Janata Bank Officer Cash 2020

Janata Bank Officer Cash 2020 Solution : Janata Bank Officer Cash 2020 Preli পরীক্ষাটি অনুষ্ঠিত হয় 31 অক্টোবর 2020. Janata Bank Officer Cash 2020 Preli এর সম্পূর্ন সমাধান দেয়া হল এই পোস্টে। Janata Bank Officer Cash 2020 Solution করার সময় চেষ্টা করা হয়েছে যাতে কোন ভুল না থাকে।

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution

Janata Bank Officer Cash 2020 : পদের নাম: অফিসার (ক্যাশ)

Janata Bank Officer Cash 2020 : পূর্ণমানঃ ১০০

Janata Bank Officer Cash 2020 : সময়ঃ ১ ঘন্টা

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution : Bangla

১. সাত ঘাটের কানাকড়ি প্রবাদ-প্রবচনটির অর্থ কী?

ক. কপট মমতা

খ, বড় রকমের ক্ষতি করা

গ. ঘাের শত্রুতা

ঘ, অকিঞ্চিকর সংগ্রহ

Ans: ঘ, অকিঞ্চিকর সংগ্রহ

২. Ode কী?

ক. কোরাস গান

খ, গাথা কাহিনী

গ, খণ্ড কবিতা

ঘ, শােক কবিতা

Ans: ক. কোরাস গান

৩, “অন্ধ হলে কি প্রলয় বন্ধ থাকে- পংক্তিটির স্রষ্টা

ক, সুধীন্দ্রনাথ দত্ত

খ, রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

গ, বুদ্ধদেব বসু

ঘ, জীবনানন্দ দাশ

Ans: ক, সুধীন্দ্রনাথ দত্ত

৪. সন্ধির প্রধান সুবিধা কী?

ক. ধ্বনিগত মাধুর্য সৃষ্টি

খ. উচ্চারণের সুবিধা

গ. শব্দগত মাধুর্য সৃষ্টি

ঘ. লেখার সুবিধা

Ans: ক, সুধীন্দ্রনাথ দত্ত

Exp:  ‘উটপাখী’ কবিতা থেকে নেয়া।

৫. কুইনাইন কোন ভাষার শব্দ?

ক, পর্তুগিজ

খ, গ্রিক

গ. তুর্কি

ঘ. পেরু

Ans: ঘ. পেরু

৬. ‘মেঘ’ এর সঠিক সমার্থক শব্দ নয় কোনটি?

ক. পাদপ

খ, বারিদ

গ. অম্বুদ

ঘ, জলদ

Ans: ক. পাদপ

Exp: ক. পাদপ  অর্থ বৃক্ষ বা উদ্ভিদ।

৭, ‘আকুঞ্চন এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

ক. উত্তৱণ

খ, বিদীর্ণ

গ. প্রসারণ

ঘ. অপকর্ষ

Ans: গ. প্রসারণ

৮. সম্পূর্ণরূপে বিবেচনা করা হয় নাই এমন এ টিকে এক শব্দে প্রকাশ করা যায় কোন শব্দে?

ক. অসমর্থিত

খ, অসমান্ত

গ, অসমীক্ষিত

ঘ. অসম্পূর্ণ

Ans: গ, অসমীক্ষিত

৯. লৌকিক ছন্দ কাকে বলে?

ক. পদ্য ছন্দকে

খ. স্বরবৃত্তকে

গ. মাত্রাবৃত্তকে

ঘ. অক্ষরবৃত্তকে

Ans: খ. স্বরবৃত্তকে

১০, কবিতা পত্রিকার সম্পাদক ছিলেন-

ক. বুদ্ধদেব বসু

খ, প্রেমেন্দ্র মিত্র

গ, আবুল হুসেন

ঘ, আব্দুল কাদির

Ans: ক. বুদ্ধদেব বসু

১১. শুদ্ধ বানান নয় কোনটি?

ক. গীতাঞ্জলি

খ, অতিথি

গ. কৌতুহল

ঘ, সমীচীন

Ans: গ. কৌতুহল

১২. নিত্য পুরুষবাচক শব্দ নয় কোনটি?

ক. বিচারপতি

খ. কবিরাজ

গ. জমিদার

ঘ, রাষ্ট্রপতি

Ans: গ. জমিদার

১৩, রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর রচিত নৃত্যনাট্য কোনটি?

ক, তাসের দেশ

খ, চণ্ডালিকা

গ, রক্তকরবী

ঘ, ডাকঘর

Ans: খ, চণ্ডালিকা

১৪, বিধান লােক সকলের শ্রদ্ধার পাত্র।- কোন ধরনের বাক্য?

ক. সরল বাক্য

খ, জটিল বাক্য

গ, যৌগিক বাক্য

ঘ. মিশ্র বাক্য

Ans: ক. সরল বাক্য

১৫. ‘Galaxy’ শব্দের বাংলা পরিভাষা

ক. গ্রহানু

খ, নক্ষত্রবিথী (ছায়াপথ)

গ, তারাপুর

ঘ, নীহারিকা

Ans: খ, নক্ষত্রবিথী (ছায়াপথ)

১৬. ‘রােহিণী কোন উপন্যাসের নায়িকা?

ক. চোখের বালি

খ, কৃষ্ণকান্তের উইল

গ, গৃহদাহ

ঘ. চতুরঙ্গ

Ans: খ, কৃষ্ণকান্তের উইল

১৭. Translate into English; লক্ষ্য কর! ওখানে পানির গভীরতা অনেক।

ক. Look! The water is deep here.

খ, Notice! The water is deep there.

গ, The water is deep there.

ঘ, Remember! The water is deep there.

Ans: খ, Notice! The water is deep there.

১৮, স্বভাবতই ‘ষ’ হয়েছে নিচের কোন শব্দে?

ক. মহর্ষি

খ, মুমূর্ষু

গ, আষাঢ়

च. বৃষ্টি

Ans: গ, আষাঢ়

১৯. নিচের কোনটি মৌলিক শব্দ নয়?

ক. গােলাপ

খ. গায়ক

গ. হাত

ঘ. ফুল

Ans: খ. গায়ক

২০. নিচের কোনটি বিষমীভবনের উদাহরণ?

ক. লাভ>ফাল

খ. প্রীতি>পিরীতি

গ. দেশি>দিশি

ঘ. লাল>নাল

Ans: ঘ. লাল>নাল

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution : General Knowledge

২১. The term ACARS is related to:

ক. Airplane

খ. Space Shuttle

গ. Ship

ঘ. Bank

Ans: ক. Airplane

২২. Which is the tributary of the river Padma?

ক. Kopotaksha

খ. Tangon

গ. Korotoa

ঘ. Punarvaba

Ans: ঘ. Punarvaba

২৩. Account holder deposit is ___ for the bank.

ক. an income

খ. a liability

গ. an asset

ঘ. None of these

Ans: খ. a liability

২৪. In which year, International Court of Justice was established?

ক. 1949

খ. 1947

গ. 1945

ঘ. 1943

Ans: গ. 1945

২৫. Who is the President of European Central Bank?

ক. Christine Lagarde

খ. Kristalina

গ. David Malpass

ঘ. Von der Leyen

Ans: ক. Christine Lagarde

২৬. Which of the following is the largest size in the list?

ক. Gigabyte

খ. zettabyte

গ. Petabyte

ঘ. Terabyte

Ans: খ. zettabyte

ExP: A zettabyte is one sextillion (one long scale trilliard) bytes. The unit symbol is ZB. 1 ZB = 10007bytes = 1021bytes = 1000000000000000000000bytes = 1000exabytes. 1000 ZB = 1 yottabyte (YB). A related unit, the zebibyte (ZiB), using a binary prefix, is equal to 10247 (=270) bytes

২৭. ‘Ecolonomy’ is associated with……….

ক. environmental economy

খ. green economy

গ. ecological economy

ঘ. blue economy

Ans: খ. green economy

২৮. What is the capital of Hubei province?

ক. Wuhan

খ. Shijiazhuang

গ. Guiyang

ঘ. Nanning

Ans: খ. Shijiazhuang

২৯. “Mujib Year has been decided to be celebrated jointly with………

ক. IRCICA

খ. UNICEF

গ. UNESCO

ঘ. ISESCO

Ans: গ. UNESCO

৩০. Name of the Kobe Bryant’s team was…….

ক. Los Angeles Clippers

খ. Los Angeles Lakers

গ. Boston Celtics

ঘ. Chicago Bulls

Ans: খ. Los Angeles Lakers

৩১. The word “Robot’ comes from `Robota’ meaning?

ক. Artificial intelligence

খ. Forced labor

গ. Machine under command

ঘ. Helping hand

Ans: ক. Artificial intelligence

৩২. Stephen Hawking was director of research at the ……

ক. National Aeronautics and Space Administration

খ. National Institute of Standards and Technology

গ. Royal Institute for Theory and Space

ঘ. Centre for Theoretical Cosmology

Ans: ঘ. Centre for Theoretical Cosmology

৩৩. The currency museum of Bangladesh was established in the year………..

ক. 1997

খ. 2008

গ. 2009

ঘ. 2011

Ans: গ. 2009

৩৪. The full meaning of ‘BEFTN’ is

ক. Bangladesh Environmental Funds Transfer Network.

খ. Bangladesh Emergency Funds Transfer Network.

গ. Bangladesh Electronic Funds Transfer Network.

ঘ. Bangladesh Epidemic Funds Transfer Network.

Ans: গ. Bangladesh Electronic Funds Transfer Network.

৩৫. Which is the first privatized bank of Bangladesh?

ক. National Bank Limited

খ. Standard Bank Limited

গ. Uttara Bank Limited

ঘ. AB Bank Limited

Ans: ঘ. AB Bank Limited

৩৬. Contact lenses are made from:

ক. Polystyrene

খ. Polyvinyl Chloride

গ. Teflon

ঘ. Lucite

Ans: খ. Polyvinyl Chloride

৩৭. A place for sick people who need long periods for recovery is called:

ক. Asylum

খ. Hospital

গ. Sanatorium

ঘ. Clinic

Ans: গ. Sanatorium

৩৮. Which of the following properties of a monitor is measured in Hertz?

ক. Speed

খ. Resolution

গ. Refresh rate

ঘ. Viewable area

Ans: গ. Refresh rate

৩৯. In a computer text codes convert letters into……..

ক. Graphics

খ. Binary formats

গ. Magnetic pulse

ঘ. Decimal Numbers

Ans: খ. Binary formats

৪০. In MS Word pressing Ctrl + E will:

ক. Exit word

খ. Underline Text

গ. Draw table

ঘ. Center Alignment

Ans: ঘ. Center Alignment

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution : Mathematics

৪১. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of taka 12000 after 3 years at the same rate?

ক. 6240

খ.3972

গ. 3420

ঘ. 4972

Ans: খ.3972

Solution:

Let,

P=100

Then, S.I.=100

and T = 6years

R=(100×60) / (100×6)=10% p.a.

Now,P = 12000

T = 3year and

R = 10% p.a.

C.I.=[12000×{(1+ 10/100)3−1}]

=(12000 × 331/1000)

= 3972

৪২. A system of equations is shown below:

x+1=6

x-m=5

x+p=4

x-q=3

What is the value of I+m+p+q?

ক. 3

খ. 2

গ. 6

ঘ. 5

Ans: খ. 2

Solution:

x+1=6

So, l = 6-x—-(1)

x-m=5

So, m = x-5 —-(2)

x+p=4

So, p = 4-x —-(3)

x-q=3

So, q = x-3 —(4)

Now, I+m+p+q = 6-x + x-5 + 4-x + x-3 = 2

৪৩. What would be the measure of the perimeter of a square whose area is equal to 256 sq cm?

ক. 16 cm

খ. 36 cm

গ. 64 cm

ঘ. 256 cm

Ans: গ. 64 cm

Solution:

Area = 256

One hand = √256 = 16

Perimeter = 4×16 = 64

৪৪. In the figure, if AB=8, BC= 6, AC= 10 and CD = 9, then AD= ?

ক. 12

খ. 11

গ.13

ঘ. 17

Ans: ঘ. 17

BD = BC + CD = 6+9 = 15

AD = √(82 + 152) = √(64+225) = √289 = 17

৪৫. Mr. R can finish a Task in 20 days and Mr. M can do in 30 days. With help of Mr. Salah, they did the job in 10 days only. Then how many days are necessary to complete the task by Mr. Salah?

ক. 80 days

খ. 60 days

গ. 50 days

ঘ. 70 days

Ans: খ. 60 days

Solution:

R+M finish in 1 day = (1/20 + 1/30) = 1/12

R+M+Mr. Salah finish in 1 day = 1/10

Only Mr. Salah finishes in 1 day = 1/10 – 1/12 = 1/60

Mr. Salah needs 60 days.

৪৬. Kowshik earns taka 11 for each ticket that he sells and a bonus of taka 2 per ticket for each ticket he sells Over 100. Kowshik was paid take 2400. how many ticket did he sell?

ক. 200

খ. 180

গ. 220

ঘ. 250

Ans: ক. 200

Solution:

Let, the number of tickets he sold is x, then,

Earning from the first 100 tickets = 11 × 100 = 1100

Earning from the remaining tickets = (11 + 2) (x – 100) = 13x – 1300

Total earning = 1100 + 13x – 1300 = 13x – 200

Now,

13x – 200 = 2400

Or, 13x = 2600

Or, x = 200

৪৭. If x= 10 which of the following has the minimum value?

ক. X/2

খ. 2-x

গ. 2/x

ঘ. (2 – x)(2-x)

Ans: খ. 2-x

৪৮. When 4 is added to ½ of a number, the result is 14. What is the number?

ক. 20

খ. 21

গ. 27

ঘ. 35

Ans:

Solution:

Let, the number = x

4 + x/2 = 14

Þ x = 20

৪৯. The difference of two numbers is 11 and one-fifth of their sum is 9. Find the numbers.

ক. 28 and 16

খ. 28 and 17

গ. 28 and 18

ঘ. 28 and 19

Ans: খ. 28 and 17

Solution:

From options:

28-17 = 11

(28+17)/5 = 45/5 = 9

৫০. If ax = b, by = c and cz = a; then the value of xyz is:

ক . -1

খ. 1

গ. 1/abc

ঘ. abd

Ans: খ. 1

Solution:

a1

=cz

=(by)z

=byz

=(ax)yz

=axyz

⇒xyz=1

৫১. The length of the sides of a triangle are in the ratio of 3 to 5 to 6. If the perimeter of the triangle is 70, what is the length of the longest side?

ক. 26

খ. 35

গ. 25

ঘ. 30

Ans: ঘ. 30

Solution:

Let the sides of the triangle = 3x, 5x, and 6x;

3x + 5x + 6x = 70

Þ14x = 70

Þx = 5

Thus, the longest side is 6×5 = 30.

৫২. How many “7” will you pass on the way when you count from 1 to 100?

ক. 18

খ. 19

গ. 20

ঘ. 21

Ans: গ. 20

৫৩. P sells a product to Q and makes a profit of 25%. Q sells it to R at a loss of 20%, If R buys it for Tk. 140, what price did P pay for it?

ক. 211

খ. 169

গ. 140

ঘ. 139

Ans: গ. 140

Solution:

For P, let’s assume cost price of item is x.

Since P sells item to Q at 25% profit.

∴ Cost Price for Q = Selling Price for P = x+25% of x=1.25x

Now, Q sells the same item to R at 20% loss

∴ Cost Price for R = Selling Price for Q = 1.25x – 20% of 1.25x=1x

R Pays 140.

⇒1x=140

Þ x = 140

৫৪. A garden of 100 meter length and 60 meter width has a walkway of 2 meter width on every side. What is the area of the garden, in square meters, excluding the walkway?

ক. 5376

খ. 5576

গ. 2556

ঘ. 7874

Ans: ক. 5376

Solution:

Walkway is 2 meter.

So, the Length of Garden excluding walkway = 100 – (2×2) = 96 meter

the Width of Garden excluding walkway = 60 – (2×2) = 56 meter

Thus,

The area of the garden without the walkway is: (96×56) = 5376 sq meter

৫৫. Which one is true for the mathematical expression (2n + 2n-1) / (2n+1 ÷ 2)?

ক. 3/2

খ. 2/3

গ. 1

ঘ. 230

Ans: ক. 3/2

Solution:

(2n + 2n-1) / (2n+1 ÷ 2)

= (2n + 2n / 2) / (2n+1-1)

= 3/2 .2n /2n

= 3/2

৫৬. 230 +230 +230 + 230 = ?

ক. 8120

খ. 830

গ. 232

ঘ. 230

Ans: গ. 232

Solution:

230 +230 +230 + 230 = 4. 230 = 22. 230 = 232

৫৭. 40% of 200 is what percent of 160?

ক. 20

খ. 80

গ. 60

ঘ. 50

Ans: ঘ. 50

Solution:

x% of 160 = 40% of 200

Þ x/100 × 160 = 40/100 × 200

Þ x = (40×200×100)/(100×160) = 50

৫৮. What is the value of ‘n’ if (8-3) (8-n) =40?

ক. -3

খ. 8

গ. 0

ঘ. -5

Ans: গ. 0

Solution:

(8-3) (8-n) =40

Þ40 – 5n = 40

Þn = 0

৫৯. If 1/y = 3 ½ then 1 / (y+2) = ?

ক. 7/16

খ. 2/7

গ. 2/11

ঘ. 2/16

Ans: ক. 7/16

Solution:

1/y = 3 ½

Þ 1/y = 7/2

Þ y = 2/7

Now,

1 / (y+2) = 1/(2/7 + 2) = 1/(16/7) = 7/16

৬০. Mr. X lost a wallet containing Tk. 120. Incidentally, he had only notes of Tk. 2, Tk. 3 and Tk. 5 denominations in the wallet. If the total number of notes was 30, how many Tk. 5 denomination notes did he has?

ক.15

খ.16

গ. 18

ঘ. 20

Ans: ঘ. 20

Solution:

From option:

NoTakaTotal
18590
6318
6212
30130

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution : English

৬১. The world leaders are not indifferent……….. the spreading of Corona virus across the world. Fill in the blank with an appropriate preposition for this sentence from the following.

ক. of

খ. to

গ. with

ঘ. for

Ans: খ. to

৬২. Choose the correct sentence:

ক. What is your pretext for opposing me?

খ. What is your pretext of opposing me?

গ. What is your pretext at opposing me?

ঘ. What is your pretext to opposing me?

Ans: ক. What is your pretext for opposing me?

৬৩. ‘The’ article is used before:

ক. China

খ. Indonesia

গ. Malaysia

ঘ. Philippines

Ans: ঘ. Philippines

৬৪. Antonym of the word ‘resolute’ is

ক. persevering

খ. steadfast

গ. unyielding

ঘ. vacillating

Ans: ঘ. vacillating

৬৫. The question tag of ‘Let’s go out for a walk’ is

ক. Shall we?

খ. Shan’t we?

গ. Let we?

ঘ. Let not we?

Ans: ক. Shall we?

৬৬. He refused to attend the meeting……. his illness.

ক. on part of

খ. on point of

গ. on the ground of

ঘ. with a view to

Ans: গ. on the ground of

৬৭. What is the meaning of the phrase ‘carry the day’?

ক. busy all day

খ. free all day

গ. win

ঘ. loss

Ans: গ. win

৬৮. The word ‘urbane’ is related to:

ক. city life

খ. manners

গ. village life

ঘ. slum dwellers

Ans: খ. manners

৬৯. Etymology is a branch of

ক. Economics

খ. linguistics

গ. statistics

ঘ. history

Ans: খ. linguistics

৭০. Epigram is a short poem that does not exceed more than:

ক. six lines

খ. eight lines

গ. twelve lines

ঘ. fourteen lines

Ans: ক. six lines

৭১. Who is the author of “Pride and Prejudice’?

ক. Jane Austen

খ. Bernard Shaw

গ. John Milton

ঘ. George Orwell

Ans: ক. Jane Austen

৭২. Who wrote “Ode to Psyche”?

ক. Lord Byron

খ. John Keats

গ. Shakespeare

ঘ. William Wordsworth

Ans: খ. John Keats

৭৩. The show this weekend promises to attract…………… than the last one.

ক. an even greater amount of people

খ. an ever larger amount of people

গ. an even greater number of people

ঘ. a number of people even larger

Ans: গ. an even greater number of people

৭৪. Man is still a ……… in the labour market.

ক. glut

খ. possibility

গ. Commodity

ঘ. provision

Ans: গ. Commodity

Exp: A commodity is something that is sold for money. “Man is still a commodity” implies that he is treated as a thing; the human touch is missing.

৭৫. …………….. is it difficult …….. dispose………. Waste?

ক. Where, to, for

খ. Why, with, in

গ. why, to, of

ঘ. When, for, such

Ans: গ. why, to, of

৭৬. Choose the correct sentence:

ক. There is an affinity two language

খ. I still adhere with my plan.

গ. He is alarmed for any safety.

ঘ. The meeting was adjourned for a week.

Ans: ঘ. The meeting was adjourned for a week.

৭৭. The miscreants must be found and tried as this has gone beyond the usual………. that can happen in school.

ক. Shenanigans

খ. Wreckage

গ. Vandalism

ঘ. Sabotage

Ans: ক. Shenanigans

৭৮. Translate into English: ‘সে কি এ খবরটা পেয়ে থাকবে?’

ক. Would this news get by him?

খ. Will he have got this news?

গ. Will he got this news?

ঘ. Would this news got by him?

Ans: খ. Will he have got this news?

৭৯. If the bus to the airport hadn’t been so late, we …………. the plane.

ক. had caught

খ. would catch

গ. can catch

ঘ. would have caught

Ans: ঘ. would have caught

৮০. The comparative degree of the word ‘Prettiest’ is:

ক. Prettyer

খ. Pretier

গ. Prettier

ঘ. Pretty

Ans: গ. Prettier

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution ছাড়াও দেখুন: Janata Bank AEO Preli Exam 2017 : Social Science-DU

Janata Bank Officer Cash 2020 Preli Solution ছাড়াও দেখুন: Janata Bank Senior Officer 2018 Written Exam

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: November 1, 2020 — 5:43 pm

9 Comments

Add a Comment
  1. মোঃ রাজীব রহমান (SO,Rupali Bank Ltd)

    60)সলিউশন অনুযায়ী উত্তর তো (গ) ১৮ হওয়ার কথা।

    ৩৫) First private bank/First privatize bank দুইটার অর্থ কি একই,
    যদি একই না হয় তাহলে উত্তর তো ভিন্ন হওয়ার কথা।

    ৩) + ৪) এর উত্তর একই দেওয়া হয়েছে এটা অালাদা হওয়ার কথা।

    ধন্যবাদ সনাতন দা

  2. শরীফ মাহমুদ

    46/47 টা হইলে সম্ভাবনা কেমন?

  3. cut mark koto hote pare

  4. 60 number math: answer can both 16 and 18. in case of 16, HERE 5*16=80
    3*12=36 and 2*2=4.total denomination 16+12+2=30
    total taka =80+36+4=120

    1. nelufer islam tanny

      Total 130 taka,not 120 taka.So,16 Can’t be the answer. Thanks

    2. nelufer islam tanny

      I think, 60 no. Math is a tricks.Cz,we know that 3 taka’s note is not exists. So 2 countable notes are 2 taka and 5 taka.so,5*20+2*10=100+20=120

  5. nelufer islam tanny

    Total 120 taka,not 130 taka.So,18 Can’t be the answer. Thanks

  6. 7bank er exam samnee? আমাদের computer niye কিছু সাজেশন দিলে ভালো হতো

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *