bank english questions answers for Preli : AUST All

bank english questions answers : এই পোস্টে bank english questions answers গুলো বিশেষ করে AUST কর্তৃক নেয়া সকল bank english questions answers একত্র করে দেয়া হল।

কারণ একটাই, যাতে স্বল্প সময়ে সবগুলো bank english questions answers এ চোখ বুলানো যায়।পরবর্তীতে আসছে বাংলা

AUST এ পর্যন্ত যে ব্যাংক প্রিলিগুলো নিয়েছে এবং তার মধ্যে যেসকল প্রশ্নগুলো পাওয়া গেছে তার মধ্য থেকে নিম্নলিখিত তালিকা অনুযায়ী bank english questions answers এবং ক্ষেত্রবিশেষে Explanation দেয়া হল। যদি কোন উত্তরে আপনার Confusion জাগে তাহলে অবশ্যই তা যাচাই করে নিবেন। কেননা, কেউ ভুলের উর্ধে:নয়। তালিকাটি নিম্নরূপ:

  1. SBL Assistant Programmar 2016
  2. ICB Assistant Programmar 2017
  3. PKB EO (Cash) 2018
  4. PKB SEO 2018
  5. Basic Bank Assistant Manager 2018
  6. SBL Cash 2018
  7. Combined 3 Bank Senior Officer 2018

AUST যদি তার চরিত্র পরিবর্তন না করে তাহলে এই bank english questions answers থেকে প্রচুর পরিমানে কমন পড়ার সম্ভাবনা রয়েছে।

আপনারা পোস্টটি হাতে পাওয়ার সাথে সাথেই কমপক্ষে একবার bank english questions answers পুরোটা পড়ে ফেলবেন। ভুলতে ভুলতে শেখা হয়ে যাবে।

পোস্টের উপরে বা নিচে ফেসবুক শেয়ার বাটনে ক্লিক করে bank english questions answers আপনার টাইমলাইনে রেখে দিতে পারেন।

bank english questions answers

01. Complete shutdown ___ observed today against new law.

A.    is being

B.     can be

C.     is been

D.    was been

উত্তর:  is being

Exp: Passive voice of present continuous tense.

02. The officer has stayed away from ____ populism such as raising the income tax exemption limit.

A.    restricted

B.     classified

C.     overt

D.    furtive

উত্তর:  overt

03. Mohit was advised to take ______ since he broke his leg in the accident.

A.    medicine

B.     coffee

C.     leftover

D.    rest

উত্তর:  rest

04. We must Endeavour to _______ the miseries of poor.

A.    mitigate

B.     elaborate

C.     discourage

D.    Augment

উত্তর:  mitigate

05. She usually _______ the baby down for sleep at this time

(a) lies

(b) lied

(c) lay

(d) lays

Answer: lays

06. I promise to _________ you in all circumstances.

(a) stand up to

(b) stand with

(c) stand off

(d) stand by

Answer: stand with

07. I __________ caught the bus if I had hurried.

(a) could have

(b) can have

(c) cannot have

(d) could not have

Answer: could have

08. Voting took place peacefully __________ most of the country,

(a) across

(b) besides

(c) into

(d) for

Answer: across

09. The view ___the open window is very pretty.

A.    through

B.     by

C.     along

D.    to

Answer: through

10. Spring is ___ it will be warmer soon.

A.    to be coming

B.     coming

C.     prepared now

D.    on the way

Answer: on the way

11. Lack of exercise and high fat diets have ____to be factors in heart attacks.

A.    long known been

B.     known been long

C.     been long known

D.    long been known

Answer: long been known

12. His name rings a ________ but I am unable to remember him

(a) toll

(b) bell

(C) cymbal

(d) chime

Answer: bell

13. ARTICULATE : UNCLEAR

(a) Explain : Lucid

(b) Elaborate : Sketchy

(c) Grieve: Somber

(d) Assign: Agile

Answer: Elaborate : Sketchy

14. QUARRY : MARBLE

(a) Metal : Silver

(b) Ore: Gold

(c) Mine : Coal

(d) None of these

Answer: Mine : Coal

15. HARM: DAMAGE

(a) Sweet : Sour

(b) Stout: Weak

(c) Hook: Crook

(d) Injure: Incapacitate

Answer: Injure: Incapacitate

16. Ostrich: Bird

A.    bud : leaf

B.     tiger : cat

C.     guest : storm

D.    lizard : frog

উত্তর:  tiger : cat

Exp: Ostrich- একধরণের Bird আর Tiger- এক ধরণের Cat.

17. Conscious : Careless

A.    careful : ugly

B.     graceful: ugly

C.     generous : unkind

D.    careful : indifferent

উত্তর:  careful : indifferent

Exp: পরস্পর বিপরীত শব্দ।

18. Light : Blind

tongue : sound

voice : vibration

speech : dumb

None of them

উত্তর:  speech : dumb

Exp: Blind cant see light. Dumb cannot speak.

19. NATURAL : SYNTHETIC

A.    Cotton: wool

B.     Fragrance: perfume

C.     Boast: Humble

D.    None of these

Answer: Boast: Humble

20. MONEY: PECULATION

A.    Radiation : Bomb

B.     Bank: Cashier

C.     Comment: Insult

D.    Writing : Plagiarism

Answer: Writing : Plagiarism

21. EYES : TEARS

A.    Sea : Water

B.     Volcano : Lava

C.     Heart: Artery

D.    Hunger : Bred

Answer: Volcano : Lava

22. Insult : Humiliate

A.    Shoot : Kill

B.     Abuse : Disrespect

C.     Injury : Pungent

D.    None of these

Answer: Abuse : Disrespect

23. HACK: CARVE

(a) Gouge : Engrave

(b) Snip : Mince

(c) Hew: Fell

(d) Grind : Polish

Answer: Gouge : Engrave

24. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time.

(a) has any machine

(b) any other machine

(c) other machine

(d) none of these

Answer: any other machine

25. My mother takes the responsibility for running the household.

(a) moving quickly

(b) going

(c) managing

(d) none of these

Answer: managing

26. People of diverse backgrounds now go to different places for pleasure, business or education.

(a) distinctive

(b) isolated

(c) distant

(d) different

Answer: different

27.Organizing some extra-curricula activities has occupied a lot of my time recently

(a) taken in

(b) taken up

(c) taken over

(d) taken after

Answer: taken up

bank english questions answers : Choose the correct spelling from the given options

28.

(a) Transeint

(b) Transient

(c) Trancient

(d) Transent

Answer: Transient

29.

(a) Collosal

(b) Collossal

(c) Colosal

(d) Colossal

Answer: Colossal

30.

(a) Presinct

(b) Precinct

(c) Pricinet

(d) Prescint

Answer: Precinct

31.

(a) Faxsimile

(b) Fachsimile

(c) Facsimile

(d) Factsimile

Answer: Facsimile

32.

A.    Questionere

B.     Questionaire

C.     Questionnaire

D.    Questionare

Answer: Questionnaire

33.

A.    Ridiculus

B.     Rcdiculous

C.     Ridiculas

D.    Ridiculous

Answer: Ridiculous

34.

A.    Lisense

B.     Lisence

C.     License

D.    Licents

Answer: License

35.

A.    pretyier

B.     prettyer

C.     pretiyer

D.    prettier

Answer: prettier

36.

A.    scurryd

B.     scurried

C.     scurryied

D.    scuried

Answer: scurried

37.

A.    ugliest

B.     ugliiest

C.     ugleest

D.    uggliest

Answer: ugliest

38.

A.    Leiutenant

B.     Luietenent

C.     Lieutanent

D.    Lieutenant

Answer: Lieutenant

39.

A.    Heiritage

B.     Heritage

C.     Heratage

D.    Heretage

Answer: Heritage

40.

(a) Acquaintance

(b) Aqunintance

(c) Aquantence

(d) Aquaintence

Answer: Acquaintance

41.

A.    Lassivious

B.     Lascivious

C.     Lacivoius

D.    Lasivious

উত্তর:  Lascivious

42.

A.    Velnerable

B.     Vulnarable

C.     Vulnerable

D.    Valnerable

উত্তর:  Vulnerable

43.

Adulterate

Adeldurate

Adulterat

Adultarate

উত্তর:  Adulterate

44.

A.    Dicotomy.

B.     Dicotemy

C.     Dichotomy

D.    Dechotomy

উত্তর:  Dichotomy

Global strategies to control infective disease have historically included the erection of barriers to international travel and ________ (01). Keeping people with such deadly disease outside national borders has ________ (02) as an important public health policy in the human immunodeficiency virus (HIV) epidemic. Between 29 and 50 countries ________ (03) to have introduced border restrictions on HIV-positive foreigners, usually those planning an __________ (04) stay in the country, such as students, workers or seamen.

45.

A.    migration

B.     immigrate

C.     emigration

D.    immigration

Answer: immigration

46.

A.    reemerged

B.     returned

C.     merged

D.    restrained

Answer: reemerged

47.

A.    is reported

B.     are

C.     are reported

D.    reports

Answer: are reported

48.

A.    extended

B.     intended

C.     unplanned

D.    interested

Answer: extended

49. You can reach your goal only when you aspire.

A.    dream

B.     attempt it

C.     try

D.    attempt it

Answer: attempt it

Exp: aspire = aim high । কিন্তু এখানে বাক্যে যে অর্থে aspire আছে attempt it উপযুক্ত।

50. Read the abridge version of the novel to get an overall idea of the book.

A.    condensed

B.     critique’s

C.     summarized

D.    accurate

Answer: summarized

bank english questions answers : Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

51. Curdle: Milk

A.    Flow: Water

B.     Change: Oil

C.     Brew: Coffee

D.    Clot: Blood

Answer: Clot: Blood

52. vindictive: Mercy

A.    Avaricious: Greed

B.     Skeptical: Trustfulness

C.     Insightful: Hope

D.    Modest: Dignity

Answer: Skeptical: Trustfulness

53. Conscious: Careless

A.    Careful: Indifferent

B.     Graceful: Ugly

C.     Generous: Unkind

D.    Careful: Ugly

Answer: Careful: Indifferent

54. Wood: Sand

A.    metal : burnish

B.     coal : burn

C.     brick : lay

D.    oil : polish

Answer: metal : burnish

Exp: Sand is used to make wood brighter; burnish is used to make metal brighter.

55. Harm : Damage

A.    sweet : sour

B.     stout : weak

C.     hook : crook

D.    injure : incapacitate

Answer: injure : incapacitate

Exp: Harm Damages something; injure incapacitates something.

56. Yolk : Egg

A.    nucleus : cell

B.     duck : fowl

C.     web : spider

D.    rind : melon

Answer: nucleus : cell

Exp: Yolk be in the center of Egg; nucleus be in the center of cell.

bank english questions answers : Choose the word that conveys the same meaning as the given word.

57. Impute

A.    blame

B.     attribute

C.     apply

D.    expert

উত্তর: attribute

Exp: Impute -আরােপ করা,

Blame-দোষ,

Attribute -আরােপ করা,

Apply প্রয়ােগকরা,

58. Exigency

A.    dilemma

B.     constraint

C.     demand

D.    occasion

উত্তর: demand

Exp:

Exigency -খুব জরুরী/দরকারী

Dilemma- উভয় সংকট,

Constraint – বাঁধা,

Demand-চাহিদা/যা খুব দরকারী,

Occasion –উপলক্ষ্য

59. Anxiety

A.    worry

B.     comfort

C.     faith

D.    None of them

উত্তর: worry

Exp: Anxiety এর সমার্থক Worry যার অর্থ- উদ্বিগ্ন।

60. Ruthless

A.    Mindful

B.     Cruel

C.     Merciful

D.    None of them

উত্তর: Cruel

bank english questions answers : Select the word or phrase that best completes the sentence.

61. Employers look for agility in workers in small-part production plants.

A.    flexibility

B.     dexterity

C.     alertness

D.    liveliness

উত্তর: dexterity

Answer: agility = dexterity

62. Writing a beautiful sonnet is as much an achievement as to finish a 400 page novel.

A.    finishing

B.     it is to finish

C.     to have finished

D.    if to finish

উত্তর: finishing

Exp: Writing = write+ing same as to+finish will be finish+ing = finishing

Read the following passage and select the most appropriate answer.

Nine books are to be arranged from the left to right on a shelf. Of these, four books are leather-bounds, three are cloth-bounds and remaining books are paperbacks. The leather bound books must be together. The paperback books must also be together. The clothbound books need not to be together.

63. The cloth-bound books must be next to each other, if a paperback book is in which of the following position?

A.    the ninth

B.     the first

C.     the fifth

D.    the seventh

উত্তর: the fifth

64. If the second book is a clothbound and the third book is a paperback, which of the following can be a clothbound book?

A.    the second

B.     the ninth

C.     the seventh

D.    none of these

উত্তর: the ninth

65. If no clothbound book is next to another clothbound book, which one can be a paperback book?

A.    the fifth

B.     the ninth

C.     the third

D.    the sixth

উত্তর: the third

66. If the first and seventh books have the same kinds of binding, which of the following must be a leather-bound books?

A.    the second

B.     the fourth

C.     the first

D.    the sixth

উত্তর: the fourth

67. If the sixth book is a leather-bound and eighth book is a cloth-bound, which of the following must be a paperback?

A.    the second

B.     the first

C.     the third

D.    the fourth

উত্তর: the second

bank english questions answers : Select the word or phrase that best completes the sentence

68. Every individual is responsible for upholding the moral of society.

A.    keeping up

B.     developing

C.     judging

D.    maintaining

Answer: maintaining

69. In comparison to the history of the world, human life is very transient.

A.    Meaningless

B.     short-lived

C.     poignant

D.    arbitrary

Answer: short-lived

70. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time

A.    has any machine

B.     any other machine

C.     other machine

D.    None of these

Answer: any other machine

bank english questions answers : Find the word that is not similar to the other words in each list.

71.

A.    Height

B.     Huge

C.     Large

D.    Massive

Answer: Height

Exp: Huge, ‘Large, Massive denotes something great or big; Height denotes vertical length.

72.

A.    Inflation

B.     Discourse

C.     Interests

D.    Investment

Answer: Discourse

Exp: Inflation, Interests, Investment are related to economics. Discourse is related to literature.

73.

A.    Strategy

B.     Aim

C.     Goal

D.    Objective

Answer: Strategy

Exp: Aim, Goal, Objective denotes purpose.  Strategy means plan or policy.

74.

A.    Temporary

B.     Short-lived

C.     Transitory

D.    Steady

Answer: Steady

Exp: Temporary, Short-lived, Transitory mean not permanent. Steady means stable.

75. ” The view _______ the open window is very pretty.

A.    By

B.     To

C.     Along

D.    Through

Answer: Through

76. __________ his parents allow him or not, Anis intends to go to the party.

A.    Whether

B.     Although

C.     Despite

D.    While

Answer: Whether

bank english questions answers : Choose the correct word spelling from the given options.

77.

A.    Lisense

B.     License

C.     Lisence

D.    Licents

Answer: License

78.

A.    Extantion

B.     Extention

C.     Extansion

D.    Extension

Answer: Extension

79.

A.    Collateral

B.     Colateral

C.     Colleteral

D.    Collataral

Answer: Collateral

bank english questions answers : Q(80 – 82)

There are eight seats in a small plane. These seats are arranged in four rows, numbered 1 through 4 and each row has two seats. Six seats are assigned to six passengers N, P, Q, R, S and T. Seat assignments are made according to the following conditions:
*N must sit alone in a row
*P must seat in the same row as R
*Q cannot sit in the same row as S
The rows with only one passenger must be row 1 and row 3.

80. Which of the following passengers could be assigned to sit in the same row as Q?

A.    T

B.     S

C.     R

D.    P

Answer: T

81. If P and R are in row 2, which of the following must be true?

A.    N is in row 2

B.     Q is in row 1

C.     S is in row 3

D.    None

Answer: None

82. How many passengers could be assigned to sit in the same row as T?

A.    1

B.     2

C.     3

D.    4

Answer: 2

83. Today, this is totally different world than we have seen in the last decade.

A.    since we have seen

B.     from what we have seen

C.     from what we seen

D.    None of these

Answer: from what we have seen

Exp: Different+from বসে।

Fill in the blank with right option

84. The environmental damage caused by the oil spill will likely last —-

A.    to several years

B.     severally years

C.     for several years

D.    year several

Answer: for several years

85. The man was in ______ health that the family began to consider whether he could continue to live in his home.

A.    so bad

B.     such worse

C.     so badly

D.    such bad

Answer: such bad

86. After ——— suspended for misbehavior the student requested reconsideration.

A.    having been

B.     having

C.     have

D.    was

Answer: having been

87. The oncologist studied the results of the biopsy and decided _____ additional tests.

A.    should order

B.     to order

C.     he should ordering

D.    ordering

Answer: to order

88. One should be careful about ______ duty.

A.    their

B.     one

C.     one’s

D.    the

Answer: one’s

Select the word or phrase that best completes the sentence.

89. Salt has been used for centuries as a method of preserving foods.

A.    displaying

B.     cooking

C.     conserving

D.    seasoning

Answer: conserving

90. The presentation by Dr. Toha was very illuminating.

A.    enlightening

B.     bright

C.     disheartening

D.    boring

Answer: enlightening

91. Assertive people are generally more decisive.

A.    Docile

B.     Articulate

C.     Confident

D.    Compliant

Answer: Confident

92. “The supply of food and beverage for the program was abundant.

A.    inadequate

B.     substandard

C.     excellent

D.    plentiful

Answer: plentiful

bank english questions answers ছাড়া আরও দেখুন:

38 BCS Math Written Solution : 2018

All Bank Written Questions Answer : AUST

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 9, 2019 — 1:42 am

8 Comments

Add a Comment
  1. 83,86 may be wrong………..Plz make it clear.

  2. please upload AUST ALL computer

  3. দাদা, 86 নং প্রশ্নের উত্তর A) having been হবে (suspended হওয়ার পর)।

  4. Thanks a lot

  5. bangla ta taratari den dada. Kal ker modde..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *