BB Assistant Director Written Question Solution 2018

BB Assistant Director Written Question এর প্রিলি পরীক্ষাটি হয়েছিল ০৬ জুলাই, ২০১৮ তারিখে। আজ ২৭ জুলাই, ২০১৮ তারিখে রিটেন পরীক্ষাটিও হয়ে গেল। এই পোস্টে BB AD Written Question Solution বিশেষ করে BB Assistant Director Written Math Solution দেয়া হল।

BB Assistant Director Written এর বাকি অংশ পরে দেয়া হবে। ততক্ষণ সনাতন দার আড্ডার সাথেই থাকুন। BB Assistant Director Written Question Solution Math পোস্টের নিচে Chronologically দেয়া হল।

BB Assistant Director Written Test – 2018

Name of the Post Assistant Director (General)

BB Assistant Director Written Test: Full Marks: 200: Time: 2 hours

BB Assistant Director Written Exam Taker: Arts Faculty, DU

BB Assistant Director Written Exam Date: 27 July 2018
BB Assistant Director Written Exam Time: 10.00 AM to 12.00 PM

Answer all the questions in Ascending Order.

01. Read the following passage and answer the questions below:

Recently the Bangladesh Jute Mills Corporation (BJMC) announced a project to develop industrial villages for diversifying jute products in major jute producing districts. The government is also reportedly taking up a balancing modernization rehabilitation and expansion(BMRE) projects for the state-owned jute mills at a cost of $350 million. Jute, believed to be one of the key drivers  of the economy has, no doubt, suffered much neglect over the decades due mainly to improper planning. In fact, high prospect of this fiber as the most environment-friendly and cheaply available one, could not be made good use of stray. Initiatives were there, but lack of concerted efforts and financing was the main impediment to materializing those as commercially viable. However, to benefit from the project in real sense of the terms is to prepare a detailed and comprehensive road map. And it is here that planning matters. Experts, including industry insiders, believe that one of the crucial areas where a big chunk of funds should do is research and development. In fact, the need emerged years ago following the commendable achievement of genome sequencing of jute plants by Bangladeshi scientists and researchers. It is commonly acknowledged that the only way the country’s jute industry can shed much of its sluggishness is by producing more and more diversified products In keeping with  consumers preferences at home and abroad. It is more about product development, Innovation and adaptation than just producing more traditional products or dishing out funds to energize state owned sick mills. In order for the desired diversification to take place, the government needs to work out a systematic plan which among other things should provide ample scope for research and development

a) Why is jute considered as one of the key drivers of Bangladesh economy?

b) Explain BMRE by following the information of the passage.

c) What does the term stray initiatives’ stand for?

d) What should be the best value of fund allocated by the government in the jute sector?

e) Give a suitable title for the passage.

Ans: পরে দেয়া হবে।

BB AD Written Question 2018 এর প্রিলি Question পড়তে ক্লিক করুন।

02. Write an essay in Bangla on : কমার্সের যুগে বাংলাদেশ।

Ans: পরে দেয়া হবে।

03. Amplify the idea in English: “Imagination is more important than knowledge

Ans: পরে দেয়া হবে।

04. Translate into Bangla:

Since the Renaissance we came across persistent emphasis on the development of individuality as the inspiring Ideal of education. It has greatly encouraged intellectual freedom and creative joy as against authoritarianism and self-suppression which is almost invariably associated with it. The consciousness of personal liberty is the clan of the present day civilization and modern man does not as a rule consider life worth living without it. If in the middle Ages. Individuality was very much suppressed, rather lost in the multitude under the burden of a mechanical adherence to certain routine formalities from the cradle to the grave. Prima facie at least, just the reverse seems to be happening at the moment. Except in some totalitarian regimes, our education experiments aim at the development of the distinctive individuality of the distinctive individuality of the taught as far as practicable in an artificially devised favourable environment.

Ans: 

রেনেসাঁ যুগ থেকেই আমরা শিক্ষার অনুপ্রেরণীয় আদর্শ হিসাবে ব্যক্তিত্বের উন্নয়নের উপর ক্রমাগত জোর দিয়ে আসছি।এটি বুদ্ধিভিত্তিক স্বাধীনতা ও সৃজনশীলতার আনন্দকে উজ্জীবিত করেছিল সেই কর্তৃত্ববাদ এবং স্ব-পীড়নের বিপক্ষে যা তার সাথে ওতপ্রোতভাবে জড়িত ছিল।ব্যক্তিগত স্বাধীনতা-চেতনা হল বর্তমান সভ্যতার একটা অংশ এবং সভ্য মানুষ, এমনকি মধ্যযুগেও, নিয়ম হিসেবে, এটা ছাড়া জীবনধারণকে বিবেচনাই করতে পারে নাই।যদিও মধ্যযুগে ব্যক্তি-স্বাতন্ত্র্য ছিল নিপীড়নের শিকার, বরং বলা ভাল, দোলনা থেকে কবর পর্যন্ত একটা নির্দিষ্ট আনুষ্ঠানিক রোজ-নামচার যান্ত্রিক আনুগত্যের চাপে পড়ে এই ব্যক্তি-স্বতন্ত্রবাদ হারিয়ে গিয়েছিল। প্রথম দর্শনে অন্তত, একথা মনে হচ্ছে যে, ঠিক এই মুহূর্তে বিপরীতটাই ঘটছে । কিছু সর্বগ্রাসী শাসনকাল ব্যতীত, আমাদের শিক্ষাগত পরীক্ষা-নিরীক্ষা স্বতন্ত্র ব্যক্তিত্বের উন্নয়নে লক্ষ্য রাখে যাতে কৃত্রিম উপায়ে গঠিত অনুকূল পরিবেশে যতদূর সম্ভব কার্যকর শিক্ষার প্রসার ঘটানো যায়।

05. Write an essay in English on : Single Digit Interest Rate in the banking sector: Problems and Prospects

Ans: পরে দেয়া হবে।

06. Translate into English:

ব্যক্তি বা সমষ্টির উপযোগ নয়, আয় বা সম্পদ নয়, বরং নানা কাজে নানা হয়ে ওঠায় তার সক্ষমতার বিকাশই মানুষের আপেক্ষিক অধিকার নির্দেশ করে। মনোজগতের খবর নেয়ার এতে প্রয়োজন পড়ে না। তার বাস্তব ক্রিয়াকর্মে মূর‌্যমান সংযোজনের যোগ্যতার উপর তা নির্ভর করে। প্রতক্ষ্যের পরিমাপে তাকে আনা যায়। সব মিলিয়ে সূচকের পরিমাপে কম-বেশিও তুলনা করা যায়। তবে সমাজের ন্যয় সবার বেলায় নিরপেক্ষ, এই শর্ত অচল হয়ে পড়ে। অক্ষমকে সক্ষম করে তোলা, অথবা তার সক্ষমতা বাড়ানো অধিকতর গুরুত্ব পায়। কারণ পরিণামে এতে গোটা সমাজেরই সক্ষমতার মান বাড়ে।মানুষের করা বা হওয়ার ক্ষেত্রে বৈচিত্র আসে। তা প্রসারিত হয়। মানুষের এই সমৃদ্ধতর ও ব্যাপকতর বিকাশই উন্নয়ন। এবং এই উন্নয়নই তার বস্তুজগতে মুক্তির উপায়। সক্ষমতাকে বস্তুগ্রাহ্য করতে প্রয়োজন গণমানুষের পুষ্টি ও সুস্বাস্থ্য। আরও প্রয়োজন জাত-ধর্ম-বর্ণ-নির্বিশেষে সমতা ও নিরাপত্তা, চাই ক্রিয়াকর্মে সচলতা ও মতপ্রকাশের অধিকার। দারিদ্র বা বঞ্চনা, সমাজে নারীর অধিকার হরণ, নিরক্ষরতা বা কুসংস্কারে আচ্ছন্নতা  – এগুলো সবই সক্ষমতার পক্ষে অন্তরায়্। মানুষের কল্যাণকে তারা বাধাগ্রস্থ করে। আরও বলবার, এসবই প্রত্যক্ষ জগতের বিষয় এবং এদের সংয়খ্যা গণনায় আনা সম্ভব। কাউকে অখুশি করে বহুজনের উপকার সামাজিক ন্যায়বিচারের আওতার বাইরে থাকে না। ব্যাক্তির সঙ্গে সমষ্টির আপেক্ষিক সক্ষমতা এবং সেইসাথে সমাজে ক্রিয়াকর্মে তাদের মূল্য-সংযোজনের সুযোগ সংখ্যাং ও গুণগত মানে বাড়লো, কি বাড়লো না – সেটাই মূল বিবেচনা।

Ans: 

Not the utility of individual or collective, not income or asset, rather, the development of its ability to become different in various activities, refers to the relative rights of him. Then it is not necessary to have the news of psychoanalysis. It depends on the eligibility of attributing it to his practical activities. It can be brought to the measure of perception. In all, the comparison of indicators can be done. But neutrality for all in the society – this condition becomes stagnant. Enabling the disabled, or increasing its abilities, gets more importance. It is because the capability of the entire society increases. Variations come in the form of human beings and it expands. This prosperous and wider aspect of the people is called development. And this development is the way of his getting salvation in this material world. To materialize the capability, it needs nutrition and good health of the mass people. Again, it needs equality and security of the people irrespective of caste-religion-social strata, even right to freedom of expression. Poverty or deprivation, the exploitation of women in society, illiteracy or prejudice – all are against the capability. They hinder the welfare of the people. To say more, all these are the matters of real world and it is possible to count their numbers. By displeasing someone and benefiting many cannot be left outside the social justice. The relative capability of the population with the individual, as well as their value-added opportunities in society, and whether the numerical and qualitative value increases or not – that is the main consideration.

07. Think critically and explain briefly:

a. The population of Bangladesh is increasing day by day but the country does not have sufficient land for agricultural production. In spite of this, our peasants feed the nation adequately and supply extra yield for export. Explain this puzzle.

Ans: পরে দেয়া হবে।

 b. 50 daily workers can complete a dam project in 40 days. If 30 of them work daily and the rest work in every alternative day, how many more days will be required to complete the project?

Ans: পরে দেয়া হবে।

 c. 3 coins are tossed at random. Construct the sample space and find the probability of getting:

(i) one head two tails

(ii) One tall

(iii) One tail and two heads

Solution:

Sample space = (HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT) = 8

Now,

(i) one head two tails = (HTT, THT, TTH) = 3

So, probability = 3/8

(ii) One tall = (HHT, HTH, THH) = 3

So, probability = 3/8

(iii) One tail and two heads = (HHT, HTH, THH) = 3

So, probability = 3/8

d. Analyze your ‘Strength and Weakness’.

BB Assistant Director Written Math

08. Solve the following mathematical problems: 10 x 4 = 40

a. A senior citizen invests Tk. 50 Lac In a fixed deposit scheme at 11.5% annual interest for six months. In every six months he withdraws Tk 2 Lac from his principal plus interest earned. What will be his principle amount to invest after two years?

Ans: (It’s a bogus math)

As he withdraws interest, interest amount has nothing to do with the calculation.

As he also withdraws tk 200000 from invested amount, in 2 years he withdraws total =200000 x 2 = 800000 tk.

So, after 2 years he has capital to invest =5000000-800000=4200000 tk.

b. A square is inscribed inside a circle. What is the area of the square if the radius of the circle is 10 cm.

Solution:

Diameter of the circle = diagonal of square = 2r = 2×10 = 20 cm

Let,

Side of the square = a

So, area = a2

ATL,

Diagonal = a√2

Or, 20 = a√2

Or, 2a2 = 400

Or, a2 = 200

c Three numbers x, y and z are in A.P. and their sum is 30. Also, the sum of their squares is 308. Find the numbers.

Solution:

Let, difference = d

First number = x

Second number = y = x+d

Third number = z = y+d = x+d+d = x+2d

ATQ,

x+y+z=30

Or, x+ x+d+ x+2d=30

Or, 3x+3d=30

Or, x+d=10

Or, d = 10 – x

Again,

x2+y2+z2=308

Or, x2+(x+d)2+(x+2d) 2=308

Or, x2 + x2 + 2dx +d2 + x2 + 4dx +4d2 = 308

Or, 3x2 + 6dx +5d2 = 308

Or, 3x2 + 6x(10-x) + 5(10-x)2 = 308

Or, 3x2 + 60x – 6x2 + 5(100-20x + x2) = 308

Or, 3x2 + 60x – 6x2 + 500 – 100x + 5x2 = 308

Or, 2x2 – 40x + 500 = 308

Or, x2 -20x + 250 = 154

Or, x2 -20x +96 = 0

Or, (x-12)(x-8) = 0

x = 12, x = 8

x=12 not acceptable

So, x = 8

So, d= 10 -8= 2

 

Now, y = 8+2 = 10

z = 8+2×2 = 12

Ans: x = 8, y = 10 & z= 12

d. After traveling 108 km, a cyclist observed that he would have required 3 hours less if he could have travelled at a speed 3 km/hr more. At what speed did he travel?

Solution:

Let,

Original speed = x km/h

New speed = (x+3) km/h

ATQ,

108/(x+3) + 3 = 108/x

Or, (3x+117)/(x+3) = 108/x

Or, 3x2 + 117x =108x + 324 = 0

Or, 3x2 + 9x – 324 = 0

Or, x2 + 3x – 108 = 0

Or, x2 + 12x – 9x -108 = 0

Or, x(x+12) -9(x+12) = 0

Or, (x+12)(x-9) = 0

x + 12 = 0 Or, x= -12 (Not Acceptable)

So, x-9 = 0 Or, x=9

So, Original speed = x = 9 km/h

সনাতন দা‘র আড্ডার BB Assistant Director Written এর মত আরও এবং কার্যকরী পোস্ট আপডেট পেতে notification subscribe করে রাখুন। আড্ডার নতুন পোস্ট আপনাকেই খুজে নিবে। নিচের ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে BB Assistant Director Written আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন। নিজের প্রয়োজনেই বেশি বেশি শেয়ার করে আমাকে উৎসাহ দিন, আড্ডাকে প্রানবন্ত করুন- সর্বোচ্চ ভালটা পাবেন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 14, 2019 — 4:19 pm

4 Comments

Add a Comment
  1. 7.b)50 workers can co.plete 40 days =1 work.
    1 worker can complete 1 day =1/(50×40)
    30 workers can complete 40 days= 3/5 part.
    20 workers work an alternative days that is 20 workers work 20 days .that is 10 workers work 40 days.
    now
    10 workers can complete 40 days=1/5 part .
    total work in 4p days =3/5+1/5=4/5
    remaining work =1/5
    now, 4/5 part done by 40 days
    so 11/5 part done by (40×5)/(4×5)=10 days (ans)
    avabe korle hobe???

    1. 10 days kivabe hoy?
      30 worker jodi 40 dine (3/5th or 1200 unit) kore tahole 30 worker daily kore 40 unit.
      daily regular worker jodi 10 din kore taholei to (400 or 1/5) hoye jachhe. baki 20 worker der kajer ongsho to add korai hoy ni (jara 5 din kaj korbe 10 dine).

  2. As, the question says that 30 workers work every day and rest worker =(50-30)= 20 work for every alternative day.

    so 2 days total worker (30+30+20)= 80 worker

    therefore, 1 days worker = 80/2 = 40 person in an average.

    Now, 50 worker can do the job in 40 days

    so, 40 ” ” ” ” 50*40/40 ”

    = 50 days.

    So additional time need = (50-40)
    = 10 days

    (Ans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *