Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST

Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018 করেছিল AUST অর্থাৎ, Ahasanullah University of Science and Technology। Sonali Bank Officer Cash Officer সহ  AUST কর্তৃক গৃহীত সকল প্রিলির ফুল সল্যুশন পাবেন আপনাদের প্রিয় সনাতন দা’র আড্ডায়। আজ দিচ্ছি Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018 টি।

Sonali Bank Officer Cash Preli প্রশ্ন হাতে পাওয়ার সাথে সাথেই যে অবস্থায়ই থাকুন না কেন, আপনার আগে পড়া থাক না কেন, আলসেমি না করে সম্পূর্ণটা একবার পড়ে যাবেন। এটাই সঠিক প্রিপারেশনের সহজ উপায়।

Sonali Bank Officer Cash Preliminary Question 2018

Sonali Bank Officer Cash Question: English

Sonali Bank Officer Cash Questions (01-05): Fill in the blank with right option

01. The environmental damage caused by the oil spill will likely last —-

A.    to several years

B.    severally years

C.    for several years

D.    year several

Answer: for several years

02. The man was in ______ health that the family began to consider whether he could continue to live in his home.

A.    so bad

B.    such worse

C.    so badly

D.    such bad

Answer: such bad

03. After ——— suspended for misbehavior the student requested reconsideration.

A.    having been

B.    having

C.    have

D.    was

Answer: having

04. The oncologist studied the results of the biopsy and decided _____ additional tests.

A.    should order

B.    to order

C.    he should ordering

D.    ordering

Answer: to order

05. One should be careful about ______ duty.

A.    their

B.    one

C.    one’s

D.    the

Answer: one’s

Sonali Bank Officer Cash Questions (06-09): Select the word or phrase that best completes the sentence.

06. Salt has been used for centuries as a method of preserving foods.

A.    displaying

B.    cooking

C.    conserving

D.    seasoning

Answer: conserving

07. The presentation by Dr. Toha was very illuminating.

A.    enlightening

B.    bright

C.    disheartening

D.    boring

Answer: enlightening

08. Assertive people are generally more decisive.

A.    Docile

B.    Articulate

C.    Confident

D.    Compliant

Answer: Confident

09. “The supply of food and beverage for the program was abundant.

A.    inadequate

B.    substandard

C.    excellent

D.    plentiful

Answer: plentiful

Sonali Bank Officer Cash Questions (10-13): Select the pair of best expresses a relationship similar to that expressed in the pair

10. NATURAL : SYNTHETIC

A.    Cotton: wool

B.    Fragrance: perfume

C.    Boast: Humble

D.    None of these

Answer: Boast: Humble

Exp: One is opposite of other.

11. MONEY: PECULATION

A.    Radiation : Bomb

B.    Bank: Cashier

C.    Comment: Insult

D.    Writing : Plagiarism

Answer: Writing : Plagiarism

Exp: Money চুরি হচ্ছে Peculation;  অন্যের Writing চুরি হচ্ছে Plagiarism

12. EYES : TEARS

A.    Sea : Water

B.    Volcano : Lava

C.    Heart: Artery

D.    Hunger : Bred

Answer: Volcano : Lava

Exp: Eye থেকে Tear নির্গত হয়; Volcano থেকে Lava নির্গত হয়।

13. Insult : Humiliate

A.    Shoot : Kill

B.    Abuse : Disrespect

C.    Injury : Pungent

D.    None of these

Answer: Abuse : Disrespect

Exp: Insult এর মাধ্যমে Humiliate করা হয়; Abuse এর মাধ্যমে Disrespect করা হয়।

Sonali Bank Officer Cash Questions (14-18): Choose the correct spelling from the given options.

14.

A.    pretyier

B.    prettyer

C.    pretiyer

D.    prettier

Answer: prettier

15.

A.    scurryd

B.    scurried

C.    scurryied

D.    scuried

Answer: scurried

16.

A.    ugliest

B.    ugliiest

C.    ugleest

D.    uggliest

Answer: ugliest

17.

A.    Leiutenant

B.    Luietenent

C.    Lieutanent

D.    Lieutenant

Answer: Lieutenant

18.

A.    Heiritage

B.    Heritage

C.    Heratage

D.    Heretage

Answer: Heritage

Sonali Bank Officer Cash Question: Bangla

19. নিচের কোনটি রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের রচনা নয়

A.    মৃত্যু ক্ষুধা

B.    রাজা

C.    কল্পনা

D.    ডাকঘর

Answer: মৃত্যু ক্ষুধা

20. পঞ্চভূত কার লেখা

A.    রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

B.    কাজী নজরুল ইসলাম

C.    জহির রায়হান

D.    বোনটিই নয়

Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

21. কোনটি মুক্তিযুদ্ধ ভিত্তিক উপন্যাস

A.    একাত্তরের দিনগুলি

B.    চিলেকোঠার সেপাই

C.    আগুনের পরশমণি

D.    কোনটিই নয়

Answer: আগুনের পরশমণি

22. কাক নিদ্রা এর সঠিক অর্থ কোনটি?

A.    কপট চিন্তা

B.    অগভীর নিদ্রা

C.    পরের অনিষ্ট চিন্তা

D.    নিদ্রার ভান করা

Answer: অগভীর নিদ্রা

23. কল্কে পাওয়া – এর সঠিক অর্থ কোনটি?

A.    পাত্তা পাওয়া

B.    প্রভাবিত হওয়া

C.    শান্তি পাওয়া

D.    সাধু সাজা

Answer: পাত্তা পাওয়া

24. নেই আঁকড়া – এর সঠিক অর্থ কোনটি?

A.    দ্বন্দ্ব

B.    সখ্যতা

C.    একগুঁয়ে

D.    রগচটা

Answer: একগুঁয়ে

25. সূর্য এর প্রতিশব্দ কোনটি?

A.    সধাংশু

B.    শশাংক

C.    বিধু

D.    আদিত্য

Answer: আদিত্য

26. ক্ষীয়মাণ এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

A.    বর্ধমান

B.    বৃহৎ

C.    বৃদ্ধিপ্রাপ্ত

D.    বর্ধিষ্ণু

Answer: বর্ধমান

27. গোফ খেজুরে কোন সমাস?

A.    ব্যতিহার বহুব্রীহি

B.    ব্যধিকরণ বহুব্রীহি

C.    দ্বিগু

D.    মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি সমাস

Answer: মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি সমাস

28. অধর পল্লব কোন সমাসের উদাহরণ?

A.    কর্মধারয়

B.    বহুব্রীহি

C.    তৎপুরুষ

D.    দ্বন্দ্ব

Answer: কর্মধারয়

Exp: অধরপল্লব = অধর পল্লবের ন্যায়: উপমিত কর্মধারয় সমাস

29. যে ব্যক্তি এক ঘর থেকে অন্য ঘরে ভিক্ষা করে বেড়ায়

A.    মাধুকর

B.    পরিব্রজা

C.    মধুকর

D.    পরগাছা

Answer: মাধুকর

30. স্বর সংঙ্গতির উদাহরণ কোনটি?

A.    হইবে > হবে

B.    রাত্রি > রাইত

C.    দেশী > দিশী

D.    কোনটিই নয়

Answer: দেশী > দিশী

31. পাশাপাশি দুটি বর্ণ বা ধ্বনির মিলনকে কি বলে?

A.    সমাস

B.    সন্ধি

C.    ধ্বনি বিপর্যয়

D.    অপিনিহিতি

Answer: সন্ধি

32. শুদ্ধ বানান কোনটি?

A.    স্বায়ত্ত্বশাসন

B.    সায়ত্বশাসন

C.    স্বায়ত্বশাষন

D.    স্বায়ত্তশাসন

Answer: স্বায়ত্তশাসন

33. কোনটি সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ?

A.    উৎ + শাস = উচ্ছ্বাস

B.    উৎ + ডীণ = উড্ডীণ

C.    বৃহৎ + ঢক্কা = বৃহড্‌ঢক্কা

D.    লহ + ধ = লব্ধ

Answer: বৃহৎ + ঢক্কা = বৃহড্‌ঢক্কা

34. যে বহু বিষয় জানে  তাকে এক কথায়  বলা হয়-

A.    সর্বজ্ঞ

B.    সবজান্তা

C.    বহুজ্ঞ

D.    কোনটি নয়

Answer: কোনটি নয়

সনাতন দা’র আড্ডার আপডেট পেতে নোটিফিকেশন অন করে রাখুন। আর ডেস্কটপ ইউজাররা বুকমার্ক করে রাখুন।

Sonali Bank Officer Cash Question : General Mathematics

Sonali Bank Officer Cash Questions (35-60): Choose the correct answer

35. Karim has 40% more stamps than Rahim if he gives 45 of his stumps to Rahim, then Rahim will have 10% more stamps than Karim. How many stamps did Karim begin with?

A.    175

B.    200

C.    220

D.    245

Answer: 245

Solution:

Let,

Rahim has = x stamps

So Karim has = 140% of x = 1.4x

ATQ,

110% of (1.4x-45) = x+45

Or, {11(1.4x – 45)/10} = x + 45

or, 15.4x-495 = 10x+450

or, 5.4x = 945

Or, x= 175

So, Karim has 175+ 40% of 175 = 175+70 = 245

36. P & Q start a business with initial investments in the ratio of 13:8. Their corresponding profits are in the ratio of 7:5. If P invested his money for 7 months, find the time period for what Q invested his money.

A.    8 months

B.    9 months

C.    10 months

D.    11 months

Answer: 8 months

Solution:

Let,

Q invested for x months

ATQ,

(13×7) : (8×x) = 7:5

Or, 91/8x = 7/5

Or, 8x = 91×5/7

Or, x = 65/8=8.125 =8

37. Compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Tk.420. What would be the simple interest at the same rate and for the same time?

A.    Tk100

B.    Tk.200

C.    Tk.300

D.    Tk.400

Answer: Tk 400

Solution:

Let,

Principal =P

ATQ,

P × (|1+ 10/100)2 –P = 420

Or, P(11/10)2 –P = 420

Or, P(1.1)2 – P = 420

Or, 1.21P – P = 420

Or, P(1.21 – 1) = 420

Or, 0.21P = 420

Or, P = 2000

Simple interest = 2000 × 2 × 10/100 = 400

38. Ravi leaves home for stadium which is 12 km from his house. After the stadium, he goes to his club which is 7 km from his stadium. If his home, stadium and club all fall in a line, then what is the minimum distance he has to travel to get back home?

A.    19 km

B.    7 km

C.    5 km

D.    12 km

Answer: 5km

Solution:

His last destination was club. This club may be either side of stadium and in a straight line.  So, minimum distance = 12-7 = 5km

39. If a man cycles at 10 km/hr, then he arrives at a certain place at 1 pm. If he cycles at 15 km/hr, arrive at the same place at 11 am. At what speed must he cycles to go there at noon?

A.    11 km/hr

B.    12 km/hr

C.    13 km/hr

D.    14 km/hr

Answer: 12 km/hr

Solution:

Let,

distance = x

Time difference(Same Day) = 1 PM. – 11 AM. = 2 hours.

ATQ,

x/10 – x/15 = 2

Or, x/30 = 2

Or, x = 60

30

.:.x = 60

When speed is 10km/hr then time taken = 60 ÷10 = 6 hours.

So, at 10km/hr, his starting time was = 1PM. – 6 hours = 7 AM(Same Day)

So, to reach at noon or 12 P.M, total time needed = 12 P.M. –7 A.M = 5hours.

Thus, speed = 60 ÷ 5 = 12km/hr.

40. Three measuring rods are 64 cm. 80 cm and 96 cm length. What is the least of cloth that can measure exact number of rods using any one of these rods?

A.    9.60 m

B.    8.0 m

C.    9.60 cm

D.    96 m

Answer: 9.60 m

Solution: 

L.C.M of 64 80 and 96 = 960 cm

100 cm = 1 m

or 960 cm = 9.6 m

7. Which of the following equals – (√2 -√8)(2√2 +√8)?

A. -2√2

B. -4

C. 4√2

D. -8

Answer: -8

Solution:

(√2 -√8)(2√2 +√8)

=(√2 -2√2)(2√2 +2√2)

=4√2(√2 -2√2)

=4√2.√2(1 – 2)

= – 4√2.√2

= – 8

41. A tank can be filled by a tap in 20 minutes and by another tap in 60 minutes both the taps are kept open for 10 minutes and then the first tap is shut off. After this, the tank will completely filled in what time?

A.    10 min

B.    15 min

C.    20 min

D.    25 min

Answer: 20 min

Solution:

In 1 min both taps fill = 1/20 + 1/60 = 4/60 = 1/15

So, in 10 minutes taps fill = 10 × 1/15 = 2/3

Remaining part = 1 – 2/3 = 1/3

After shutting off 1st tap,

2nd tap fills 1/3 part in 60 × 1/3 minutes = 20 minutes

42. A box contains 20 electric bulbs, out of which 4 are defective. Two bulbs are chosen at random from this box. The probability that at least one of these is defective is

A.    7/19

B.    6/19

C.    5/19

D.    3/19

Answer: 7/19

Solution:

Here, Total bulbs = 20

defective bulbs = 4

so, non defective bulbs = 20-4 = 16

Probability = 16C2 / 20C2 = (16 × 15)/2 ÷ (20 × 19)/2 = 120/190 = 12/19

.:. at least 1 defective = 1 – 12/19 = 7/19

43. There is a rectangular parking lot with a length of 2x and a wide of x. What is the ratio of the perimeter of the parking lot to the area of the parking lot, in terms of x ?

A.    2/x

B.    3/x

C.    4/x

D.    5/x

Answer: 3/x

Solution: 

Perimeter =2(2x+x) = 6x

Area = 2x × x = 2×2

Ratio = 6x:2×2 = 3:x = 3/x

44. The ratio of income of A to that of B is 7:5 and expenditure of A to that B is 3 : 2. If at the end of the year, each saves Tk. 500, find the income of A?

A.    Tk. 2500

B.    Tk. 300

C.    Tk. 3200

D.    Tk. 3500

Answer: Tk. 3500

Solution:

Let, income of A and B = 7x and 5x

And expenditure = 3y and 2y respectively

ATQ,

7x-3y = 500 —– (i)

5x-2y = 500 —– (ii)

From (ii) × 3 – (i) × 2,

15x – 6y -14x + 6y = 1500 – 1000

Or, x = 500

So, income of A = 7×500 =Tk. 3500

45. An empty bucket (Foto) being filled with paint at a constant rate takes 6 min to be filled 7/10 of its capacity. How much more time will it take to fill the bucket to full capacity

A.    18/7

B.    6/19

C.    20/14

D.    18/14

Answer: 18/7

Solution:

7/10 tool 6 m

So, 1 took 6 × 7/10 m

So, 3/10 took 6 × 7/10 × 3/10 m = 18/7 m

46. In distributing milk at a summer camp it is found that a quart of milk will fill either 3 large glass tumblers or 5 small glass tumblers. How many small glass tumblers can be filled with one large glass tumbler?

A.    11/5

B.    7/5

C.    5/3

D.    7/3

Answer: 5/3

Solution:

3 large = 5 small

So, 1 large = 5/3 small

47. A bank offers 5% interest compounded half yearly. A customer deposits Tk.1600 each on 1st January and 1st. July of a year. At the end of the year the amount he would have gained by the way of interest is

A.    Tk. 121

B.    Tk. 122

C.    Tk. 123

D.    Tk. 124

Answer: Tk. 121

Solution :

Total amount = 1600(1+5/2 %)2  + 1600(1+5/2 %)

=1600{1+ 5/(2×100)}2 + 1600{1+ 5/(2×100)}

= 1600(1+1/40)2 +1600(1+1/40)

= 1600 × 41/40 × 41/40 + 1600 × 41/40

= 1600 × 41/40 (41/40 + 1)

= 1600 × 41/40 × 81/40 =3321

Gain = 3321 – (1600+1600) = 121

48. A box is made in the form of a cube. If a second cubical box inside dimensions three times those of the first box, how many times as much does the second box contain?

A.    6

B.    9

C.    12

D.    27

Answer:27

Solution:

Let,

one side of first cube = a

So, Volume of first cube = a3

ATQ,

One side of the 2nd cube = (3a)3 = 27a3

Times = 27a3 / a3  = 27

49. A can do a job in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C together start the work but leave after 3 days. How much time was taken A to complete remaining work?

A.    7 days

B.    9 days

C.    10 days

D.    12 days

Answer: 10 days

Solution:

B+C do in 1 day = 1/9 + 1/12 = 7/36

B+C do in 3 days = 3 × 7/36 = 7/12

Remaining = 1 – 7/12 = 5/12

A does 1 part in 24 days

So, A does 5/12 part in 24 × 5/12 = 10 days

50. In a group of 15, 7 can speak Spanish 8 can speak French and 3 can speak neither.

What fraction of the group can speak both French and Spanish?

A.    1/5

B.    4/15

C.    1/3

D.    7/15

Answer: 1/5

Solution:

n(SUF) = n(S) + n(F) –n(S∩F) + none

Or, 15 = 7 + 8 – n(S∩F) + 3

Or, n(S∩F) = 3

The fraction = 3/15 = 1/5

51. A, B and C enter into partnership by making investments in the ratio 3: 5:7. After a

year, C invests another Tk.337600 while A withdraws Tk.45600. The ratio of investments then changes to 24:59:67. How much does A invest initially?

A.    Tk. 140600

B.    Tk.141600

C.    Tk.131600

D.    Tk.140500

Answer: Tk. 141600

Solution:

Let,

investment ratio A, B & C = 3x, 5x, 7x

ATQ,

3x-45600 : 5x = 24 : 59

Or, (3x – 45600)/5x = 24/59

Or, 177x – 59×45600 = 120x

Or, 57x = 59×45600

Or, x = 47200

.:.A’s investment = 3x = 3 × 47200 = 141600

52. A rectangular fish tank 25m by 9m has water in it to a level of 2m. This water is carefully poured into a cylindrical container with a diameter of 10m. How high will the water reach in the cylindrical container?

A.    18/π

B.    18

C.    7/18

D.    9/27

Answer: 18/π

Solution: 

Given,

Diameter 10 m

So radius = 10/2= 5m

ATQ,

πr2h = 25 × 9 × 2

Or, π52h = 25 × 9 × 2

Or, h = (25 × 9 × 2) / 25 π

Or h= 18/π

53. At a symposium, 20% of the professors are psychologists, 60% are biologists and the remaining 12 professors are economists. If 20 of the professors wear glasses, what percent of the professors do not wear glass?

A.    20%

B.    33,%

C.    50%

D.    66%

Answer: 66%

Solution:

Let,

Total professors = x

ATQ,

x = 20% of x + 60% of x + 12

Or, x = x/5 + 3x/5 + 12

Or, x – x/5 – 3x/5 = 12

Or, x/5 = 12

Or, x = 60

Professors don’t wear glasses = x – 20 =  60 – 20 = 40

Required percentage = (40/60) × 100 = 66 2/3% = 66%

54. In a department, 3/5 of the workers are men and the rest are women. If 1/2 of the men and 3/7 of the women in the department are over 35, what fraction of all the workers in the department are over 35

A.    33/70

B.    66/70

C.    33/140

D.    35/140

Answer: 33/70

Solution:

Men = 3/5

Women = 1 – 3/5 = 2/5

Workers over 35 are = ½ of 3/5 + 3/7 of 2/5 = 3/10 + 6/35 = 33/70

55. The ratio of investments of two partners P and Q is 7:5 and the ratio of their profits is 7:10. If P invested the money for months, find for how much time did Q invest the money?

A.    7 months

B.    10 months

C.    9 months

D.    11 months

Answer: (Wrong question)

Solution:

Let,

Q invested for x months

ATQ,

7×y : 5×x = 7:10

Or, 7y/5x = 7/10

Or, x= (10/7) × 7y × 1/5 = 2y

এখন y এর মান বসিয়ে দিলেই হবে।

56. A clock strikes once at1 o’clock twice at 2 o’clock, thrice at 3 o’clock and so on. How many times will it strike in 24 hours?

A.    78

B.    136

C.    156

D.    196

Answer: 156

Solution:

(1+2+3+4………..+12) x 2 (১২ ঘন্টা পর্যন্ত ১ বার নেয়ার পর একই হিসেব দু বার না করে ২ দিয়ে গুণ)

= 12(l2 + 1)/2 = 156

57. The perimeter of a rectangle is 26 cm. The rectangle is converted to a square by tripling the width and taking a quarter of the length, What is the perimeter of the resulting square?

A.    9 cm

B.    12 cm

C.    20 cm

D.    26 cm

Answer: 12 cm

Solution:

2(length + breadth) = perimeter

Or, 2(L + B) = 26

Or, L + B = 13

Or, B = 13 – L

New L of square = 3L & B = (13-L) × ¼

ATQ,

3L = (13-L) × ¼

Or, 12L = 13 – L

Or, L = 1

So, length of the square = 3×1 = 3

So, perimeter of the square = 4×3 =12

58. In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who passed in both the subject.

A.    22%

B.    32%

C.    44%

D.    54%

Answer: 44%

Solution: 

n(MUE) = n(M) + n(E) –n(M∩E) + passed in both

Or, 100% = 34% + 42% – 20% + passed in both

Or, passed in both = 44%

59. 125 gallons of a mixture contains 20% water. What amount of additional water should be added such that water content is raised to 25%?

A.    15/2 gallons

B.    17/2 gallons

C.    19/2 gallons

D.    25/3 gallons

Answer: 25/3 gallons

Solution:

Water in the mixture = 20% of 125 = 25 gallons

So, other = 125-25 = 100

let, water be added = x

ATQ,

25+x = 25% of (125+x)

Or, 25 + x = (125+x)/4

Or, 100+4x =125+x

Or, 3x = 25

Or, x = 25/3.

Sonali Bank Officer Cash Question : General Knowledge and Basic Computer

Sonali Bank Officer Cash Questions (61-80): Choose the correct answer

60. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A.    Forwarding

B.    FTP

C.    Downloading

D.    Uploading

Answer: Downloading

61. Verification of a login name and password is known as:

A.    configuration

B.    authentication

C.    accessibility

D.    logging in

Answer: authentication

62. A special type of memory chip that holds software that can be read but not written to

A.    RAM

B.    Mother Board

C.    ROM

D.    CPU

Answer: ROM

63. The set of instructions that tells the computer what to do is

A.    Softcopy

B.    Hardware

C.    Software

D.    Hardcopy

Answer: Software

64. Which of the following will not protect you from spam?

A.    spam blockers

B.    e-mail rules

C.    filters

D.    popup blocker

Answer: popup blocker

65. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

A.    The operating system

B.    The motherboard

C.    The platform

D.    Application software

Answer: The operating system

66. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT.

A.    Viruses

B.    Hackers

C.    Spam

D.    Identity theft

Answer: Spam

67. Which of the following is used for close a tab on a browser?

A.    Ctrl+Y

B.    Ctrl+W

C.    Ctrl + A

D.    Ctrl+T

Answer: Ctrl+W

68. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in

A.    Dashboard

B.    Hard drive

C.    Diskette

D.    Clipboard

Answer: Clipboard

69. Which of the following is a correct format of Email address?

A.    care@website.com

B.    care@website@com

C.    carewebsite.com

D.    care.website.com

Answer: care@website.com

70. The Finance Commission is appointed after every

A.    2 years

B.    3 years

C.    4 years

D.    5 years

Answer: 5 years

71. The system of dual citizenship exists in

A.    India

B.    France

C.    United Kingdom

D.    USA

Answer: United Kingdom

72. Point of sale (POS) machine is widely used by the

A.    Tellers

B.    Merchants

C.    Government

D.    Central bank

Answer: Merchants

73. Which of the following organization is concerned with environmental issues?

A.    OIC

B.    IPCC

C.    MIGA

D.    WMO

Answer: IPCC

74. The device used for measuring altitudes is

A.    altimeter

B.    ammeter

C.    audiometer

D.    galvanometer

Answer: altimeter

75. The value of Gold is determined in

A.    Rome

B.    Washington

C.    Teheran

D.    London

Answer: London

77. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB) situated?

A.    Manila

B.    Delhi

C.    Bangkok

D.    Hong Kong

Answer: Manila

78. Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?

A.    Soda glass

B.    Pyrex glass

C.    Jena glass

D.    Reinforced glass

Answer: Reinforced glass

79. Which is the Land of the Rising Sun?

A.    Japan

B.    Australia

C.    China

D.    Taiwan

Answer: Japan

80. The longest mountain range in the world is –

A.    The Alps

B.    The Himalayas

C.    The Andes

D.    The Rockies

Answer: The Andes

পোস্টের একেবারে নিচে ফেসবুক শেয়ার বাটনে ক্লিক করে Sonali Bank Officer Cash Preli Solution নিজের ওয়ালে শেয়ার করে রাখুন। আমাকে উৎসাহ দিন, সর্বোচ্চ ভালটা পাবেন।

Sonali Bank Officer Cash Preli Question  ছাড়াও AUST কর্তৃক গৃহীত আরও কিছু প্রশ্ন দেখতে ক্লিক করুন

****Sonali Bank Assistant Programmer Question 2016: AUST

****PKB Senior Executive Officer Question 2018: AUST

****ICB Assistant Programmer Question 2017: AUST

****BASIC Bank Assistant Manager Question -2018: AUST

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 14, 2019 — 4:45 pm

3 Comments

Add a Comment
  1. Download Option Where?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *