form of the sentence: “Man is mortal” is——
A. Man is not mortal
B. Man cannot be mortal
C. Man is not immortal
D. Man will not be mortal
উত্তর: Man is not immortal

Explanation & Related Information:র্

A, B ও D এর অর্থ মানুষ মরে না বা মরতে পারে না। যা সত্য নয়। কিন্তু C এর অর্থ মানুষ অমরণশীল নয়। যা সত্য এবং not থাকার কারণে বাক্যটি Negative

24. “Do it as I say,” The passive form is —–
A. Be it done as It is said
B. Let it be done as I say
C. It should be done as I say
D. Let it be done as is said by me
উত্তর: Let it be done as I say

Explanation & Related Information:

Imperative Sentence কে Passive করতে হলে Let + Obj Sub রূপে + be + PV3 + বাকি অংশ

25. Which one is correct indirect narration?
A. You told me that you would be careful
B. You said to me that you are careful
C. You told me that you will be careful
D. You have been careful
উত্তর: You told me that you would be careful

Explanation & Related Information:

Indirect narration হতে গেলে সাধারণত that দ্বারা দুটি clause যুক্ত হতে হবে। That এর আগের অংশ past indefinite হলে পরবর্তী অংশও সাধারণত past indefinite হতে হবে।

26. Sentence Correction: “Mumps are a very common disease which usually affects children.” Which bold-faced section is an error ?
A. are
B. common
C. which
D. usually
উত্তর: are

Explanation & Related Information:

optics, news, wages, gallows, athletics, mumps, Mathematics, physics, Politics, ethics, economics s থাকার কারণে দেখতে plural হলেও আসলে singular। তাই verb singular হবে।

27. “It is high time he (change) his bad habits.”
The right form of the verb in bracket is—-
A. changing
B. changed
C. has changed
D. has been changing
উত্তর: changed

Explanation & Related Information:

Sentence এ it is high time, it is time, wish, fancy ইত্যাদি থাকলে এর পরবর্তী Verb এর Past form হয় এবং Be Verb সব সময় Were এ পরিণত হয়।

28. Fill in the blanks: ________ till her baby is due?”
A. How long is it
B. How long time there is
C. How long it is
D. How long she has
উত্তর: How long is it

Explanation & Related Information:

Sentence ্েরে শেষে ? চিহ্ন থাকার জন্য Interrogative Sentence হবে। ‍Sentence টির ‍Subject it এবং Verb is। যেহেতু প্রত্যেকটি option এর শুরুতে  How long আছে, এটা নিয়ে মাথাব্যথার দরকার নাই। দেখতে হবে, Interrogative Sentence এর মূল বৈশিষ্ট্য- Verb ‍Subject এর আগে আছে কি না।

29. A synonym of the word “Erratic” is—-
A. Vague
B. Irregular
C. Adore
D. Amity
উত্তর: Irregular
Explanation & Related Information:

Erratic- হচ্ছে ত্রুটিপূর্ণ।

Vague- অস্পষ্ট। ভাসা ভাসা/ আবছাIrregular- অনিয়মিত/ অবৈধিক/ বিধিবিরুদ্ধ
Adore- পূজা/ উপাসনা/ ভক্তি করা/ গভীরভাবে ভালােবাসা ও শ্রদ্ধা করাAmity- বন্ধুতা/ বন্ধুত্বপূর্ণ সম্পর্ক।

30. “Thespian art” refers to
A. The art of tragedy
B. The art of history
C. Tribal art
D. The art of story-telling
উত্তর: The art of tragedy
31. One who compiles dictionary is called a___________ .
A. Demographer
B. Dictionary-maker
C. Lexicographer
D. Monographer
উত্তর: Lexicographer

Explanation & Related Information:

A. জনতত্ত্ববিদB. অভিধান-সৃষ্টিকর্তা
C. অভিধানলেখকD. প্রকরণগ্রন্থলেখক

32. “Where there is a will, there is a way. Means in Bangla ______ .
A. যেখানে মত, সেখানে পথ
B. যত মত, তত পথ
C. যতক্ষণ শ্বাস, ততক্ষণ আশ
D. ইচ্ছা থাকলে উপায় হয়
উত্তর: ইচ্ছা থাকলে উপায় হয়

Explanation & Related Information:

A. Where there is a opinion, there is a wayB. Many men, many minds.
C. A drowning man catches at a straw.
While there is life, there is hope.
Hope springs eternal in the human breath.
D. Where there is a will, there is a way

House Building Finance Corporation Senior Officer Preli 2017: Math

33. In ▲ABC, AB = BC and AC is the hypotenuse. The value of C is(ABC ত্রিভুজে, AB = BC এবং AC একটি অতিভুজ। তবে C এর মান কত?)
A. 35°
B. 45°
C. 60°
D. 90°
Answer: 45°

Explanation & Related Information:

.:. C angle = 180° – 90° = 45°-degree

34. The distance from the centre of a circle to the circumference is(বৃত্তের কেন্দ্র থেকে পরিধি পর্যন্ত দূরত্ব কে কি বলে?)
A. arc
B. diameter
C. radius
D. secant
ans. Radius

Explanation & Related Information:

arc: a part of a curve, especially a part of the circumference of a circle.Diameter: a straight line passing from side to side through the centre of a body or figure, especially a circle or sphere.
Radius: a straight line from the centre to the circumference of a circle or sphere.Secant: the ratio of the hypotenuse to the shorter side adjacent to an acute angle (in a right-angled triangle); the reciprocal of a cosine.

35. If a man was r years old s years ago, how many years old will he be t years from now? (যদি একজন ব্যক্তির বয়স s বছর আগে r বছর থাকে, তবে t বছর পর তার বয়স কত হবে?)
A. s +r+t
B. r + S +t
C. s-r + t
D. r- s +t
Answer: r + S +t

Explanation & Related Information:

S years ago, age = r years

After s years, age will be = r+ s

.:. And after t years age will be = r + s + t

36. A and B are complementary to each other. If A =115° then B is( A এবং B পরস্পর পূরক কোণ। যদি A = 115° হয় তবে B কত ?)
A. 65°
B. 110°
C. 20°
D. 290°
Answer: 65°

Explanation & Related Information:

complementary angle এর সমষ্টি 900। But here, A =115°. So, it must be supplementary angle where the sum of two angles will be 1800.

B = (1800 -1150) = 650

37. If 5% more is gained by selling an article for Tk.350 than selling it for Tk. 340, the cost of the article is: (যদি ৩৪০ টাকায় বিক্রি না করে ৩৫০ টাকায় একটি পণ্য বিক্রি করলে ৫% লাভ বেশি হয়, তবে ক্রয়মূল্য কত ? )
A. Tk.180
B. Tk.150
C. Tk. 200
D. Tk.250
Answer: Tk. 200

Explanation & Related Information:

Selling price difference = (350 – 340) = 10tk

5% = 10tk.

100% = 10*100/5 = 200tk.

38. In first 1000 natural numbers, how many integers exists such that they have a remainder 4 when divided by 7 and a remainder 9 when divided by 11? (প্রথম ১০০০টি স্বাভাবিক সংখ্যাতে, কতগুলাে পূর্ণ সংখ্যা আছে যাদের ৭ দ্বারা ভাগ করলে ৪ থাকে এবং ১১ দ্বারা ভাগ করলে অবশিষ্ট হিসেবে ৯ থাকে?)
A. 11
B. 13
C. 15
D. 17
Answer: 13

Explanation & Related Information:

When Divided by 7,

A = 7x + 4

So, numbers can be: 4, 11, 18, 25, 32, 39, 46, 53…….

Again,

when divided by 11,

A = 11y + 9

So, numbers can be: 9, 20, 31, 42, 53…….

Here, 53 is common.

Now, LCM of 7 & 11 is 77.

So, the numbers pattern is : 77x + 53

Then,

77x ≤ 1000

Or, x≤12.2

x can be 0, 1, 2, —- 12 total 13

39. If n – 5 is an even integer, what is the next large consecutive even integer ?
A. n – 7
B. n– 3
C. n – 4
D. n-2
Answer: n– 3

n-5 is even,

So let n = 9 Option a) 9 – 7 = 2 Option b) 9- 3 = 6 Option c) 9-4 = 5 Option d) 9- 2 = 7 .: large even is option b.

40. When the diameter of a circle is tripled, the area of the circle will be increased by (একটি বৃত্তের ব্যাসার্ধ তিনগুণ বাড়ালে এর আয়তন কতগুণ বাড়বে?)
A. 3 times
B. 6 times
C. 9 times
D. 12 times
Answer: 9 times

Let, diameter = 4.

So area = π(4/2)2 = 4π.

Now diameter = (4 × 3) = 12

so area = π(12/2)2 = 36π

So Times of area = 36π / 4π = 9 times

41. If x = ya, y = zb and z = xc then the value of abc is —
A. 1
B. 0
C. 0.5
D. Infinity
Answer: 1

x = ya

Or, x= zab

Or, x= x abc

Or, abc = 1

42. Which of the following is the average of first five prime numbers?
A. 4.5
B. 5.6
C. 7.5
D. 8.6
Answer: 5.6

First five prime numbers = 2,3,5,7, 11

Average = (2+3 +5+7+11)/5 =  28/5 = 5.6

43. Samir is twice as old as Babul was two years ago. If the difference between their ages is 2 years, how old is Samir now? (২ বছর আগে সমির বাবুলের বয়সের দ্বিগুণ ছিল। যদি তাদের বয়সের পার্থক্য ২ বছর হয়, তবে সমিরের বয়স কত?)
A. 8 years
B. 6 years
C. 10 years
D. 12 years
Answer: 6 years

Let, now Samir’s age is = S

so babul’s age is = S-2

ATQ

S-2 = 2(S-2-2)

Or, S-2 = 2S-8

Or, S= 6

44. 300 grams of sugar solution has 40% sugar in it. How much sugar should be added to make it 50% in the solution?
A. 40 grams
B. 60 grams
C. 80 grams
D. 90 grams
Answer: 60 grams

300 × 40% + x = 50% (x + 300)

Or, 120 + x = 0.5x + 150

Or, x – 0.5x =150 – 120

Or, 0.5x = 30

Or, x = 30/0.5 = 60 gm.

45. A circular garden with diameter of 20 meters is surrounded by a walkway of width 1 meter. What is the area of the walkway? (20 মিটার ব্যাসের একটি বাগানের চতুর্দিকে ১ মিটার প্রশস্ত একটি রাস্তা রয়েছে। রাস্তার ক্ষেত্রফল কত?)
A. 41πm
B. 41πm
C. 21πm2
D. 21πm
Answers: 21πm2

Area of the garden without road = π(20m/2)2  = 100 πm2

So with road radius of the garden = (20/2 + 1)m = 11m

Area with road = π (11m)2 = 121πm2

Area of the road = (121 πm2  – 100 πm2) = 21πm2

46. A 240 m long train passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a 650 m long platform?
A. 65 sec
B. 89 sec
C. 100 sec
D. 130 sec
Answer: 89 seconds

Train’s speed = 240/24 = 10 m/s

The train has to go = (240 + 650) = 890 m.

Time = 890/10 = 89 seconds

47. A card is randomly drawn from a deck of 52 cards. What is the probability of getting an Ace of King or Queen ? (৫২টি তাস থেকে দৈবভাবে ১টি তাস নেয়া হল। তবে একটি টেক্কা বা রাজা বা রাণী পাবার সম্ভাবনা কত?)
A. 3/13
B. 2/13
C. 1/13
D. 4/13
Answer: 3/13

There are 4 Ace, 4 kings, 4 queens. Total 52 cards So probability = (4+ 4 + 4)/52 = 3/13

48. The diagonal of rectangle is √41 cm and its area is 20cm2, What is the perimeter of the rectangle? ( একটি আয়তক্ষেত্রের কর্ণ 41 সে.মি. এবং এর ক্ষেত্রফল ২০ বর্গ সে.মি। তবে এর পরিসীমা কত?)
A. 16cm
B. 17cm
C. 20cm
D. 18cm
Answer: 18cm

Length = a, width = b

So, area ab = 20

diagonal = √(a2 + b2) = √41

a2 + b2= 41

Or, (a + b)2 – 2ab = 41

Or, (a + b)2 – 2×20 = 41

Or, (a + b)2 = 81

Or, a + b = 9

Perimeter = 2 (a + b) = 2×9 = 18

49. Which of the following equations does not represents a straight line?
A. y = 2x + 3
B. y = 2×2 + 3
C. y(2 + x) = 3
D. y + x-3 = 7
Answer: y = 2×2 + 3

x এর power থাকার কারণে এটি দ্বারা সরলরেখা অঙ্কন করা সম্ভব নয়।

50. If x-1/x = √3 then x+1/x = ?
A. 3√3
B. √7
C. 2√3
D. 7
Answers: √7

Given,

x-1/x = √3

Or, (x-1/x)2 = (√3)2

Or, (x + 1/x)2 -4.x.(1/x) = 3

Or, (x + 1/x)2 = 3 + 4 = 7

Or, x + 1/x = √7

51. The difference between two numbers is 5 and the difference between their squares is 65. What is the larger number? (যদি দুটি সংখ্যার পার্থক্য হয় ৫ এবং তাদের বর্গের। পার্থক্য হয় ৬৫। তবে বড় সংখ্যাটি কত?)
A. 13
B. 11
C. ৪
D. 9
Answer: 9

Let the larger number is = a

Then, the other number is = a-5

ATQ,

a2 – (a-5)2 = 65

or, a2 – a2 + 10a – 25 = 65

or, a = 90/10 = 9

52. Find the least number of six digits which is exactly divisible by 15, 21 and 28.
A. 100480
B. 100270
C. 100380
D. 100340
Answer: 100380

Least six-digit number is = 100000.

Lcm of 15, 21, 28 is = 420

Then, 100000/420 = quotient 238 and remainder = 40

So, the number is = 100000 + 420 – 40 = 1000380

53. The sum of fourth and twelfth term of an Arithmetic progression is 20. What is the sum of the first fifteen terms of that arithmetic progression? (কোন একটি গাণিতিক ধারার ৪র্থ এবং ১২তম সংখ্যাটির সমষ্টি ২০। তবে তার প্রথম ১৫টি সংখ্যার সমষ্টি কত?)
A. 300
B. 120
C. 150
D. 130
Answer: 150

ATQ,

Nth term of AP = a + (n-1)d
Sum of an AP = n/2(2a + (n-1)d)
Sum of 4th and 12th term = a +(4-1)d + a + 11d = 2a +14d = 20 (given)
Sum of 1st 15 terms = 15/2( 2a + (15 – 1)d ) = 15/2 (2a + 14d) = (15/2) *20 = 150

54. The average of ten numbers is 7. What will be the new average if each of the numbers is multiplied by ৪ ? (১০টি সংখ্যার গড় ৭। যদি সংখ্যাগুলােকে ৮ দ্বারা গুণ করা হয় তবে নতুন গড় কত হবে?)
A. 45
B. 52
C. 56
D. 55
Answer: 56

Average = 7

Numbers are 4 times.

So the new average = (7 x ৪) = 56

55. A bag contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the bag; if at least one ball is to be included in the draw? অনুবাদ: একটি ব্যাগে ২টি সাদা, ৩টি কালাে এবং ৪টি লাল বল ধারণ করে। কতটি উপায়ে ৩টি বল বাছাই করা যায় যেখানে একটি বল থাকবেই?
A. 64
B. 32
C. 128
D. 256
Answer: 64

we have 3 choices

All three black =3C3; [৩টি কালাে বল থেকে ৩টি নেয় যায় 3C3 ভাবে]

Two are black and one is non black = 3C3 X 6C1[৩টি কালাে এবং ৬টি অন্য রঙের বল]

One is black and two are non black = (3C1 x 6C2)

Total number of ways = 3C3 + (3C2 x 6C1) + (3C1 X 6C2) = 1 + 18 + 45 = 64

House Building Finance Corporation Senior Officer Preli 2017: General Knowledge

56. If it is Monday today, which day will come after 61 day of it? অনুবাদ: আজ যদি সােমবার হয়। তবে আজ হতে ৬১দিন পর কোন দিনটি আসবে?
A. Thursday
B. Sunday
C. Monday
D. Saturday
Answer: Saturday

After (7 X 9) = 63 days it is Monday. After 61 days is Saturday.

57. The position of Bangladesh in the UN peace activities is —-
A. first
B. second
C. fifth
D. seventh
Answer: second

বাংলাদেশ ১৯৮৮ সাল থেকে জাতিসংঘ শান্তি মিশনে কাজ করে আসছে। প্রথম হচ্ছে ইথিওপিয়া।

58. The cultural Capital of SAARC in 2017 is ________ .
A. Paharpur
B. Mahasthangarh
C. Nalanda
D. Taxila
ans. Mahasthangarh

The city of Thimphu in the SAARC Member State of Bhutan was declared the SAARC Cultural Capital for the year 2018, at an auspicious and traditional opening ceremony on the 31st of May 2018.

59. The island Vashanchor is situated in _________ .
A. Bhola
B. Patuakhali
C. Noakhali
D. Chittagong
Answer: Noakhali

দ্বীপের নাম নিয়ে প্রধানমন্ত্রী বলেন, কেউ বলে জালিয়ার চর। কেউ বলে ঠ্যাঙ্গার চর। কেউ বলে ভাসান চর। ভাসান চর নামটা বেশি সুন্দর বলে আমার কাছে মনে হয়। এ নামটাই আমি পছন্দ করেছি। কারণ ভাসমান রোহিঙ্গা লোকজনই ওখানে থাকবে।

60. The main source of income of Brunei is—–
A. mines of gold
B. petroleum
C. Iron
D. tourism
ans. Petroleum

It is almost totally supported by exports of crude oil and natural gas, with revenues from the petroleum sector accounting for over half of GDP.

61. The Bangladesh Cricketer who scored century for the first time in ICC World Cup—
A. Mushfiqur Rahim
B. Mahmudullah
C. Shakib Al Hasan
D. Tamim Iqbal
ans. Mahmudullah
62. One of the most powerful women in the world ranked 36th on Forbes’ list of the ‘Worlds 100 Most Powerful Women in 2016 is— –
A. Tsai Ing-wan
B. Aung San Suu Kyi
C. Sheikh Hasina
D. Angela Markel
ans. Sheikh Hasina

Worlds 100 Most Powerful Women in 2017 is Angela Merkel, Chancellor of Germany

63. Aurangabad Fort is situated at __________ .
A. Chawkbazar of Dhaka
B. Lahore of Pakistan
C. Delhi of India
D. Lalbagh of Dhaka
Answer: Lalbagh of Dhaka

বর্তমান লালবাগ কেল্লা আওরাঙ্গবাদ দুর্গ নামে পরিচিত ছিল।

64, Permanent settlement was abolished in Bengal in —-
A. 1950
B. 1793
C. 1946
D. 1796
Answer: 1793

Permanent Settlement প্রতিষ্ঠা পায় ১৭৯৩ সালে লর্ড কর্নওয়ালিসের নেতৃত্বে।

65. Bangladesh touched 7 percent GDP growth rate for the first time in fiscal year
A. 2015-2016
B. 2016-2017
C. 2014-2015
D. 2017-2018
Answer: 2015-2016

২০১৭-২০১৮ সালে জিডিপি হার ৭.৬৫%।

66. First Lt. Governor of newly formed province of Eastern Bengal Assam in 1905 was __
A. Lord Curzon
B. Lord Minto
C. Lord Hardinge
D. Bamphylde Fuller
Answer: Bamphylde Fuller

লর্ড কার্জন ১৯০৫ সালের ১ সেপ্টেম্বর উত্তর ও পূর্ব বাংলাকে আসামের সাথে যুক্ত করেন এবং নতুন প্রদেশ গড়ে তােলেন। যার রাজধানী হয় ঢাকা এবং প্রথম ছােট লাট হলে ‘Bamphylde Fuller.

67. Current position of Bangladesh in Human Development Index is __________ .
A. 142nd
B. 141th
C. 140th
D. 139th
Answer: 139th

Human Development Index এর মতে ১৮৮টি দেশের মাঝে বাংলাদেশের অবস্থান ১৩৯তম।

68. The country ranks first in 2017 Global Climate Risk Index is —
A. China
B. Bangladesh
C. Honduras
D. India
ans. Honduras

The Global Climate Risk Index 2018 ranked Haiti as the country worst-affected by extreme weather.

69. The position of Bangladesh in 2017 Index of Economic Freedom is
A. 120th
B. 128th
C. 137th
D. 142nd
ans. 137th

Bangladesh’s economic freedom score is 55.1, making its economy the 128th freest in the Economic Freedom Index-2018 released by the Heritage Foundation, a US-based conservative.

70. Bangladesh has become a member of IMF in —
A. 1972
B. 1991
C. 1977
D. 1974
Answer: 1974
71. Nobel Laureate Kazuo Ishiguro’s famous work is—
A. Lives of Girls and Women
B. Dangling men
C. The Remains of the Day
D. The Golden Notebook
ans. The Remains of the Day

Lives of Girls and Women is a short story cycle by Nobel Prize–winning author Alice Munro,Dangling men  is An essential masterwork by Nobel laureate Saul Bellow.
The Golden Notebook is a 1962 novel by Doris Lessing.

72. Not an artifact —-
A. Coin
B. Copperplate
C. Manuscript
D. Inscription
ans. Copperplate

House Building Finance Corporation Senior Officer Preli 2017: Computer

73. Which one is the spreadsheet analysis software?
A. Latex
B. Illustrator
C. Access
D. Excel
ans. Excel

LaTeX is a high-quality typesetting system.Illustrator is a vector graphics editor developed and marketed by Adobe Systems.
Access is database programming.

74. Which is not a type of sorting algorithm?
A. Bubble
B. Selection
C. Split
D. Merge
ans. Split
75. NLP is a type of Language Processing, where ‘N’ stands for –
A. Natural
B. Neutral
C. Normal
D. Nano
ans. Natural
76. Which is not an Object Oriented Programming Language?
A. C#
B. C
C. Java
D. CH
ans. C
77. Which file extension indicates only graphics files?
A. TXT
B. GIF
C. STK
D. DOC
Answer: GIF

TXT is a file extension for a text file.The Graphics Interchange Format, better known by its acronym GIF, is a bitmap image format.
STK may refer to: Systems Tool Kit (formerly Satellite Tool Kit), an astrodynamics computer program from Analytical Graphics, Inc.DOC is document file extension.

 

78. Which protocol provides e-mail facility among different hosts?
A. TELNET
B. SNTP
C. FTP
D. SMTP
ans. SMTP

Telnet is a protocol used on the Internet or local area network to provide a bidirectional interactive text-oriented communication facility using a virtual terminal connection.Simple Network Time Protocol (SNTP) is a simplified version of Network.

 

The File Transfer Protocol (FTP) is a standard network protocol used for the transfer of computer files between a client and server on a computer network.Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) is an Internet standard for electronic mail (email) transmission.

79. How many bits are used by Unicode to represent one character?
A. 8
B. 16
C. 32
D. 48
ans. b
80. Which of the following is a language translator?
A. Pearl
B. Assembler
C. Java Script
D. BCD
ans. Assembler
PEARL, or Process and experiment automation real time language, is a computer

PEARL, or Process and experiment automation real time language, is a computer programming language designed for multitasking and real-time programming.An assembler is a program that takes basic computer instructions and converts them into a pattern of bits that the computer’s processor can use to perform its basic operations. Some people call these instructions assembler language and others use the term assembly language.
JavaScript  often abbreviated as JS, is a high-level, interpreted programming language. It is a language which is also characterized as dynamic, weakly typed, prototype-based and multi-paradigm.In computing and electronic systems, binary-coded decimal (BCD) is a class of binary encodings of decimal numbers where each decimal digit is represented by a fixed number of bits, usually four or eight.

House Building Finance Corporation Senior Officer: 2017 ছাড়া আরও পড়ুন

Arts Faculty কর্তৃক Bangladesh Bank AD 2018 এর প্রিলির সম্পূর্ণ সমাধান

current affairs bank exams 2018: January to June

আর্টস ফ্যাকাল্টির আদলে করা মডেল question ডাউনলোড করতে ও পড়তে ক্লিক করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 13, 2019 — 8:31 pm

9 Comments

Add a Comment
  1. Thank.please give the solution of Rupali bank cash 2017

  2. Very Helpful

  3. Thanks.This website very helpful.

  4. আমি আপনাদের অ্যাপসটা পাচ্ছি না please link ta দেন।please অথবা কিভাবে পাব way বলে দেন।

    1. সনাতন দা

      সাইটের একদম উপরে ডাউনলোড APPS এ ক্লিক করুন।

  5. Apps ta te recent koikta post çhara bakigulo pacchina.Catagori teo ‘not found’ dekhacche!Apnr sob post kvabe pabo apps a???

  6. অসংখ্য ধন্যবাদ

  7. very well done dada

  8. Really very Helpful…Thanks A lot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *