Bank Model Question for Sonali SO: 100 Questions

Bank Model Question for Sonali Bank Senior Officer-2018

০১/০৬/২০১৮ তারিখে অনুষ্ঠিতব্য সোনালী ব্যাংক সিনিয়র অফিসার নিয়োগের প্রিলি exam এর জন্য preparation এর ধার বোঝার খাতিরে Bank Model Question for Sonali SO-2018 প্রস্তুত করে দিলাম। ম্যাথগুলো এখনই হাতে কলমে করে ফেলুন।

Bank Model Question সম্পর্কে কিছু কথা

এই Bank Model Question টা শুধু পিডিএফ না করে সময় নিয়ে শুরু থেকে শেষ পর্ষন্ত কচুকাটা করে ফেলুন। একটু পরে করছি নয়, এখনি করেন। আপনিই লাভবান হবেন। এই  Bank Model Question টিতে আছে  English-30, Math-30, Computer-10, Bangla-20 ও General Knowledge-10 টি। এর আগে বাংলাদেশ ব্যাংক এডির একটা মডেল কোয়েশ্চেন করেছিলাম যেখান থেকে বেশ কমন পড়েছিল। আশাকরি এই Bank Model Question টা থেকেও কমন পড়বে। বাকি খোদার ইচ্ছা।

Bank Model Question for Sonali
English

1. The passengers were afraid,      but the captain ______ them    that there was no danger.

A.    promised

B.    assured

C.    advised

D.   counseled

Answer: assured

 

2. The ageing spinster was ________ by the ______ of her favorite niece.

A.    perplexed – attention

B.    heartened – ministrations

C.    discouraged – propriety

D.   enamored – ruminations

Answer: heartened – ministrations

 

3. If I _________ a bicycle, I _______ ride everyday.

A.    wish, will

B.    had, would

C.    had had, would

D.   wish, would

E.    Answer: had, would

 

4. Affix a revenue stamp and put your signature _________ it.

A.    on

B.    upon

C.    above

D.   over

Answer: on

 

5. Now a days many villagers are lit _________ electricity.

A.    with

B.    by

C.    from

D.   on

Answer: with

 

6. What (A)should I do (B)when the computer (C)says “Sorry, try again?” (D)No Error.

Answer: (D)No Error

 

7. Mumps (A)are a very (B)common (C)disease (D)which usually affect children. (E)No Error.

Answer: (A)are

 

8. (A)Most babies will grow (B)up to be as (C)cleverer as their (D)parents. (E)No Error.

Answer: (C)cleverer

 

9. Hardly does the sun rise when the stars disappeared.

A.    have the sun rose

B.    had the sun risen

C.    did the sun rose

D.   the sun rose

E.    No correction required

Answer: had the sun risen

 

10. If I would have realized the nature of job earlier, I would not have accepted it.

A.    If I have had

B.    In case I would have

C.    Had I been

D.   Had I

E.    No correction required

Answer: If I have had

 

Synonym

11. Apportion

A.    Divide

B.    Decide

C.    Cut

D.   Squabble

Answer: Divide

 

12. Bluster

A.    Abuse

B.    Tolerate

C.    Suffer

D.   Threat

Answer: Threat

 

13. Decry

A.    Deviate

B.    Despoil

C.    Demure

D.   Disparage

Answer: Disparage

 

14. The mystery has never been conclusively solved.

A.    drastically

B.    decisively

C.    disgracefully

D.   eventually

Answer: decisively

 

15. The defendant was grateful for the judge’s clemency.

A.    patience

B.    mercy

C.    relaxed attitude

D.   politeness

Answer: mercy

 

Antonym

16. Dissent

A.    Agreement

B.    Dispute

C.    Disunity

D.   Controversy

Answer: Agreement

 

17. Ductile

A.    Unfeeling

B.    Arrogant

C.    Precious

D.   Rigid

Answer: Rigid

 

18. Flagitious

A.    Innocent

B.    Vapid

C.    Ignorant

D.   Frivolous

Answer: Innocent

 

19. The plantation workers were on a collision course before the labor officer intervened.

A.    retaliatory

B.    perfunctory

C.    conciliatory

D.   circuitous

Answer: conciliatory

 

20. The minister gave a public speech on the controversial subject to precipitate the matter.

A.    aggravate

B.    create

C.    defer

D.   push

Answer: defer

 

Analogy

21. Burden: encumber::

A.    Weariness: tireless

B.    Synopsize: recapitulate

C.    Reptile: snake

D.   Behead: summary

Answer: Synopsize: recapitulate

 

22. Dilatory: expeditious :: direct?

A.    Straight

B.    Curved

C.    Circumlocutory

D.   Tortuous

Answer: Circumlocutory

 

23. Gravity: pull

A.    Iron: metal

B.    North pole: directions

C.    Magnetism: attraction

D.   Dust: desert

Answer: Magnetism: attraction

 

24. Indolence is related to work in the same way as taciturn is related to

A.    Observe

B.    Speak

C.    Cheat

D.   Act

Answer: Speak

 

25. Minister: sermon

A.    Politician: promises

B.    Doctor: diagnosis

C.    Curator: museum

D.   Lecturer: speech

Answer: Lecturer: speech

 

Idioms

26. The question of abolition of private property is still a moot point.

A.    undecided

B.    uncertain

C.    unknown

D.   not clear

Answer: undecided

 

27. To steer clear of

A.    drive carefully

B.    avoid

C.    explain clearly

D.   None of these

Answer: avoid

 

28. The idiom ‘be all and end all’ means-

A.    by any means

B.    supreme aim

C.    whatever happens

D.   everything

Answer: supreme aim

 

29. Mtk. Khanna has been in the blues for the last several weeks.

A.    unwell

B.    lonely

C.    penniless

D.   depressed

Answer: supreme aim

 

30. How did he come by such a beautiful suit?

A.    buy

B.    obtain

C.    steal

D.   change

Answer: obtain

 

Bank Model Question for Sonali

Mathematics

31. Rosy took a loan of tk. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid tk. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

A.    3.6

B.    6

C.    18

D.   Cannot be determined

E.    None of these

Answer: 6

 

32. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Tk. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

A.    Tk. 2000

B.    Tk. 10,000

C.    Tk. 15,000

D.   Tk. 20,000

Answer: 15,000

 

33. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

A.    2.3 m

B.    4.6 m

C.    7.8 m

D.   9.2 m

Answer: 9.2 m

 

34. From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

A.    149 m

B.    156 m

C.    173 m

D.   200 m

Answer: 173 m

 

35. The angle of elevation of the sun, when the length of the shadow of a tree 3 times the height of the tree, is:

A.    30º

B.    45º

C.    60º

D.   90º

Answer: 30º

 

36. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A.    30%

B.    70%

C.    100%

D.   250%

Answer: 70%

 

37. A trader mixes 26 kg of rice at Tk. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Tk. 36 per kg and sells the mixture at Tk. 30 per kg. His profit percent is:

A.    No profit, no loss

B.    5%

C.    8%

D.   10%

E.    None of these

Answer: 5%

 

38. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.    39, 30

B.    41, 32

C.    42, 33

D.   43, 34

Answer: 42, 33

 

39. What was the day of the week on 17th June, 1998?

A.    Monday

B.    Tuesday

C.    Wednesday

D.   Thursday

Answer: Wednesday

 

40. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

A.    0

B.    1

C.    10

D.   19

Answer: 19

 

41. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

A.    250

B.    276

C.    280

D.   285

Answer: 285

 

42. A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the hall is:

A.    720

B.    900

C.    1200

D.   1800

Answer: 1200

 

43. How many of the following numbers are divisible by 132?

264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

A.    4

B.    5

C.    6

D.   7

Answer: 4

 

44. Which of the following is a prime number?

A.    33

B.    81

C.    93

D.   97

Answer: 97

 

45. On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will be the remainder?

A.    4

B.    5

C.    6

D.   7

Answer: 5

 

46. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A.    276

B.    299

C.    322

D.   345

Answer: 322

 

47. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

A.    22

B.    23

C.    24

D.   26

Answer: 26

 

48. 39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?

A.    10

B.    13

C.    14

D.   15

Answer: 13

 

49. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

A.    4

B.    5

C.    6

D.   10

Answer: 5

 

50. Find the odd man out: 8, 27, 64, 100, 125, 216, 343

A.    27

B.    100

C.    125

D.   343

Answer: 100

 

51. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

A.    50 km

B.    56 km

C.    70 km

D.   80 km

Answer: 50 km

 

52. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

A.    12 days

B.    15 days

C.    16 days

D.   18 days

Answer: 15 days

 

53. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

A.    5 : 7 : 8

B.    20 : 49 : 64

C.    38 : 28 : 21

D.   None of these

Answer: 20 : 49 : 64

 

54. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

A.    145º

B.    150º

C.    155º

D.   160º

Answer: 155º

 

55. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:

A.    40%

B.    42%

C.    44%

D.   46%

Answer: 44%

 

56. In how many ways can the letters of the word ‘LEADER’ be arranged?

A.    72

B.    144

C.    360

D.   720

E.    None of these

Answer: 360

 

57. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is:

A.    213444

B.    214344

C.    214434

D.   231444

Answer: 213444

 

58. Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is:

A.    1/6

B.    5/12

C.    1/2

D.   7/9

Answer: 5/12

 

59. A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

A.    10

B.    20

C.    21

D.   25

Answer: 21

 

60. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?

A.    7

B.    8

C.    9

D.   10

E.    11

Answer: 10

 

Bank Model Question for Sonali

Computer Technology

61. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

A.    Light pen

B.    Mouse

C.    Digitizer

D.   Terminal

Answer: Terminal

 

62. Which of the following ROM is most convenient to rewrite?

A.    EPROM

B.    EEPROM

C.    EAPROM

D.   DRAM

Answer: EAPROM

 

63. A disk is divided into several concentric circles called

A.    Track

B.    Sector

C.    Cylinder

D.   Cluster

Answer: Track

 

64. Which of the following memories needs refreshing?

A.    SRAM

B.    DRAM

C.    ROM

D.   All of above

Answer: DRAM

 

65. To activate the previous cell in a pre-selected range, press

A.    The Alt key

B.    The Tab key

C.    The Enter key

D.   None of the above

Answer: None of the above

 

66. Without using the mouse or the arrow keys, what is the fastest way of getting to cell A1 in a spreadsheet?

A.    Press Ctrl +Home

B.    Press Home

C.    Press Shift + Home

D.   Press Alt + Home

Answer: Press Ctrl +Home

 

67. To copy cell contents using drag and drop press the

A.    End key

B.    Shift key

C.    Ctrl key

D.   Esc key

Answer: End key

 

68. Which of the following is an absolute cell reference?

A.    !A!1

B.    $A$1

C.    #a#1

D.   A1

Answer: $A$1

 

69. Which of the following formulas is not entered correctly?

A.    =10+50

B.    =B7*B1

C.    =B7+14

D.   10+50

Answer: 10+50

 

70. How many characters can be typed in a single cell in Excel?

A.    256

B.    1024

C.    32000

D.   65535

Answer: 65535

 

Bank Model Question for Sonali

Bangla

71. বাংলা ভাষায় যতি চিহ্নের প্রচলন করেন কে?

A.    বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

B.    রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

C.    ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

D.   প্যারীচাঁদ মিত্র

Answer: ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

 

72. শব্দের আগে বসে কোনটি?

A.    অনুসর্গ

B.    উপসর্গ

C.    অনুস্বর্গ

D.   অনুসর্গ

Answer: উপসর্গ

 

73. অপকার করার ইচ্ছা – এক কথায় কি হবে?

A.    অপচিকীর্ষা

B.    অপচিকিৰ্ষা

C.    কৃতঘ্নতা

D.   অপইচ্ছা

Answer: অপচিকীর্ষা

 

74. নোলক কবিতাটি কোন কাব্যগ্রন্থের অন্তর্গত?

A.    রুপসী বাংলা

B.    লোক লোকান্তর

C.    নকশীকাঁথার মাঠ

D.   সোনালী কাবিন

Answer: সোনালী কাবিন

 

75. পর্যালোচনার সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?

A.    পর্য+ আলোচনা

B.    পরি + আলোচনা

C.    পর্যা + লোচনা

D.   পর্যালো + চনা

E.    পরি + লোচনা

Answer: পরি + আলোচনা

 

76. গোপন করার ইচ্ছাকে এক কথায় কী?

A.    জিঘাংসা

B.    জিগীষা

C.    দিদৃক্ষা

D.   জুগুপ্সা

E.    লুকানো

Answer: জুগুপ্সা

 

77. আটকপালে বাগধারাটির অর্থ কী?

A.    হতভাগা

B.    সৌভাগ্যবান

C.    সুখী

D.   অহংকারী

E.    দুর্লভ বস্তু প্রাপ্তি

Answer: হতভাগা

 

78. হাত, পা, নাক ইত্যাদি কোন জাতীয় শব্দ?

A.    দেশী

B.    বিদেশী

C.    তৎসম

D.   তদ্ভব

Answer: তদ্ভব

 

79. চলচ্চিত্র শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ

A.    চল + চিত্র

B.    চলত + চিত্র

C.    চলৎ+ চিত্র

D.   চল + চত্র

Answer: চলৎ+ চিত্র

 

80. ‘হারানো অর্কিড’ গ্রন্থটির রচয়িতা কে?

A.    অমিয় চক্রবর্তী

B.    অক্ষয়কুমার

C.    সমর দাস

D.   গোবিন্দ হালদার

Answer: অমিয় চক্রবর্তী

 

81. একটি আদর্শ বাক্যে কটি গুণ থাকা আবশ্যক?

A.    ৩

B.    ৪

C.    ৫

D.   ২

Answer: ৩

 

82. বাংলা বর্ণমালায় পরাশ্রয়ী বর্ণ কয়টি?

A.    ৩টি

B.    ২টি

C.    ৫টি

D.   ৪টি

Answer: ৩টি

 

83. নলিনী বসন্ত নাটকটি কার লেখা?

A.    হেমচন্দ্র বন্দ্যোপাধ্যায়

B.    দ্বিজেন্দ্রলাল রায়

C.    কালীপ্রসন্ন সিংহ

D.   দীনবন্ধু মিত্র

Answer: হেমচন্দ্র বন্দ্যোপাধ্যায়

 

84. কোন দুটি পদের বচনভেদ হয়?

A.    বিশেষ্য ও সর্বনাম

B.    বিশেষ্য ও বিশেষণ

C.    সর্বনাম ও অব্যয়

D.   ক্রিয়া ও অব্যয়

Answer: বিশেষ্য ও সর্বনাম

 

85. কোনটি বিষমীভবনের উদাহরণ?

A.    শরীর>শরীল

B.    সর্প> সল্প

C.    গলদা>গল্লা

D.   পিশাচ>পিচাশ

Answer: শরীর>শরীল

 

86. ‘হাসেম কিংবা কাশেম এর জন্য দাযী – বাক্যে ‘কিংবা কোন শ্রেণীর অব্যয?

A.    অনন্বয়ী

B.    সমুচ্চযী

C.    অনুকার

D.   অনুসর্গ

Answer: সমুচ্চযী

 

87. সান্ত’ – এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

A.    স্থির

B.    অনবরত

C.    অনন্ত

D.   গতিশীল

Answer: অনন্ত

 

88. কোন বানানটি শুদ্ধ?

A.    বিভিষীকা

B.    বিভীষিকা

C.    বীভিষিকা

D.   বীভিষীকা

Answer: বিভীষিকা

 

89. নিচের কোনটি আরবি শব্দ নয়?

A.    আল্লাহ

B.    ঈমান

C.    হালাল

D.   বেহেশত

E.    কোনটিই নয়

Answer: বেহেশত

 

90. যে যে পদে সমাস হয়, তাদের প্রত্যেকটিকে কি বলে?

A.    সমস্ত পদ

B.    পূর্বপদ

C.    উত্তর পদ

D.   সমস্যমান পদ

E.    কোনটিই নয়

Answer: সমস্যমান পদ

 

Bank Model Question for Sonali

General Knowledge

91. Which is the first country to issue paper currency?

A.    China

B.    India

C.    USA

D.   UK

Answer: China

 

92. In the game of Volley ball, the number of players on each side is

A.    8

B.    11

C.    7

D.   6

Answer: 6

 

93. Who said, Child is the father of Man?

A.    Lord Byron

B.    William Wordsworth

C.    Shakespeare

D.   John Keats

Answer: William Wordsworth

 

94. Who is the first person to reach Mount Everest?

A.    Sherpa Tensing, Edmund Hillary

B.    Rajesh Sharma

C.    Charles Hillary

D.   Johan don

Answer: Sherpa Tensing, Edmund Hillary

 

95. Which is the first country to win football World cup?

A.    Uruguay

B.    India

C.    USA

D.   UK

Answer: Uruguay

 

96. Which is the first country to prepare a constitution?

A.    U.S.A.

B.    India

C.    USA

D.   UK

Answer: U.S.A.

 

97. Which was the first country to launch Artificial satellite in the space?

A.    Russia

B.    India

C.    USA

D.   UK

Answer: Russia

 

98. D.D.T. was invented by?

A.    Mosley

B.    Rudeolf

C.    Karl Benz

D.   Dalton

Answer: Mosley

 

99. The chief ore of Aluminium is?

A.    Iron

B.    Cryolite

C.    Bauxite

D.   Hematite

Answer: Bauxite

 

100. Pink city in India is?

A.    Mysore

B.    Karnataka

C.    Hyderabad

D.   Jaipur

Answer: Jaipur

শেষ হল Bank Model Question for Sonali Bank Senior Officer-2018। বুঝে দেখুন এই প্রশ্নে আপনি কত পাবেন।

আরও যা পড়বেন:

sonali bank senior officer question : ২৮১টি(বাছাইকৃত)

চর্যাপদ (charyapada): যেভাবে পড়া উচিত

bank job circular: total preparation

bcs written syllabus সাথে bank: কী পড়ব, কোথা থেকে কতটুকু

লাল নীল দীপাবলি: ফাকি দিতে হলে যা পড়বেন-০১

নতুন চাকরি পেলে কি হয়

Translation: BB Officer(General) Written-2018

Sonali Bank Exam Senior Officer (110 টি English প্রশ্ন)

bangladesh bank career Officer(General):Written

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 30, 2019 — 1:28 am

2 Comments

Add a Comment
  1. I could not refrain from commenting. Very well written!

  2. 12/10/2018 tarik combined cash examer jonno helpful post chai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *