AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 এর মাধ্যমে সনাতন দার আড্ডায় শুরু হল AUST ও Arts Faculty কর্তৃক অনুষ্ঠিতব্য Bank Preli Preparation এর জন্য লাগাতর প্রস্তুতি। AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 ই হোক আপনার যাত্রার প্রথম পদক্ষেপ।

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : জরুরি নির্দেশনা

১। প্রতিটি মডেলে ৫০টি প্রশ্ন থাকবে।

২।প্রতিটি ভুল উত্তরের জন্য ০.২০ করে কাটা হবে।

৩। সময়: ৩০মিনিট।

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -01

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 Answers with Explanation

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : Bangla

১. দোজখের ওম রচনাটি কার?

ক. আখতারুজ্জামান ইলিয়াস

খ. শাহেদ আলী

গ. আবু ইসহাক

ঘ. হাসান আজিজুল হক

Answer: ক. আখতারুজ্জামান ইলিয়াস

২। কোনটি আলাদা?

ক. অধ্যয়ন=অধি + ই + অন

খ. ইন্দ্রজিত=√ইন্দ্র+জি+দ্বিপ

গ. বর্ষণ=√বৃষ+অন

ঘ. তাত্ত্বিক=তত্ত্ব + ষ্ণিক

Answer: ঘ. তাত্ত্বিক=তত্ত্ব + ষ্ণিক

৩। ইতিহাস বিষয়ে অভিজ্ঞ যিনি- এক কথায়:

ক. ইতিহাসবেত্তা

খ. ইতিহাসবিদ

গ. ইতিহাসবেত্বা

ঘ. ঐতিহাসিক

Answer: ক. ইতিহাসবেত্তা

৪। অক্ষৌহিণী এর সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?

ক. অক্ষৌহিণী = অক্ষ + ঊহিণী

খ. অক্ষৌহিণী = অক্ষ + উহিণী

গ. অক্ষৌহিণী = অক্ষ + ঊহিণি

ঘ. অক্ষৌহিণী = অক্ষ + ঊহিনী

Answer: ক. অক্ষৌহিণী = অক্ষ + ঊহিণী

৫। কোনটি রূপক কর্মধারয় সমাস?

ক. বিদ্যাধন

খ. শশব্যস্ত

গ. লবণাক্ত

ঘ. মুখচন্দ্র

Answer: ক. বিদ্যাধন

৬। সঠিক বানান কোনটি?

ক. প্রণয়িনী

খ. প্রনয়িণী

গ. প্রণয়িনি

ঘ. প্রণয়িণি

Answer: ক. প্রণয়িনী

৭. Ab Initio – এর পরিভাষা কোনটি?

ক. প্রারম্ভেই

খ. শুরুতে

গ. অগ্রজ

ঘ. অনুজ

Answer: ক. প্রারম্ভেই

৮. ওজন শব্দটি এসেছে _______ থেকে।

ক. আরবি

খ. ফারসি

গ. ফরাসি

ঘ. ওলন্দাজ

Answer: ক. আরবি

৯. জল শব্দের সমার্থক নয়-

ক. অম্বু

খ. জীবন

গ. উদক

ঘ. পয়

Answer: ঘ. পয়

১০. অন্ধকার দেখা – বাগধারাটির অর্থ:

ক. দুর্লভ বস্তু

খ. হতবুদ্ধি

গ. দৃষ্টি শক্তিহীন

ঘ. স্বার্থে আঘাত লাগা

Answer: খ. হতবুদ্ধি

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : Computer

১১. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as

ক. Storage

খ. Output

গ. Input

ঘ. Information

ঙ. None of these

Answer: গ. Input

১২. Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?

ক. Rectifier

খ. Flip Flop

গ. Comparator

ঘ. Attenuator

ঙ. None of these

Answer: খ. Flip Flop

১৩. An error is also known as:

ক. Bug

খ. Debug

গ. Cursor

ঘ. Icon

ঙ. None of these

Answer: ক. Bug

১৪. The ‘IC’ chip, used in computers, is made of

ক. Chromium

খ. Iron Oxide

গ. Silica

ঘ. Silicon

ঙ. None of these

Answer: ঘ. Silicon

১৫. Which of the following items is not used in LAN?

ক. Computers

খ. Modem

গ. Printer

ঘ. Cable

Answer: খ. Modem

১৬. The most advanced form of ROM is?

ক. PROM

খ. RAM

গ. EEPROM

ঘ. Cache Memory

Answer: গ. EEPROM

১৭. ______ is the high speed memory used in the computer.

ক. RAM

খ. Hard Disk

গ. Cache

ঘ. BIOS

Answer: গ. Cache

১৮. A collection of 8 bits is called-

ক. Byte

খ. Record

গ. Word

ঘ. Nibble

Answer: ক. Byte

১৯. DNS in internet technology stands for –

ক. Distributed Name System

খ. Data Name System

গ. Dynamic Name System

ঘ. Domain Name System

ঙ. None of these

Answer: ঘ. Domain Name System

২০. CPU controls _________.

ক. All Input, Output and processing

খ. Controls Memory

গ. Controlled by the input data

ঘ. None of these

Answer: ক. All Input, Output and processing.

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : English

২১. Find the correctly spelt word.

ক. Affedevit

খ. Afidevit

গ. Affidevit

ঘ. Affidavit

Answer: ঘ. Affidavit

২২. Synonym of Propel:

ক. Drive

খ. Jettison

গ. Burst

ঘ. Acclimatize

ঙ. Modify

Answer: ক. Drive

২৩. Impediment is opposite of-

ক. Handicap

খ. Obstacle

গ. Obstruction

ঘ. Hindrance

ঙ. Promoter

Answer: ঙ. Promoter

২৪. A hater of knowledge and learning is known as-

ক. Bibliophile

খ. Philologist

গ. Misogynist

ঘ. Misologist

Answer: ঘ. Misologist

২৫.  Fill in the blank with the right word:

A lame duck organization is one which needs —— .

ক. authority

খ. staff

গ. power

ঘ. support

Answer: ঘ. support

২৬. ‘At daggers drawn’ means

ক. Friendly

খ. On bad terms with

গ. Acquainted

ঘ. Unknown

Answer: খ. On bad terms with

২৭. Many opinions have been voiced on the likely effective of the computer. No Error.

ক. Many

খ. voiced

গ. effective

ঘ. No Error

Answer: গ. effective

২৮. The small child did whatever his father was done.

ক. has done

খ. did

গ. does

ঘ. had done

ঙ. No correction

Answer: খ. did

২৯. Acid: neutral::

ক. Building: collapse

খ. Chemical: compound

গ. Momentum: inertia

ঘ. Vapour: steam

Answer: গ. Momentum: inertia

৩০. Choose the correct preposition.

Jaman made the most —— his resources.

ক. at

খ. of

গ. from

ঘ. with

Answer: খ. of

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : General Knowledge

৩১. বিমান বাংলাদেশ এয়ারলাইন্সে যুক্ত হওয়া তৃতীয় ড্রিমলাইনারের নাম কী?
ক. গাঙচিল

খ. বঙ্গবন্ধু

গ. চিত্রা

ঘ. বলাকা

Answer: ক. গাঙচিল

৩২. বৈশ্বিক রপ্তানিতে বাংলাদেশ কততম?
ক. ৪২

খ. ৪৩

গ. ৪৪

ঘ. ৪৫

Answer: ক. ৪২

৩৩. জাতীয় ক্রিকেট দলের নতুন কোচ কোন দেশের?
ক. দক্ষিণ আফ্রিকা

খ. ইংল্যান্ড

গ. শ্রীলঙ্কা

ঘ. জিম্বাবুয়ে

Answer: ক. দক্ষিণ আফ্রিকা

৩৪. বিশ্বের প্রথম দেশ হিসেবে ভার্চুয়াল ব্যাংক অনুমোদন দেয় কোন দেশ?
ক. তাইওয়ান

খ. ইংল্যান্ড

গ. ফ্রান্স

ঘ. পোল্যান্ড

Answer: ক. তাইওয়ান

৩৫. IMF এর প্রথম নারীপ্রধান অর্থনীতিবিদ –

ক. প্রফেসর গীতা গোপীনাথ

খ. প্রফেসর গীতা সেন

গ. প্রফেসর গীতা দাস

ঘ. ড. গীতা রায়

Answer: ক. প্রফেসর গীতা গোপীনাথ

৩৬. গ্রীন হাউজ গ্যাস নিঃসরনে শীর্ষদেশ-

ক. চীন

খ. ভুটান

গ. যুক্তরাজ্য

ঘ. যুক্তরাষ্ট্র

Answer: ক. চীন

৩৭. বাংলাদেশ জিএসপি সুবিধা পায় –

ক. ৩৮টি দেশে

খ. ৩৭টি দেশে

গ. ৩৬টি দেশে

ঘ. ৩৯টি দেশে

Answer: ক. ৩৮টি দেশে

৩৮. Instrument used to determine direction-

ক. Compass

খ. Sextant

গ. Audiometer

ঘ. None of these

Answer: ক. Compass

৩৯. Pearl farming is called-

ক. Frogculture

খ. Propulsion

গ. Pearl culture

ঘ. Sericulture

Answer: গ. Pearl culture

৪০. IDB এর সর্বশেষ সদস্য-

ক. গায়ানা

খ. রোমানিয়া

গ. অ্যান্ডোরা

ঘ. জর্জিয়া

Answer: ক. গায়ানা

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 : Mathematics

৪১. The average price of three items of furniture is tk. 15000.If their prices are in the ratio 3 : 5 : 7, then the price of the costly item is-

ক. 21000

খ. 3000

গ. 9000

ঘ. 15000

Answer: ক. 21000

Let the prices be 3x, 5x and 7x.
Then 3x + 5x +7x = (15000 X 3)
X = 3000
Cost of the costly item is 7x = 21000

৪২. A launch can travel at 10 km/h in still water. It journeyed 91km downstream in a river and then returned to the same place, taking altogether 20 h. The rate of flow of river is-

ক. 3

খ. 4

গ. 5

ঘ. 6

Answer: ক. 3

Given, speed of launch = 10 km/h
Let, speed of flow of river = x km/h
Upstream speed of launch = (10 – x) km/h and downstream speed of launch = (10 + x) km/h

91/(10-x) + 91/(10+x) = 20

Or, 91(10+x+10-x)/(10-x)(10+x) = 20

Or, 91×20/(100-x2) = x2 – 9

Or, x = 3

৪৩. A sum of tk. 400 amounts to tk. 441 in 2 yr.  If the rate of interest is increased by 5%, what will be the amount?

ক. 484

খ. 560

গ. 512

ঘ. 660

Answer: ক. 484

ATQ,

441 = 440(1 + R/100)2

Or, 441/400 = (1 + R/100)2

Or, (21/20)2 = (1 + R/100)2

Or, 21/20 = 1 + R/100

Or, R =5%

New rate = (5+5)% = 10%

So, amount = 400(1 + 10/100)2

= 484

৪৪. If on a marked price, the difference of selling prices with a discount of 30% and two successive discounts of 20% and 10% is tk.72, then the marked price is-

ক. 3600

খ. 3000

গ. 2500

ঘ. 2400

Answer: ক. 3600

Let, the marked price = tk. x

The discount equivalent to successive discounts 20% and 10% =(d1+d2− d1×d2/100)% =(20+10 – 20×10/100)% = 28%

ATQ,

(100-28)x/100 – (100 -30)x/100  = 72

Or, (72x – 70x)/100 = 72

Or, x = 3600

৪৫. In an examination, Shimul scores 4 marks for every correct answer and losses 1 mark for every wrong answer. Shimul attempted all the 200 questions and scored 200 marks. The number of questions he answered correctly-

ক. 82

খ. 80

গ. 68

ঘ. 60

Answer: খ. 80

Let, the number of correct answers be x and number of wrong answers be y

Then, 4x – y = 200 …(i)

and x + y = 200 …(ii)

From (i) + (ii) we get,

5x = 400

So, x = 80

৪৬. A milkman bought 15 L of milk and mixed 3 litre of water in it. If the price per kg of the mixture becomes tk.22, what is cost price of the milk per litre?

ক. 28

খ. 26.40

গ. 27.40

ঘ. 28.40

Answer: খ. 26.40

Let CP of milk be tk. x per kg.

Now,

22:(x−22)=15:3

Or, 22/(x−22)=15/3
Or, 22/(x−22) =5
Or, 22 = 5x – 110
Or, x = 26.40

৪৭. R, S and K together starts a business in partnership. The ratio of their capitals is 3 : 4 : 7. If their annual profit be tk.21000, what will be S’s share in this profit?

ক. 1250

খ. 6000

গ. 1500

ঘ. 1000

Answer: খ. 6000

Let R’s share= 3x

S’s share = 4x

K’s share = 7x

ATQ,

3x + 4x +7x = 21000

Or, 14x = 21000

Or, X = (21000/14) = 1500

S’s share = 4x = 4 X 1500

=tk.6000

৪৮. A number increased by 137 (1/2)% and the increment is 33. The number is

ক. 27

খ. 28

গ. 24

ঘ. 21

Answer: গ. 24

Let, the number be x.

Then, 137.5% of x = 33

So, x = (33×100)/1375 = 24

৪৯. A committee of 5 members is going to be formed from 3 trainees, 4 professors and 6 research associates. How many ways can they be selected, if in a committee, there are 2 trainees and 3 research associates?

ক. 15

খ. 45

গ. 60

ঘ. 70

Answer: গ. 60

Required number = 3C2×6C3 =60

৫০. The areas of a rectangle and a square are equal. The side of the square is 6 cm and the smaller side of the rectangle is half that of the square. The length of the other side of the rectangle be-

ক. 5

খ. 8.33

গ. 10.33

ঘ. 12

Answer: ঘ. 12

Side of the square = 5 cm

So, Area of the square = 62 = 36 sq. cm.

Breadth of rectangle = 6/2 = 3 cm

Let, x cm be the length of other side of rectangle.

So, Area of rectangle = 3x sq. cm

So, 36 = 3x

So, x=36/3=12 cm

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -01

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 ছাড়াও দেখুন: PKB Programmer Preli Solution 2019 : AUST

আরও দেখুন AUST Arts Faculty Bank Preli Preparation এর জন্য ছোট্ট একটা রুটিন

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 13, 2019 — 9:56 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *