bank general knowledge questions answers: AUST All

bank general knowledge questions and answers : এই পোস্টে bank general knowledge questions and answers গুলো বিশেষ করে AUST কর্তৃক নেয়া সকল bank general knowledge questions and answers একত্র করে দেয়া হল। কারণ একটাই, যাতে স্বল্প সময়ে সবগুলো bank general knowledge questions and answers এ চোখ বুলানো যায়। হাতে পাওয়ামাত্রই কমপক্ষে একবার পুরোটা পড়ে ফেলবেন। পরবর্তীতে আসছে কম্পিউটার।

এক পোস্টেই ইংরেজি দেখতে ক্লিক করুন- bank english questions answers for Preli : AUST All

এক পোস্টেই বাংলা দেখতে ক্লিক করুন- Bank Bangla Questions Answers for Preli : AUST All

এক পোস্টেই ম্যাথ দেখতে ক্লিক করুন- Bank Maths Questions for Preli Exam : AUST All

AUST এ পর্যন্ত যে ব্যাংক প্রিলিগুলো নিয়েছে এবং তার মধ্যে যেসকল প্রশ্নগুলো পাওয়া গেছে তার মধ্য থেকে নিম্নলিখিত তালিকা অনুযায়ী bank general knowledge questions and answers এবং ক্ষেত্রবিশেষে Explanation দেয়া হল। যদি কোন উত্তরে আপনার Confusion জাগে তাহলে অবশ্যই তা যাচাই করে নিবেন। কেননা, কেউ ভুলের উর্ধে:নয়। তালিকাটি নিম্নরূপ:

  1. SBL Assistant Programmar 2016
  2. ICB Assistant Programmar 2017
  3. PKB EO (Cash) 2018
  4. PKB SEO 2018
  5. Basic Bank Assistant Manager 2018
  6. SBL Cash 2018
  7. Combined 3 Bank Senior Officer 2018

bank general knowledge questions and answers সম্পর্কে দু’টি কথা

AUST যদি তার চরিত্র পরিবর্তন না করে তাহলে এই bank general knowledge questions and answers থেকে প্রচুর পরিমানে কমন পড়ার সম্ভাবনা রয়েছে।

পোস্টের উপরে বা নিচে ফেসবুক শেয়ার বাটনে ক্লিক করে bank general knowledge questions আপনার টাইমলাইনে রেখে দিতে পারেন।

bank general knowledge questions and answers

01.The headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) are situated at

(a) Vienna

(b) Geneva

(c) Rome

(d) Paris

Answer: Vienna

02.Money market is a market for

(a) short-term fund

(b) long-term fund

(c) hedge fund

(d) Risk free assets

Answer: short-term fund

03.India has largest deposits of ______ in the world.

(a) gold

(b) copper

(c) mica

(d) None of the above

Answer: mica

04.In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called

(a) leg bye

(b) bye

(c) bosic

(d) drive

Answer: bye

05.Of the various non-conventional energy sources that are being tapped, which has the largest potential?

(a) Water power

(b) Wind power

(c) Solar power

(d) Biomass power

Answer: Solar power

06.The chief constituent of gobar (গোবর) gas is

(a) ethane

(b) methane

(C) hydrogen

(d) carbon dioxide

Answer: methane

07.The main object of which of the following UN agency is to help the underdeveloped countries in the task of raising their living standards?

(a) IMF

(b) UNICEF

(c) UNDP

(d) IDA

Answer: UNDP

08. Time difference of Bangladesh with “Greenwich Mean Time” is

A.    5

B.    6

C.    7

D.   8

উত্তর:  6

09. Gravity setting chambers are used in industries to remove

A.    NOX

B.    SOX

C.    CO

D.   Suspended particulate matter

উত্তর:  Suspended particulate matter

10. Brown Waterfalls are situated in:

A.    Australia

B.    New Zealand

C.    Canada

D.   Switzerland

উত্তর:  New Zealand

11. The length of the day is determined in

A.    astronomical units

B.    solar terms

C.    length of the hours

D.   none of the above

উত্তর:  astronomical units

12. Which of the following is not an E-Banking product?

A.    ATM

B.    SMS banking

C.    Plastic money

D.   School banking

উত্তর:  School banking

13. Guarantee to an exporter that the importer ill pay immediately for the goods ordered by him, is known as

A.    Letter of Credit

B.    Inflation

C.    Laissez-faire

D.   None of these

উত্তর:  Letter of Credit

14. “Green Peace” is an organization deals with

A.    Environment

B.    Economics

C.    History

D.   None of these

উত্তর:  Environment

15. Detroit in USA is known as the city of

A.    Rockets

B.    Motor Cars

C.    Lights

D.   Aero-planes

উত্তর:  Motor Cars

16. What kind of organization is NATO?

A.    Military

B.    Political

C.    Social

D.   Environmental

উত্তর:  Military

17. Which of the following organization of the World Bank is known as soft loan window?

A.    IDA

B.    MIGA

C.    IDB

D.   IFC

উত্তর:  IDA

18. Which one is not direct tax?

A.    Income tax

B.    Wealth tax

C.    VAT

D.   All of these

উত্তর:  VAT

19. The radiant energy of the Sun results from

A.    Nuclear fusion

B.    Nuclear fission

C.    Cosmic radiation

D.   Combustion

উত্তর: Nuclear fusion

20. Which of the following is called Blue Planet?

A.    Saturn

B.    Earth

C.    Jupiter

D.   Mars

উত্তর: Earth

21. Radio link is a tool of banking communication in a

A.    WAN area

B.    LAN area

C.    Remote area

D.   VAN area

উত্তর: Remote area

22. Which one of the following is not the official language of United Nation Organization?

A.    Spanish

B.    Portuguese

C.    Chinese

D.   None of them

উত্তর: Portuguese

23. Fathometer is used to measure

A.    Ocean depth

B.    Earthquakes

C.    Rainfall

D.   Sound intensity

উত্তর: Ocean depth

24. Which one of the following countries is not a member of the OPEC?

A.    Algeria

B.    Indonesia

C.    Malaysia

D.   Nigeria

উত্তর: B&C

25. Who is the author of the book ‘The Right of Man?

A.    Thomas Hardy

B.    Thomas Mann

C.    Thomas Moore

D.   Thomas Paine

উত্তর: Thomas Paine

26. Which one of the following is not an official language of the United Nations?

A.    Arabic

B.    Chinese

C.    Portuguese

D.   Spanish

উত্তর: Portuguese

27. On July ___man walked on the Moon for the first time.

A.    19th

B.    20th

C.    18th

D.   21st

উত্তর: 20th

28. Which one is not a member country G-7?

A.    Japan

B.    Sweden

C.    Italy

D.   Canada

Answer: Sweden

Exp: G-7 ভূক্ত দেশগুলাে হলাে – যুক্তরাষ্ট্র, যুক্তরাজ্য, কানাডা, ফ্রান্স, জার্মানি, ইতালি ও জাপান।

29. Transparency International is based in

A.    London

B.    Paris

C.    Berlin

D.   Washington D.C.

Answer: Berlin

30. Which of the following countries has introduced “Direct Democracy”

A.    Switzerland

B.    Russia

C.    India

D.   France

Answer: Switzerland

31. OTC stands for

A.    Over that Counter

B.    Over the Court

C.    Over the Counter

D.   Over that Court

Answer: Over the Counter

Exp: বাংলাদেশ স্টক এক্সচেঞ্জের তালিকাভুক্ত দুর্বল মৌলভিত্তির কোম্পানিগুলাের শেয়ার লেনদেন করার জন্য OTC বা Over the counter নামে পরিচিত আলাদা একটি ব্যবস্থা করা হয়।

32. The Harry Potter series is written by

A.    JK Rowling

B.    KK Rowling

C.    KJ Rowling

D.   A K Rowling

Answer: JK Rowling

Exp: হ্যারি পটার কল্পকাহিনী নির্ভর শিশুতােষ বইটির লেখক JK Rowling.

33. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called

A.    Bonds

B.    Equity

C.    Dividends

D.   None of them

Answer: Dividends

34. The great Victoria Desert is located in

A.    Canada

B.    West-Africa

C.    North-America

D.   Australia

Answer: Australia

35. Money-market is a market for

A.    short-term fund

B.    long-term fund

C.    hedge fund

D.   risk free assets

Answer: short-term fund

Exp: মানি মার্কেট হলাে এমন এক ধরনের স্বল্প মেয়াদী ঋণের বাজার যেখানে বাণিজ্যিক ব্যাংকগুলাে অর্থ সংকটে ভুগলে অন্য ব্যাংক বা আর্থিক প্রতিষ্ঠান হতে স্বল্পসুদে স্বল্প মেয়াদে ঋণ নিতে পারে।

36. Which of the following is not a part of the World Bank Group?

A.    IDA

B.    IMF

C.    IBRD

D.   IFC

Answer: IMF

Exp: Part of the World Bank Group – IBRD, IDA, IFC, ICSID and MIGA.

37. Stress test is related to assess health of which institution?

A.    Bank

B.    Multinational Firm

C.    Private Firm

D.   None of them

Answer: Bank

38. The Finance Commission is appointed after every

A.    2 years

B.    3 years

C.    4 years

D.   5 years

Answer: 5 years

39. The system of dual citizenship exists in

A.    India

B.    France

C.    United Kingdom

D.   USA

Answer: France, United Kingdom and USA allow dual citizenship. But India does not. So, the question should have been ‘The system of dual citizenship does not exist in‘.

40. Point of sale (POS) machine is widely used by the

A.    Tellers

B.    Merchants

C.    Government

D.   Central bank

Answer: Merchants

41. Which of the following organization is concerned with environmental issues?

A.    OIC

B.    IPCC

C.    MIGA

D.   WMO

Answer: IPCC

42. The device used for measuring altitudes is

A.    altimeter

B.    ammeter

C.    audiometer

D.   galvanometer

Answer: altimeter

43. The value of Gold is determined in

A.    Rome

B.    Washington

C.    Teheran

D.   London

Answer: London

44. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB) situated?

A.    Manila

B.    Delhi

C.    Bangkok

D.   Hong Kong

Answer: Manila

45. Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?

A.    Soda glass

B.    Pyrex glass

C.    Jena glass

D.   Reinforced glass

Answer: Reinforced glass

46. Which is the Land of the Rising Sun?

A.    Japan

B.    Australia

C.    China

D.   Taiwan

Answer: Japan

47. The longest mountain range in the world is –

A.    The Alps

B.    The Himalayas

C.    The Andes

D.   The Rockies

Answer: The Andes

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 17, 2019 — 12:03 pm

6 Comments

Add a Comment
  1. Thanks dada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *