bank exam questions answers: Computer(28টি)

bank exam questions answers for Sonali by Arts Faculty, DU

Arts Faculty, DU কর্তৃক এ যাবত নেয়া ৭টি ব্যাংকের বাংলা(৮১টি প্রশ্ন)ইংরেজি(১১০টি প্রশ্ন) অংশ ‍Sonali bank exam questions answers হিসেবে দেয়া হয়েছে। কীভাবে বাংলাদেশ ব্যাংক  অফিসার(জেনারেল) রিটেনের প্রিপারেশন নিতে হবে তাও লেখা হয়েছে। এরই ধারাবাহিকতায় আপলোড করা হচ্ছে Computer মাত্র ২৮টি প্রশ্ন-উত্তর। এক ঝটকায় গরম গরম পড়ে শেষ করে দিন।

 

bank exam questions answers for Sonali হিসেবে আপলোড করা হল মাত্র ৭২টি সাধারণ জ্ঞান

 

bank exam questions answers Computer for Sonali (বাছাইকৃত) 

 

1. Which of the following is a programming language?

A.    Lotus

B.    Pascal

C.    MS-Excel

D.  Netscape

Answer: Pascal

2. Which disk is used to ‘cold boot’ a PC?

1.     Setup disk

2.     System disk

3.     Diagnostic disk

4.   Program disk

Answer: System disk

3. A collection of unprocessed items is –

A.    information

B.    data

C.    memory

D.  reports

Answer: data

4. The amount of vertical space between lines of text in a document is called double-space

indentation

single-space

сгор

EX : correct Ans. is line spacing.

5. In excel which of the following symbols is used before a numeric value so that it can be treated as a labeled value?

A.    “(quote)

B.    = (equal)

C.    _ (underscore)

D.  ‘(apostrophe)

Answer: ‘(apostrophe)

6. Which of the following types of menu shows the further sub-choices?

A.    Reverse

B.   Template

C.    Scrolled

D.  Pull-down

Answer: Pull-down

7. Trackball is an example of a/an:

A.    Programming device

B.    Pointing device

C.    Output device

D.  Software device

Answer: Pointing device

8. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a

A.    Repeater

B.   Router

C.    Gateway

D.  Switch

Answer: Repeater

9. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is:

A.    Keyboard

B.    Plotter

C.    Scanner

D.   OMR

Answer: Scanner

10. Which protocol provides e-mail facility among different hosts?

A.    FTP

B.    SMTP

C.    TELNET

D.   SNMP

Answer: SMTP

11. Which of the following operating systems is produced by IBM?

A.    OS-2

B.    Windows

C.    DOS

D.   UNIX

Answer: OS-2  

12. A list of instructions used by a computer is called

A.    Text

B.    CPU

C.    Program

D.   Output

Answer: Program

13. With which view can you see how text and graphics will appear on the printed page?

A.    Normal

B.    Print Layout

C.    Outline

D.   Web Layout

Answer: Print Layout

14. You can merge the main document with data source in Excel. In mail merge operation, Word is usually

A.    server

B.    source

C.    client

D.   none

Answer: client

15. How do you re-arrange the data in ascending or descending order?

A.    Data, Sort

B.    Data, Form

C.    Data, Table

D.   Data, Subtotals

Answer: Data, Sort

16. Which short-cut key inserts a new slide in current presentation?

A.    Ctrl+N

B.    Ctrl+M

C.    Ctrl+S

D.   Ctrl+Q

Answer: Ctrl+M

17. Which of the following is spreadsheet analysis software?

A.    Latex

B.    Illustrator

C.    Access

D.   Excel

Answer: Excel

18. Which is not an Object Oriented Programming Language?

A.    C#

B.    C

C.    Java

D.   C++

Answer: C

19. How many bits are used by Unicode to represent one character?

A.    8

B.    16

C.    32

D.   48

Answer: 16

20. Which one is a language translator?

A.    Pearl

B.    Assembler

C.    JavaScript

D.   BCD

Answer: Assembler

21. The cell reference for a range of cells that starts in cell C1 and goes over to column H and down to row 10 is

A.    C1:10H

B.    C1:H10

C.    C1:H:10

D.   C1:H:10

Answer: C1:H10

22. Which topology does not allow transferring data directly from computer to computer?

A.    Ring

B.    Bus

C.    Tree

D.   Star

Answer: Star

23. Trojan horse is a kind of

A.    virus

B.    malware

C.    spyware

D.   worm

Answer: malware

24. The primary additive colours of a colour monitor are

A.    blue, magenta, green

B.    red, blue, yellow

C.    red, green, yellow

D.   red, green, blue

Answer: red, green, blue

25. Use of an ordinary telephone as an internet appliance is called

A.    voice telephone

B.    voice line

C.    voice portal

D.   voice net

Answer: voice line

26. The right to use a piece of software is termed

A.    Licence

B.    Patent

C.    Copyright

D.   Installation

Answer: Licence

27. Information and Communication Technology includes-

A.    Learning through the use of EDUSAT

B.    Web Based Learning

C.    On line learning

D.   All of the above

Answer: All of the above

28. In internet terminology, what does the acronym DHML stands for?

A.    Dynamic Hypertext Markup Language |

B.    Dynamic Hypertext Markup Link 0

C.    Dynamic Hypertext Markup Language

D.   Dynamics HTML

Answer: Dynamic Hypertext Markup Language

আরও পড়ুন:

ফোকাস রাইটিং: কীভাবে লিখবেন

bangladesh bank officer(general) written preparation: কীভাবে নিবেন

bangladesh bank officer(general) written এর জন্য Arts Faculty কর্তৃক গৃহীত পরীক্ষার সকল translation

bcs written syllabus সাথে bank: কী পড়ব, কোথা থেকে কতটুকু

লাল নীল দীপাবলি: ফাকি দিতে হলে যা পড়বেন-০১

Living in us

মতিঝিল টু মোহাম্মদপুরঃ এ ট্রাজেডি

নতুন চাকরি পেলে কি হয়

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: May 13, 2019 — 3:12 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *