Sonali Bank Exam Senior Officer (110 টি English প্রশ্ন)

Sonali Bank Exam Question(English) for 2018

একটা চিঠি এল। খাম খুলে দেখা গেল যে, লেখা আছে Sonali Bank Exam Senior Officer-2016, পোস্টসংখ্যা – ৬৮৬, মোট পরীক্ষার্থী- ১,০৬,৭৭১ জন, তারিখ- ১ জুন, ২০১৮, সময়- সকাল ১০:৩০-১১:৩০টায় অনুষ্ঠিত হবে।

তবে যেটা জানা সবথেকে জরুরী তা হচ্ছে- প্রশ্ন করবে কারা। কেননা, কারা প্রশ্ন করবে এটা জানা থাকলে এবং সেই অনুযায়ী preli বা রিটেনের প্রিপারেশন নিলে নিজের মনোবলটা অটুট থাকে। আর যদি তাদের বিগত প্রশ্নগুলো কমপক্ষে একবার পড়ে যাওয়া যায় তাহলে সেখান থেকেও কমন পাওয়ার নিশ্চয়তা থাকে।

জানা গেছে যে,

Sonali Bank Exam Senior Officer- 2016 এর প্রশ্ন করবে Arts Faculty, DU।

এরা আগে ব্যাংকের ৭টি  প্রিলি নিয়েছে ।আপনাদের সুবিধার জন্য এই সকল প্রিলির ইংরেজি অংশ থেকে Sonali Bank Exam Question(English) এর জন্য ১১০ টি প্রশ্ন বাছাই করে দেয়া হল। শুধু পড়ে যান। পরবর্তীতে আসছে বাংলা ৮১ টি বাছাইকৃত কমন পড়ার মত প্রশ্ন।

বাছাইকৃত ইংরেজি প্রশ্ন

1. ‘To kick the bucket’ – meaning?

A. পটল তোলা

B. লক্ষভেদী

C. একগুঁয়েমি

D. হা-ভাতে

Answer: A.

2. ‘To rob Peter to pay Paul.’ Its Bangla equivalent is:

A. কাঁটা দিয়ে কাটা তোলা

B. চোরের উপর বাটপারি

C. গরু মেরে জুতা দান

D. উদোর পিন্ডি বুদোর ঘাড়ে

Answer: C.

3. To carry coals to Newcastle- এর অনুবাদ হলো-

A. ঝোঁপ বুঝে কোঁপ মারা

B. কাঁচা বাঁশে ঘুন ধরা

C. তেলে মাথায় তেল দেওয়া

D. কয়লা ধুলে ময়লা যায় না

Answer: C.

4. Translate into Bangla: His stars are now in the ascendant.

A. তার এখন নাকে তেল দিয়ে ঘুমানোর কথা।

B. তার এখন শিরে সংক্রান্তি অবস্থা।

C. এখন তার একাদশে বৃহম্পতি।

D এখন সে আকাশ ভরা তারা।

Answer: C.

5. সম্ভব হলে একটু বেড়িয়ে যেও। The best translation is:

A. If possible, try to visit

B. if you can you may come.

C. If possible, please drop by.

D. If you try, you might drop in.

Answer: C.

6. ‘You keep (to interrupt) while I am talking.’

A. to interrupt

B. interrupt

C. interrupted

D. interrupting

Answer: D.

7. The antonym of ‘Soothing’ Is:

A. Relaxing

B. Gentle

C. Biting

D. Calming

Answer: C.

8. Change into negative: ‘He is the only person fit for the job.’ The best answer ______________ is fit for the job.

A. He is not the only one

B. No other person but she is

C. No other person but you are

D. He is none but

Answer: D.

9. Use appropriate phrasal verb: ‘This evidence _____ with what one already knows.’

A. ties in

B. sets in

C.  gives in

D. goes down

Answer: A.

10. Fill in the blank: She walks ____ beauty.

A. for

B. to

C. in

D. at

Answer: C.

11. Use appropriate prepositions: Finding himself short _______ money, he wrote

_______ his uncle _______ help.

A. in, to, to

B. with, to, for

C. of, to, to

D. to, to, about

Answer: C.

12. Generally speaking, ___________ peacocks are more beautiful than peahens. The gap requires

A. the

B. a

C. an

D. no article

Answer: D.

13. We waited until the plane _______ .

A. did not take off

B. took off

C. had not taken off

D. had taken off

Answer: B.

14. Fill in the gap: ‘She works six days ______ week.’.

A. an

B. a

C. for

D. the

Answer: B.

15. So many servants attended ______ him during his illness.

A. upon

B. at

C. on

D. with

Answer: C.

16. The controversy is likely to create _____ between the two communities.

A. doubt

B. bitterness

C. amity

D. revenge

Answer: B.

17. The speaker painted a ____ picture of hunger in parts of Bangladesh.

A. chimerical

B. parsimonious

C. poignant

D. passionate

Answer: A.

18. Do not ________ him, he has done no harm to any of you.

A. admire

B. accuse

C. discuss

D. refer

Answer: B.

19. Non-violence is the law of saints as violence is the law of the ______

A. haughty

B. brute

C. coward

D. ignorant

Answer: B.

20. I can give you no assurance _____ help.

A. for

B. about

C. of

D. to

Answer: C.

21. The principal made an inquiry____________ the case.

A. at

B. in

C. of

D. into

Answer: D.

22. “ __________ do you spell your surname?”

A. When

B. How

C. Where

D. Who

Answer: B.

23. The doctor was worried _____ patient.

A. to

B. with

C. about

D. at

Answer: C.

24. Soldiers were deployed ________ the boarder of the country.

A. to

B. on

C. along

D. none

Answer: C.

25. I am accustomed _____ such a life.

A. at

B. with

C. to

D. in

Answer: C.

26. _____ she reached the exam hall than the door closed.

A. As sooner as

B. No sooner had

C. As soon as

D. No sooner

Answer: B.

27. He had a wonderful gift of the gab. The bold-faced part means-

A. Intelligence

B. Humanity

C.  Eloquence

D. Goodness

Answer: C.  

28. To give currency to

A. to pay much attention to

B. to give someone

C. to offer bribe

D. to carry heavy load to

Answer: A.

29. Between the devil and the deep sea-

A. to choose correctly

B. to be in a dilemma

C. to be in a temper

D. to live dangerously

Answer: B.

30. To scale up

A. to deliver

B. to divide

C. to discuss

D. to measure

Answer: D.

31. To have cold feet

A. to be reluctant

B. to pay much attention to

C. to feel very cold

D. to pour water on something

Answer: A.

32. To cut the crackle

A. to dig well

B. to stop talking and start

C. to annoy others

D. to act in a friendly way

Answer: B.

33. The bold-faced part of the sentence ‘I gave him a piece of my mind.’ states

A. Expressed love

B. Fell in love

C. Expressed anguish

D. Trusted him

Answer: C.

34. ‘The employees were ‘kept in after office hour’ means that the employees were-

A. caned

B. praised

C. confined

D. rewarded

Answer: C.

35. The expression ‘browbeating’ means

A. Raising eyebrows

B. Showing indifference

C. Showing surprising

D. Frightening somebody

Answer: D.

36. If a man is ‘worth his salt. ‘, here he is-

A. a soldier a thistly

B. a valuable employee

C. a highly paid worker

D. None

Answer: B.

37. The proverb ‘A burnt child dreads fire’ means

A. A bad experience may scare ones attitude

B. To choose between equally bad alternatives

C. Children are burnt easily

D. A burnt child needs to see a doctor

Answer: A.

38. ‘Mellifluous’ means-

A. sweet-sounding

B. cacophonic

C. loud

D. irritating

Answer: A.

39. The word ‘Jaunt’ is synonymous to

A. Short drive

B. Irresistible force

C. Refuse

D. Solitary

Answer: A.

40. ‘Cacography’ is related to:

A. spelling bee

B. good spelling

C. incorrect spelling

D. None of the above

Answer: C.

41. A man who catches fish as a hobby is called a/an

A. fisherman

B. angler

C. hunter

D. fishmonger

Answer: B.

42. A den for small animals is called

A. Dyke

B. Shed

C. Cave

D. Hutch

Answer: D.

43. A fourteen-lined poem is called a –

A. sonnet

B. epilogue

C. ballad

D. lyric

Answer: A.

44. A disease affecting many persons at the same time and place is called –

A. epidemic

B. infection

C. sickness

D. injury

Answer: A.

45. One who knows many languages.

A. polyglot

B. linguist

C. stylist

D. debator

Answer: A.

46. An insect with many legs is called

A. herbivorous

B. mammal

C. centipede

D. vertebrate

Answer: C.

47. A person suffering from nervous break down.

A. mongrel

B. neunrotic

C. lunatic

D. eccentric

Answer: B.

48. The art of beautiful handwriting

A. calligraphy

B. paleography

C. draftsman

D. painter

Answer: A.

49. A writer who steals ideas from other.

A. editor

B. copier

C. plagiarist

D. translator

Answer: C.

50. A ‘pugilist’ is a

A. boxer

B. swimmer

C. athlete

D. weight-lifter

Answer: A.

51. Select the pair which is set in opposition.

A. Doggish: Canine

B. Manly: Virile

C. Divine: Infernal

D. Earthly: Terrestrial

Answer: B.

52. Turn into indirect narration: ‘I asked, “Whose picture is it?”

A. I asked which picture it was.

B. I asked whose picture it was.

C. I asked to which is the picture.

D. I asked whose the picture is.

Answer: B.

53. Change into passive: Who is creating this mess?

A. By whom is this mess being created?

B. Who has been created this mess?

C. By whom this mess is being created?

D. By whom has this mess been created?

Answer: A.

54. The sentence which carries the similar meaning of ‘Even if it rains I shall come’

A. I will certainly come whether it rains or not

B. Whenever there is rain I shall come

C. If it rains I shall not come

D. If I come it will not rain

Answer: A.

55. Which is the ‘longest pause’?

A. Apostrophe

B. Dash

C. Hyphen

D. Comma

Answer: B.

56. The antonym of ‘Climax’ is-

A. Nadir

B. Peak

C. Apex

D. Zenith

Answer: A.

57. The expression, “Take into account” means

A. Live

B. Consider

C. Express

D. Wealthy

Answer: B.

58. “Perhaps I won’t go out this evening.” means

A. I may not go out this evLiling.

B. I should not go out this evening.

C. I might go out this evening.

D. I shall not go out this evening.

Answer: A.

59. The verb fQrm of ‘Politics’ is

A. Political

B. Politically

C. Politicize

D. Policy

Answer: C.

60. The plural of ‘Spectrum’ is

A. Spectra

B. Spikes

C. Spectrums

D. Species

Answer: A.

61. Which is not an English prefix?

A. er-

B. in-

C. im

D. un-

Answer: A.

62. “A child likes sweets only.” The negative form of the sentence is-

A. A child likes none but sweets.

B. A child likes nothing but sweets.

C. A child likes but sweets.

D. A child likes not more sweets.

Answer: B.

63. “It cannot be done.” The active voice form is

A. No one can do it.

B. We cannot do it.

C. It is impossible to do it.

D. Most people éannot do it.

Answer: B.

64. He said, “I can do the work.” The indirect narration is

A. He said that he can do the work.

B. He said thatV I could do the work.

C. He said that I will do the work.

D. He said that he could do the work.

Answer: D.

65. The noun form of the word ‘Fortunate’ is

A. Fortunately

B. Fortunate V

C. Fortune

D. Fortunating

Answer: C.

66. “May Allah help you.” It is an-

A. Optative sentence

B. Exdamatoiy sentence

C. Assertive sentence

D. None of these

Answer: A.

67. The correct translation of “নাচতে না জানলে উঠান বাঁকা” is-

A. A bad workmam quarrels with his tools.

B. A bad dancer complains about the stage.

C. Pride does before destruction.

D. The wearer knows best where the shoe pinches.

Answer: A.

68.  What is the synonym of ‘Diligent’?

A. Lethargic

B. Weak

C. Dull

D. Assiduous

Answer: D.

69. Which is in singular number?

A. Hypothesis

B. Media

C. Agenda

D. Syllabi

Answer: A.

70. Which one of the following is similar in relationship to ‘Curiosity: Know’?

A. Temptation: Conquer

B. Wanderlust: Travel

C. Starvation: Eat

D. Humor: Laugh

Answer: B.

71. The author of the novel ‘The Trial’ is:

A. Victor Hugo

B. Leo Tolstoy

C. Franz Kafka

D. Ernest Hemingway

Answer: C.

72. Find the odd word in the following list.

A. Acme

B. Apex

C. Nadir

D. Zenith

Answer: C.

73. Find out this text in your textbook. The underlined words are respectively:

A. Noun and Adjective

B. Noun and Adverb

C. Adjective and Noun

D. Noun and Noun

Answer: A.

74. The passive form of the sentence ‘Who has written Hamlet?’ is:

A. Hamlet has written by whom?

B. By whom Hamlet is being written?

C. By whom Hamlet is written?

D. Who has Hamlet been written by?

Answer: D.

75. The indirect form of the sentence “He said, “Let us go for a walk.” is:

A. He said that they must go for a walk.

B. He suggested that they should go for a walk.

C. He proposed that they would go for walk.

D. He proposed to go for walk.

Answer: B.

76. The idiom ‘be all and end all’ means:

A. by any means

B. supreme aim

C. whatever happens

D. everything

Answer: B.

77. The word ‘Hypocritical’ is the antonym of:

A. Considerate

B. Cunning

C. Sincere

D. Wise

Answer: C.

78. Which one is correct spelling?

A. Psychotic

B. Frengid

C. Athiest

D. Grandiur

Answer: A.

79. Select the pair in the following options which is set in opposition:

A. Doggish — Canine

B. Manly – Virile

C. Divine – Infernal

D. Earthly – Terrestrial

Answer: C.

80. In the time of danger, we should try to take the bull by the horns’ means –

A. Surmount it

B. Deal the situation decisively

C. Overcome it

D. Control ourselves

Answer: B.

81. The art of cultivating and managing gardens is called –

A. Horticulture

B. Gardening

C. Trimming

D. Beautification

Answer: A.

82. A gentleman should be true______ his words.

A. from

B. to

C. in

D. on

Answer: B.

Choose the word/phrase from the list which is nearest in meaning to the boldfaced parts of the sentences (83-84):

83. His letter fuelled my doubts.

A. Ended

B. Increased

C. Caused

D. Reaffirmed

Answer: B.

84. The 19th century was the hey-day of the Renaissance in Bengal.

A. days of decline

B. peak-point

C. period of stagnation

D. time of up-rise

Answer: D.

85. Choose the correct alternative from the options to fill in the blanks: ‘To make headway’ is to___________.

A. make progress

B. make little progress

C. to progress towards collision

D. to proceed to travel

Answer: A.

86. This method is not wrong; but there may be a more _______method than this.

A. suitable

B. effective

C. right

D. working

Answer: B.

87. The closest meaning of the word ‘bizarre’ in the sentence:

‘The model’s clothes were so bizarre that they created quite a sensation’ is –

A. beautiful

B. ugly

C. dull

D. peculiar

Answer: D.

88. He succeeded by dint _____ his hard labour.

A. of

B. by

C. for

D. because

Answer: A.

89. Make it passive: “They said he is a good candidate.’

A. He was said to be a good candidate.

B. He was considered to be a good candidate.

C. It was said by them that he is to be a good candidate.

D. He was believed by them as a good candidate.

Answer: A.

90. Change the narration: The captain says, “Company, move forward.’

A. The Captain commands the company to move forward.

B. The Captain Commanded to move the company forward.

C. The Captain Instructed the company for a forward move.

D. The Captain requests the company to move forward.

Answer: A.

91. ‘This is my (office) name.’ The suffix which should be added to the bracketed part.

A. – ial

B. -ially

C. – ia

D. —no suffix

Answer: A.

92. The superlative degree of the word ‘able’ is

A. most able

B. ablest

C. best able

D. abler

Answer: B.

93. The noun of ‘Transmit’ is:

A. Transmitted

B. Transmutation

C. Transformation

D. Transmittance

Answer: D.

94. The ‘zero plural marker’ is used in –

A. canon

B. mouse

C. physics

D. medium

Answer: A.

95. The correct spelling is:

A. Surveillance

B. Survellance

C. Survailance

D. Surveilance

Answer: A.

96. The correctly spelt word is

A. Aweism

B. Auotism

C. Autism

D. Auetism

Answer: C.

Choose the correct sentence (Questions 97—100).

97.

A. Between you and I, I doubt that he will come.

B. Betweenyou and 1,1 doubt that he would come.

C. Between you and me, I doubt that he will come..

D. Between you and me, I doubt that he would come.

Answer: C.

98.

A. One of the boy’s are meeting me today.

B. One of the boy will meet me today.

C. One of the boy is meeting me today.

D. One of the boys is meeting me today.

Answer: D.

99.

A. He acted in a cowardly manner.

B. He acted coward manner.

C. He acted in cowardly.

D. He acted in coward manner.

Answer: A.

100.

A. The intruder stood quietly for few moments.

B. The intruder stood quietly for a few moments.

C. The intruder stood quietly few moments.

D. The intruder stood quietly for the few moments.

Answer: B.

Choose the word. which is nearest meaning to the key word(101-105).

101. Emaciated

A. very sleepy

B. very thin

C. very tall

D. very aged

Answer: B.

102. Lethargy

A. impassivity

B. screnity

C. listlessen

D. laxity

Answer: D.

103. Contract

A. abridge

B. give

C. expand

D. tract

Answer: A.

104. Prognosis

A. identification

B. preface

C. forecast

D. scheme

Answer: C.

105. Docile

A. stupid

B. vague

C. gentle

D. stubborn

Answer: C.

Identify the missing letter(101-110).

106. Coquete

A. o

B. u

C. I

D. t

Answer: D.

107. Ocurrence

A. a

B. e

C. c

D. u

Answer: C.

108. Desicent

A. s

B. s

C. c

D. e

Answer: B.

109. Ameba

A. u

B. m

C. o

D. i

Answer: C.

110. Deliquent

A. e

B. m

C. I

D. n

Answer: D.

এই ১১০টি প্রশ্ন পড়লে এবং পড়ার মত করে পড়লে আপনি sonali bank exam (SO)-2016 এর অনুষ্ঠিতব্য পরীক্ষায় কমন পাবেন- এ আশা করতেই পারেন।

আরও পড়ুন: Focus/Creative writing: কীভাবে লিখবেন

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 10, 2019 — 6:27 pm

16 Comments

Add a Comment
  1. মোঃ আব্দুল আলিম

    ভাইয়া খুবই দারুণ একটা সাজেশন। সব মাটমাট করে দিবো। কিচ্ছু বাদ দিমুনা।ধন্যবাদ ভাই।

  2. মোঃসাজেদুর রহমান সাজু

    ম্যাথ প্রবলেম হয় সনাতন দা। ম্যাথের জন্য ৩০-৩৫ মিনিট সময় বরাদ্দ রেখেও ভাল করতে পারিনা।এ সমস্যা দুরীভূত করার কোন মূলমন্ত্র অাছে কি?

  3. সনাতন দা আরও ভাল হতো যদি আপনি ওই আগের যে ৭টি ব্যাংকের প্রিলির এক্সাম নিয়েছিল অগুলর নাম দিলে । please vaia Nam gulo diyen .

    1. সনাতন দা

      নামগুলো দেয়া আছে।

  4. 98. one of the boys or boy Ans.c naki d hobe?

    1. সনাতন দা

      D হবে

  5. 4 and 85 উত্তর সঠিক কিনা কাইন্ডলি যাচাই করুন।
    কারেন্ট আফেয়ার্সে ৪ এ একাদশে বৃহস্পতি দেয়া
    আর ৮৫ তে make progress

  6. Tnx
    Aro valo hoto PDF Kore dile

    1. সনাতন দা

      পিডিএফ এ ক্লিক করলেই পিডিএফ হয়ে যাবে। ধন্যবাদ।

  7. I spent a lot of time to locate something similar to this

  8. Thanks, it is quite informative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *