One Bank Special Cadre Officer Solution: 29.06.2018

One Bank Special Cadre Officers (SCO), 2018

এই পোস্টে ২৯.০৬.২০১৮ তারিখে অনুষ্ঠিত One Bank Special Cadre Officer Question Solution আপলোড করা হল।উল্লেখ্য যে, সনাতন দা‘র আড্ডার ONE Bank Special Cadre Officer Question Solution এর মত আরও এবং কার্যকরী পোস্ট আপডেট পেতে notification subscribe করে রাখুন। আড্ডার নতুন পোস্ট আপনাকেই খুজে নিবে। নিচের ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন। নিজের প্রয়োজনেই বেশি বেশি শেয়ার করে আমাকে উৎসাহ দিন, আড্ডাকে প্রানবন্ত করুন- সর্বোচ্চ ভালটা পাবেন। 

One Bank Special Cadre Officer : Total Marks: 100

One Bank Special Cadre Officer : Time: 90 Minutes

One Bank Special Cadre Officer : Marks: 50

One Bank Special Cadre Officer : Time: 40 Minutes

One Bank Special Cadre Officer : Part I: Multiple Choice Questions(MCQS)

Direction: Choose the appropriate answer and fill up the circle in the OMR sheet

One Bank Special Cadre Officer – Section A: English Language and Communication

(1-5): Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error. 1*5=5

  1. The securities broker (a)is an (b)essential link (c)among the consumer (d)and the stock market.

Answer: (c)among

  1. The sounds of (a)speaking language (b)do not (c)always match up with (d)the symbols of written language.

Answer:

  1. (a)Walking reduces (b)depression and anxiety, (c)lessens stress, (d)self-esteem is raised, and increases energy.

Answer: (d)self-esteem is raised

  1. It is essential that (a)commercial fishing (b)has large shoals of fish of one (c)species (d)within reach of markets.

Answer: (b)has

  1. Poison gas, (a)because its stealth and murderous fumes, is (b)the most fear-inspiring (c)of all weapons (d)of war.

Answer: (a)because its

(6-10): Each question below consists of a word printed in capital letters, followed by four words. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. 1×5-5

6. IMPERMEABLE

(a) resilient

(b) blunt

(c) sticky

(d) porous

Answer: (d) porous

7. LACONIC

(a) stylized

(b) unedited

(c) verbose

(d) insincere

Answer: (c) verbose

8. SUPPLICATE

(a) misrepresent

(b) demand

(c) evade

(d) discourage

Answer: (b) demand

9. REBUFF

(a) tease

(b) defy

(c) meddle

(d) welcome

Answer: (d) welcome

10. REFULGENT

(a) lackluster

(b) stiff

(c) plodding

(d) distant

Answer: (a) lackluster

(11-15). Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair. 1×5=5

11. PLUMMET: FALL::

(a) radiate: glow

(b) converge: attract

(c) flounder: move

(d) swerve: tum

Answer: (d) swerve: tum

PLUMMET : to drop(fall) sharply and abruptly;

SWERVE : to turn aside abruptly from a straight line or course

12. TEXT: EXTEMPORIZE::

(a) score: improvise

(b) style: decorate

(c) exhibit: demonstrate

(d) diagram: realize

Answer: (a) score: improvise

To extemporize is to write text unplanned. To improvise is to do something (a score) unplanned.

13. TRANSGRESSION: MORALITY::

(a) mistake: probity

(b) invitation: hospitality

(d) presumption: propriety

(c) gift: generosity

Answer: (d) presumption: propriety

14. INVEST: CAPITAL::

(a) gamble: stake

(b) tax : income

(d) race: record

(c) play: sport

Answer: (a) gamble: stake

15. HEDONIST: PLEASURE::

(a) humanist: pride

(b) ascetic: tolerance

(c) stoic: sacrifice

(d) recluse: privacy

Answer: (d) recluse: privacy

Q.(16-20): Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. 1×5=5

16. Soil-covered lava lands usually support a normal forest………. enough water.

(a) if there is

(b) or if there is

(c) there has been

(d) there is also

Answer: (a) if there is

17. Not often …….. fatal today, but immediate medical attention is essential.

(a) a rattlesnake bite’s

(b) by a rattlesnake’s bite

(c) a rattlesnake bite is

(d) is a rattlesnake bite

Answer: (d) is a rattlesnake bite

18. Spray cans produce an aerosol, which is ………

(a) spraying of very fine

(b) a spray very fine

(c) very a fine spray

(d) a very fine spray

Answer: (d) a very fine spray

19. Kites come in all shapes and sizes, some ……..a person.

(a) large enough carrying

(b) enough large to carry

(c) large enough to carry

(d) large to carry enough

Answer: (c) large enough to carry

20. __________ types of investments go up or down in value at the same time.

(a) Not

(b) Not only

(c) Not all

(d) Not at all

Answer: (c) Not all

One Bank Special Cadre Officer – Section B: Mathematics and Analytical Ability

(21-30): Choose the correct answer. 1×10=10

21. If 1050-74 is written, as an integer in base 10 notation, what is the sum of the digits in that integer?

(a) 424

(b) 433

(c) 440

(d) 449

Answer: (c) 440

22. City X has a population 4 times as great as the population of City Y, which has a population twice as great as the population of City Z. What is the ratio of the population of City X to the population of City Z?

(a)1:8

(b) 1:4

(c) 2:1

(d) 8:1

Answer: (d) 8:1

23. A rectangular floor that measures 8 meters by 10 meters is to be covered with carpet squares that each measure 2 meters by 2 meters. If a carpet square costs Tk. 12, calculate the total cost to cover 2/3 of the floor?

(a) Tk. 160

(b) Tk. 240

(c) Tk 480

(d) None of these

Answer: (a) Tk. 160

24. Travelling at a constant speed of 32 miles per hour, a certain motorboat consumes 24 gallons of fuel per hour. What is the fuel consumption of this boat at this speed measured in miles per gallon of fuel?

(a) 2/3

(b) 3/4

(c) 4/5

(d) 4/3

Answer: (d) 4/3

25. A collection of 16 coins, each with a face value of either 10 paisa or 25 paisa, bas a total face value of Tk 2.35. How many of the coins have a face value of 25 paisa?

(a) 3

(b) 5

(c) 7

(d) 9

Answer: (b) 5

26. If the range of the six numbers 4, 3, 14, 7, 10 and X is 12, what is the difference between the greatest possible value of X and the least possible value of X?

(a) 0

(b) 2

(c) 12

(d) 13

Answer: (b) 2

27. √(4.8 x 109) is closest in value to

(a) 2200

(b) 70000

(c) 220000

(d) 7000000

Answer: (b) 70000

28. ((0.0036)(2.8))/(0.04)(0.1)(0.003) = ?

(a) 840

(b) 84

(c) 8.4

(d) 0.84

Answer: (a) 840

29. Mr. X made a fixed deposit of Tk. 10,000 for 1 year at an annual rate of 8 percent compounded semiannually. Calculate the amount of interest to be paid at maturity?

(a) Tk. 10814

(b) Tk. 864

(c) Tk. 816

(d) Tk.480

Answer: (c) Tk. 816

30. In the first week of the year, Nancy saved Tk. 1. In each of the next 51 weeks, she saved Tk. 1 more than she had saved in the previous week. What was the total amount that Nancy saved during the 52 weeks?

(a) Tk 1326

(b) Tk. 1352

(c) Tk. 1378

(d) Tk. 2652

Answer: (c) Tk. 1378

(31-34): Read the information and answer the questions. 2 2×4=8

Six arms negotiators -M, O, P, R, S, and T- are to be seated at a round table to discuss disarmament. There are exactly six chairs around the table. Each negotiator sits facing the center of the table and is directly opposite a negotiator across the table. The seating arrangement is subject to the following restrictions:

T cannot sit next to P,

S cannot sit next to M;

R must sit next to M.

31. Which of the following is an acceptable sequence of negotiators around the table?

(a) MS, R,T,P,O

(b) M, S,T,P,R,O

(c) T,O,P,S, M,R

(d) T,R, M, P, S,O

Answer: (c) T,O,P,S, M,R

32. If M sits next to P, which of the following is a complete and accurate list of those who can sit next to P on P’s other side?

(a) O

(b) O, S

(c) O,S,R

(d) R,S,T

Answer: (b) O, S

33. If T sits next to M and S sits next to R, which of the other negotiators must sit next to S?

(a) M

(b) O

(c) P

(d) R

Answer:  (c) P

34. If T sits directly across the table from O, who must sit on the other side of P?

(a) M and O

(b) M and S

(c) O and R

(d) O and S

Answer: (d) O and S

(35-38): Read the information and answer the questions. 1.5×4=6

35. If the word EXAMINATION is written as 89123416354, what word does 456354 stand for?

(a) NATION

(b) RATION

(c) NOTION

(d) STATION

Answer: (c) NOTION

36. Which number will complete the series 3, 19,41, 71, 111 — ?

(a) 155

(b) 163

(c) 157

(d) 158

Answer: (b) 163

37. R is the brother of S and M is the father of R. J is the brother of P and P is the daughter of S. Who is the uncle of J?

(a) R

(b) S

(c) M

(d) None of these

Answer: (a) R

38. Of the five members of a panel sitting in a row, R is on the left of P but right of T and Q is on the left of S but right of P. Who is sitting in the middle?

(a) P

(b) Q

(c) R

(d) S

Answer: (a) P

One Bank Special Cadre Officer – Section C: General Knowledge

Q.(39-44): Choose the correct answer. 1×6 = 6 39.

39. According to the proposed National Budget 2018-19, ……. of total revenue will come from VAT.

(a) 32.5%

(b) 37.3%

(c) 38.72%

(d) None of these

Answer:  (b) 37.3%

40. In 2018 Bangladesh Women Cricket Team won the Asia Cup T-20 against India by

(a) 20 runs

(b) 2 wickets

(c) 35 runs

(d) 3 wickets

Answer: (d) 3 wickets

41. Which of the following is the expected life of the country’s lone Satellite, Bangabandhu-1?

(a) 10 years

(b) 12 years

(c) 15 years

(d) 18 years

Answer: (c) 15 years

42. How many teams are taking part in the FIFA World Cup Football-2018?

(a) 28

(6) 24

(c)32

(d) 34

Answer: (c)32

43. Which of the following is not a bank note?

(a) Two-Taka note

(b) Ten-Taka note

(c) Twenty-Taka note

(d) One thousand-Taka note

Answer: (a) Two-Taka note

44. The secretariat of the SAARC Food Bank is located in

(a) Bhutan

(b) Nepal

(c) India

(d) Bangladesh

Answer: (c) India

Time: 50 Minutes

One Bank Special Cadre Officer – Descriptive Part

Part II: Descriptive Direction: Write answers in the given answer sheet.

One Bank Special Cadre Officer – Section A: English Language and Communication

1. Translate into English

দিন দিন অনলাইনে কেনাকাটা জনপ্রিয় হয়ে উঠছে। আর এ সুযােগে একটি চক্র গ্রাহকদের প্রতারণা করছে। অনলাইনে চটকদার বিজ্ঞাপন দেখে অনেক সাধারণ গ্রাহক পণ্য কিনে নানাভাবে প্রতারিত হচ্ছেন। বিশেষ করে চাহিদা অনুযায়ী সঠিক পণ্য সরবরাহ না করা এবং করলেও নিম্নমানের পন্য প্রদান করার ঘটনা প্রায়ই ঘটছে। অনলাইনে প্রতারণার শিকার হলে এ বিষয়ে সংশ্লিষ্ট সাইট এবং প্রতারণার সুনির্দিষ্ট তথ্য-প্রমাণ সংগ্রহ করতে হবে। পরবর্তী সময়ে পণ্য কেনা বা হাতে পাওয়ার তারিখ হতে নির্ধারিত সময়ের মধ্যে সুনির্দিষ্টভাবে ভােক্তা সংরক্ষণ অধিদপ্তরে অভিযােগ করতে হবে। অভিযােগের ভিত্তিতে ঘটনার প্রমাণ পেলে অভিযুক্ত ব্যক্তিকে জরিমানা প্রদানের আদেশ দেবে অধিদপ্তর। এ জরিমানা হিসেবে যে টাকা আদায় করা হবে তার ২৫ শতাংশ টাকা ক্ষতিগ্রস্ত ভােক্তাকে দেওয়া হবে। সংশ্লিষ্ট প্রতিষ্ঠানের বিরুদ্ধে ক্ষতিপূরণ আদালতে মােকদ্দমা দায়ের করা যায়।

উত্তর:

Online shopping is becoming popular day by day. And in this case, a cycle is cheating the customers. In purchasing online, many customers are being cheated by seeing attractive advertisements. In particular, incidents of not providing the right products according to demand, and also providing the low quality products are happening very often. If there is cheating on online, it is necessary to collect specific information related to sites and fraudulence. Subsequently, allegation will have to be made to the Department of Expenditure Protection from the time of purchasing or handover of the product. If there is evidence on the basis of the proceedings, the directorate will order the accused to pay a fine. From the fine collected, 25 percent of it will be given to the purchaser. Suit can be filed against the concerned institution in the compensation court.

2. Explain the information contained in the following table.

Production of Crops in Country XYZ
DivisionsRice(Million Tons)Wheat(Million Tons)
2007201720072017
A50702012
B55352540
C70953222
D62601617
E56755030

3. Write an Essay on “Necessity of Good Governance in the Banks of Bangladesh.

পরবর্তীতে দেয়া হবে।

One Bank Special Cadre Officer – Section B: Mathematics (Details পরবর্তীতে দেয়া হবে।)

Solve the problems.

4. Two men and three women completed only one fourth portion of a job in 3 days. After 3 days another man were included in the tram and two days completed another one fourth portion of the job. How many men (with no women) can completed the whole job in a 4 days.

Ans: 6

5. In 2017, the number of a product that a company sold to relates decreased by 20% while the price per unit increase by 20% than the previous year. Company revenue from the sales of the product in 2017 was 6,00,000. Find out the difference the sum revenue of the year 2017 and 2016.

Ans:2500

6. A sum of money is to be disturbed equally among the group of children. if there were 25 children less. Then each was get tk 1.5 more, if there were was 50 children more each was get tk 1.50 less. Find the number of children and amount of money distributed?

Ans.100, 450

7. (x+3)/ (x+2) – (x+4)/ (x+3) = (x+5)/ (x+4) – (x+6)/ (x+5)

Ans: -7/2

One Bank Special Cadre Officer ছাড়াও আর্টস ফ্যাকাল্টির আদলে –

Model Question – 04 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question – 03 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question – 02 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question – 01 পড়তে ক্লিক করুন।

বিনা অনুমতিতে সনাতন দা’র আড্ডার কোন পোস্ট কপি করা নিষেধ।

আরও পড়ুন:

**bangladesh bank assistant director: স্বল্প সময়ে প্রস্তুতি

**Arts Faculty-র আদলে Bank Model Question: কমন পড়তেই পারে

 

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 13, 2019 — 7:39 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Which institute is the exam taker of One bank ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *