Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 : BIBM

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Full Solution : Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Post Name: Probationary Officer Test; Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Exam Date: 6 April 2018; Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Total Marks: 100; Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Time: 60 Minutes

পোস্টটিতে Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 এর প্রিলি ও রিটেন question এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। প্রশ্ন করেছিল BIBM.

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Multiple Choice Questions (MCQs)

আপনার যে কোন প্রয়োজনে, চাকরির সার্কুলার ও আপডেট, এক্সাম ডেট, আপনার কোন কিছু জানার থাকলে নির্দ্বিধায় যোগদান করুন একঝাঁক প্রাণোচ্ছল তরুণের ফেসবুক গ্রুপ: BCS Limelight এ।

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Section A: English Language and Communication

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (1-5): Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.

1. The training manager (a) must estimate the expenses (b) for the program, including costs for (c) its (d) develop, delivery, and evaluation.

Ans: develop

Exp: its possessive. এরপরে noun বসবে। অথবা, develop, delivery, and evaluation parallelism এর নিয়মানুসারে সবগুলোই noun হবে। 

2. The frost-free period (a) of high summer (b) when mean daily (c) temperatures are above 32 degrees, (d) are short

Ans: are short 

Exp: এখানে মূল ‍বাক্যটি হচ্ছে The frost-free period are short. যার subject হচ্ছে The frost-free period এবং যা singular. ফলে verb কেও singular হতে হবে।

3. (a) Counselors will be available to give students (b) advices before (c) they register (d) for classes.

Ans: advices

Exp: উপদেশ অর্থে a piece of advice বসে।

4. Each (a) furniture on display in the central mall (b) is on sale for thirty (c) percent off the (d) regular price.

Ans: furniture

Exp: each piece of singular অর্থ প্রকাশ করে।

5. (a) The desert pocket mouse, common (b) in the American Southwest, (c) it is active (d) mainly at night.

Ans: it

Exp: মূল বাক্যটি হচ্ছে The desert pocket mouse is active. এখানে অতিরিক্ত pronominal reference it এর প্রয়োজন নেই।

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (6-10) Each question below consists of a word printed in capital letters, followed by four words. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.

6. PROLOGUE

A.    trilogy

B.    analogue

C.    dialogue

D.    epilogue

Ans: epilogue

7. INFILATE

A.    converge

B.    circulate

C.    minimize

D.    separate

Ans: minimize

8. INDIGENOUS

A.    unworthy

B.    acquired

C.    terminal

D.    redundant

Ans: acquired

9. QUELL

A.    foment

B.    divert

C.    confirm

D.    convoke

Ans: foment

10. CPMPLAISANCE

A.    churlishness

B.    emptiness

C.    swiftness

D.    attractive

Ans: churlishness

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (11-15). Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

11. DRAWBRIDGE: CASTLE::

A.    lawn : house

B.    gangway: ship

C.    flammable: born

D.    noxious :escape

Ans: gangway: ship

12. INSULIN: PANCREAS::

A.    bile: liver

B.    honey: ship

C.    oxygen: heart

D.    drone: monotonous

Ans: bile: liver

13. ARTICLLATE: CLEARLY::

A.    orate: strongly

B.    shout : loudly

C.    lecture : willfully

D.    pharmacist :prescribe

Ans: shout : loudly

14 MISER :THRIFT::

A.    performer: artistry

B.    mimic : ridicule

C.    chauvinist: patriotism

D.    kader: nondescript

Ans: chauvinist: patriotism

15. TALON: EAGLE::

A.    fang: snake

B.    hoop: brose

C.    tusk : elephant

D.    claw :panther

Ans: claw :panther

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (16-20): Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s).

16. Although sunlight appears white,____ is actually a combination of all the colures of the spectrum. 

A.    that it

B.    because it

C.    it

D.    the

Ans: it

17. Millions of office workers — most of their time sitting in front of computer screens.

A.    spend

B.    spending

C.    to spend

D.    are spent

Ans: spend

18. Radio waves, travelling at the speed of light, have ____ their discoveries to Earth.

A.    bringing

B.    for bringing

C.    to be brought

D.    brought

Ans: brought

19. Construction augers ____ drill holes in soft grounds for the piers of large buildings.

A.    for

B.    used to

C.    are used by

D.    are used to

Ans: are used to

20. A female tiger signals ____ ready to mate by leaving her scratch marks & scent on trees,

A.    her

B.    that she is

C.    is she

D.    she

Ans: that she is

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Section B: Mathematics and Analytical Ability

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (21-30): Choose the correct answer 1×10-10

21. Aman is in need of money for 120 days. He asked the banker and the banker charged Tk. 360 @6%. What was the amount asked for?

A.    Tk. 16,000 

B.    Tk. 15,000

C.    Tk. 18,000

D.    None

Ans: Tk. 18,000

Solution:

120 days = 1/3 yrs

I = pnr

Or, P =  I/nr

Or, P = 360 × 3 × 100/6

Or, P = 18000

22. If Tk. 1000 is invested in an account paying 10% compounded monthly, how much would be the nearest ending balance at the end of 10 years?

A.    Tk. 2800

B.    Tk. 2900

C.    Tk. 3100

D.    Tk. 2696

Ans: Tk. 2696

23. There are 10 books on a shelf, of which 4 are paperbacks and 6 are hardbacks. How many possible selections of 5 books from the shelf contain at least one paperback and at least one hardback?

A.    75.

B.    120.

C.    210

D.    246

Ans: 246

Solution:

choosing ways where all 5 are of one kind and subtracting from all ways…
total ways- 10C5
all one of a kind-6C5
total selections=10!/5!5! − 6!/5!1!=246

24. What is the maximum number of 1 ¼ foot pieces of wire that can be cut from a wire that is 24 feet long?

A.    11

B.    18

C.    19

D.    20

Ans: 19

Solution:

1 1/4 is equal to 5/4

The number of wire pieces = Total length/ Lenth of one Piece = 24/(5/4) = (24*4)/5 = 96/5. 

25. What number when multiplied by 4/7 yields 6/7 as the result?

A.    2/7

B.    3/2

C.    24/7

D.    7/2

Ans: 3/2

Solution:

Let,

The number = x

ATQ,

4/7 × x = 6/7

Or, x = (6/7) × (7/4) = 3/2

26. The price of a certain stock increased by 0.25 of 1 percent on a certain day. By what fraction did the price of the stock increase that day?

A.    1/2500

B.    1/400

C.    1/40

D.    1/25

Ans: 1/400

Solution:

0.25 of 1%

= 0.25 × 1/100

= 0.25/100

= 25/(100×100)

= 1/400

27. In a shipment of 120 machine parts, 5% were defective. In a shipment of 80 machine parts, 10% were defective. For the two shipments combined, what percent of the machine parts were defective?

A.    6.5%

B.    7.0%

C.    7.5%

D.    8.5%

Ans: 7.0%

Solution:

for 120 shipments , 5% i.e 6 were defective .
for 80 shipments, 10% i.e 8 were defective. 

Total = 200 shipments (combined) and defective =14 (combined).
question asks us 14 is what % of 200. 

14/200 = x/100;
x=7% 

28. If xy> 0 and yz <0, which of the following must be negative?

A. xyz

B. xyz2

C. xy2z

D. z

Ans: xy2z

Solution:

xy > 0 means that xy is positive.
yz < 0 means that yz is negative.
xy2z = (xy)(yz) = positive*negative = negative.

29. What is the remainder when 324 is divided by 5?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Ans: 1

Solution:

324 can be simplified to 912 and then to 816. So if the last digit is 1 , then remainder of division by 5 will always be 1.

30. A dishonest trader mixes 2 kg of vegetable ghee costing tK. 45 a kg with 3 kg of standard ghee costing Tk. 70 per kg. He sells the mixed ghee at Tk. 65 per kg. What is his percentage of profit?

A.    25%

B.    16.67%

C.    8.33%

D.    6%

Ans: 8.33%

Solution:

Cost price of (2+3=5 kg of ghee = (2×45) + (3×70) = 300 tk.

Selling price of 5 kg of ghee = (5×65) = 325 tk.

Profit = (325 – 300) = 25 tk

Profit % = (25×100)/300 = 8.33%

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (31-34): Read the information and answer the questions. 2×4-8

Six products — U, V, W, X, Y and Z – are to be placed in the display window of a vending machine with six compartments, numbered 1 through 6 from left to right. The products must be placed in the window, one product in each compartment, according to the given conditions.

1.      U can not be immediately to the left or immediately to the right of V

2.      W must be immediately to the left of X;

3.      Z cannot be in compartment 6.

31. Which of the following products cannot be placed in compartment 1? :

A.    U

B.    V

C.    W

D.    X

Ans: X

Solution:

2 নং condition অনুসারে w কে x এর পূর্বে বসাতে হলে x কখনই compartment 1 এ বসতে পারবে না। কারণ compartment 1 এর বামে আর কোন compartment নাই।

32. If X is placed in compartment 3, W must be placed in compartment

A.    1

B.    2

C.    4

D.    5

Ans: 2

Solution:

2 নং condition অনুসারে w যেহেতু x এর কেবলই পূর্বে বসবে এবং x যদি compartment 3 এ বসে তাহলে w কে compartment 2েএ বসতে হবে।

33. If U is placed in compartment 5, which of the following products must be placed in compartment 6.

A.    V

B.    W

C.    X

D.    Y

Ans: Y

Solution:

According to conditions:

123456
WXVZUY
VZWXUY
VWXZUY

প্রতিক্ষেত্রেই Y compartment 6 এ বসবে।

34. If Z is placed in compartment 3, immediately to the right of X, which of the following products must be placed in compartment 5?

A.    U

B.    V.

C.    W

D.    Y.

Ans: Y

According to conditions:

123456
WXZVYU

Q: (35 – 38): Read the information and answer the question:

35. If P denotes +, Q denotes – R denotes ÷ and S denotes ×; then what is the value of 18S36R12Q6P7?

A.    115

B.    55.

C.    25

D.    none

Ans: 55

Solution:

18×36÷12-6+7

= 18×3-6+7

=54-6+7

=66-6

=55

36. If the word “NATION’ is written as OCWMTT, how `COUNTR’ would be written in that code?

A.    DQXRYX

B.    DPXRYX

C.    DCXRYX

D.    None

Ans: DQXRYX

37. If the letter M was removed from the alphabet, what would the middle letter of the alphabet be?

A.    O

B.    N

C.    P

D.    Q

Ans: N

38. Which of the following numbers can be placed at the sign of interrogation?

687
366449
2448?

A.    35

B.    30 .

C.    45

D.    40

Ans: 35

Solution:

687
36 = 6×664 = 8×849= 7×7
24= 6×448 = 8×635 = 7×5

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Section C: General Knowledge

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Q. (39-44): Choose the correct answer. 1×6= 6

39. Which of the following organization has stated Bangladesh as a developing Country?

A.    UNICEF

B.    UNCPD

C.    UNCDP

D.    None

Ans: UNCDP

Exp:

UNICEF  = United Nations Children’s Fund

UNCPD  =  UN Commission on Population and Development
UNCDP = United Nations Committee for Development Policy

40. In the economic Freedom Index published in 2018, Bangladesh is placed in position.

A.    87th

B.    128th

C.    130th

D.    131th

Ans: 128th

Exp:

Bangladesh’s economic freedom score is 55.1, making its economy the 128th freest in the Economic Freedom Index-2018 released by the Heritage Foundation, a US-based conservative.

Bangladesh is ranked 29th among 43 countries in the Asia-Pacific region, and its rank is ahead of India (30th), Pakistan (31st), Nepal (32nd) and Vietnam (35th).

41. What was the total score of Bangladesh cricket team in the ‘Nidahas Trophy-2018′ final against India?

A.    163

B.    166

C.    167

D.    None

Ans: 166

42. The hottest planet is

A.    Mercury

B.    Jupiter

C.    Venus

D.    Saturn

Ans: Venus

Exp:

Mercury is the planet that is closest to the sun and therefore gets more direct heat, but even it isn’t the hottest. Venus is the second planet from the sun and has a temperature that is maintained at 462 degrees Celsius, no matter where you go on the planet. It is the hottest planet in the solar system.

43. In which division of Bangladesh has highest literacy rate?

A.    Dhaka

B.    Barishal

C.    Chittagong

D.    Khulna

Ans: Barishal

44. Milk is a poor source of ___

A.    vitamins

B.    protein

C.    iron

D.    calcium

Ans: vitamins

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Part II: Descriptive

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Section A: English Language and Communication Time: 50 Minutes

Marks: 50

1. Translate into English:

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Translation

শিশুর বহুমাত্রিক দারিদ্র্যে নিয়ে খুব বেশি চিন্তা করা হয় না।The multi-dimensional poverty of the children  is not considered much.
টেকসই উন্নয়নের লক্ষ্যে বহুমাত্রিক প্রেক্ষাপটে শিশুর দারিদ্র বিবেচনা করা প্রয়ােজন।But it is needed to consider the multi-dimensional poverty of the children for sustainable development.
দরিদ্র শিশুরা প্রাথমিক ভাবে পুষ্টির ঘাটতিতে ভােগে, শিক্ষার সুবিধা থেকে বঞ্চিত হয়, ভালােভাবে বেঁচে থাকার অধিকার পায় না।Initially, the poor children fall short of the nutritional deficiencies, become deprived of educational facilities and do not get the right to live properly.
এক পর্যায়ে শিশুশ্রমের সাথে জড়িয়ে পড়ে।At one stage, they got involved with child labor.
তারা কম যােগ্যতা, কম উৎপাদন ক্ষমতা এবং কম মুজুরির ফাঁদে পড়ে।They are trapped in low competence, low production capacity and low wages.
এসব সমস্যা সমাধানের জন্য সবার আগে প্রয়ােজন তাৎপর্যপূর্ণ নির্দেশক গুলাে নির্ধারণ করা।To solve these problems, first of all, it is to determine the significant indicators.
এরপর প্রয়ােজন নীতিমালা ও কর্মসূচি গ্রহণ।Then, it is needed to take the necessary policies and programs.
নীতিমালা বাস্তবায়নের জন্য সরকার, বেসরকারি সংস্থা, আন্তর্জাতিক সংস্থাকে যৌথভাবে অর্থায়ণের ঘাটতিসহ অন্যান্য চ্যালেঞ্জ মােকবিলার দিকে নজর দিতে হবে ।To implement the policy, the government, non-governmental organizations, international organizations will have to face the challenges of fund deficit  and other challenges.
  1. Write an Essay on “Potentials and Challenges of Bangladesh, as a Developing Country.” 14

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018: Section B: Mathematics

Solve the problems: 3×4=12

01. B invests Tk. 2400 in the Bank at 5%. How much additional money must he invest at 8% so that the total annual income will be equal to 6% of his entire investment?

Solution:

Let,

the amount that Mr. B invests at 8% is = x
then the total amount that is invested at 6% = x + 2400

ATQ,

0.08×x + .05×2400 = .06(x+2400) 
Or, 0.08x + 120 = 0.06+ + 144 
Or, 0.02x = 24 
x = 1200

Answer: Tk.1200.

02. A salesman is paid a monthly salary of Tk. 15000 plus 12.5% commission on all his sales. What should be his total annual sales in TK so that his annual earning from salary and commission is tk 265000?

Solution:

Given that,

Monthly salary=15000 tk

So, Annual salary==(15000×12) = 180,000 TK

So ,Annual commission he got = =(265000-180000) TK = =85000 TK

Let,

His annual sales be x tk

ATQ,,

12.5% of x=85000 tk

Or, x=680000 tk

Answer:. Tk.680000..

03. The perimeter of a squire field is equal to the perimeter of a rectangular field. Length of the rectangular is 3 times of its width and the area is 768 so quire sized tiles of 80 centimeter width will be required to cover the square field?

Solution:

Let,

The width of the rectangle be x meter

So,

The length of the rectangle be 3x meter

ATQ,

3x×x=768

0r, 3x2 = 768

Or, x2 = 256

Or, x = 16

So,

The perimeter of the rectangle,

=2(3×16+16)

=128

So, the perimeter of the square is 128 meters

Let,

Each Side of square is p

From question,

4p=128

Or, p =32

Area of the square is

=p2

=322

=1024 square meter

=10240000 square cm

Area of the tiles  =(80×80) square cm  =6400 square cm

Number of tiles required,

=10240000/6400

=1600 piece

Answer: 1600.

04. 4/(2x+1) + 9/(3x+2) = 25/(5x+4)

Solution:

4/(2x + 1)+{9/(3x+2)}= 25/(5x+4)

Or,4/(2x+1)= 25/(5x+4)- {9/(3x+2)}

Or,4/(2x+1)=(30x+14)/(5x+4)×(3x+2)

Or,60x2+58x+14 = 60x2+88x+32

Or,30x = -18

Or,x = – 3/5

Answer: – 3/5

Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 ছাড়া আরও দেখুন:

City Bank Ltd MTO Recruitment Test 2018:IBA

ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে Modhumoti Bank Probationary Officer 2018 Solution কে আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন।কষ্ট করে খুজতে হবে না। Notification অন করে রাখুন। নতুন পোস্ট এমনিতেই আপনার কাছে পৌছে যাবে।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 22, 2019 — 11:32 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *