IFIC Bank MTO-2018 Full Solution with Explanation

IFIC Bank MTO-2018 : IFIC Bank MTO-2018 পরীক্ষাটি অনুষ্ঠিত হয় 05 October, 2018। IFIC Bank MTO-2018 MCQ টাইপ প্রশ্নের সম্পূর্ণ সমাধান এবং ক্ষেত্রবিশেষে IFIC Bank MTO-2018 exam এর প্রয়োজনীয় Explanation সনাতন দা’র আড্ডার এই পোস্টে দেয়া হল। IFIC Bank MTO-2018 এর সমাধান ঝটপট পড়ে ফেলুন।

IFIC Bank MTO-2018 question type: MCQ

IFIC Bank MTO-2018 exam date: 05/10/2018

IFIC Bank MTO-2018 exam time: 3:30

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

1. With this fog, I’m sure the train will be late. Which expression may replace the underlined phrase?

a) bounds to late

b) is bound to be late

c) will bound to be late

d) will be bound to be late

Answer: b) is bound to be late

2. I kept the pencil __ the pencil box?

a) inside

b) into

c) of

d) to

Answer: b) into

3. An ordinance is __________ .

a) a book

b) an arms factory

c) a journal

d) a law

Answer: d) a law

Exp:

Decree or law promulgated by a state or national government without the consent of the legislature

4. Which one is correct: He said to me, “May you be happy”.

a) He told that I might be happy

b) He reported that I might be happy

c) He said that I might be happy

d) He wished that I might be happy.

Answer: d) He wished that I might be happy.

Exp: Optative sentence এর narration change করার ক্ষেত্রে reporting verb এর tense এর উপর নির্ভর করে reported speech এর may might

5. What do you mean by the phrase “Sit on the fence?

a) Watch over the fence

b) Sit idly

c) Remain neutral in a dispute

d) Sit on a height

Answer: c) Remain neutral in a dispute

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

6. He is not interested _ cycling.

a) with

b) in

c) for

d) at

Answer: b) in

7. The synonym of the word witty is __

a) clever

b) dull

c) boring

d) tedious

Answer: a) clever

8. Which one is correct?

a) The ship was drowned in the ocean

b) The ship sunk in the ocean

c) The ship goes under the ocean

d) The ship was sunk in the ocean

Answer: b) The ship sunk in the ocean

Exp: ব্যক্তির ক্ষেত্রে drown, বস্তুর ক্ষেত্রে sink বসে।

9. His views did not coincide _____ those of his wife.

a) at

b) on

c) for

d) with

Answer: d) with

10. Synonym of the word Fickle is –

a) Constant

b) Trustworthy

c) Unstable

d) Stable

Answer: c) Unstable

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

11. Would you mind (sing) a song?

a) to sing

b) sang

c) sung

d) singing

Answer: d) singing

Exp: Would you mind + V + ing

12. What is the meaning of the word vice versa?

a) for example

b) face to face

c) namely

d) none of these

Answer: d) none of these

13. The antonym of the word obese is –

a) calm

b) negative

c) slim

d) goal

Answer: c) slim

14. The word Proclaim means –

a) pronounce

b) declare

c) announce

d) circulate

Answer: c) announce

15. A _____ is someone who sees a crime being committed.

a) criminal

b) solicitor

c) witness

d) judge

Answer: c) witness

16. He and I ______ well.

a) am

b) is

c) are

d) been

Answer: c) are

Exp: and দ্বারা দুটি subject যুক্ত হলে verb plural হয়।

17. Which of the following word is verb?

a) Democracy

b) Democratize

c) Democratic

d) Democratically

Answer: b) Democratize

Exp: সাধারণত, শব্দের শেষে cy, ic থাকলে তা noun; ly থাকলে adverb.

18. Choose the right sentence.

a) He is senior than me for five years.

b) He is senior to me for five years.

c) He is senior from me for five years.

d) He is senior at me for five years.

Answer: b) He is senior to me for five years.

Exp: senior latin adjective. এর পরে than না বসে to বসে।

19. The study of the ancient societies is-

a) History

b) Archaeology

c) Anthropology

d) Ethnology

Answer: b) Archaeology

Exp:

Anthropology is the study of humans and human behavior and societies in the past and present.

Ethnology is the study of the characteristics of different peoples and the differences and relationships between them.

History is the study of the past as it is described in written documents. Events occurring before written record are considered prehistory.

20. Which spelling is correct?

a) Accommodation

b) Acoommodation

c) Accomodation

d) Acomodation

Answer: a) Accommodation

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

21. Which aerospace company has recently announced to launch luxury hotel in space named Aurora Station?

a) Cosmic Era

b) Galaxy Hotel

c) Orion Span

d) NASA

Answer: c) Orion Span

Exp:

Developed by US-based space technology start-up Orion Span, the fully modular space station will host six people at a time, including two crew members, for 12-day trips of space travel. It plans to welcome its first guests in 2022.

“Our goal is to make space accessible to all,” Frank Bunger, CEO and founder of Orion Span, said in a statement.

22. The liquid metal is

a) Sodium

b) Mercury

c) Magnesium

d) Besmirch

Answer: b) Mercury

23. The depletion in the Ozone layer is caused by ___________ ?

a) Chlorofluorocarbons

b) Nitrous oxide

c) Carbon dioxide

d) Methane

Answer: a) Chlorofluorocarbons

Exp:

Chlorofluorocarbons (CFCs) are nontoxic, nonflammable chemicals containing atoms of carbon, chlorine, and fluorine. They are used in the manufacture of aerosol sprays, blowing agents for foams and packing materials, as solvents, and as refrigerants.

24. In a very low temperature which from the following will freeze at last?

a) River water

b) Water in a lake

c) Canal water

d) Sea water

Answer: d) Sea water

25. The animals which eat other animals are known as _________.

a) Herbivores

b) Carnivores

c) Omnivores

d) None

Answer: b) Carnivores

Exp:

Animals that eat only plants are called herbivores.

Omnivores are animal or person that eats a variety of food of both plant and animal origin.

26. Which item appears dimly behind the main body text?

a) Water Color

b) Background

c) Watermark

d) Back Color

Answer: c) Watermark

27. Arrange in ascending order the units of memory TB, KB. GB, MB

a) TB>MB>GB>KB

b) MB>GB>TB>KB

c) TB>GB>MB>KB

d) GB>MB>KB>TB

Answer: c) TB>GB>MB>KB

Exp:

TBGBMBKB
1024 GB1024 MB1024 KB

28. Which one is an example of spreadsheet software

a) MS Excel

b) MS Access

c) MS Power Point

d) MS Word

Answer: a) MS Excel

29. In internet terminology IP means

a) Internet Provider

b) Internet Procedure

c) Internet Protocol

d) Internet Processor

Answer: c) Internet Protocol

30. We have copied an image from one document now which shortcut will wo used to paste it in another document?

a) Ctrl + P

b) Ctrl + X

c) Ctrl + V

d) Ctrl + S

Answer: c) Ctrl + V

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

31. Bangladesh is not a member of which of the following association?

a) IMF

b) OPEC

c) ILO

d) OIC

Answer: OPEC

Exp:

IMF: Bangladesh Joined on August 17, 1972.

ILO: Bangladesh became a member of the ILO in 1972.

OIC: Bangladesh became a member of the OIC in 1974.

32. Mujbnagar situated at

a) Chuadanga

b) Satkhira

c) Meherpur

d) Kushtia

Answer: c) Meherpur

33. Which international organization recently declared Bangladesh to fulfill the basic requirements to be a developing country?

a) IMF

b) UN (CDP)

c) WB)

d) ADB

Answer: b) UN (CDP)

34. Who of the following is the current captain of Bangladesh national women’s cricket team?

a) Salma Khatun

b) Rumana Ahmed

c) Jahanara Alam

d) Nahida Akter

Answer: c) Jahanara Alam

Exp:

Jahanara Alam (জাহানারা আলম) (born: 1 April 1993) is a Bangladeshi cricketer and current captain who plays for the Bangladesh national women’s cricket team. She is a right-arm medium fast bowler and right-handed batsman.

35. How many Rohingya refugees have fled to Bangladesh since 25 August 2017 from Myanmar?

a) 355,000 to 400,000

b) 665,000 to 700.000

c) 455,000 to 500,000

d) 255,000 to 350.000

Answer: b) 665,000 to 700.000

Exp:

Rohingya refugees in Bangladesh refer to the Rohingya refugees from Myanmar living in Bangladesh. As of December 2017, an estimated 655,000 to 700,000 Rohingya people have fled to Bangladesh since 25 August 2017, to avoid ethnic and religious persecution by Myanmar’s security forces.

36. What is initial estimate of GDP growth in the current fiscal year (2017-2018) of Bangladesh?

a) 7.28%

b) 7.32%

c) 6.45%

d) 7.65 %

Answer: d) 7.65 %

37. Who won global women’s leadership award 2018?

a) Angela Merkel

b) Dilma Roussef

c) Julia Gillard

d) None of them

Answer: d) None of them

Exp:

Prime Minister Sheikh Hasina received the Global Women’s Leadership Award at an annual international gathering of women influencers and opinion leaders in Sydney, Australia, 2018.

The Global Summit of Women focuses on women’s advancement in the global economy and has been connecting women worldwide for 27 years.

PM Hasina was honoured by the 2018 event for her “outstanding leadership in advancing women education and women entrepreneurs in Bangladesh, Asia and the Asia-pacific region”.

38. What index is used in Bangladesh to measure inflation?

a) GDP Deflator

b) Wholesale Price Index

c) Retail Price Index

d) Consumer Price Index

Answer: d) Consumer Price Index

39. Bangladesh bit which country to win the ACC Women’s Twenty Asia Cup 2018?

a) Sri-Lanka

b) Pakistan

c) India

d) Thailand

Answer: c) India

Exp:

Bangladesh beat India by 3 wickets to clinch the title of Women’s Asia Cup 2018.

40. In Road Transport Act 2018, what is the maximum imprisonment for causing death to a person by reckless driving?

a) 3 Years

b) 4 Years

c) 5 Years

4) 6 Years

Answer: c) 5 Years

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

41. Call money rate means –

a) Long term borrowing rate by banks

b) Credit rate without guarantee

c) Interbank short term borrowing rate

d) Interest rate which Bangladesh Bank lend money to other banks

Answer: c) Interbank short term borrowing rate

42. What is the regulatory agency for non-bank financial agency in Bangladesh?

a) SEC

b) Ministry of Finance

c) Bangladesh Bank

d) ICB

Answer: c) Bangladesh Bank

Exp:

Non Bank Financial Institutions (NBFIs), simply known as Financial Institutions (FIs), are those types of financial institutions which are regulated under Financial Institution Act, 1993 and controlled by Bangladesh Bank.

43. Out of 03 Govt to issue license for which new bank in Bangladesh?

a) Peoples Islami Bank

b) Royal Bank

c) City Union Islamic Bank

d) IDFC Bank

Answer: a) Peoples Islami Bank

44. Bangladesh Bank was established in

a) 16 December 1971

b) 17 December, 1971

c) 21 December 1971

d) 25 December, 1971

Answer: a) 16 December 1971

Exp:

Bangladesh Bank, the central bank and apex regulatory body for the country’s monetary and financial system, was established in Dhaka as a body corporate vide the Bangladesh Bank Order, 1972 (P.O. No. 127 of 1972) with effect from 7th April 1972.

45. KYC stands for

a) Knowledge Yield Customer

b) Kinetic Yield Center

c) Know your Customer

d) Know your Competitor

Answer: c) Know Your Customer

46. The first private sector bank in Bangladeshi

a) AB Bank Ltd

b) Agrani Bank Ltd

c) FIC Bank Lid

d) UCBL

Answer: a) AB Bank Ltd

Exp:

AB Bank (formerly Arab Bangladesh Bank) is a leading private sector bank in Bangladesh established in 31 December 1981. This was the first joint venture private bank in Bangladesh. On 14 November 2007 Bangladesh bank approved the name change to AB Bank from Arab Bangladesh Bank.

47. Nexus pay is a product of

a) Mutual Trust Bank Ltd.

b) The City Bak Ltd.

c) Dutch Bangla Bank Ltd

d) BRAC Bank Lid

Answer: c) Dutch Bangla Bank Ltd

Exp:

NexusPay from Dutch-Bangla Bank is the first fully cardless solution in Bangladesh. NexusPay works with all bank cards including Nexus, Visa, MasterCard, Dutch-Bangla Bank Agent Banking and Rocket Mobile Banking.

48. Basel protocol is a

a) Risk management tool

b) Control tool for insurance brokers

c) Protocol governing diplomatic activities

d) Tool for war criminals’ trials

Answer: a) Risk management tool

49. An increase in the rate of interest would increase –

a) The transaction demand for money

b) The prices of Bond

c) The asset demand for money

d) The opportunity cost of holding money

Answer: b) The prices of Bond

50. IFIC Bank has a joint venture with which of the following commercial bank?

a) NMB Bank Limited in Malaysia

b) Everest Bank Limited in India

c) Himalayan Bank Limited in Pakistan

d) NBBL Nepal

Answer: d) NBBL Nepal

Exp:

Nepal Bangladesh Bank Ltd. (NB Bank), a joint venture commercial bank between IFIC Bank Ltd. and Nepali nationals, started operation with effect from June 06,1994 in Nepal with 50% equity from IFIC Bank Ltd. The Bank has so far opened 17 (seventeen) branches at different important locations in Nepal. IFIC Bank presently holds 40.90% shares in NB Bank.

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

51. What is the percentage of Shareholding of the Government of Bangladesh in IFIC Bank Limited?

a) 51.96%

b) 32.75%

c) 38.25%

d) 39%

Answer: b) 32.75%

Exp:

In 1983 when the Government allowed banks in the private sector, IFIC was converted into a full-fledged commercial bank. The Government of the People’s Republic of Bangladesh now holds 32.75% of the share capital of the Bank. Directors and Sponsors having vast experience in the field of trade and commerce own 11.31% of the share capital and the rest is held by the general public.

52. Money supply is controlled by central bank through

a) Open Market operation

b) Changing discount rate

c) Changing reserve requirement

d) All of the above

Answer: a) Open Market operation

Exp:

Central banks affect the quantity of money in circulation by buying or selling government securities through the process known as open market operations (OMO). When a central bank is looking to increase the quantity of money in circulation, it purchases government securities from commercial banks and institutions.

53. The current president of World Bank is

a) Robert Zoelick

b) Paul Wollowitz

c) Jim Yong Kim

d) Sir James Wolfensohn

Answer: c) Jim Yong Kim

Exp:

Jim Yong Kim (born December 8, 1959), also known as Kim Yong, is a Korean-American physician and anthropologist serving as the 12th and current President of the World Bank since 2012.

54. Which of the following is the function of the central bank?

a) Deposit collection

b) Capital formation

c) Credit control

d) Loan sanction

Answer: c) Credit control

55. Which of the following countries is the highest emitter of CO2?

a) USA

b) China

c) UK

d) Germany

Answer: b) China

Exp:

In 2016, based on share of global energy-related CO2 emissions, China was the biggest emitter of carbon dioxide; the country accounted for around 28.21 percent of global CO2 emissions that year.

56. Which of the following companies has issued сариа over IPO in Capital market?

a) Microsoft

b)Ali Baba

c) Google

d) Blackberry

Answer: b)Ali Baba

57. Which one is incorrect?

a) IMO International Maritime Organization

b) UNV United Nations Volunteer

c) UNU United Nation University

d) IFC. International Finance Company

Answer: d) IFC. International Finance Company

Exp:

IFC- International Finance Corporation

58. AMAR Account is a product of

a) BRAC Bank Ltd

b) Bank Asia

c) Dhaka Bank Ltd

d) None of them

Answer: d) None of them

Exp:

It is a product of IFIC Bank. It is a unique transactional account where you can avail both Deposit and Loan facilities. This is a first of its kind account in Bangladesh; which reduces your account operation cost with lots of attractive benefits.

59. Who of the following is the Independent Director of IFIC Bank Limited?

a) Mr. ARM Nazmus Sakib

b) Mr. Jalal Ahmed

c) Mr. Awaruzzaman Chowdhury

d) Mr ARM Nazmus Sakib

Answer: c) Mr. Awaruzzaman Chowdhury

Exp:

Another Independent Director is Mr. Monirul Islam. Mr. Jalal Ahmed, Mr. A.R.M. Nazmus Sakib and Quamrun Naher Ahmed are Govt. Nominated Directors.

60. In terms of GOP, Which one of the following is the largest economy

a) USA

b) UK

c) Australia

d) China

Answer: d) China

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

61. Addis Ababa is the capital of

a) Ethiopia

b) Jordan

c) Ghana

d) Nigeria

Answer: a) Ethiopia

Exp:

Amman is the capital of Jordan.

Accra is the capital and largest city of Ghana,

Abuja is the capital of Nigeria.

62. Which state of USA was once part of Russia?

a) Louisiana

b) California

c) Alaska

d) Fonda

Answer: c) Alaska

Exp:

Alaska’s economy is dominated by the fishing, natural gas, and oil industries, resources which it has in abundance. The United States purchased Alaska from the Russian Empire on March 30, 1867, for 7.2 million U.S. dollars.

63. Who is the co-founder and executive Chairman of the Alibaba Group?

a) Jack Shing

b) Jack Ma

c) Jack Chan

d) Jack Ming

Answer: b) Jack Ma

Exp:

Alibaba Group co-founder and Executive Chairman Jack Ma will step down from his role on Sept. 10, 2019 to pursue philanthropic ventures, particularly in education. Current Chief Executive Officer Daniel Zhang will succeed Ma as chairman of the board.

64. Which one incorrect?

a) IMO International Maritime Organization

b) UNU: Untied Nation University

c) IFC: International Finance Company

d) UNDP United Nations Development Program

Answer: c) IFC: International Finance Company

Exp:

IFC: International Finance Corporation

65. Which one of the following private company recently becomes a trillion-dour company?

a) Amazon

b) Apple

c) Microsoft

d) Google

Answer: b) Apple

Exp:

The company is sitting on a $285bn mountain of cash reserves and made a net profit of $48.5bn in 2017, its last set of full-year results.

66. If 1 = 3, 2 = 5, 3 = 7, 4 = 9, then 7 =?

a) 15

b) 13

c) 17

d) 11

Answer: a) 15

Exp:

131+2=3
253+2=5
375+2=7
497+2=9
5119+2=11
61311+2=13
71513+2=15

67. L is the brother K. K is the friend of M. Conclusion L is the friend of M.

a) the conclusion is definitely true

b) the conclusion is definitely false

c) the conclusion probably false or true

d) conclusion cannot be drawn

Answer: d) conclusion cannot be drawn

Exp:

68. 7, 11, 13, 17, 19, ____

a) 21

b) 29

c) 23

d) 31

Answer: c) 23

Exp:

7
117+4
1311+2
1713+4
1917+2
2319+4

69. Mango cost more than Apple. Mango cost less than banana. Banana cost more than Apple and Mango. If the first statements are true, the third statement is-

a) True

b) False

c) Uncertain

d) None

Answer: a) True

Exp:

B>M>A

70. Waiting : Boredom :: Education: ?

a) Class

b) Enlightenment

c) schooling

d) Cunning

Answer: b) Enlightenment

Exp:

Waiting leads to Boredom and Education leads to Enlightenment.

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

71. If TOUR is written as 1234. CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE.

a) 1247

b) 4847

c) 5247

d)5847

Answer: d)5847

Exp:

WordT = 1O = 2U = 3R = 4
WordC = 5L = 6E = 7A = 8R = 4
WordS = 9P = 0A = 8R = 4E = 7

From the table,

C=5A = 8R = 4E = 7CARE = 5847

72. Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father. How is the woman related to that person?

a) Sister

b) Daughter

c) Mother

d) Wife

Answer:

Exp: Aunt

73. Daughter of your father — Your sister. So, the person’s mother is woman’s sister or the woman is person’s aunt. Showing a photograph P said, “She is my mother’s son’s daughter”. How is the person in the photograph related to P?

a) Sister

b) Cousin

c) Niece

d) None

Answer: c) Niece

Exp:

74. How many numbers are there from 1 to 100 which are completely divisible by 7?

a) 7

b) 11

c) 17

d) 14

Answer: d) 14

Exp:

100/7 = 14.28 = 14

75. Which one of the flowing is the least like the others?

a) Cube

b) Sphere

c) Pyramid

d) Circle

Answer: d) Circle

Exp:

Circle is two dimensional.

76. The day before yesterday was Saturday. What day will be the day after tomorrow?

a) Tuesday

b) Wednesday

c) Thursday

d) Friday

Answer: b) Wednesday

Exp:

If day before yesterday was Saturday, so today is Monday. Thus, tomorrow will be Tuesday and day after tomorrow will be Wednesday.

77. Find the odd one out.

a) Canoe

b) Igloo

c) Yacht

d) Raft

Answer: b) Igloo

Exp:

Others are water vehicles.

78. 1 Gold 2 Iron 3 Sand 4 Platinum 5 Diamond. Sequence logically

a) 2 4 3 5 1

b) 3 2 1 5 4

c) 4 5 4 3 2

d) 5 4 3 2 1

Answer: b) 3 2 1 5 4

Exp:

They are arranged according to their value.

79. Find the odd one out

a) profit loss

b) wise foolish

c) Virtue vice

d) seduce attract

Answer: d) seduce attract

Exp:

Others are opposite to the other.

80. Divide 60 by half and deduct twenty What do you get?

a) 120

b) 100

c) 60

d) 30

Answer: b) 100

Exp:

(60/0.5) – 20 = 120 – 20 = 100

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

81. Bank is related to Money, in the same way as Transport is related to-

a) Traffic

b) Goods

c) Speed

d) Road

Answer: b) Goods

Exp:

A bank deals with transaction of money. Likewise, transport deals with the movement of goods.

82. In a class of 50 students, 18 take music, 26 take art and 2 take both art and music. How many students in the class are not enrolled in the music or art?

a) 6

b) 8

c) 16

d) 24

Answer: b) 8

Exp:

No. of students enrolled for music =18

No. of students enrolled for art = 26

Total students enrolled for either music or art or both = (18+26)-2 =42

Hence students not enrolled for either music or art = (50–42) = 8

83. If x =1, then (x4 – x3 + x2)/(x+1) =?

a) – 3/2

b) – ½

c) ½

d) 3/2

Answer: c) ½

Exp:

( x4 – x3 + x2)/(x+1)

=(14 – 13 + 12)/(1+1)

= 1/2

84. The ratio of boys and girls in school is 3:2. 20% of boys and 25% of the girls are scholarship holders. The percentage of students who are scholarship holders are?

a) 45

b) 35

c) 30

d) 22

Answer: d) 22

Exp:

Let,

Total no of students = 100

Boys = 100×(3/5) = 60

Girls = 100- 60 = 40

scholarship holders = (20% of 60 + 25% of 40) = (12+10) = 22 = 22%

85. There will be a loss of 10% if a chair is sold for tk. 540. At what price should the chair be sold to make a profit of 20%?

a) 660

b) 600

c) 720

d) 900

Answer: c) 720

Exp:

Let,

Cost price of a chair = 100 tk

At 10% loss,

Selling price = (100-10) = 90 tk

So, cost price = 540 ×(100/90) = 600 tk

to make a profit of 20%,

selling price will be = 600+ 20% of 600 = 600+120 = 720 tk

86. The rate of the number of red balls to yellow balls, to green balls in an urn is 2:3:4. What the probability that a ball chosen at random from the urn is a red ball?

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

Answer:

Exp:

Let,

Total no of balls = 2x+3x+4x = 9x

Probability to get a red ball = 2x/9x = 2/9

87. Pintu spends 20% of his income on taxes and 20% of the remainder on rent. What percent of his income has been spent on rent?

a) 12

b) 14

c) 16

d) 18

Answer: c) 16

Exp:

Let,

Income = 100 tk

Spent on tax = 20 tk

Spent on rent = 20% of (100-20) = 16 = 16%

88. If the length and width of a rectangle garden plot with each increased by 20%. What would be the percent increase in the area of plot?

a) 20%

b) 24%

c) 38%

d) 44%

Answer: d) 44%

Exp:

Original area = LW

Both are increased by 20%

New area = 1.2L × 1.2W = 1.44LW

% increase = {(1.44LW-LW)×100}/LW = 44%

89. If the sum of two numbers is 33 and their difference is 15, the smaller number is ____.

a) 5

b) 12

c) 15

d) 18

Answer:

Exp:

Let,

Smaller number = x

So, larger number = x+15

Now,

x+x+15 = 33

Or, 2x = 33-15

Or, x = 9

90. If an organization increases its staff salary by 25%, by what percent must it now decrease the salary to return to the original amount?

a) 15

b) 18

c) 20

d) None

Answer: c) 20

Exp:

% decrease = (125-100)×100/125 = 20%

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

91. If it is 300 kilometers from Dhaka to Chattogram and 180 kilometer from Dhaka to Cumilla, what percentage of the distance from Dhaka to Chattogram is the distance from Dhaka to Cumilla?

a) 40

b) 50

c) 60

d) 70

Answer: c) 60

Exp:

x% of Dhaka to Chattogram = Dhaka to Cumilla

Or, x% of 300 = 180

Or, x= (180×100)/300

Or, x = 60

92. What was the rate of profit margin (in %) a motorbike which cost Tk 50,000 was sold for Tk. 52,000?

a) 8%

b) 6%

c) 4%

d) 2%

Answer: c) 4%

Exp:

% of profit margin,

=(52000-50000)×100/50000 = 4%

93. Three workers can do a job in 12 days. Two of the workers work twice as fast as the third. How long would be the one of the faster workers to do the job himself?

a) 24

b) 30

c) 32

d) None

Answer: b) 30

Exp:

Let

x = number of days for each of the faster men working alone to do the job

2x = number of days for the third man working alone

ATQ,

12/x + 12/x + 12/(2x) = 1

Or, 12/x + 12/x + 6/x = 1

Or, 30/x = 1

Or, x = 30 days

94. If n and p are both odd numbers, which of the following must be an even number?

a) np + 2

b) n + p

c) n + p + 1

d) None

Answer: b) n + p

Exp:

Let,

n=3, p=5

a) np + 2 = 3×5+2=17

b) n + p = 3+5 = 8 (Sum of two odd numbers makes an even number.)

c) n + p + 1 = 3+5+1 = 9

95. Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long will it take to fill the tank?

a) 12 min

b) 15 min

c) 25 min

d) 28 min

Answer: a) 12 min

Exp:

Part filled by A in 1 min = 1/20

Part filled by B in 1 min = 1/30

Part filled by A+B in 1 min = 1/20+1/30=1/12

So, both pipes can fill the tank in 12 mins

IFIC Bank MTO-2018 Question ‍Solution

96. 0.01 is what percent of 0.1?

a) 1/100

b) 1/10

c) 10

d) 8

Answer: c) 10

Exp:

is x% of 0.1

Or, 0.01 = (x/100) ×0.1

Or, x=(0.01×100)/0.1=10

97. Susan can type 10 pages in 5 minutes. Mary can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages can they type in 30 minutes?

a) 15

b) 25

c) 45

d) 75

Answer: d) 75

Exp:

No of pages typed by Susan in 30 minuts= 30*2 =60 pages

No of pages typed by Marry in 30 minuts =30*0.5 =15 pages

Total pages together is 60+15=75

98. A sum of Tk 53 is divided among A, B and C in such a way that A gets Tk. 7 more than what B gets and B gets Tk. 8 more than what C gets. The rate of their share is-

a) 16:9:18

b) 18:25:10

c) 25:18:10

d) 15:8:30

Answer: c) 25:18:10

Exp:

Let,

C gets x tk

B gets x + 8 tk

A gets x + 8 + 7 tk

Total A + B+ C

x + 15 + x + 8 + x = 3x + 23

Or, 3x + 23 = tk 53 (given)

Or, 3x = 30

Or, x = 10

Ratio of their shares,

A : B : C

= (x + 15) : (x + 8) : (x)

= 25 : 18 : 10

99. A train 120 meter long is traveling at a speed of 60kmh. The time in which it will pass a passerby, walking at a 6 km in the same directions?

a) 3 sec

b) 8 sec

c) 9 sec

d) 6 sec

Answer: b) 8 sec

Exp:

Relative speed = (60-6)×(5/18) = 15 m/sec

Time taken = 120/15 = 8 sec

100. What is 1 percent of 0.025?

a) 0.25

b) 0.025

c) 0.0025

d) 0.00025

Answer: d) 0.00025

Exp:

x is 1% of 0.025

Or, x = (1/100) × 0.025

Or, x= 0.00025

IFIC Bank MTO-2018 ছাড়া আরও দেখুন:

Combined 5 bank Officer Viva Preparation

আপনার যে কোন প্রয়োজনে, চাকরির সার্কুলার ও আপডেট, এক্সাম ডেট, আপনার কোন কিছু জানার থাকলে নির্দ্বিধায় যোগদান করুন একঝাঁক প্রাণোচ্ছল তরুণের ফেসবুক গ্রুপ: BCS Limelight এ

ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে IFIC Bank MTO-2018 কে আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন।কষ্ট করে খুজতে হবে না IFIC Bank MTO-2018। Notification অন করে রাখুন। IFIC Bank MTO-2018 ছাড়াও নতুন পোস্ট এমনিতেই আপনার কাছে পৌছে যাবে।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 16, 2019 — 8:06 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Is there any written exam for MTO ?????OR ONLY MCQ TYPE??
    HOW many Exam steps for MTO???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *