AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 এর মাধ্যমে সনাতন দার আড্ডায় শুরু হল AUST ও Arts Faculty কর্তৃক অনুষ্ঠিতব্য Bank Preli Preparation এর জন্য লাগাতর প্রস্তুতি। AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 হচ্ছে আপনার যাত্রার দ্বিতীয় পদক্ষেপ।

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : জরুরি নির্দেশনা

১। প্রতিটি মডেলে ৫০টি প্রশ্ন থাকবে।

২।প্রতিটি ভুল উত্তরের জন্য ০.২০ করে কাটা হবে।

৩। সময়: ৩০মিনিট।

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -02

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 Answers with Explanation

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : Bangla

১. নিশুতি রাতের গাথা কার রচনা?

ক. আনোয়ার পাশা

খ. সৈয়দ আলী আহসান

গ. দীনবন্ধু মিত্র

ঘ. হুমায়ুন কবির

Answer: ক. আনোয়ার পাশা

২। কোনটি সঠিক প্রকৃতি-প্রত্যয়?

ক. ধ্রুপদী=ধ্রুপদ + ঈ

খ. কানাই=কানা + আই

গ. সতীন=সতী + ইন

ঘ. অধিকারী=অধি + √কৃ + ই

Answer: ক. ধ্রুপদী=ধ্রুপদ + ঈ

৩. জীবিত থেকেও যে মৃত  এক কথায়-

ক. জীবন্মৃত

খ. জীবম্নৃত

গ. জিবন্মৃত

ঘ. মৃতজীবী

Answer: ক. জীবন্মৃত

৪. স্বৈর এর সঠিক সন্ধি-বিচ্ছেদ-

ক. স্বৈর = স্ব + ঈর

খ. স্বৈর = স্ + ঈর

গ. স্বৈর = স্ব + ইর

ঘ. স্বৈর = স্ + ইর

Answer: ক. স্বৈর = স্ব + ঈর

৫. কোনটি তৎপুরুষ সমাস?

ক. যজ্ঞভূমি

খ. অধ্যাত্ম

গ. হিমালয়পবর্ত

ঘ. পীতাম্বর

Answer: ক. যজ্ঞভূমি

৬. সঠিক বানান কোনটি?

ক. বয়োজ্যেষ্ঠ

খ. বয়জেষ্ঠ্য

গ. বয়জেষ্ট্য

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. বয়োজ্যেষ্ঠ

৭. Absolutism  এর সঠিক পরিভাষা কোনটি?

ক. স্বৈরশাসন

খ. স্বৈরশাসনতন্ত্র

গ. সৈরশাসন

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. স্বৈরশাসন

৮. তালিকা শব্দটি এসেছে _____ ভাষা থেকে।

ক. আরবি

খ. মালয়

গ. ফারসি

ঘ. ইংরেজি

Answer: ক. আরবি

৯. বৃক্ষ এর সমার্থক নয় কোনটি?

ক. শাখী

খ. বিটপী

গ. দ্রুম

ঘ. মহিরূহ

Answer: ঘ. মহিরূহ

১০. ‘উত্তম মধ্যম’ বলতে বুঝায়-

ক. প্রহার করা

খ. সম্মান করা

গ. আদর করা

ঘ. সমাদর করা

Answer: ক. প্রহার করা

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : Computer

১১. What technology of memory is Cache RAM usually?

ক. DRAM

খ. Flash

গ. SRAM

ঘ. EEPROM

ঙ. PROM

Answer: গ. SRAM

১২. _________ computers are used in Banking, Railways, and Airlines.

ক. Mini computer

খ. Micro Computer

গ. Super Computer

ঘ. Mainframe Computer

ঙ. None of these

Answer: ঘ. Mainframe Computer

১৩. Transformation of input into output is performed by?

ক. Peripherals

খ. Memory

গ. Storage

ঘ. The Input-Output unit

ঙ. The CPU

Answer: ঙ. The CPU

১৪. What menu is selected to cut, copy, and paste?

ক. File

খ. Tools

গ. Special

ঘ. Edit

ঙ. None of these

Answer: ঘ. Edit

১৫. Changing an existing document is called _____ the document.

ক. Creating

খ. Editing

গ. Modifying

ঘ. Adjusting

ঙ. None of these

Answer: খ. Editing

১৬. To move to the beginning of a line of text, press the _____ key.

ক. Home

খ. A

গ. PageUp

ঘ. Enter

ঙ. None of these

Answer: ক. Home

১৭. For move to the bottom of a document, press –

ক. Auto summarize

খ. Home key

গ. Ctrl + Home key

ঘ. End key

ঙ. Ctrl + End key

Answer: ঙ. Ctrl + End key

১৮. By default, your documents print in ______ mode.

ক. Page setup

খ. Portrait

গ. Landscape

ঘ. Print preview

ঙ. None of these

Answer: খ. Portrait

১৯. A wireless network uses ______ waves to transmit signals.

ক. Mechanical

খ. Radio

গ. Sound

ঘ. Magnetic

ঙ. None of these

Answer: খ. Radio

২০. Which of the following is not a characteristic of a computer?

ক. Intelligence

খ. Speed

গ. Versatility

ঘ. Automation

ঙ. None of these

Answer: ক. Intelligence

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : English

২১. Find the correctly spelt word.

ক. Agglomeration

খ. Aglomeration

গ. Agglomaration

ঘ. Aglomaration

Answer: ক. Agglomeration

২২. Germinate means –

ক. Decay

খ. Breed

গ. Produce

ঘ. Sprout

Answer: খ. Breed

২৩. Underhand is opposite of –

ক. Hidden

খ. Surreptitious

গ. Obscure

ঘ. Exposed

Answer: ঘ. Exposed

২৪. An independent person or body officially appointed to settle a dispute:

ক. Arbiter

খ. Mediator

গ. Agent provocateur

ঘ. Arbitrator

Answer: ঘ. Arbitrator

২৫.  A manicurist takes care of –

(A) foot

(B) ear

(C) nails

(D) mind

Answer: (C) nails

২৬. ‘Made up one’s mind’ means-

(A) Remembered

(B) Resolved

(C) Forgot

(D) Lost

Answer: (B) Resolved

২৭. Passive smoking is defined as the exposure of nonsmoker to environmental tobacco smoke. No Error.

ক. defined

খ. nonsmoker

গ. environmental

ঘ. No Error

Answer: খ. nonsmoker

২৮. You need not come unless you want to.

ক. You don’t need to come unless you want to

খ. You come only when you want to

গ. You come unless you don’t want to

ঘ. You needn’t come until you don’t want to

ঙ. No correction

Answer: ক. You don’t need to come unless you want to

২৯. Actor: soliloquy::

ক. Playwright: tragedy

খ. Director: movie

গ. Singer: duet

ঘ. Musician: solo

Answer: ঘ. Musician: solo

৩০. He preferred classical music —— popular numbers. Choose the correct preposition.

ক. from

খ. of

গ. over

ঘ. to

Answer: ঘ. to

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : General Knowledge

৩১. বর্তমানে দেশে স্থলবন্দর কতটি?

ক. ২৪টি

খ. ২৩টি

গ. ২৫টি

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. ২৪টি

৩২. বৈশ্বিক আমদানিতে বাংলাদেশ কততম?

ক. ৩০

খ. ২৯

গ. ৩১

ঘ. ৩২

Answer: ক. ৩০

৩৩. ফেসবুকে যুক্ত হওয়া বাংলাদেশের দ্বিতীয় ভাষা কোনটি?

ক. চাকমা

খ. মারমা

গ. গারো

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. চাকমা

৩৪. সর্বশেষ ঘূর্ণিঝড় Phethai এর নামকরণ করে-

ক. থাইল্যান্ড

খ. মায়ানমার

গ. শ্রীলংকা

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. থাইল্যান্ড

৩৫. যুক্তরাষ্ট্র বর্তমানে ____ দেশকে জি এস পি সুবিধা দেয়।

ক. ১২০টি

খ. ১২১টি

গ. ১১৯টি

ঘ. ১২২টি

Answer: ক. ১২০টি

৩৬. প্রথম ৫ জি চালু করে –

ক. দক্ষিণ কোরিয়া

খ. উত্তর কোরিয়া

গ. মালয়েশিয়া

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. দক্ষিণ কোরিয়া

৩৭. স্বাধীনতার ঘোষণাপত্র যুক্ত করা হয়েছে-

ক. ৭ম তফসিলে

খ. ৫ম তফসিলে

গ. ৪র্থ তফসিলে

ঘ. ৩য় তফসিলে

Answer: ক. ৭ম তফসিলে

৩৮. V20 কিসের সাথে সম্পর্কিত?

ক. জলবায়ু

খ. ভূমিকম্প

গ. সমুদ্রস্রোত

ঘ. রাগবি

Answer: ক. জলবায়ু

৩৯. Shrimp farming is called-

ক. Frog culture

খ. Propulsion

গ. Pearl culture

ঘ. Sericulture

Answer: খ. Propulsion

৪০. Determination of human blood pressure instrument is called-

ক. Sphygmomanometer

খ. Hygrometer

গ. Auxanometer

ঘ. Calorimeter

Answer: ক. Sphygmomanometer

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 : Mathematics

৪১. There are two tanks A and B to fill up a water tank. The tank can be filled in 40 min, if both taps are on. The same tank can be filled in 60 min, if tap A alone is on. How much time will tap alone take, to fill up the same tank?

ক. 60

খ. 80

গ. 100

ঘ. 120

Answer: ঘ. 120

Part filled by tap A in 1 min = 1/60

Let, tap B fills the tank in x min

Then, part filled by tap, B in 1 min = 1/x

ATQ,

1/60 + 1/x = 1/40

Or, x = 120

৪২. If three unbiased coins are tossed simultaneously, then the probability of exactly two heads, is

ক. 1/8

খ. ¼

গ. 3/8

ঘ. 5/8

Answer: গ. 3/8

n(S) = 23 = 8

Let E = Event of getting exactly two heads

= {(H,H,T),(H,T,H),(T,H,H)}

=n(E) = 3

Required probability = 3 / 8

৪৩. The sum of the present ages of V and K is 42 year. The ratio of their ages after 5 yr will be 15 : 11 What is the present age of K?

ক. 17

খ. 24

গ. 23

ঘ. 15

Answer: ক. 17

Let the present age of V be x and present age of K be y.
ATQ,
x+ y = 42 … (1)
From the question,

After, 5 yr,

(x+5)/(y+5) = 15/11

Or, 11x +55 = 15y + 75
Or, 11x – 15y = 20 …. (2)
From (1) and (2),
11x + 11y = 462
Or, y = 442/26=17

৪৪. A man bought a horse and sold it at a gain of 10%. If he had bought the horse at 20% less and sold it for tk.100 more he would have a profit of 40%. The C.P of horse is

ক. 3000

খ. 4000

গ. 5000

ঘ. 6000

Answer: গ. 5000

Let, x be the CP and y be the SP f the horse.

From SP,

{(100+P)/100}CP

y = 110/100 x—-(1)

And,

y+100 = 140/100(80x/100) —-(2)

From, (1) & (2),

x = 5000

৪৫. The students of three classes are in the ratio 3 : 4 : 5. If 15 students are increased in each class, then ratio changes to 6 : 7 : 8. The total number of students before the increase was-

ক. 60

খ. 70

গ. 80

ঘ. 90

Answer: ক. 60

Let, the number of students be 3x, 4x and 5x.
Then (3x + 15) : (4x + 15) : (5x +15) = 6 : 7 : 8

(3x + 15)/6 = (4x + 15)/7 = (5x + 15)/8

Or, 7(3x + 15) = 6(4x + 15)

Or, x = 5

Total number of students before increase = 12x = 60

৪৬. The simple interest on tk. 4000 in 3 yr at the rate of x% per annum equals to the simple interest on tk. 5000 at the rate .of 12% per annum in 2 yr. The value of x is

ক. 8%

খ. 9%

গ. 10%

ঘ. 11%

Answer: গ. 10%

ATQ,

4000×3×x/100 = 5000×12×2/100

Or, x =10%

৪৭. The radius of a circular wheel is 35 cm and it moves at the rate of 500 revolutions per minute. The speed of wheel is.

ক. 65 kmhr

খ. 66 kmhr

গ. 67 kmhr

ঘ. 68 kmhr

Answer: খ. 66 kmhr

r = 35 cm = 35/100000 km

Distance covered in 1 revolution = 2×π×r = 22/100000 km

In 500 revolutions, Distance covered = 500 × 22/10000 km = 11/10 km

So, 11/10 km is covered in 1 min

In 1 hr distance covered = (60×11)/10 km = 66 kmhr

৪৮. A and B together can complete a work in 3 days. They started together but after 2 days, B left the work. If the work is completed after 2 more days, B alone could do the work in how many days?

ক. 6

খ. 5

গ. 4

ঘ. 3

Answer: ক. 6

(A+B)’s 2 days work = 2x 1/3 = 2/3

Work remains = 1 – 2/3 = 1/3

A completes 1/3 work in 2 days

A completes 1 work in 6 days

A’s 1 day’s work = 1/6

B’s 1 day’s work = 1/3 – 1/6 = 1/6

B completes in 6 days.

৪৯. The ratio between the speeds of two train is 8 : 9. Second train covers 360 km in 4 h. Distance covered by first train in 3 h (in km) is

ক. 240

খ. 140

গ. 340

ঘ. 400

Answer: ক. 240

Let, speed of 1st train be 8x

and speed of 2nd train be 9x

ATQ,

speed of 2nd train = 360/4 = 90 kmh

Now, 9x = 90

Or, x = 10

So, speed of 1st train = 8 x 10 = 80 kmh

So, required distance = 80 x 3 = 240 km

৫০. A number consists of two digits. The sum of the digits is 10. On reversing the digits of the number, the number decreases by 36. What is the product of the two digits?

ক. 21

খ. 19

গ. 18

ঘ. 42

Answer: ক. 21

Let the unit’s digit of the number be x and ten’s digit be y.

Therefore, Number = 10y + x

ATQ,

x + y = 10 …(i)

Or, 10x+y=(10x+x)−36 …(ii)

Or, 10x+y-10y-x=-36

Or, 9x – 9y = -36

Or, x – y = -4

On adding (i) and (ii), we get,

x = 3 and y = 7

Required product of two digits = 3×7 = 21

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -02

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -01

আরও দেখুন AUST Arts Faculty Bank Preli Preparation এর জন্য ছোট্ট একটা রুটিন

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 ছাড়াও দেখুন: PKB Programmer Preli Solution 2019 : AUST

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 18, 2019 — 1:45 pm

6 Comments

Add a Comment
  1. Matro 11.6 pelam khub kharap obosta

  2. মডেল টেস্ট-৩ কি নেওয়া হয়নি?

    1. আজ নেয়া হবে। এক্সাম একদিন পর একদিন নেয়া হয়।

  3. সালাম জানবেন,
    আমি ২য় পরীক্ষাটা দিয়েছি, কিন্তু প্রশ্ন হচ্ছে, আমি কত মার্ক পেলাম তা জানব কী করে?
    অগ্রীম ধন্যবাদ

    1. আপনার অ্যাকাউন্টে লগইন করে My Exam Account এ ক্লিক করে Exam Statistics এ ক্লিক করুন। লিস্ট পেয়ে যাবেন।

    2. see my exam, exam statistics, exam scoreboard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *