# Standard Bank TAO Preli Question and Solution 2018

Standard Bank TAO Preli : অর্থাৎ Standard Bank Trainee Assistant Officer এর Preli Exam 2018 অনুষ্ঠিত হয়ে গেল ২০/০৭/২০১৮ তারিখে। Standard Bank TAO Preli এর এই প্রশ্নটির সম্পূর্ণ সমাধান(বিস্তারিত, সোর্স এবং ম্যাথ সমাধানসহ) আপনাদের জন্য দেয়া হল। Standard Bank TAO Preli এর এই সমাধানে আশাকরি ভুল নেই। তারপরও যদি কোন ভুল পান, জানাবেন। সবাই মিলে কারেক্ট করব।

কালকের জন্য রেখে না দিয়ে Standard Bank TAO Preli প্রশ্নটি হাতে পাওয়ার সাথে সাথেই কমপক্ষে একবার সম্পূর্ণটা পড়ে যান। এটাই Preparation এর সর্বশ্রেষ্ঠ পন্থা।

## Standard Bank TAO Preli Question & Detail Solution 2018

Standard Bank TAO Preli: PART-I: Multiple Choice Questions

(Use OMR Sheet Supplied to Answer Questions: 01-50D

Standard Bank TAO Preli Duration: 50 minutes

Standard Bank TAO Preli : Marks: -50×1.4=70

## Standard Bank TAO Preli Question & Solution: Section- I (Analytical Proficiency)

1. Find the next number in the series: 5, 7, 11, 13, 17?

A.    21

B.    19

C.    15

D.    9

 7-5=211-7=413-11=217-13=419-17=2

Questions. 2-3 refer to the following graphs. 2. Of the following, which is closest to the increase from 1975 to 1980 in the amount received by the processor in producing 6 ounces of frozen orange juice?

A.    \$0.03

B.    \$0.05

C.    \$0.06

D.    \$0.08

 0.3*~1/3= ~10 cents. 18% of0 .7 ~ .14. 0.2 of 7=0.14 so we know its less than 0.14.So 0.14-0.10=0.04 we know its less than 0.4 b/c it was less than 0.14 so only answer is 0.03. Even if it is said 0.04 its still clear that A is the closest answer.

3. In 1980, approximately what fraction of the cost to the consumer for the production of 6 ounces of frozen orange juice went to the farmer?

A.    3/11

B.    1/3

C.    4/9

D.    5/9

 0.44*7 ~1/2 Only answer choice that is valid is C. D, E are greater than 1/2 and B and A are too low. def less than 0.44%

Questions 4-8 refer to the following graphs.

 Year Item of Expenditure Salary Fuel & Transport Bonus Interest on Loans Taxes 1998 288 98 3.00 23.4 83 1999 342 112 2.52 32.5 108 2000 324 101 3.84 41.6 74 2001 336 133 3.68 36.4 88 2002 420 142 3.96 49.4 98

4. What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

A.    32.43

B.    33.72

C.    34.18

D.    36.66

 Sum of Interest on Loans = 23.4+32.5+41.6+36.4+49.4 = 183.30Average = sum/number of years = 183.30/5=36.66

5. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

A.    0.1%

B.    0.5%

C.    1.0%

D.    1.25%

 Sum of salary = 1710Sum of bonus = 17% = (17/1710) ×100 = 0.99 = 1.0%

6. Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

A.    62%

B.    66%

C.    69%

D.    71%

 Total Expenditure in 1998 = 288+98+3+23.4+83 = 495.4Total Expenditure in 2002 = 420+142+3.96+49.4+98 = 713.36% = (495.4 / 713.36) × 100 = 69.44% = 69%

7. The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

A.    544.44

B.    501.11

C.    446.46

D.    478.87

 total expenditure in 2000 = 324+101+3.84+41.6+74  = 544.44

8. The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

A.    4:7

B.    10:13

C.    15:18

D.    5:8

 Total expenditure on Taxes = 451Total expenditure on Fuel and Transport = 586Ratio = 451: 586 = 450: 585 = 10:13

Choose pairs of words that best express the relationship similar to that expressed in capitalized pairs (Questions 9-10)

9. SYNTHESIS: CONSTRUCTION

A.    Artificial : Building

B.    Dissection : Analysis

C.    Excuse : Denial

D.    Inductive: Logical

10. CARDIOLOGY: HEART

A.    Pathology: Maps

B.    Book : Education

C.    Apology: Sorry

D.    Pharmacology: Drug

Questions 11-15 refer to the following graphs. The bar graph given below shows the foreign exchange reserve of a country (in million USD) from 1991 – 1992 to 1998 – 1999. 11. The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is?

A.    2.6

B.    3.4

C.    3.5

D.    4.4

 Average foreign exchange reserves over the given period = 3480 million US \$.The country had reserves above 3480 million US \$ during the years 1992-93, 1996-97 and 1997-98, i.e., for 3 years and below 3480 million US \$ during the years 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1995-56 and 1998-99 i.e., for 5 years.Hence, required ratio = 3 : 5.

12. The foreign exchange reserve in 1997-98 was how many times that in 1994-95?

1. 7
2. 2
3. 4
4. 5

 Required ratio = 5040/3360 = 1.5

13. For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year, is the highest?

A.    1992-93

B.    1993-94

C.    1994-95

D.    1996-97

 There is an increase in foreign exchange reserves during the years 1992 – 1993, 1994 – 1995, 1996 – 1997, 1997 – 1998 as compared to previous year (as shown by bar-graph).The percentage increase in reserves during these years compared to previous year are:For 1992 – 1993 = {(3720-2640)/2640}×100 =40.91%For 1994 – 1995 = {(3360-2520)/2520}×100 =33.33%For 1996 – 1997 = {(4320-3120)/3120}×100 =38.46%For 1997 – 1998 = {(5040-4320)/4320}×100 =16.67%Clearly, the percentage increase over previous year is highest for 1992 – 1993.

14. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?

A.    95%

B.    110%

C.    115%

D.    125%

 Average foreign exchange reserves over the given period={1/8 × (2640 + 3720 + 2520 + 3360 + 3120 + 4320 + 5040 + 3120)} million US\$= 3480 million US \$.Foreign exchange reserves in 1996 – 1997 = 4320 million US \$.Required percentage = (4320/3480) ×100 = 124.14% = 125%

15. What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94?

A.    100

B.    150

C.    200

D.    620

 Foreign exchange reserves in 1997 – 1998 = 5040 million US \$.Foreign exchange reserves in 1993 – 1994 = 2520 million US \$.Increase = (5040 – 2520) = 2520 US \$.Percentage Increase = (2520/2520) × 100 = 100%

পোস্টটি ডাউনলোড করতে পোস্টের একেবারে নিচে Download This Post As PDF এ ক্লিক করে নির্দেশনা অনুসরণ করুন।

## Standard Bank TAO Preli Question & Solution: Section- II (Mathematical Aptitude Test)

16. Sadia wants to setup a fence around her rectangular rose garden. If her garden is 15 ft long and 12ft wide and the fence costs \$1.50 per foot, how much will she have to pay?

A.    81

B.    90

C.    270

D.    280

 Length of fence= 2(15+12)ft = 54She has to pay = 54×1.50=81 tk

17. The midpoint of a straight line is (3,6). If one endpoint of the straight line is (4,7), what is the other endpoint?

A.    (2,3)

B.    (2,5)

C.    (3.5)

D.    (1,5)

 Mid point (x,y) = {(x1 + x2)/2, (y1 + y2)/2} So,x = (x1 + x2)/2Or, 3 = (4 + x2)/2Or, x2 = 2 And,y = (y1 + y2)/2Or, 6 = (7 + y2)/2Or, y2 = 5 End point = (2,5)

18. A garden plot turned out to be a parallelogram with base 12 ft and height 6ft. What is the area of the garden plot?

A.    40

B.    30

C.    60

D.    72

 Area of parallelogram = base × height = 12 × 6 = 72

19. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

A.    42%

B.    45.46%

C.    54.5%

D.    58.6%

 Run from boundaries = 3 × 4 = 12Run from six = 6 × 8 = 48Score made from running = 110 –(48 + 12) = 50Percentage = (50 × 100)/ 110 = 45.46%

20. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had how many apples?

A.    588

B.    600

C.    672

D.    700

 Remaining percentage of apples = 100% – 40% = 60%ATQ,60% = 420Or, 100% = (420 × 100) / 60 = 700

21. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is two-third of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

A.    72

B.    80

C.    120

D.    100

 Let the number of students be x. Then,Number of students above 8 years of age = (100 – 20)% of x = 80% of x.80% of x = 48 + 2/3 of 48Or, 80x/100 = 80Or, x=100

22. A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

A.    14 years

B.    19 years

C.    33 years

D.    38 years

 Let, son’s present age = xAt the time of his birth, father’s age was = 38-xATQ,38 – x = xOr, x = 195 years back, son’s age was = x – 5 = 19 – 5 = 14

23. If 3(x-y) = 27 and 3(x+y) = 243, then x is equal to:

A.    0

B.    4

C.    2

D.    6

 Given,3(x-y) = 27Or, 3(x-y) = 33Or, x-y=3Or, y = x-3 Again,3(x+y) = 243Or, 3(x+y) = 35Or, x+y=5Or, x+x-3=5Or, x=4

24. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the 43. A proportion of 5:2:4:3. If C gets Tk. 1000 more than D, what is B’s share?

A.    Tk. 500

B.    Tk. 1500

C.    Tk. 1000

D.    Tk. 2000

 Let,Total Taka = xC got = 4x/14D got = 3x/14ATQ,4x/14 = 3x/14 + 1000Or, 4x/14 = (3x + 14000) / 14Or, 4x = 3x + 14000Or, x= 14000So, B got = 2x/14 = 2×14000/14=2000 Sum of proportion = 5+2+4+3 = 14

25. Two number are in the ratio 3:5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12:23. The smaller number is

A.    27

B.    33

C.    49

D.    55

 One number is = 3xOther number is = 5xATQ,(3x – 9) / (5x – 9) = 12/13Or, 60x – 108 = 69x – 207Or, 9x = 99Or, x = 11Smaller one is = 3x = 3 × 11 = 33

26. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?

A.    7

B.    10

C.    12

D.    9

 B = 2COr, C = B/2Again,A= B+2ATQ,A+B+C = 27Or, B+2+B+B/2 = 27Or, 2B+4++2B+B = 54Or, 5B = 50Or, B= 10

27. Find the circumference of a circle whose diameter is 16 cm. Use 3.14 for π.

A.    31.56

B.    50.24

C.    60

D.    40

 r = d/2 = 16/2=8cmSo, 2 πr = 2 × 3.14  × 8 = 50.24cm

28. If the width of a rectangle is increased by 25% and the length is decreased by 25%, the resulting area is what percent of the original data.

A.    90%

B.    100%

C.    93.75%

D.    1.25%

 Let,Width = 100 and length = 100So, Area = 100 × 100 = 10000After increase and decrease of width and length,Width = 125, and length = 75So, new area = 75  × 125 = 9375% = (9375 × 100) / 10000 = 93.75

29. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

A.    57%

B.    65%

C.    70%

D.    40%

 Total votes = 1136+7636+11628 = 20400% = (11628 × 100) / 20400 = 57%

30. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?

A.    3/4

B.    4/7

C.    1/8

D.    3/7

 Total outcomes = 8+6=14So, probability = 8/14 = 4/7

সনাতন দা‘র আড্ডার Standard Bank TAO Preli এর মত আরও এবং কার্যকরী পোস্ট আপডেট পেতে notification subscribe করে রাখুন। আড্ডার নতুন পোস্ট আপনাকেই খুজে নিবে। নিচের ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে Standard Bank TAO Preli Question আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন। নিজের প্রয়োজনেই বেশি বেশি শেয়ার করে আমাকে উৎসাহ দিন, আড্ডাকে প্রানবন্ত করুন- সর্বোচ্চ ভালটা পাবেন।

## Standard Bank TAO Preli Question & Solution: Section- III (English)

31. Find the correctly spelt word from the following:

A.    Survaillance

B.    Surveillance

C.    Survellance

D.    Surveilance

32. What is the antonym of the word ‘EVASIVE?

A.    Free

B.    Honest

C.    Liberal

D.    Frank

33. What is the antonym of the word VIOLENT?

A.    Humble

B.    Harmless

C.    Gentle

D.    Tame

34. What is the synonym of the word “RELINQUISH?

A.    Abdicate

B.    Renounce

C.    Possess

D.    Deny

35. What is the synonym of the word ‘REPEAL?

A.    Sanction

B.    Perpetuate

C.    Pass

D.    Cancel

36. What is the correct meaning of the phrase “To leave someone in the lurch’?

A.    To come to compromise with someone

B.    Constant source of annoyance to someone

C.    To put someone at ease

D.    To desert someone in his difficulties

Answer: To desert someone in his difficulties

37. Find the SIMPLE form of the sentence, ‘I heard that she was singing.

A.    I heard her to sing.

B.    I heard her singing

C.    I heard her being sing

D.    I heard her song

38. Which one is noun?

A.    Nostalgic

B.    Nostalgical

C.    Nostalgia

D.    Nostalgica

Fill in the Blanks (Questions 39-41)

39. His conduct is bad, and his honesty is not __________ suspicion.

A.    above

B.    beyond

C.    under

D.    in

40. She ________ a brief appearance at the end of party.

A.    put on

B.    put in

C.    put across

D.    put up

41. Fate smiles __ those who untiringly grapple with stark realities of life.

A.    with

B.    over

C.    on

D.    round

Correct the underlined part of the sentence (Questions 42-45):

42. We don’t know how did the thief made an escape.

A.    how the thief did make

B.    how the thief does make

D.    how was the thief made

43. He dislikes the word dislike, isn’t he?

A.    didn’t he

B.    doesn’t he

C.    hasn’t he

D.    does he

44. Can you tell me why did you not speak the truth?

A.    why did not you speak

B.    that why did you not speak

C.    why you did not speak

D.    why did you not spoke

Answer: why you did not speak

45. He found the gold coin as he cleans the floor.

B.    while he cleans

C.    which he is cleaning

D.    while cleaning

## Standard Bank TAO Preli Question & Solution: Section- IV (General Knowledge)

46. Which European country first recognized Bangladesh as a sovereign state?

A.    Albania

B.    East Germany

C.    Poland

D.    Romania

 Poland: 12 January 1972West Germany: 4 February 1972

47. Mojibnagar situated at

B.    Nababganj

D.    Meherpur

48. Which sector of economy in Bangladesh contributes most of GDP?

A.    Agriculture

B.    Industry

C.    Service

D.    Textile

 Agriculture: 14.77%Industry: 28.77%Service: 56.46%

49. Proposed Garments Industry Park will be constructed at

A.    Gajaria, Munshiganj

B.    Tangl, Gazipur

C.    Baushia, Munshiganj

D.    Valuka, Mymensingh

50. ‘Industrial Police started its action in Bangladesh from

A.    31 December 2010

B.    31 October 2010

C.    30 October 2010

D.    30 September 2010

## Standard Bank TAO Preli Question & Solution: PART-II: Writing Ability Test

Duration: 40 Minutes

Marks: 30

51. Write a paragraph on “Blue Economy in Bangladesh”.        10

52. Translation (English to Bengali)

A. China’s surplus with the United States hit a record last month.

 মার্কিন যুক্তরাষ্ট্রের সঙ্গে চীন এর উদ্বৃত্ত গত মাসে রেকর্ড সৃষ্টি করেছে।

B. Many businessmen went into hiding failing to repay their loans in this country.

 এই দেশে অনেক ব্যবসায়ী ঋণ পরিশোধ করতে না পেরে  গা ঢাকা দেয়।

C. Religious enforcement has far-reaching impacts in villages that go beyond freedom of expression.

 গ্রামগুলোতে ধর্মের ব্যবহারের এমন সুদূরপ্রসারী প্রভাব রয়েছে যা স্বাধীন মত প্রকাশে বাধা দেয়।

D. Yet even after having a booming economy, millions of youth are struggling with unemployment.

 একটি দ্রুত উন্নয়নশীল অর্থনীতি থাকার পরেও, লক্ষ লক্ষ যুবক বেকারত্বের সাথে লড়াই করছে।

E. Depending completely on some institution to curb was unemployment is not an ideal option.

 বেকারত্বকে নিয়ন্ত্রণ করার জন্য কিছু প্রতিষ্ঠানের উপর সম্পূর্ণ নির্ভরশীলতা আদর্শ আদর্শ বিকল্প নয়।

53. Translation (Bengali to English)            5

A. প্রাকৃতিক উৎসের মাছে বাংলাদেশ বিশ্বে তৃতীয়।

 In natural source of fishes, Bangladesh is in the third position in the world.

B: ব্যাংকের কার্যক্রমে অবিশ্বাস দেখা দিয়েছে।

 There is unrest in banking activities.

C, শিক্ষা এবং স্বাস্থ্যে সবচেয়ে কম ব্যয় করে বাংলাদেশ।

 Bangladesh spends the lowest in education and health sector.

D, ব্যবসা ও যোগাযােগ প্রযুক্তি খাতে সাইবার হুমকি বাড়ছে।

 Cyber threats in the business and technology sector are increasing.

E. শীত, গ্রীষ্ম, শরৎ সব ঋতুতেই চলছে বৃষ্টির দাপট।

 Rain has its occupation on all seasons whether it is winter, summer or rainy season.

Mathematics (5×2=10)

54. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2:1. If this ratio is to be 1:2, then estimate the quantity of water in litre to be further added in the mixture.

 Quantity of milk = (60 × 2/3) litres = 40 litresQuantity of water = (60-40)litres = 20 litresNew ration = 1:2Let,X litres of water to be added.ATQ,{40/(20+x)} = ½Or, 20+x = 80Or, x=60Quantity of water to be added = 60 litres.

55. If x= 3 + 22, then find the value of √x – 1/√x

 Now,√x – 1/√x = √25 – 1/√25=5 – 1/5 = 24/5 Given,x= 3 + 22Or, x= 25

ফোকাস রাইটিং:

Social Safety Net Program: focus writing

Green Banking by Banks: Focus Writing

Financial Inclusion in Bangladesh: Focus Writing

Bangabandhu Satellite: Benefits

29.06.2018 ও 30.06.2018 তারিখে অনুষ্ঠিত পরীক্ষার সমাধান

sonali bank ‍senior officer written solution 30.06.2018

One Bank Special Cadre Officer Solution: 29.06.2018

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 14, 2019 — 2:09 pm