sonali bank senior officer question : ২৮১টি(বাছাইকৃত)

sonali bank senior officer question

sonali bank senior officer question এর জন্য বিগত বছরগুলোর শুধুমাত্র সোনালী ব্যাংক নিয়োগ পরীক্ষার প্রিলি থেকে বাছাইকৃত English মোট ১২০টা প্রশ্ন; বাংলা মোট ৮২ টা প্রশ্ন; কম্পিউটার মোট ৭৯ টা প্রশ্ন দেয়া হল। হাতে সময় আছে কম। তাই একটু কষ্ট হলেও আলসেমীকে দূরে রেখে  অন্তত একবার পুরোটা পড়ে শেষ করলে আপনারই লাভ। কমন তো পড়েও যেতে পারে।অাগামীকাল থাকছে একটা মডেল question.

sonali bank senior officer question: English মোট ১২০টা প্রশ্ন

1. What do the underlined words mean questions 1-2)?

Drink only tepid water.

A.    cold

B.  slightly warm

C.    slightly cold

D.   hotels.com

Answer: slightly warm

2. Some felt the law would impinge on the rights of others.

A.    change

B.  trespass

C.    enlarge

D.   facilitate

Answer: trespass

3. She couldn’t stop______________.

A.  laughing

B.    to laugh

C.    laugh

D.   laughter

Answer: laughing

4. A basket of apples ______________ been sold.

A.    have

B.  has

C.    having

D.   haven’t

Answer: has

 

5. You’ll remember to call me,___________?

A.    will you

B.    would you

C.  won’t you

D.   would not you

Answer: won’t you

 

6. The fire in the museum resulted in______________damage.

A.    intensive

B.    expensive

C.    abrasive

D.  extensive

Answer: extensive

 

7. He ___________ that he’s a millionaire, butIdon’t believe him.

A.    admits

B.    battempts

C.    screams

D.  claims

Answer: claims

 

8. I remember______________ the race.

A.    the horse’s winning the race

B.    the horse to win

C.  the horse winning

D.   the horse will win

Answer: the horse winning

 

9. ______________ physicist, Gabriel Fahrenheit, invented the mercury thermometer in 1714.

A.    There is

B.    It is

C.  The

D.   It is the

Answer: The

 

10. Neither of the two men wants ________ son educated.

A.    their

B.  his

C.    them

D.   its

Answer: his

 

11. Prima facie’ means

A.  at first view

B.    main cause

C.    prime figure

D.   prime accused

Answer: at first view

 

12. Renal failure’ means

A.  kidney failure

B.    heart failure

C.    collapse of the lungs

D.   Severe low blood pressure

Answer: kidney failure

 

13. Transferring part of management responsibility to a third party is called

A.    Brokering

B.  outsourcing

C.    merchandizing

D.   forwarding

Answer: outsourcing

 

14. A person who writes plays is called a

A.    play-write

B.    play wrighter

C.  playwright

D.   player

Answer: playwright

 

15. The word ‘subterfuge’ means

A.    subtlety

B.    cunningy

C.    simplicity

D.  trickery

Answer: trickery

 

Find the matching pair of words according to the logic of pairing in (Questions 16-17):

 

Doctor : Hospital

16.

A.    Farmer: Village

B.  Chef: Kitchen

C.    Water: Reservoir

D.   Plumber: Wrench

Answer: Chef: Kitchen

 

17.

A.    Teacher : Library

B.    Patient : Dispensary

C.    Bee : Flower

D.  Teller: Banks

Answer: Teller: Banks

 

Supply the appropriate preposition (Questions 18 – 19):

18. The ministers arrived _____________ a decision last night.

A.    Over

B.    In

C.  At

D.   On

Answer: At

 

19. The bank will compensate the customer— his loss.

A.    at

B.  for

C.    to

D.   of

Answer: for

 

Provide the correct antonym (Questions 20–21):

20. Permanent

A.    Evanescent

B.    Temporal

C.    Persistent

D.   Short

Answer: Evanescent

 

21. Destitute

A.    Affected

B.  Wealthy

C.    Indifferent

D.   Indigent

Answer: Wealthy

 

Provide the appropriate synonym (Questions 22–23):

22. Frugal

A.    Careful

B.  Economical

C.    Profligate

D.   Ideal

Answer: Economical

 

23. Intermittent–

A.    Continuous

B.  Irregular

C.    Immediate

D.   Constant

Answer: Irregular

 

Choose the appropriate options to complete the sentences (Questions 24 – 25):

24. Heavy fines and jail sentences have made — difference in preventing elephant poaching.

A.    a few

B.    many

C.  little

D.   the number of

Answer: little

 

25. Today ____________ people who enjoy cricket is bigger than that of thirty years ago.

A.    number of

B.    a great deal of

C.    many

D.  the number of

Answer: the number of

 

26. William Shakespeare was an English dramatist and poet of the _________ century.

A.    fifteenth

B.  sixteenth

C.    fourteenth

D.   seventeenth

Answer: sixteenth

 

27. John Keats is known as a Romantic poet. So is (choose one name)

A.    T.S. Eliot

B.    Lord Tennyson

C.  Lord Byron

D.   G.M. Hopkins

Answer: Lord Byron

 

28. Which of the following plays is by William Shakespeare?

A.    Desire Under the Elms

B.  Measure for Measure

C.    Pygmalion

D.   Cocktail Party

Answer: Measure for Measure

 

29. Who wrote the Introduction to Rabindranath Tagore’s Song Offerings (also known as English Gitanjali?

A.    T.S. Eliot

B.    W.H. Auden

C.    Ezra Pound

D.  W. B. Yeats

Answer: W. B. Yeats

 

30. Who among the following is not a recipient of the Nobel Prize in literature?

A.    Rabindranath Tagore

B.    W. B. Yeats

C.    T.S. Eliot

D.  Robert Browning

Answer: Robert Browning

 

31. What is the abstract noun form of ‘Hero’?

A.  Heroism

B.    Heroic

C.    Heroinery

D.   Hero-like

Answer: Heroism

 

32. The word ‘lucrative’ means

A.    good looking

B.    professional

C.  profitable

D.   ridiculous

Answer: profitable

 

33. My friend doesn’t like fish and—

A.    neither I do

B.    b neither do I

C.  I do

D.   I do either

Answer: I do

 

34. The opposite of ‘wholesale’ is

A.    detail

B.  retail

C.    push sale

D.   discount

Answer: retail

 

35. Choose the correct expression :

The doctor suggested that the patient ___________ weight.

A.    should lose

B.  lose

C.    would lose

D.   loss

Answer: lose

 

36. Find out the odd pair

A.    Accept, Reject

B.    Straight, Curved

C.    Short, Long

D.  Happy, Pleased

Answer: Happy, Pleased

 

37. The word ‘survival’ is a noun. What is its verb form?

A.    survey

B.    service

C.  survive

D.   swerve

Answer: survive

 

38. Which of the following words has been mis-spelt?

A.    borrower

B.    procedure

C.  occassion

D.   juncture

Answer: occasion

 

Provide appropriate preposition (Questions 38-40):

38. The train is running – time.

A.  on

B.    in

C.    at

D.   of

Answer: on

 

39. He succeeded – passing the examination.

A.    by

B.    at

C.  in

D.   of

Answer: in

 

40. He made — his mind to succeed.

A.    with

B.  up

C.    by

D.   on

Answer: up

 

Fill up the blanks (Questions 41 – 45):

41. They treated me – I were a child.

A.    as like

B.  as if

C.    as to

D.   like as

Answer: as if

 

42. One should be careful about – duty.

A.    his

B.    her

C.  one’s

D.   our

Answer: one’s

 

43. They were singing – they could.

A.    as well than

B.    best than

C.    as better than

D.  as well as

Answer: as well as

 

44. Our teacher makes us — very hard.

A.    to work

B.  Work

C.    working

D.   worked

Answer: Work

 

45. The man is trying hard to – weight.

A.    loose

B.  lose

C.    loss

D.   lost

Answer: lose

 

46. Honesty is the best policy. Here the word ‘honesty’ is a–

A.    Proper noun

B.    Common noun

C.    Collective noun

D.   Abstract noun

Answer: Abstract noun

 

47. Termination means

A.    continuation

B.    begining

C.  ending

D.   starting

Answer: ending

 

48. He runs fast. The word ‘fast here is—

A.    a verb

B.    an adjective

C.  an adverb

D.   a conjunction

Answer: an adverb

 

Provide an appropriate antonym (Questions 49-50)

49.

A.    Dismay

B.    Happiness

C.  Satisfactions

D.   Indifference

Answer: Satisfactions

 

50. Lazy

A.  Active

B.    Quarrelsome

C.    Slothful

D.   Slow

Answer: Active

 

Provide the appropriate synonym (Questions 51 – 52):

51. Distant

A.  Remote

B.    Nearby

C.    Offshore

D.   Abroad

Answer: Remote

 

52. Informal

A.    Informed

B.  Casual

C.    Solemn

D.   Appropriate

Answer: Casual

 

53. Which of the following is not correct?

A.  hugest

B.    tallest

C.    largest

D.   biggest

Answer: hugest

 

54. Which of the following is a play by Shakespeare?

A.  King Lear

B.    The Duchess of Malfi

C.    Candida

D.   Waiting for Godot

Answer: King Lear

 

55, William Wordsworth was Romantic poet, so was

A.    T.S. Eliot

B.    John Keats

C.    Ezra Pound

D.   G.M. Hopkins

Answer: John Keats

 

56. Who among the following is not a recipient of the Nobel Prize in literature?

A.    Rabindranath Tagore

B.    W.B. Yeats

C.    T.S. Eliot

D.  Robert Browning

Answer: Robert Browning

 

57. Robert Herrick was an English.

A.    Novelist

B.    Historian

C.  Poet

D.   Dramatist

Answer: Poet

Exp:

BIT: The bit is represented by 0 for OFF or 1 for ON. It is a binary digit. It is the smallest unit of data the computer can store in a database.

BYTE: A byte is a collection of bits. Each byte consists of eight bits. Each byte represents a character.

FIELD: A field is a unit of data consisting of one or more characters (bytes). A field is the smallest unit of meaningful information in the database.

RECORD: A record is a collection of related fields. Example : Each record stores data about a students. For example, a student record is a collection of fields about a student.

FILE: A file is a collection of related records.

58. Which of the following word is not correctly spelled?

A.  Obssession

B.    Enthusiasm

C.    Insomnia

D.   Extroversion

Answer: Obssession

 

Each of the following sentences in Questions (59-60) incorrect.

 

59. Identify the word that has been incorrectly used:

(a)Planned Parenthood may (b)describe itself as a ‘health organization’, but in (c)real it is an (d)ideological outfit.

Answer: (c)real

 

60. Which word is not correctly spelled in the following sentence: Neither fiscal cliff, nor sequester, nor any other Washington chicanery can derail an American recovery that looks like may be hitting its strid.

Answer: strid

 

61. Which of the following is a synonym of acceleration?

A.    Hastening

B.    Slackening

C.    Braking

D.   Slowing down

Answer: Hastening

 

62. Health experts say people still need moderate to vigorous exercise, which has been shown to reduce risks of cardiovascular disease and other disorders. Which of the following is closer in meaning to vigorous?

A.    Lethargic

B.    Sluggish

C.    Lengthy

D.   Energetic

Answer: Energetic

 

63. Which of the following sentence is correct?

A.    Results suggests that exercise alone may not be enough to eliminate risks associated with too much sitting.

B.    Results which suggest that exercise alone may not be enough to eliminate risks associated against too much sitting.

C.  Results suggest that exercise alone may not be enough to eliminate risks associated with too much sitting.

D.   Results suggesting that exercise alone may not be enough to eliminate risks associated with too much sitting.

Answer: Results suggest that exercise alone may not be enough to eliminate risks associated with too much sitting.

 

64. Choose the correct spelling:

A.    questionere

B.    questionaire

C.  questionnaire

D.   questioneer

Answer: questionnaire

 

65. The word “lucrative” means

A.  profitable

B.    Oil

C.    professional

D.   good looking

Answer: profitable

 

66. Choose the correct sentence

A.    If I found a bag in the street, I will take it to the police.

B.    If I found a bag in the street, I took it to the police.

C.  If I found a bag in the street, I’d take it to the police.

D.   If I found a bag in the street, Ill be taking it to the police.

Answer: If I found a bag in the street, I’d take it to the police.

 

67. Choose the correct sentence

A.    When there is chaos in society the economy of the country do not develop.

B.    The economy of the country will not be develop when there is chaos in the society.

C.    Economic conditions does not improve when there is chaos in the society.

D.  The economy of the country will not develop if there is chaos in the society.

Answer: The economy of the country will not develop if there is chaos in the society.

 

68. Find the one most nearly similar in meaning to the word “DESPISE”

A.    Infuriate

B.  Abhor

C.    Commend

D.   Facilitate

Answer: Abhor

 

69. Find the opposite meaning of the word “TRANSPARENT”.

A.    Apparent

B.    Manifest

C.    Opaque

D.   Explicit

Answer: Opaque

 

For questions 70-72, fill in the gaps with the appropriate words:

70. His poor health is the main __________ to his promotion this year.

A.    obstacle

B.    danger

C.  road block

D.   worry

Answer: road block

 

71. In spite of its limited ___________ the magazine had a strong _________ on political thought in the country.

A.  circulation, influence

B.    b appeal, repression

C.    value, surreal

D.   dimension, intensity

Answer: circulation, influence

 

72. I was ________ surprised sometime ago to ___________ a greeting card from a stranger in Dhaka,

A.    wonderfully, present

B.  pleasantly, receive

C.    rudely, send

D.   pleasantly, accept

Answer: pleasantly, receive

 

73. ___________ received law degrees as today.

A.    Women who have never

B.  Never have so many women

C.    Never so many women have

D.   The women are not ever

E.    None of these

Answer: Never have so many women

 

74. The — criminal still denies that he is — for the robbery.

A.    arrested, part

B.    notorious, cursory

C.    ominous, demur

D.  convicted, culpable

E.    None of these

Answer: convicted, culpable

 

75. The division of this property was a sequel – the agreement.

A.    at

B.  to

C.    for

D.   in

E.    None of these

Answer: to

 

76. Your classmate insulted you to ____________

A.  pay off old scores

B.    host in himself

C.    worth yours

D.   hang in balance

E.    None of these

Answer: pay off old scores

 

77. People all over the world are starving ______________

A.    greater in numbers

B.    in more numbers

C.    more numerously

D.   more numerously

E.  in greater numbers

F.    None of these

Answer: in greater numbers

 

Questions 78 to 82: Finding the alien one from a list of words.

Instruction: Find the alien word from each list.

78.

A.    Venturesome

B.    Plucky

C.  Pusillanimous

D.   Valorous

E.    Spunky

Answer: Pusillanimous

 

79.

A.    Reproach

B.  command

C.    Chide

D.   Rebuke

E.    Scold

Answer: command

 

80.

A.  Bustling

B.    Tranquil

C.    Serene

D.   Halcyon

E.    Placid

Answer: Bustling

 

81.

A.    Thrifty

B.    Parsimonious

C.    Niggardly

D.   Skinflint

E.  Prodigal

Answer: Prodigal

 

82.

A.    Sage

B.    Cretin

C.    Imbecile

D.   Dullard

E.    Ninny

Answer: Sage

 

Questions 83 to 87 : Identification of Correct Sentence.

Instruction: For each question, identify the correct sentence from the four sentences given. If none of them are correct, choose option “E”.

83.

A.    After it was repaired it ran perfect again.

B.    After it was repaired it ran more than perfect again.

C.  After it was repaired it ran perfectly again.

D.   After it was repaired it had been ran perfect again.

E.    None of these are correct

Answer: After it was repaired it ran perfectly again.

 

84.

A.  Had I known the fact before, I would have taken appropriate measures.

B.    Had I known the fact before, I would have taken appropriate measures?

C.    If I had known the fact before, I would take appropriate measures.

D.   Had I known the fact before, I would take appropriate measures.

E.    None of these are correct

Answer: Had I known the fact before, I would have taken appropriate measures.

 

85.

A.    You but I am guilty for the accident.

B.  You and not I are guilty for the accident.

C.    You and not I am guilty for the accident.

D.   You but I are guilty for the accident.

E.    None of these are correct

Answer: You and not I are guilty for the accident.

 

86.

A.    If he should call while I am out, tell him I will call him back later.

B.    If he calls during my out, tell him I would call him back later.

C.    Should he calls while I am out, tell him I will call him back later.

D.  Should he call while I am out, tell him I will call back him later?

E.    None of these are correct

Answer: Should he call while I am out, tell him I will call back him later?

 

87.

A.    They played so good game last night that they surprised the audience.

B.    They played so a good game last night that they surprised the audience.

C.    They played such good a game last night that they surprised the audience.

D.  They played so good a game last night that they surprised the audience.

E.    None of these are correct

Answer: They played so good a game last night that they surprised the audience.

 

 

Questions 88 to 90: Meaning of Phrase.

Instruction : A sentence is given in each question and some portion of it is underlined. You have to find out the meaning of the underlined portion of the sentence from the options given.

 

88. The man did the work in the nick of time.

A.    right on time

B.    after deadline

C.    long before deadline

D.   very last minute ,

E.    None of these

Answer: right on time

 

89. They were on their toes before entering the campus.

A.    in good mood

B.  alert

C.    well dressed

D.   very worried

E.    None of these

Answer: alert

 

90. Raj and Riaz have never seen eye to eye on politics.

A.  sharing the same view

B.    disagreement partly

C.    intimacy

D.   enmity

E.    None of these

Answer: sharing the same view

 

Questions 91 to 95: One Word Substitution

Instruction: For each question, select the word that best matches the definition provided.

 

91. Highly attractive and able to arouse hope or desire =

A.  Alluring

B.    Elusiveness

C.    Tenacity

D.   Knotty

E.    None of these

Answer: Alluring

92. Money or property brought by a woman to her husband at marriage =

A.    Ornament

B.    Honorary

C.    Adornment

D.  Dowry

E.    None of these

Answer: Dowry

 

93. A person with the same name as another =

A.    Nickname

B.  Namesake

C.    Anonymous

D.   Pseudonyme

E.    None of these

Answer: Namesake

 

94. An act of mass destruction and loss of life =

A.    Oregon

B.    Cannibal

C.  Holocaust

D.   Homicide

E.    None of these

Answer: Holocaust

 

95. The right and power to interpret and apply the law =

A.    Nugatory

B.  Jurisdiction

C.    Lawrence

D.   Judiciary

E.    None of these

Answer: Jurisdiction

 

96. Who wrote “Where ignorance is bliss, it is folly to be wise”?

A.    Robert Frost

B.    George Orwell

C.  Thomas Gray

D.   John Milton

E.    None of these

Answer: Thomas Gray

 

97. ‘Hungry’ is to ‘Famished’ as ‘Extensive is to

A.    Congenial

B.    Keen

C.  Endless

D.   Amenable

E.    Imperfect

Answer: Endless

 

98. ‘Pact’ is to ‘Covenant’ as ‘Tract’ is to

A.    Letter

B.    Summons

C.  Treatise

D.   Subpoena

E.    Warrant

Answer: Treatise

 

99. ‘Acute’ is to ‘Chronic’ as ‘Sudden’ is to

A.    Ditty

B.    Facile

C.    Imputer

D.   Subpoena

E.  Constant

Answer: Constant

 

100. Who is the author of the novel “The Sun Also Rises”?

G.    G. Wells

A.    George Orwell

B.  Ernest Hemingway

C.    Thomas Hardy

D.   None of these

Answer: Ernest Hemingway

 

101. Which of the following sentence is correct?

A.    The man said to me that he is a coward

B.    The man said me that he was a coward

C.  The man told me that he was a coward

D.   The man told to me that he is a coward

E.    None of these are correct

Answer: The man told me that he was a coward

 

102. Which of the following sentence is incorrect?

A.    The water of this canal is purer than the pond

B.    The water of this canal is purer than the pond’s

C.  The water of this canal is purer than that of the pond

D.   The water of this canal is purer than the pond water

E.    None of these are incorrect

Answer: The water of this canal is purer than that of the pond

 

103. The correct passive form of “I saw him go to the garden” is

A.    He was seen go to the garden

B.  He was seen to go to the garden

C.    He was been seen to go to the garden

D.   He went to the garden was seen

E.    None of these are correct

Answer: He was seen to go to the garden

 

104. What is the adjective form of the word ‘Obligate’?

A.    Obligato

B.    Obligations

C.  Obligatory

D.   Obligate

E.    None of these

Answer: Obligatory

 

105. What kind of noun is “Boy”?

A.    Material

B.    Proper

C.  Common

D.   Collective

E.    None of these

Answer: Common

 

106. Shihab always runs quite fast. Here ‘always’ is a/an

A.    preposition

B.    adjective

C.  adverb

D.   verb

E.    None of these

Answer: adverb

 

107. Which of the following is not a plural form of ‘Buffalo’?

A.  Buffaloss

B.    Buffalos

C.    Buffaloes

D.   Buffalo

E.    None of these

Answer: Buffaloss

 

108. ‘Trigger’ is to ‘Pistol’ as ‘Button’ is to

A.    Cylinder

B.  Elevator

C.    Knife

D.   Stick

E.    None of these

Answer: Elevator

 

109. ‘Painter is to ‘Canvas’ as ‘Carpenter is to

A.    Saw

B.  Wood

C.    Brick

D.   Chisel

E.    None of these

Answer: Wood

 

Questions 110 to 115: Fill in the Gaps

Instruction: For each question, select the word(s)/phrase(s) that appropriately fill(s) in the gap(s).

 

110. — he worked very hard, he — not pass.

A.    If, will

B.    Although, was

C.    Though, had

D.  Although, did

E.    None of these

Answer: Although, did

 

111. In a time of fiscal crisis, such lavish expenditure must be –,

A.    quickened

B.    corrected

C.    adjusted

D.  curtailed

E.    None of these

Answer: curtailed

 

112. One swallow does not make a –

A.    quarrel

B.  summer

C.    autumn

D.   winter

E.    None of these

Answer: summer

 

113. He went to _________ and  ___________,

A.    the Canada, USA

B.  Canada, the USA

C.    the Canada, the USA

D.   Canada, USA

E.    None of these

Answer: Canada, the USA

 

114. The bank is _______ of ____________.

A.    out, avail

B.    in the brink, nutshell

C.  on the brink, ruin

D.   nearly, ruin

E.    None of these

Answer: on the brink, ruin

 

115. If I — a bicycle, I _____ ride everyday.

A.    wish, will

B.  had, would

C.    had, had would

D.   wish, would

E.    None of these

Answer: had, would

 

Questions 116 to 120: Choose the correct spelling

Instruction: For each question, choose the option that contains a word with correct spelling.

 

116.

A.    Apropriate

B.  Appropriate

C.    Appropriet

D.   Apropriet

E.    None of these are correct

Answer: Appropriate

 

117.

A.    Recieve

B.  Receive

C.    Receveo

D.   Ricieve

E.    None of these are correct

Answer: Receive

 

118.

A.    Licince

B.    Licents

C.    Lisence

D.   Lisense

E.  None of these are correct

Answer: None of these are correct

 

119.

A.    Extantion

B.    Extansion

C.  Extension

D.   Extention

E.    None of these are correct

Answer: Extension

 

120.

A.    Malnatrition

B.    Mulnutrition

C.  Malnutrition

D.   Malnutrision

E.    None of these are correct

Answer: Malnutrition

 

sonali bank senior officer question: বাংলা মোট ৮২ টা প্রশ্ন

1. নিচের কোনটি অপপ্রয়ােগের দৃষ্টান্ত?

A.    একক

B.    একত্র

C.    একাকিত্ব

D.  একত্রিত

Answer: একত্রিত

 

2. শকট’ শব্দের অর্থ-

A.    মাছ

B.    মাছের আঁশ

C.  গাড়ি

D.   ময়ুর

Answer: গাড়ি

 

3. কোন বানানটি অশুদ্ধ?

A.    শারীরিক

B.  বাল্মিকী

C.    উধ্বমুখী

D.   হরিণ

Answer: বাল্মিকী

 

4. ‘শেষের কবিতা’ উপন্যাস হলে ‘শেষ লেখা’ কি?

A.    উপন্যাস

B.  কাব্য

C.    ছোটগল্প

D.   নাটক

Answer: কাব্য

 

5. যে বিষয়ে কোনাে বিবাদ বা বিরােধ নেই?

A.    সর্বসম্মত

B.  অবিসংবাদী

C.    ঐকমত্য

D.   নির্বিরোধী

Answer: অবিসংবাদী

 

6. ‘নীল-দর্পণ’ নাটক কোথা থেকে প্রথম প্রকাশিত হয়?

A.  ঢাকা

B.    কলকাতা

C.    মুর্শিদাবাদ

D.   যশোর

Answer: ঢাকা

 

7. ‘মেঘনাদবধ কাব্য’ কত সালে প্রকাশিত হয়?

A.    ১৮৫২

B.    ১৮৫৩

C.  ১৮৬১

D.   ১৮৬৪

Answer: ১৮৬১

 

8. ‘পদ্মাবতী কাব্যের লেখক কে?

A.    বিদ্যাপতি

B.    গােবিন্দ দাস

C.    আবুল হাসান

D.   আলাওল

Answer: আলাওল

 

9. ‘ভানুসিংহ কার ছদ্মনাম?

A.  রবীন্দ্রনাথ

B.    মধুসূদন

C.    শরৎচন্দ্র

D.   বঙ্কিমচন্দ্র

Answer: রবীন্দ্রনাথ

 

10. কোনটি বাংলা উপসর্গ?

A.    পরা

B.    প্রতি

C.    হরণ

D.  অনা

Answer: অনা

 

11. চণ্ডীদাস কোন যুগের কবি?

A.    প্রাচীন যুগ

B.  মধ্যযুগ

C.    আধুনিক যুগ

D.   উত্তর-আধুনিক যুগ

Answer: মধ্যযুগ

 

12. কলা দেখানাে’ বাগধারার অর্থ

A.    লোভ দেখানো

B.    প্রলুব্ধ করা

C.    ফাঁকি দেয়া

D.   উদ্বদ্ধ করা

Answer: ফাঁকি দেয়া

 

13. কোনটি বেগম রােকেয়ার রচনা নয়?

A.    মতিচূর

B.    পদ্মরাগ

C.  পদ্মিনী

D.   সুলতানার স্বপ্ন

Answer: পদ্মিনী

 

14. প্রথম বাংলা পত্রিকা কোনটি?

A.    কল্লোল

B.    প্রভাকর

C.    সংবাদ প্রভাকর

D.  দিগ দর্শন

Answer: দিগ দর্শন

 

15. ‘হাত চালাও’ বাগধারার অর্থ কি?

A.    মার দাও

B.    সাহায্য চাও

C.    দক্ষ হও

D.   তাড়াতাড়ি কর

Answer: তাড়াতাড়ি কর

 

16. কোন রচনার জন্য নজরুলের জেল হয়?

A.    অগ্নি-বীণা

B.    বিদ্রোহী

C.    প্রলয়-শিখা

D.   আনন্দময়ীর আগমনে

Answer: আনন্দময়ীর আগমনে

 

17. বঙ্কিম’-এর বিপরীতার্থক শব্দ

A.    রক্তিম

B.    ক্লেদাক্ত

C.  ঋজু

D.   বাঁকা

Answer: ঋজু

 

18. ‘অপোগণ্ড’ শব্দের অর্থ

A.  অপ্রাপ্তবয়স্ক

B.  অপদার্থ

C.    দরিদ্র

D.   অকর্মণ্য

Answer: অপ্রাপ্তবয়স্ক, অপদার্থ

 

19. ‘বাবা’ কোন ভাষার শব্দ?

A.    বাংলা

B.    সংস্কৃত

C.    নেপালি

D.  তুর্কি

Answer: তুর্কি

 

20. বাজারে কাটা’ প্রবাদের অর্থ কি?

A.    মন্দাভাব

B.    বিক্রি হওয়া

C.    লাভজনকভার

D.   মন্দ ভাগ্য

Answer: বিক্রি হওয়া

 

21. বীরবল’ ছন্দনামে কে লিখতেন?

A.    রবীন্দ্রনাথ

B.    প্রমথ চৌধুরী

C.    সুকান্ত ভট্টাচার্য

D.   আকবর উদ্দিন

Answer: প্রমথ চৌধুরী

 

22. ‘সওগাত’ শব্দের অর্থ—

A.    উপহার

B.    তিরস্কার

C.    শেষ চাঁদ

D.   মেষ

Answer: উপহার

 

23. ‘ব্যাঘাত’-এর বিশেষণ

A.    ব্যাহত

B.    বিধেয়

C.    প্রতিঘাত

D.   বিঘ্ন

Answer: ব্যাহত

 

24. ‘ফুলদানি’ শব্দের ‘দানি’র ভাষিক পরিচয়

A.    বিভক্তি

B.    প্রত্যয়

C.  শব্দপ্রত্যয়

D.   ধাতু

Answer: শব্দপ্রত্যয়

 

25. বাংলা ভাষায় সনেটের প্রবর্তক কে?

A.    রবীন্দ্রনাথ

B.  মধুসূদন

C.    নজরুল

D.   চণ্ডীদাস

Answer: মধুসূদন

 

26. ‘সিডর’ কোন ভাষার শব্দ?

A.    জাপানি

B.    তামিল টি

C.    সিংহলি

D.   তেলেগু

Answer: সিংহলি

 

27. দোহারা’ শব্দের মানে

A.    মোটাও নয়, রোগাও নয়

B.    দ্বিতীয়বার পরাজিত

C.    দোহারের মানুষ হয়ে

D.   খারাপভাবে হারা

Answer: মোটাও নয়, রোগাও নয়

 

28. বাংলা উপন্যাস সাহিত্যধারার প্রতিষ্ঠাতা পুরুষ হলেন

A.  বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

B.    রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

C.    কাজী নজরুল ইসলাম

D.   প্যারীচাঁদ মিত্র

Answer: বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

 

29. সন্ধি ব্যাকরণের কোন অংশের আলােচ্য বিষয়

A.    পদক্রম

B.    রূপতত্ত্ব

C.  ধ্বনিতত্ত্ব

D.   বাক্যপ্রকরণ

Answer: ধ্বনিতত্ত্ব

 

30.”রাবণের চিতা’ বাগধারাটির অর্থ কি?

A.  চির অশান্তি

B.    অনিষ্টে ইষ্ট লাভ

C.    অরাজক দেশ

D.   সামান্য কিছু নিয়ে ঝগড়া লাগানাে

Answer: চির অশান্তি

 

31. ‘শিখা পত্রিকা কোন সংগঠনের সঙ্গে যুক্ত ছিল?

A.    মুসলিম বাংলা

B.    বঙ্গীয় মুসলিম সাহিত্য পরিষদ

C.    এশিয়াটিক সােসাইটি

D.   মুসলিম সাহিত্য সমাজ

Answer: মুসলিম সাহিত্য সমাজ

 

32. ‘কমলাকান্তের দপ্তর কোন শ্রেণীর রচনা?

A.    উপন্যাস

B.    রম্য রচনা

C.  প্রবন্ধ

D.   ভ্রমণ কাহিনী

Answer: প্রবন্ধ

 

33. ‘বিজ্ঞান’ শব্দের ‘বি’ উপসর্গ কি অর্থে ব্যবহৃত?

A.  বিশেষ

B.    গতি

C.    সাধারণ

D.   বিবিধ

Answer: বিশেষ

 

34. ‘আমার সন্তান যেন থাকে দুধে ভাতে-‘ এই প্রার্থনা কার?

A.    ভাড় দত্ত

B.    চাঁদ সওদাগর

C.    নলকুবের

D.  ঈশ্বরী পাটনী

Answer: ঈশ্বরী পাটনী

 

35. ‘দশে মিলে করি কাজ’ বাক্যে ‘দশে’ কোন কারকে কোন বিভক্তি?

A.  কর্তৃকারকে ৭মী

B.    সম্প্রদান কারকে ৭মী

C.    কর্তৃকারকে ২য়া

D.   কর্তৃকারকে ৪র্থী

Answer: কর্তৃকারকে ৭মী

 

36. মতিচুর, পদ্মরাগ, অবরােধবাসিনী প্রভৃতি গ্রন্থের রচয়িতা কে?

A.    বেগম সুফিয়া কামাল

B.  বেগম রোকেয়া সাখাওয়াত হোসেন

C.    বেগম শামসুন নাহার

D.   বেগম সেলিনা হােসেন

Answer: বেগম রোকেয়া সাখাওয়াত হোসেন

 

37. স্বাধীনতা হীনতায় কে বাঁচিতে চায়’- চরণটি কার রচনা

A.    ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

B.  রঙ্গলাল বন্দ্যোপাধ্যায়

C.    হেমচন্দ্র বন্দ্যোপাধ্যায়

D.   মধুসূদন দত্ত

Answer: রঙ্গলাল বন্দ্যোপাধ্যায়

 

38. ‘চির অশান্তি’ বাগধারাটি কোন অর্থে যথােপযুক্ত?

A.    রাবণের চিতা

B.    তামার বিষয়

C.    ভরাডুবি

D.   আকাশ ভেঙ্গে পড়া

Answer: রাবণের চিতা

 

39. বাংলায় টি.এস. এলিয়টের কবিতার প্রথম অনুবাদক

A.    বুদ্ধদেব বসু

B.    বিষ্ণু দে

C.    সুধীন্দ্রনাথ দত্ত

D.   রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

 

40, এ সাবানে কাপড় কাচা চলবে না’- এখানে সাবানে কোন কারকে কোন বিভক্তি?

A.    কর্তায় সপ্তমী

B.    করণে প্রথমাস

C.  করণে সপ্তমী

D.   কর্মে সপ্তমী

Answer: করণে সপ্তমী

 

41. ‘জানালা’ শব্দটি

A.  ফারসি

B.    হিব্রু

C.    পর্তুগীজ

D.   তুর্কী

Answer: ফারসি

 

42. ড. মুহম্মদ শহীদুল্লাহর মতে বাংলা ভাষার উৎপত্তি কোন প্রাকৃত স্তর থেকে?

A.    মাগধী প্রাকৃত

B.    অর্ধ মাগধী প্রাকৃত

C.    মহারাষ্ট্রীয় প্রাকৃত

D.  গৌড়ীয় প্রাকৃত

Answer: গৌড়ীয় প্রাকৃত

 

43. বসন্তকুমারী’ নাটক রচনা করেছেন কে?

A.  মীর মশাররফ হােসেন

B.    মাইকেল মধুসূদন দত্ত

C.    কাজী নজরুল ইসলাম

D.   রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

Answer: মীর মশাররফ হােসেন

 

44. বাংলা সাহিত্যে কাকে ‘ছন্দের যাদুকর’ বলা হয়?

A.  সত্যেন্দ্রনাথ দত্ত

B.    প্রমথ চৌধুরী

C.    রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

D.   শামসুর রাহমান

Answer: সত্যেন্দ্রনাথ দত্ত

 

45. ‘পড়েছি মােগলের হাতে খানা খেতে হবে সাথে প্রবচনটির অর্থ কি?

A.  বিপদে পড়ে কাজ করা

B.    উচ্চ শ্রেণীর ব্যক্তির সাথে বসে খাওয়া

C.    সুদিন ফিরে আসা

D.   মোগলের সাথে বসে খাদ্য খাওয়া

Answer: বিপদে পড়ে কাজ করা

 

46. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

A.  মুহুর্মুহু

B.    মুহুর্মুহু

C.    মুহর্মুহু

D.   মুহুর্মুহ

E.    কোনটিই নয়

Answer: মুহুর্মুহু

 

47, ‘টীকাভাষ্য’- বাগধারাটির অর্থ কি?

A.    সদালাপ

B.    অর্থহীন কথা

C.    সংক্ষিপ্ত আলোচনা

D.  দীর্ঘ আলোচনা

E.    কোনটিই নয়

Answer: দীর্ঘ আলোচনা

 

48. ‘পাথরে পাঁচ কিল’-বাগধারাটির অর্থ কি?

A.    কপটচারী

B.    হতভাগ্য

C.  প্রবল সৌভাগ্য

D.   জ্ঞানী

E.    কোনটিই নয়

Answer: প্রবল সৌভাগ্য

 

49. কোনটি বহুব্রীহি সমাস?

A.  দশানন

B.    সুপুরুষ

C.    সাদাকালো

D.   চৌরাস্তা

E.    কোনটিই নয়

Answer: দশানন

 

50. ‘পানি’-এর সমার্থক শব্দ কোনটি?

A.  উদক

B.    পত্রগ

C.    অরুণ

D.   বহ্নি

E.    কোনটিই নয়

Answer: উদক

 

51. এক কথায় প্রকাশ করুন : ‘কোথাও উন্নত কোথাও অবনত’-

A.    অনুন্নত

B.  বন্ধুর

C.    উন্নত-অবনত

D.   উবনত

E.    কোনটিই নয়

Answer: বন্ধুর

 

52. এক কথায় প্রকাশ করুন : ‘যা লাফিয়ে চলে’-

A.    উল্লম্ফ

B.    লাফবাজ

C.  প্লবগ

D.   কোনটিই নয়

Answer: প্লবগ

 

53, বিপদে মােরে রক্ষা কর এ নহে মাের প্রার্থনা’-এটি কোন শ্রেণীর বাক্য?

A.  সরল বাক্য

B.    জটিল বাক্য

C.    যৌগিক বাক্য

D.   ব্যাসবাক্য

E.    কোনটিই নয়

Answer: সরল বাক্য

 

54. ‘তার বয়স বাড়লেও বুদ্ধি বাড়েনি’-এটি কোন শ্রেণীর বাক্য?

A.  সরল বাক্য

B.    জটিল বাক্য

C.    যৌগিক বাক্য

D.   ব্যাসবাক্য

E.    কোনটিই নয়

Answer: সরল বাক্য

 

55. কোনাে মঙ্গল কাব্যে কয়টি অংশ থাকে?

A.    ৩টি

B.  ৫টি

C.    ৭টি

D.   ৮টি

Answer: ৫টি

 

56. নিচের কোনটি মাইকেল মধুসূদন দত্ত রচিত পত্রকাব্য?

A.    কৃষ্ণকুমারী

B.    মেঘনাদবধ

C.    চতুর্দশপদী কবিতাবলী

D.  বীরাঙ্গনা

E.    কোনটিই নয়

Answer: বীরাঙ্গনা

 

57, রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর তার কোন রচনাটি নেতাজী সুভাষ চন্দ্র বসুকে উৎসর্গ করেন?

A.    শেষের কবিতা

B.    কালের যাত্রা

C.  তাসের দেশ

D.   বসন্ত

E.    কোনটিই নয়

Answer: তাসের দেশ

 

58. ঢাকা থেকে প্রকাশিত প্রথম গ্রন্থের নাম কি?

A.    কপালকুণ্ডলা

B.    নীলদর্পণ

C.    মরুশিখা

D.   মেঘনাদবধ

E.    কোনটিই নয়

Answer: নীলদর্পণ

 

59. কোন পণ্ডিত চর্যাপদের পদগুলি টীকার মাধ্যমে ব্যাখ্যা করেন?

A.    কাহ্ন পা

B.    লুই পা

C.    ডাকার্ণব

D.   মুনিদত্ত

E.    কোনটিই নয়

Answer: মুনিদত্ত

 

60. নিচের কোনটি জহির রায়হানের রচনা?

A.    সংশপ্তক

B.    বিধ্বস্ত নীলিমা

C.    খোয়াবনামা

D.  আরেক ফাল্গুন

E.    কোনটিই নয়

Answer: আরেক ফাল্গুন

 

61. কোনটি বিদ্রোহী কবি কাজী নজরুল ইসলাম রচিত নাট্যগ্রন্থ?

A.    চিত্তনামা

B.  ঝিলিমিলি

C.    মৃত্যুক্ষুধা

D.   কোনটিই নয়

Answer: ঝিলিমিলি

 

62. মুনীর চৌধুরী রচিত ‘কবর’ কোন ধরনের রচনা?

A.    উপন্যাস

B.  নাটক

C.    কবিতা

D.   ছোটগল্প

E.    কোনটিই নয়

Answer: নাটক

 

63. ‘পঞ্চতন্ত্র’ গ্রন্থটি কার রচনা?

A.    সত্যেন সেন

B.    আবুল ফজল

C.  সৈয়দ মুজতবা আলী

D.   সমরেশ বসু

E.    কোনটিই নয়

Answer: সৈয়দ মুজতবা আলী

 

64. শ্রীকৃষ্ণকীর্তন কাব্য’ কে রচনা করেন?

A.    রামাই পণ্ডিত

B.  বড়ু চণ্ডীদাস

C.    হলায়ুধ মিশ্র

D.   খনা

E.    কোনটিই নয়

Answer: বড়ু চণ্ডীদাস

 

65. সমুদ্র এর সমার্থক শব্দ কোনটি?

A.  পাথার

B.    গগন

C.    অরুণ

D.   বহ্নি

E.    কোনটিই নয়

Answer: পাথার

 

66. ঐহিক এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

A.    অনৈহিক

B.  পারত্রিক

C.    ঐচ্ছিক

D.   নৈহিক

E.    কোনটিই নয়

Answer: পারত্রিক

 

67. নাটিকা কোন অর্থে স্ত্রীবাচক শব্দ?

A.    বৃহদার্থে

B.    সাদৃশ্য অর্থে

C.    ব্যাঙ্গার্থে

D.  ক্ষুদ্রার্থে

E.    কোনটিই নয়

Answer: ক্ষুদ্রার্থে

 

68. কোনটি দ্বিগু সমাস?

A.    পুরুষসিংহ

B.    কাপুরুষ

C.  চৌরাস্তা

D.   হাটবাজার

E.    কোনটিই নয়

Answer: চৌরাস্তা

 

69. এক কথায় প্রকাশ করুন : ‘যার চক্ষুলজ্জা নেই’  চক্ষুলজ্জা নেই

A.  চশমখোর

B.    নির্লজ্জ

C.    চাক্ষুষ

D.   চোষ্য

E.    কোনটিই নয়

Answer: চশমখোর

 

70. এক কথায় প্রকাশ করুন : ‘যা অবশ্যই ঘটবে

A.    সম্ভাবনাময়

B.    দরকার

C.  অবশ্যম্ভাবী

D.   সাম্ভাব্য

E.    কোনটিই নয়

Answer: অবশ্যম্ভাবী

 

71. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

A.    স্বায়ত্বশাসন

B.    সায়ত্তশাসন,

C.  স্বায়ত্তশাসন

D.   সায়ত্বশাসন

E.    কোনটিই নয়।

Answer: স্বায়ত্তশাসন

 

72. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

A.  অগ্নিবীণা

B.    অগ্নীবিণা

C.    অগ্নিবিণা

D.   অগ্নীবীণা

E.    কোনটিই নয়

Answer: অগ্নিবীণা

 

73. বাগধারার অর্থ নির্ণয় করুন : একচোখা”-

A.    ধার্মিক

B.    ভণ্ড সাধু

C.    প্রাচীনপন্থী

D.  পক্ষপাতদুষ্ট

E.    কোনটিই নয়

Answer: পক্ষপাতদুষ্ট

 

74. বাংলা বর্ণমালায় কতটি স্বরবর্ণ আছে?

A.    ১০

B.  ১১

C.    ৮

D.   কোনটিই নয়

Answer: ১১

 

75. বাংলাদেশের রণসঙ্গীতের রচয়িতা কে?

A.    রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

B.    কাজী নজরুল ইসলাম

C.    শামসুর রাহমান

D.   আল মাহমুদ

E.    কোনটিই নয়

Answer: কাজী নজরুল ইসলাম

 

76. ‘বিষাদসিন্ধু’ উপন্যাসের রচয়িতা কে?

A.    ফররুখ আহমেদ

B.    বিষ্ণু দে

C.    কাজী নজরুল ইসলাম

D.   মীর মশাররফ হোসেন

E.    কোনটিই নয়

Answer: মীর মশাররফ হোসেন

 

77. বাংলা সাহিত্যে যুগ সন্ধিক্ষণের কবি কে?

A.    চণ্ডীদাস

B.  ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

C.    নবীনচন্দ্র সেন

D.   মুকুন্দরাম

E.    কোনটিই নয়

Answer: ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

 

78. চর্যাপদের পাণ্ডুলিপি কে আবিষ্কার করেন?

A.    বড় চণ্ডীদাস

B.    বসন্তরঞ্জন রায় কবি

C.  হরপ্রসাদ শাস্ত্রী

D.   দীনেশ সেন

E.    কোনটিই নয়

Answer: হরপ্রসাদ শাস্ত্রী

 

79. নিচের কোনটি মধ্যযুগের কাব্যের প্রধান একটি ধারা?

A.  মঙ্গল কাব্য

B.    রোমান্সধর্মী প্রণয়োপাখ্যান

C.    অনুবাদ সাহিত্য

D.   বৈষ্ণব পদাবলী

E.    উপরের সবগুলি

Answer: মঙ্গল কাব্য

 

80. বাংলা বর্ণমালায় মাত্রাহীন বর্ণ কতটি?

A.    ৭টি

B.    ৮টি

C.    ৯টি

D.  ১০টি

E.    কোনটিই নয়

Answer: ১০টি

 

81. ‘রোহিণী’ চরিত্রটি কোন উপন্যাসের?

A.    পল্লীসমাজ

B.    মৃত্যুক্ষুধা

C.    সংশপ্তক

D.  কৃষ্ণকান্তের উইল

Answer: কৃষ্ণকান্তের উইল

 

82. বিশ্বকবি রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর রচিত ‘আমার সােনার বাংলা কবিতার প্রথম কত লাইন বাংলাদেশের জাতীয় সংগীত রূপে নেয়া হয়েছে?

A.    ১০ লাইন

B.    ২৫ লাইন

C.  ৪ লাইন

D.   ৮ লাইন

E.    কোনটিই নয়

Answer: ৪ লাইন

sonali bank senior officer question: কম্পিউটার মোট ৭৯ টা প্রশ্ন

1. নিচের কোনটি আউটপুট ডিভাইস?

A.    মাইক্রোফোন

B.    সিডি ড্রাইভ

C.  মনিটর

D.   জয়স্টিক

Answer: মনিটর

 

2. কম্পিউটারে সকল প্রােগ্রাম ও ডাটা সংরক্ষণ করে।

A.    এ এল ইউ (ALU)

B.    মেমরি

C.    ক্যাশ মেমরি

D.   কন্ট্রোল ইউনিট

Answer: মেমরি

 

3. একটি প্রিন্টারের আউটপুট-এর মান পরিমাপ করা হয়।

A.    Dot per second

B.  Dot per inch

C.    Dot matrix per minute

D.   Dot printed per sq. inch

Answer: Dot per inch

 

4. INF’ কোন ধরনের ফাইল?

A.  সিস্টেম ফাইল

B.    ইমেজ ফাইল

C.    হাইপারটেক্সট ফাইল

D.   ডকুমেন্ট ফাইল

Answer: সিস্টেম ফাইল

 

5. বাংলাদেশে প্রথম ইন্টারনেট ভিত্তিক নিউজ এজেন্সি হচ্ছে-

A.    ই-নিউজ (E-News)

B.  বি ডি নিউজ (BD News)

C.    এন টি ভি নিউজ (NTV News)

D.   প্রথম আলাে নিউজ (Prothom Alo News)

Answer: বি ডি নিউজ (BD News)

 

6. নিচের কোনটি সেকেন্ডারি স্টোর ডিভাইজ (Secondary Store Device)-এর উদাহরণ নয়?)

A.    হার্ড ডিস্ক (Hard disk)।

B.  র‌্যাম (RAM)

C.  ম্যাগনেটিক ট্রেপস্ (Magnetic Tapes)

D.   সি ডিস (CDS)

Answer: র‌্যাম (RAM)

 

7. নিচের কোনটি একটি ইনপুট ডিভাইস (Input device)?

A.    সি আর টি মনিটর (CRT Monitor)

B.    স্পিকার (Speaker)

C.    প্রিন্টার (Printer)

D.   কী-বাের্ড (Key Board)

Answer: কী-বাের্ড (Key Board)

 

8. নিচের কোনটি অপটিক্যাল ডিভাইস-এর উদাহরণ?

A.    হার্ড ডিস্ক (Hard disk)

B.    র‌্যাম (RAM)

C.    সি পি ইউ (CPU)

D.   সিডি ড্রাইভ (CD Drive)

Answer: সিডি ড্রাইভ (CD Drive)

 

9. ATM এর পূর্ণরূপ হচ্ছে—

A.    Alternative Teller Machine

B.    Automatic Transfer Money

C.  Automated Teller Machine

D.   All Time Money

Answer: Automated Teller Machine

 

10, নিচের কোনটি সিস্টেম সফটওয়্যার-এর উদাহরণ?

A.    ফায়ার ফক্স (Fire Fox)

B.    নােটপ্যাড (Notepad) )

C.  উইন্ডােজ ৯৮ (Windows 98)

D.   এভিরা (Avira)

Answer: উইন্ডােজ ৯৮ (Windows 98)

 

11. সাবমেরিন ক্যাবল প্রযুক্তিতে নিচের কোন ধরনের মাধ্যম ব্যবহৃত হয়?

A.    VAST

B.    শব্দ তরঙ্গ

C.    চুম্বক তরঙ্গ

D.  অপটিক্যাল ফাইবার

Answer: অপটিক্যাল ফাইবার

 

12. VSAT বলতে কি বুঝায়?

A.    Very Swift Automatic Terminal

B.    Very Standard Automobile Test

C.    Very Small Aperture Terminal

D.   Very Static Aligned Terminal

Answer: Very Small Aperture Terminal

 

13. Apple প্রযুক্তির সাথে নিচের কোন ব্যক্তি ওতপ্রােতভাবে জড়িত ছিলেন?

A.    এ্যাডওয়ার্ড স্নােডেন

B.    ফিলিপ কটলার

C.  স্টিভ জবস

D.   মাইকেল শুমেকার

Answer: স্টিভ জবস

 

14. কোনটি মাদার বাের্ড (Mother Board)-এর অংশ নয়?

A.    সি পি ইউ (CPU)

B.    মেমােরি

C.  পাওয়ার সাপ্লাই

D.   রেজিস্টার

Answer: পাওয়ার সাপ্লাই

 

15. ব্যাংকিং শিল্পে কোন ধরনের স্ক্যানার ব্যবহৃত হয়?

A.    ও সি আর (OCR)

B.    ও এম আর (OMR)

C.  এম আই সি আর (MICR)

D.   ক্যাট (CAT)

Answer: এম আই সি আর (MICR)

 

16. SIM-এর পূর্ণরূপ হচ্ছে

A.    Subscriber Identity Method

B.    Standard Identity Module

C.    Subscriber Identification Module

D.  Subscriber Identity Module

Answer: Subscriber Identity Module

 

17. ইন্টারনেটের ব্যবহার শুরু হয় কোন সালে?

A.    ১৯৮৭

B.  ১৯৬৯

C.    ১৯৭১

D.   ১৯৭৫

Answer: ১৯৬৯

 

18. কম্পিউটার বিশ্বে কিংবদন্তি কে?

A.    বিল কসবি (Bill Cosby)

B.    বিল ক্লিনটন (BilClinton)

C.  বিল গেটস্ (Bill Gates)

D.   বিল এন্ডারসন (Bill Anderson)

Answer: বিল গেটস্ (Bill Gates)

 

19, উইন্ডােজ (Windows) হচ্ছে একটি—

A.    স্ক্যানিং সফটওয়ার (ScanningSoftware)

B.  অপারেটিং সিস্টেম (Operating System)

C.    প্রােগ্রামিং লেঙ্গুইজ (Programming Language)

D.   এন্টিভাইরাস সফটওয়ার (Antivirus Software)

Answer: অপারেটিং সিস্টেম (Operating System)

 

20. নিচের কোনটি ওয়ার্ড প্রসেসিং প্রােগ্রাম (Word Processing Program? –

A.    এম এস ওয়ার্ড (MS Word)

B.    ইয়াহু (Yahoo)

C.    এম এস এক্সেল (MS Excel)

D.   এম এস পাওয়ার পয়েন্ট (MS Power Point)

Answer: এম এস ওয়ার্ড (MS Word)

 

21. নিচের কোনটি একটি এন্টিভাইরাস সফটওয়্যার (antivirus software)?

A.    ফটোশপ (Photoshop)

B.    নর্টন (Norton)

C.    জিমেইল (Gmail)

D.   ফ্ল্যাশ (Flash)

Answer: নর্টন (Norton)

 

22. LAN বলতে কি বুঝায়?

A.  Local Area Network

B.    Label Area Network

C.    Link Area Network

D.   Long Area Network)

Answer: Local Area Network

 

23. Trojan Horse হচ্ছে

A.    একটি অপারেটিং সিস্টেম ®

B.  একটি ভাইরাস

C.    একটি ওয়ার্ড ফাইল

D.   একটি প্রিন্টিং মেশিন

Answer: একটি ভাইরাস

 

24. Microsoft Excel একটি এ –

A.  ডাটাবেইজ প্রােগ্রাম

B.    ভাইরাস

C.    মােডেম

D.   জে-ড্রাইভ প্রােগ্রাম

Answer: ডাটাবেইজ প্রােগ্রাম

 

25. নিচের কোন প্রােগ্রামটি কম্পিউটারে সি-ড্রাইভে থাকে? |

A.    মাই ডকুমেন্ট

B.    উইন্ডােজ

C.    পেন ড্রাইভ

D.   ফ্লপি ডিস্ক

Answer: উইন্ডােজ

 

26. মােডেম একটি

A.    রিলে মেশিন

B.  কনভারশন টুল

C.    পাওয়ার কানেকশন টুল

D.   অপটিক্যাল ফাইবার

Answer: কনভারশন টুল

 

27. ইন্টারনেট সেবা প্রদানকারী কোম্পানিকে কি বলা হয়?

A.    Portal Site Connection

B.    Internet Connection Provider

C.    Web Developer

D.   Internet Service Provider

Answer: Internet Service Provider

 

28. কোন কার্ডের বিপরীতে ব্যাংক থেকে ঋণ পাওয়া যায়?

A.  Credit Card

B.    Debit Card

C.    ATM Card

D.   Smart Card

Answer: Credit Card

 

29. নিচের কোন সংখ্যা পদ্ধতিটি কম্পিউটারে ডাটা সংরক্ষণে ব্যবহৃত হয়?

A.    Decimal

B.  Binary

C.    Octal

D.   Hexadecimal

Answer: Binary

 

30. (111111110)2 = (?)1o

A.    256

B.    511

C.  510

D.   512

Answer: 510

 

31. Common keyboard arrangement is called?

A.    QWETRY

B.    QWRETY

C.    QWRTEYE

D.  QWERTY

Answer: QWERTY

 

32. Which types of interface allow connect, control musical instruments to computer?

A.  MIDI

B.    DIMI

C.    DIM

D.   MDII

Answer: MIDI

 

33. Every web page has a unique address called

A.    http

B.  Uniform Resource Locator

C.    Hypertext

D.   Hyperlink

Answer: Uniform Resource Locator

 

34. Which one is an application package?

A.    DOS

B.    LOTUS

C.    LUNUX

D.   UBUNTU

Answer: LOTUS

 

35. In data communication which device converts digital data to analog signal?

A.    Router

B.  Modem

C.    Switch

D.   HUB

Answer: Modem

 

36. Which type of ROM is used in pen drive?

A.    Mask ROM

B.    EP ROM

C.    CD ROM

D.  EEP ROM

Answer: EEP ROM

 

37. A RAM chip is labeled as ‘2Mx6’. What is the word-size of the RAM?

A.    2 Bytes

B.    16Bytes .

C.    2×16 MB

D.  8 Bits

Answer: 8 Bits

 

38. Which one is both input and output device?

A.    Plotter

B.  Touch Screen

C.    Printer

D.   OMR

Answer: Touch Screen

 

39. Which one is a layer 3 (Network Layer) protocol?

A.    UDP

B.    DNS

C.    TCP

D.  IP

Answer: IP

 

40. In most applications ‘F’ stands for

A.    Save

B.    Save As

C.  Help

D.   Cut – Paste

Answer: Help

 

41. Elaboration of VIRUS is

A.    Versatile Information Research Under Seize

B.  Vital Information Resource Under Seize

C.    Volume of Information Resource Under Seize

D.   Video Information Resource Under Seize

Answer: Vital Information Resource Under Seize

 

42. Which of the following devices doesn’t use scanning as a first step in its working principle?

A.  Plotter

B.    OCR

C.    MICR

D.   Bar Code Reader

Answer: Plotter

 

43. In a flowchart, a diamond generally stands for

A.    Start / End

B.  Decision

C.    Processing

D.   Input/Output

Answer: Decision

 

44. The file extension EXE generally refers to what kind of file?

A.    Excel file

B.    Audio file

C.    Executable file

D.   MS Excess file

Answer: Executable file

 

45. In an email address ‘aaa@bbb.ccc’, the portion ‘bbb’ indicates? |

A.  Domain name

B.    TCP/IP Layer name

C.    Domain type

D.   Protocol name

Answer: Domain name

 

46. The type of internet connection might be compared to a regular telephone call, in terms of its duration:

A.    Baseband

B.    Broadband

C.    Dial up

D.   Satellite

Answer: Dial up

 

47. What does the term SCSI stands for

A.    Small Computer Software Interface

B.  Small Computer System Interface

C.    Small Computer Storage Interface

D.   Small Computer Standard Interface

Answer: Small Computer System Interface

 

48. Which must do the return compressed files to their original state

A.    Extract

B.    Archive

C.    Zip

D.   Delete

Answer: Extract

 

49. The term dot per inch (dpi) refers to

A.    Speed

B.  Resolution

C.    Output

D.   Colors

Answer: Resolution

 

50. The function of Gateway is

A.  to connect two dissimilar networks

B.    to connect two similar networks

C.    to connect two computers in a LAN

D.   to connect a printer within a LAN

Answer: to connect two dissimilar networks

 

51. 1byte means

A.    10 bits –

B.    32 bits

C.    16bits

D.  8bits

Answer: 8bits

 

52. The ASCII code of ‘A’ is

A.    60

B.    80

C.    70

D.  65

Answer: 65

 

53. The size of Internet Protocol (IP) address is a

A.    8bits

B.    16bits

C.    32 bits

D.   64 bits

Answer: 32 bits

 

54. RAM is

A.    Non-volatile

B.    Secondary storage

C.    Permanent storage

D.  Volatile

Answer: Volatile

 

55. Which one of the followings is not an application software?

A.    Java

B.    MS Word

C.    MS Excel

D.   Accounting Package

Answer: Java

 

56. The OSI model has

A.  7 Layers

B.    5 Layers

C.    9 Layers

D.   ৪ Layers

Answer: 7 Layers

 

57. A record is a

A.    collection of bits

B.    collection of fields

C.  collection of bytes

D.   collection of files

Answer: collection of bytes

 

58. SQL means

A.    Standard Query Learning

B.    Structured Question Language

C.  Structured Query Language

D.   Suitable Query Language

Answer: Structured Query Language

 

59. OMR means

A.  Optical Mark Recognition

B.    Original Mark Recognition

C.    Only Mark Reading

D.   Optical Media Reading

Answer: Optical Mark Recognition

 

60. Firmware is built using

A.    RAM

B.    Video Memory

C.    Cache memory

D.  ROM

Answer: ROM

 

61. Control Unit

A.    performs mathematical operations

B.    performs logical operations

C.  directs the movement of electrical signals

D.   performs comparisons of numbers

Answer: directs the movement of electrical signals

 

62, Flash memory is

A.    Non-removable

B.  Non-volatile

C.    Non-portable

D.   Volatiles

Answer: Non-volatile

 

63. The most frequently used instructions are kept in the

A.    ROM

B.  Cache memory

C.    RAM

D.   CD

Answer: Cache memory

 

64. PCMCIA represents a standard for

A.    Desktop computer

B.    Mainframe

C.    Minicomputer

D.  Notebook

Answer: Notebook

 

65. The size of a sector in hard disk is

A.  512 bytes

B.    64 bytes

C.    510 bytes

D.   1000 bytes

Answer: 512 bytes

 

66. Which is an essential component of a LAN?

A.    Router

B.    Gateway

C.  NIC

D.   Modem

Answer: NIC

 

67. In simplex transmission

A.    data is sent in both directions simultaneously in a controlled way

B.    data can travel in two directions, but only one direction at one time

C.    data is sent in both directions simultaneously,

D.  data can travel in only one direction at all times

Answer: data can travel in only one direction at all times

 

68. Bandwidth means

A.    the range of frequencies

B.  bit per second

C.    cycle per second

D.   bit per minute

Answer: bit per second

 

69. Which number system is used to store data in a computer?

A.    Decimal

B.  Binary

C.    Octal

D.   Hexadecimal

E.    None of these

Answer: Binary

 

70. Which of the following is a keyboard command to copy some text in MS Word?

A.    Shift + Copy

B.  Ctrl + C

C.    Alt + G

D.   Shift + C

E.    None of these

Answer: Ctrl + C

 

71. Which of the following is an example of optical storage device?

A.    CD ROM

B.  Hard Disk

C.    RAM

D.   CPU

E.    None of these

Answer: CD ROM

 

72. Mechanical devices in the computer are called

A.    Data

B.    User

C.    Software

D.  Hardware

E.    None of these

Answer: Hardware

 

73. Which one of the following is the predecessor of modern internet?

A.    BRACNET

B.    DNET

C.    ARPANET

D.   NSFNET

E.    None of these

Answer: ARPANET

 

74. Which of the following is used to display web contents?

A.    System Software

B.    Antivirus

C.  Web browser

D.   Scanner

E.    None of these

Answer: Web browser

 

75. Which of the following searches websites by keyword(s)?

A.    Web bugs

B.  Search engines

C.    Spyware

D.   Portals

E.    None of these

Answer: Search engines

 

76. Which of the following cannot be done using e-mail?

A.    Send an attachment

B.    Forward an e-mail

C.  Copy files from a remote computer

D.   Reply to an e-mail

E.    None of these

Answer: Copy files from a remote computer

 

77. Which one of the following is an extension of video file format in computers?

A.    . jpg

B.    .exe

C.  .mpg

D.   .bmp

E.    None of these

Answer: .mpg

 

78. Which one of the following is the fastest data transmission media?

A.    Twisted-pair cable

B.    Coaxial cable

C.    Cat-5

D.  Fiber-optic cable

E.    None of these

Answer: Fiber-optic cable

 

79. Which one of the following is an example of Open Source Operating System?

A.  Redhat Linux

B.    Windows 98

C.    Windows XP

D.   DOS

E.    None of these

Answer: Redhat Linux

আরও যা পড়বেন:

চর্যাপদ (charyapada): যেভাবে পড়া উচিত

bank job circular: total preparation

bcs written syllabus সাথে bank: কী পড়ব, কোথা থেকে কতটুকু

লাল নীল দীপাবলি: ফাকি দিতে হলে যা পড়বেন-০১

নতুন চাকরি পেলে কি হয়

Translation: BB Officer(General) Written-2018

Sonali Bank Exam Senior Officer (110 টি English প্রশ্ন)

bangladesh bank career Officer(General):Written

 

 

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 13, 2019 — 3:17 pm

3 Comments

Add a Comment
  1. Your web site has superb material. I bookmarked the website

  2. Rupali Bank & Probashi kollyan Bank er jonno amn syllabus chai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *