5 Bank Combined Officer Preli 2018: Solution

5 Bank Combined Officer Preli 2018 এর এই পরীক্ষাটি ছিল মূলত 8 Bank Combined Officer Preli Exam এর। কিন্তু 3টি ব্যাংকের পরীক্ষা না হওয়াতে 5 Bank Combined Officer Preli 2018 নেয়া হয়েছে। নিচে এই 5 Bank Combined Officer Preli 2018 এর সল্যুশন দেয়া হল।

চেষ্টা করেছি সর্বোচ্চ ঠিক করার। যে প্রশ্নগুলোতে Confusion রয়ে গেছে সেগুলোকে চেষ্টা করেছি সোর্সসহ ব্যাখ্যা দেয়ার। ম্যাথগুলোরও Solution দেয়া হয়েছে। আপডেট করা হল 5 Bank Combined Officer Preli 2018.

5 Bank Combined Officer Preli 2018 Exam Solution

5 Bank Combined Officer Preli 2018: Name of Post: Officer,

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : Time: 1 Hour,

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : Full Marks: 100

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : Bangla

1,যেটিতে বাংলা বর্ণের যথাযথ ক্রম অনুসৃত হয়নি-

A.  ঈ, উ, ঊ, ঋ

B.  র, ল, ব, ম

C.  ক, ব, ত, ম

D.  ঙ, চ, ছ, জ

Answer: র, ল, ব, ম

র, ল, ব, ম = ব, ম, র, ল

2. শামখোল হলো এক ধরণের-

A.  মাস

B.  পাখি

C.  পতঙ্গ

D.  জলজ উদ্ভিদ

Answer: পাখি

3. নিচের যে শব্দে ভুলভাবে ন-ত্ব বিধান প্রয়োগ করা হয়েছে-

A.  বক্ষমাণ

B.  আবর্তণ

C.  প্রণয়

D.  আপণ

Answer: আবর্তণ

4. বিসর্গ সন্ধির একটি উদাহরণ হল-

A.  সংস্কৃত

B.  আচ্ছন্ন

C.  জ্যোতিরিন্দ্র

D.  গোষ্পদ

Answer: জ্যোতিরিন্দ্র

সম + কৃত = সংস্কৃত

আ+ ছন্ন = আচ্ছন্ন

জ্যোতিঃ + ইন্দ্র = জ্যোতিরিন্দ্র

গো+পদ = গোষ্পদ

5. আমি মরু-কবি-গাহি সেই  ব‌েদে  -বেদুঊনদের গান- কাজী নজরুল ইসলাম রচিত পঙতিটিতে কবি আরও যে কয়টি যতিচিহ্ন ব্যবহার করেছিলেন-

 

A.  একটি

B.  তিনটি

C.  চারটি

D.  একটিও নয়

Answer:  একটিও নয়

মূল কবিতাটিতে বাক্যটি আছে এভাবেই।

উৎস: উচ্চ মাধ্যমিক বাংলা সংকলন। প্রকাশ: ২০০৩। পৃষ্ঠা: ৩৯৩।

6. বিদেশি অব্যয়ের উদাহরণ হল-

A.  ইদানিং

B.  বেশ

C.  যদি

D.  অপিচ

Answer: বেশ

বাংলা একাডেমি অভিধান। পৃষ্ঠা- ৯০২

7. নিচের যেটি সম্বন্ধ পদের বিভক্তি নয়-

A.  র

B.  এর

C.  রা

D.  কার

Answer: কার

8. মধুপ যে সমাসের উদাহরণ-

A.  ব্যাতিহার বহুব্রীহি

B.  অব্যয়ীভাব

C.  উপপদ ততপুরুষ

D.  উপমিত কর্মধারয়

Answer: উপপদ ততপুরুষ

9. বাংলা বাক্যের আবশ্যিক বৈশিষ্ট্য নয়-

A.  অর্থ সংগতি

B.  অন্য পদের আকাঙ্ক্ষা না থাকা

C.  পদগত অন্বয়

D.  অপরিবর্তনযোগ্য পদক্রম

Answer: অন্য পদের আকাঙ্ক্ষা না থাকা

10. প্রবন্ধ রচনার ক্ষেত্রে শুরু থেকে শেষ পর্যন্ত সমতা বজা রাখতে হবে-

A.  বাক্যের দৈর্ঘের

B.  ভাষারীতির

C.  শব্দসীমার

D.  ভাবের

Answer: ভাষারীতির

যে কোন রচনার ক্ষেত্রে ভাষারীতি হিসেবে সাধু ও চলিত ভাষার মিশ্রণ ঠিক নয়।

11. হ্রেষা, গুঞ্জন এবং নাদ – এই শব্দগুলো একই শ্রেণিভুক্ত, কারণ প্রতিটা-

A.  অভিন্ন অর্থ জ্ঞাপক

B.  খাঁটি বাংলা শব্দ

C.  প্রাণীর ডাক নির্দেশক

D.  ধন্যাত্মক শব্দ

Answer: ধন্যাত্মক শব্দ

প্রাণীর ডাক নির্দেশক- এরকম কোন গ্রামাটিক্যাল টার্ম নেই। কিন্তু সৌমিত্র শেখরের সাহিত্য ও জিজ্ঞাসা বইতে প্রাণীর ডাক কে একক শব্দ হিসেবে ধন্যাত্মক শব্দ নামে অভিহিত করা হয়েছে।

12. অগ্নি-র একটি প্রতিশব্দ হলো-

A.  জাতবেদ্য

B.  অগ্নিষ্ঠ

C.  পাবন

D.  বিভা

Answer: পাবন

পাবনের দুটি অর্থ- (১) পবিত্র, (২) আগুন

13. ওদন শব্দের অর্থ-

A.  ওজন

B.  উদর

C.  ভাত

D.  অতিরিক্ত

Answer: ভাত

14. হরণ করার ইচ্ছা – এর এক কথায় প্রকাশযোগ্য রূপ-

A.  জিহীর্ষা

B.  বিশ্রমিষা

C.  বিবিক্ষা

D.  জুগুপ্সা

Answer: জিহীর্ষা

15. উচিত কথায় মামা বেজার- এটি যে শ্রেণির প্রবাদ-

A.  সমালোচনামূলক

B.  অভিমতবাচক

C.  নীতিমূলক

D.  ব্যাঙ্গাত্মক

Answer: সমালোচনামূলক

16. অনুবাদের সময় যে বিষেয়ের প্রতি বিশেষ দৃষ্টি দেয়া আবশ্যক-

A.  অনুবাদকের দক্ষতা

B.  রচয়িতার উদ্দেশ্য

C.  মূলপাঠের শৈলী

D.  সরল ভাষা

Answer: মূলপাঠের শৈলী

হায়াৎ মামুদের ব্যাকরণ বইয়ে অনুবাদের সময় অনুবাদকের দক্ষতা, রচয়িতার উদ্দেশ্য,  মূলপাঠের শৈলী এর কথা বলা হয়েছে। সরল ভাষার কোন কথা বলা হয়নি। আর অনুবাদকের দক্ষতা, রচয়িতার উদ্দেশ্য,  মূলপাঠের শৈলী- এই তিনটি খুবিই কাছাকাছি। তবে মূলপাঠের শৈলী বজায় রাখতে হলে অনুবাদকের দক্ষতা এবং রচয়িতার উদ্দেশ্য চলে আসে। তাই মূলপাঠের শৈলী – ই হওয়া উচিত।

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : English

17. Unfortunately, their house _____while they were at the restaurant celebrating the anniversary.

A.    got burgled

B.     went burled

C.     burgled

D.    had buried

Answer: got burgled

18. Use the right form of verb. I had no difficulty (to find) their house although they had said that people often did.

A.    to find

B.     to finding

C.     in finding

D.    for finding

Answer: in finding

19. The synonym of ‘Ignite’ is-

A.    to set fire

B.     to burn

C.     kindle

D.    to lit

Answer: kindle

Ignite

verb

সমার্থক শব্দ   catch fire, catch, burst into flames, be set off, erupt, explode; burn up, burn, flame up; kindle

arouse or inflame (an emotion or situation).

সমার্থক শব্দ   arouse, kindle, trigger, spark, instigate, excite, provoke, foment; agitate, stimulate, stir up, work up, whip up, incite, fuel, animate

20. If Elucidate: Clarity then

A.    Mystify : Enlightenment

B.     Illuminate : Light

C.     Aggravate : Problem

D.    Conceal : Oblivion

Answer: Illuminate : Light

21. Select the correct linking word. He should have spent all the weekend preparing for his test; he in fact just lay in bed watching videos.

 

A.    Nevertheless before He

B.     However before He

C.     Whereas before He

D.    Despite before He

Answer:  Whereas before He

Sentence টিতে He এর পরে in fact থাকার কারণে Whereas ব্যবহার করলে মিনিংটা ঠিক থাকে।

22. Translate into English: চুন খেয়ে গাল পোড়ে, দই দেখলে ভয় করে।

A.    A pet lamb makes a cross ram

B.     A square peg in a round hole

C.     A scolded dog fears cold water.

D.    A still tongue makes a wise head

Answer: A scolded dog fears cold water.

23. Find a synonym of the bold faced word I’d use to initiate my argument with an anecdote whose significance will soon become apparent.

A.    predict

B.     announce

C.     herald

D.    preface

Answer: preface

24. The correctly spelt word is –

A.    Scizophrenic

B.     Sciophrynic

C.     Schizophrenic

D.    Selzophrink

Answer: Schizophrenic

25. After the football match the crowd _________  out of the stadium into the nearest cafes and restaurants.

A.    dripped

B.     poured

C.     trickled

D.    leaked

Answer: poured

26. Panacea’ means –

A.    fresh

B.     cure-all

C.     disease

D.    problem

Answer: cure-all

27. The best conjunction to link:

i) No offence is intended, ii) I think you haven’t understood the problem correctly.

A.    when

B.     as

C.     if

D.    but

Answer: but

28. Change the form of voice: I was surprised to see that he had been beaten black and blue.

A.    I was surprised to see he had been beaten black and blue.

B.     It surprised me to see that he had been beaten black and blue

C.     It was surprising that he had been beaten black and blue

D.    That he had been beaten black and blue was surprising

Answer: It surprised me to see that he had been beaten black and blue

 

29. The word skedaddle is not related to-

A.    toddle

B.     dash

C.     scamper

D.    shroud

Answer: shroud

30. When the evening spread out against the sky like a patient etherized upon a table an example of

A.    metaphor

B.     chiasmus

C.     oxymoron

D.    personification

Answer: personification

31. Change the form of speech: They said “We cannot live without air.’

A.    They said that human cannot live without air,

B.     They said that we cannot live without air,

C.     They said that it is not possible to live without air

D.    They realized that people could not live without air

Answer: They said that we cannot live without air,

চিরন্তন সত্য প্রকাশে We সবাইকে বোঝালে Indirect Speech এ তার কোন পরিবর্তন হয় না এবং Tense এরও কোন পরিবর্তন হয় না।

32. The word “Gramineous comes from

A.    latin – Gramines

B.     Romanian – Granicu

C.     old English – Gramen

D.    German Gramineen

Answer:latin – Gramines

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : Math

33. The values of p for equation 2×2-4x + p = 0 to have real roots is

A.    P ≤ – 2

B.     P ≥ 2

C.     P ≤ 2

D.    P ≥ -7

Answer:P ≤ 2

b2 – 4ac ≥ 0

Or, (-4)2 – 4×2×p≥ 0

Or, -8p≥ -16

Or, p≤2

 

Here,

a=2

b= -4

c=p

 

34. How many integers from 1 to 100 are divisible by 3 but not by 8 ?

A.    30

B.     29

C.     31

D.    32

Answer: 29

Integers divisible by 3 = 100/3 = 33

LCM of 3 & 8 = 24

Integers divisible by 24 = 100/24 = 4

Integers divisible by 3 and not by 8 = 33-4 = 29

35. If x is an integer and y = – 2x – 8, what is the least value of x for which y is less than 9?

A.    -9

B.     -8

C.     -7

D.    -6

Answer: -8

Let,

y=8

Or, -2x-8=8

Or, -2x=16

Or, x= – 8

36. If x:y = 5:3, then (8x+5y) : (8x-5y) =?

A.    5:11

B.     6:5

C.     5:6

D.    11:5

Answer: 11:5

x:y=5:3

Now,

(8x+5y) : (8x-5y)

=(8×5 + 5×3) : (8×5 – 5×3)

=55 : 25

=11 : 5

37. If a+1/a = 2, what is a3 + 1/a3?

A.    ½

B.     7

C.     2

D.    3/2

Answer: 2

a3 + 1/a3

=(a+1/a)3 – 3.a.1/a(a+1/a)

=23 -3.2

=8-6

=2

38. If 10% of x is equal to 25% of y, and y=16, what is the value of x?

A.    4

B.     6.4

C.     24

D.    40

Answer: 40

10% of x = 25% of 16

Or, 10x/100 = 16× 25/100

Or, x/10=4

Or, x=40

39. If sinA + sin2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cos4A) is –

A.    1

B.     ½

C.     2

D.    3

Answer: 1

sinA + sin2A = 1

Or, sinA=1- sin2A

Or, sinA=cox2A

 

Now,

cos2A + cos4A

= cos2A + (cos2A)2

=sinA + sin2A

=1

40. A pole casts a√3m long shadow on the ground at an elevation 600, the height of the pole is-

A.    3m

B.     √3m

C.     3√3m

D.    2m

Answer: 3m

tanθ = height/ground

Or, √3 = height/√3

Or, height = √3.√3=3

41. If the difference between the circumference and diameter of a circle is 90 cm, then the radius approximately is-

A.    21 cm

B.     19 cm

C.     20 cm

D.    22 cm

Answer: 21cm

ATQ,

2πr – 2r = 90

Or, r(π-1) = 45

Or, r(22/7 – 1) =45

Or, 15r/7 = 45

Or, r = 45×7/15=21

42. If the length of a side of a regular pentagon is 4 cm, the area of the pentagon is approximately-

A.    25cm2

B.     27cm2

C.     29cm2

D.       32cm2

Answer: 27cm2

Area of the pentagon,

=1/4(√{5(5+2√5)} × 42

= 4(√(25+10√5)

=4√(25+10×2.23)

=4√47

=4×6.86

=27.44 =27

43. The height of an equilateral triangle with a side 2 cm is –

A.    √3cm

B.     2√3cm

C.     3√2cm

D.    √5cm

Answer: √3cm

height of the equilateral triangle

=√3×a/2

=√3×2/2

=√3

44. The next number in the sequence 3, 4, 8, 17, 33, … … is

A.    54

B.     56

C.     58

D.    60

Answer: 58

3+12 = 4

4+22 = 8

8+32 = 17

17+42 = 33

33+52 = 58

45. The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively. The fifth term of the series is –

A.    1

B.     1/9

C.     1/3

D.    1/27

Answer: 1/3

2nd × r = 3rd

Or, 9 × r = 3

Or, r = 1/3

Now,

4th term = 3 × 1/3 = 1

5th term = 1× 1/3= 1/3

46. If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other tails?

A.    ¼

B.     1/3

C.     ½

D.    ¾

Answer:1/2

Total events, (HH, HT, TT, TH) = 4

One Head or Tail, HT, TH = 2

So, probability = 2/4=1/2

47. All possible three digit numbers are formed by 1 3.5. If one number is chosen randomly, the probability that it would be divisible by 5 is –

A.    1/9

B.     2/9

C.     1/3

D.    ¼

Answer: 1/3

Total ways of forming 3-digit number, 3! = 6

Number divisible by 5 will have 5 in the unit digit.

So, 5 at the unit position, 3-digit number is = 2! = 2

Probability = 2/6=1/3

48. The line perpendicular to y =x-2 is.

A.    Y=2x+1

B.     2y=-2x-5

C.     2y = x +7

D.    Y=3x+1

Answer: 2y=-2x-5

Straight line equation,

y=mx + b

In the equation, m=1

so, the slop of the line perpendicular to

y= – 1/m = – 1/1 = -1

Among the options, only B has the slope -1.

m=slope of the line

 

49. if logx2 9/16 = – ½ the value of the base is –

A.    16/ 9

B.     9/16

C.     256/81

D.    81/256

Answer: 256/ 81

logx2 9/16 = – ½

Or, x2(-1/2) = 9/16

Or, x-1 = 9/16

Or, 1/x= 9/16

Or, x=16/9

 

Now,

the value of the base x2 = (16/9)2=256/81

50. nC1 + nC2 + nC3 + .. .. nCn = ?

A.    2n

B.       2^n-1

C.     n(n-1)(n2+1)/2

D.    2^n-1

Answer: 2ⁿ – 1

51. The solution of the inequality I7 – 3xI < 2 is-

A.    -3<x<5/3

B.     3>x>5/3

C.     -3<x<5/2

D.    -3<x<-5/3

Answer: 3>x>5/3

If (7-3x) is positive,

7-3x < 2

Or, -3x < -5

Or, 3x > 5

Or, x > 3/5

Again if, (7-3x) is negative,

7-3x > – 2

Or, – 3x > -9

Or, x < 3

So, 3 > x > 5/3

52. The difference in taka between simple and compound Interest at 5% annually on a sum of Tk 2000 after 2 year is –

A.    5

B.     50

C.     20

D.    200

Answer:5

Diff between CI & SI

= 2000(1+5/100)2 – 2000 – 2000×2×5/100

=2000(1+1/20)2 – 2000 – 200

= 2205 – 2000 – 200

= 5

53. If 3x-7y = 0 and x + 2y = 13 then y is –

A.    2

B.     3

C.     4

D.    7

Answer: 3

3x – 7y = 0

Or, 3x = 7y

Or, x= 7y/3

Now,

X + 2y = 13

Or, 7y/3 + 2y = 13

Or, 13y/3 = 13

Or, y = 13×3/13=3

54. Which of the following can be rearranged to form Bangla word(s)

a.মাসনধা  b.ণমাপ্রহ  c.পবিতকৃ  d.ণীপতারি

A.  c

B.  b

C.  a&d

D.  a&b

Answer: a&d

a. মাসনধা = সমাধান, d. ণীপতারি = পরিণীতা

ম্যাথের বেশিরভাগ সমাধান নেয়া হয়েছে Sohel Rana, Senior Executive Officer, PKB এর ফাইল থেকে।

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : General Knowledge

55. Calculate the next time of appearance of Halley’s comet.

A.    July 2061

B.     June 2051

C.     May 2050

D.    March 2060

Answer: July 2061

56. The sum of squares of 3 consecutive integers is less than 97. What is the greatest possible value of the smallest one?

A.    4

B.     5

C.     6

D.    7

Answer: 4

From the options,

42 + 52 + 62 = 77

52 + 62 + 72 = 110

So, the smallest is 4

57. The Federal Reserve System of the USA is framed by _____ Federal Reserve Banks.

A.    13

B.     12

C.     11

D.    10

Answer:12

58. Bangladesh defeated Ireland in the final match of the ICC Women’s World T20 Qualifiers by

A.    25 runs

B.     45 runs

C.     75 runs

D.    97 runs

Answer: 25 runs

59. The slogan of World Population Day 2018 is –

A.    Investing in Teenage Girl

B.     Family Planning is a Human Right

C.     Empower People, Develop Nations

D.    Investing in Young People

Answer: Family Planning is a Human Right

60. During the Liberation War of Bangladesh the Secretary General of UN was

A.    U Thant

B.     Kurt Waldheim

C.     Dag Hammarskjold

D.    Boutros Boutros-Ghali

Answer: U Thant

61. The former name of Switzerland was

A.    Helvetia

B.     Rhodesia

C.     Dockland

D.    Salisbury

Answer: Helvetia

62. The percentage of Russian Investment in Rooppur Nuclear Power Plant is –

A.    75%

B.     80%

C.     85%

D.    90%

Answer: 90%

63. Bangladesh Shilpa Bank and Shilpa Rin Sangstha have merged into –

A.    BDBL

B.     DBBL

C.     DDBL

D.    VDBL

Answer: BDBL

64. The cave where the 12 young Thal football players got trapped and rescued later recently, is –

A.    Tham Phirman

B.     Tham Lạt

C.     Tham Luang

D.    Emerald

Answer: Tham Luang

65. The FIFA World Cup 2018 Champion France received an amount of USD_ million as prize money.

A.    30

B.     35

C.     36

D.    38

Answer: 38

66. Export growth rate achieved in FY 2017-18 is –

A.    5.81%

B.     6.61%

C.     8.87%

D.    5.52%

Answer: 5.81%

২০১৭-১৮ অর্থ বছরে পন্য রপ্তানিতে প্রবৃদ্ধি ৫.৮১% ।

প্রথম আলো |  ০৫ জুলাই ২০১৮।

67. Tumbru Rohinga Camp of Bangladesh is located in

A.    Khagrachhori

B.     Rangamati

C.     Bandarban

D.    Cox’s Bazar

Answer: Bandarban

68. The best film title awarded in the 41″ Bangladesh National Film Award 2016 is –

A.  আয়নাবাজি

B.  অজ্ঞাতনামা

C.  শঙ্খচিল

D.  অস্তিত্ব

Answer: অজ্ঞাতনামা

69. In the present Fiscal Year, the following sector has earned the highest export growth.

A.    RMG sector

B.     Agricultural sector

C.     Industry sector

D.    Fisheries sector

Answer:RMG sector

70. The autobiography titled যা ইচ্ছে তাই  is written by –

A.    Panna Kalsar

B.     Sara Zaker

C.     Ferdausi Mazumder

D.    Enamul Huq

Answer: Ferdausi Mazumder

71. The word Twibill is related to –

A.    sharpened weapon

B.     old fashioned gun

C.     lethal ammunitions

D.    poisonous sword

Answer: sharpened weapon

72. The gold medal winner from Bangladesh in the 59th International Mathematical Olympiad is

A.    Tamjid Morshed

B.     Tahnik Noor

C.     Ahmed Jawad

D.    Joydeep Saha

Answer: Ahmed Jawad

5 Bank Combined Officer Preli 2018 : Computer

73. A computer program that translates one program Instruction at a time into machine language is called a/an

A.    Interpreter

B.     CPU

C.     Compiler

D.    Simulator

Answer: Interpreter

74. The accuracy of the floating point numbers represented in two 16-bit words of a computer is approximately

A.    16 digits

B.     6 digits

C.     9 digits

D.    All of above

Answer:  6 digits

75. Which of the following memories must be refreshed many times per second?

A.    Static RAM

B.     Dynamic RAM

C.     EPROM

D.    ROM

Answer: Dynamic RAM

76. A name or number used to identify a storage location is called

A.    a byte

B.     a record

C.     an address

D.    a bit

Answer: an address

77. The octal equivalence of 111010 is –

A.    81

B.     72

C.     71

D.    74

Answer: 72

78. A__ is a collection of predefined design elements and color schemes.

A.    Feature

B.     Hyperlink

C.     Palette

D.    Theme

Answer: Theme

79. A Proxy server is used for

A.    providing security against unauthorized users

B.     processing client requests for web pages

C.     processing client requests for database access

D.    providing TCP/IP

Answer: providing security against unauthorized users

80. The short cut key to replace a data with another in an excel sheet is

A.    Ctrl+R

B.     Shift+R

C.     Ctrl+H

D.    Ctrl+F

Answer: Ctrl+H

5 Bank Combined Officer Preli 2018 এর মত Arts Faculty-র নেয়া আরও কিছু প্রশ্ন ও বিস্তারিত সমাধান

1. Sonali Janata Bank IT Preli Question-2018

2. Bangladesh House Building Finance Corporation Senior Officer-2017

3. Bangladesh Bank Assistant Director Preli-2018

4. Sonali Bank Senior Officer Preli-2018

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 13, 2019 — 9:06 pm

19 Comments

Add a Comment
  1. 73.A
    74.A hobe ,,,

    1. সনাতন দা

      Check koresi. Thik ase. Thanks.

  2. Tumbru rohingya camp in coxsbazar

    1. সনাতন দা

      Check koresi. Thik ase. Thanks.

    2. বান্দরবান

  3. 74. no question tar explanation diben plzzz…?!

  4. বাংলা ৬নং- বেশ হবে। সূত্র : বাংলা একাডেমী – পৃ: ৯০২

    1. সনাতন দা

      Thanks

  5. ৭নং হবে- কার। কেননা র,এর, রা, এগুলো সম্বন্ধীয়।

    1. ৭ নং ভুল।।।
      রা হবে।।নাইন এর বইতে দেখতে পারেন

    2. রা হবে।।

  6. When I log in with my Facebook I’d then show that this URL is blocked.. please help me dada.

  7. ai solution e amr 47 ta mcq hoy.tarpor o jodi ami na tiki tahole mone korbo ja ekhane vul answer dewa ase

    1. সনাতন দা

      আমি আমার সাধ্যমত সোর্সসহ দেয়ার চেষ্টা করেছি। আশাকরি আপনি টিকে যাবেন। কিন্তু মার্কস যে বেশি উঠবে না- এ গ্যারান্টি দেয়া যায় না। ধন্যবাদ।

  8. banks exam a ki negative mark ache?

    1. সনাতন দা

      উল্লেখ না করা থাকলে নেগেটিভ মার্কিং করা হয় না।

  9. A computer program that translates one program Instruction at a time into machine language is called a/an

    ans A. Interpreter

  10. কারা প্রশ্ন সেট করবে সেটা সহজে জানার উপায়???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *