AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 এর মাধ্যমে সনাতন দার আড্ডায় শুরু হল AUST ও Arts Faculty কর্তৃক অনুষ্ঠিতব্য Bank Preli Preparation এর জন্য লাগাতর প্রস্তুতি। AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 হচ্ছে আপনার যাত্রার তৃতীয় পদক্ষেপ।

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : জরুরি নির্দেশনা

১। প্রতিটি মডেলে ৫০টি প্রশ্ন থাকবে।

২।প্রতিটি ভুল উত্তরের জন্য ০.২০ করে কাটা হবে।

৩। সময়: ৩০মিনিট।

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -03

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 Answers with Explanation

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : Bangla

১. আবু ইসহাক এর  ‘জাল ‘ একটি

ক. গোয়েন্দা উপন্যাস

খ. আত্মজৈবনিক উপন্যাস

গ. প্রবন্ধ

ঘ. নাটক

Answer: ক. গোয়েন্দা উপন্যাস

২. কোনটি সঠিক?

ক. আদেশ=আ + √দিশ্‌ + অ

খ. আদেশ=আ + √দিশ্‌

গ. আদেশ=আ + √দিশ্‌ + অন

ঘ. আদেশ=আ + দিশ্‌ + অ

Answer: ক. আদেশ=আ + √দিশ্‌ + অ

৩.  হনন করার ইচ্ছা– এক কথায়

ক. জিঘাংসা

খ. জিঘাংষা

গ. জিঘাষা

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. জিঘাংসা

৪. হরিশ্চন্দ্র এর সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ-

ক. হরিশ্চন্দ্র = হরিঃ + চন্দ্র

খ. হরিশ্চন্দ্র = হরি + চন্দ্র

গ. হরিশ্চন্দ্র = হরিষ + চন্দ্র

ঘ. হরিশ্চন্দ্র = হরিশ + চন্দ্র

Answer: ক. হরিশ্চন্দ্র = হরিঃ + চন্দ্র

৫. কৃদন্ত-পদের পূর্বে যে পদ থাকে, তাকে ___ বলে।

ক. উপপদ

খ. নিত্যপদ

গ. সম্বোধন পদ

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. উপপদ

৬. কোনটি সঠিক বানান?

ক. সন্ন্যাসী

খ. সন্যাসী

গ. সন্যাসি

ঘ. সন্বাসী

Answer: ক. সন্ন্যাসী

৭. Arbitration এর পরিভাষা –

ক. মধ্্যস্ততা

খ. মধ্্যসত্ব

গ. মধ্্যস্ত

ঘ. মধ্্যস্ত্যতা

Answer: ক. মধ্্যস্ততা

৮. নবাব শব্দটি এসেছে _______ ভাষা থেকে।

ক. আরবি

খ. উর্দু

গ. ফার্সি

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. আরবি

৯. বায়ু এর সমার্থক-

ক. অনীল

খ. পবণ,

গ. সমির

ঘ. গন্ধবহ

Answer: ঘ. গন্ধবহ

১০. ‘বিড়াল তপস্বী’ কথাটির অর্থ কি?

ক. দেখতে সাধু হলেও ভণ্ড

খ. অপদার্থ

গ. অজানা থাকা

ঘ. কাল্পনিক কাহিনী

Answer: ক. দেখতে সাধু হলেও ভণ্ড

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : Computer

১১. What is the shortcut key to “Undo” the last action in a document?

ক. Ctrl + X

খ. Ctrl + Z

গ. Ctrl + Y

ঘ. Ctrl + U

ঙ. None of these

Answer: খ. Ctrl + Z

১২. A normal CD-ROM usually can store up to ________.

ক. 680 KB

খ. 680 Bytes

গ. 680 MB

ঘ. 680 GB

ঙ. None of these

Answer: গ. 680 MB

১৩. To save a document in different location use:

ক. Save

খ. Save As

গ. Save as web page

ঘ. All of the above

ঙ. None of these

Answer: খ. Save As

১৪. In MS-WORD 2007, to get to the ‘Symbol’ dialog box, click on the _____ menu and choose ‘Symbol’.

ক. Insert

খ. View

গ. Page Layout

ঘ. Mailings

ঙ. None of these

Answer: ক. Insert

১৫. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as _______.

ক. Font Styles

খ. Font Effects

গ. Word Art

ঘ. Text Effects

ঙ. None of these

Answer: খ. Font Effects

১৬. Bold, Italic, Regular are known as __________.

ক. Font Styles

খ. Font Effects

গ. Word Art

ঘ. Text Effects

ঙ. None of these

Answer: ক. Font Styles

১৭. Which of the following is not a computer language?

ক. BASIC

খ. C++

গ. C#

ঘ. Java

ঙ. Microsoft

Answer: ঙ. Microsoft

১৮. A result of a computer virus can not lead to________.

ক. Disk Crash

খ. Mother Board Crash

গ. Corruption of program

ঘ. Deletion of files

ঙ. None of these

Answer: খ. Mother Board Crash

১৯. Firewalls are used to protect against ________.

ক. Unauthorized Access

খ. Virus Attacks

গ. Data Driven Attacks

ঘ. Fire Attacks

ঙ. None of these

Answer: ক. Unauthorized Access

২০. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy?

ক. .bak

খ. .bas

গ. .com

ঘ. .txt

ঙ. None of these

Answer: ক. .bak

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : English

২১. Find the correctly spelt word.

ক. Agrandize

খ. Aggrandize

গ. Aggranndice

ঘ. Aggradise

Answer: খ. Aggrandize

২২. Synonym of Recuperate :

ক. Rehabilitate

খ. Recover

গ. Reimburse

ঘ. Relocate

Answer: খ. Recover

২৩. Antonym of Profusion :

ক. Aspersion

খ. Scarcity

গ. Aversion

ঘ. Confusion

Answer: খ. Scarcity

২৪. A lady’s umbrella is:

ক. Parasol

খ. Granary

গ. Epitaph

ঘ. Aviary

Answer: ক. Parasol

২৫.  Use suitable auxiliary verb to fill in the blank space :
She ____ sit for hours listening to the wireless.

ক.  Will

খ. Would

গ. Can

ঘ. Could

Answer: খ. Would

২৬. “Call up” means:

ক. recollect

খ. anticipate

গ. befriend

ঘ. invite

Answer: ক. recollect

২৭. Many disabled children cannot derive full enjoyment from toys make for no disabled children. No Error.

ক. derive

খ. enjoyment

গ. make

ঘ. No Error

Answer: গ. make

২৮. The man to who I sold my house was a cheat.

ক. to whom I sell

খ. to who I sell

গ. who was sold to

ঘ. to whom I sold

ঙ. No correction required

Answer: ঘ. to whom I sold

২৯. Addicted: dedicated::

ক. Slavish: kindly

খ. Fanatical: enthusiastic

গ. Acute: chronic

ঘ. Temporary: permanent

Answer: খ. Fanatical: enthusiastic

৩০. Fill in the space with an infinitive:

It is easy _____ but hard to finish.

ক.  to end

খ. to fall

গ. to lose

ঘ. to begin

Answer: ঘ. to begin

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : General Knowledge

৩১. পৃথিবীর মোট অক্সিজেনের ২০% পাওয়া যায়-

ক. আমাজন থেকে

খ. সুন্দরবন থেকে

গ. প্রেইরি থেকে

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. আমাজন থেকে

৩২. বিশ্বে রপ্তানিতে শীর্ষ দেশ কোনটি?
ক. চীন

খ. যুক্তরাষ্ট্র

গ. যুক্তরাজ্য

ঘ. ভারত

Answer: ক. চীন

৩৩. বর্তমানে ওপেক এর সদস্য দেশ –

ক. ১৪ টি

খ. ১৫ টি

গ. ১৩ টি

ঘ. ১২ টি

Answer: ক. ১৪ টি

৩৪. বর্তমানে দেশে স্থলবন্দর –

ক. ২৩ টি

খ. ২১ টি

গ. ২২ টি

ঘ. ২৪ টি

Answer: ঘ. ২৪ টি

৩৫. বৈশ্বিক শান্তি সূচকে বাংলাদেশের অবস্থান –

ক. ১০১ তম

খ. ১০০ তম

গ. ৯৯ তম

ঘ. ১০২ তম

Answer: ক. ১০১ তম

৩৬. ২০২২ সালের G20 সম্মেলন হবে-

ক. ভারতে

খ. বাংলাদেশে

গ. জাপানে

ঘ. রাশিয়ায়

Answer: ক. ভারতে

৩৭. ২০১৯ সালে একুশে পদক দেওয়া হয়-

ক. ২১ জনকে

খ. ২০ জনকে

গ. ১৯ জনকে

ঘ. ২২ জনকে

Answer: ক. ২১ জনকে

৩৮.  ন্যাম (NAM) এর 18 তম শীর্ষ সম্মেলন কোথায় অনুষ্ঠিত হবে –

ক. আজারবাইজান

খ. এস্তোনিয়া

গ. লুথিয়ানিয়া

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. আজারবাইজান

৩৯. Fridays For Future কোন বিষয়ের সাথে সম্পৃক্ত?

ক. পরিবেশবাদী আন্দোলন

খ. ওজোন স্তর ক্ষয়

গ. অস্ত্রহ্রাস সংক্রান্ত

ঘ. কোনটিই নয়

Answer: ক. পরিবেশবাদী আন্দোলন

৪০. Gas pressure gauge is called

ক. Manometer

খ. Calorimeter.

গ. Range

ঘ. Phaidometers

Answer: ক. Manometer

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 : Mathematics

৪১. The average age of 30 pupils is 9 years. If age of their two educators are included, it becomes 10 years. The average age of the educators is

ক. 25

খ. 31

গ. 35

ঘ. 40

Answer: ক. 25

The average age is (32 X 10 – 30 X 9)/2 = 50/2=25 Years

৪২. A grocer marked an article at tk.50 and sold it allowing 20% discount. If his profit was 25%, then the cost price of the article was

ক. tk.20

খ. tk.30

গ. tk.32

ঘ. tk. 27

Answer: গ. tk. 32

Marked price = tk. 50

So,
SP = 50×(100−20)/100
=50×80/100

CP = (40×100)/(100+25)
= 40×100/125 = tk. 32

৪৩. A and B invest in the ratio of 3 : 5 respectively. After 6 months, C enters the business with the investment of the capital equal to that of খ. What will be the ratio of the profits of A,B and C at the end of year?

ক. 6 : 10 : 5

খ. 3 : 5 : 5

গ. 3 : 5 : 2

ঘ. 6 : 2 : 3

Answer: ক. 6 : 10 : 5

Let, investment of A = 3x, B = 5x, C = 5x

Now,

A’s share : B’s share : C’s share

= 3x X 12 : 5x X 12 :5x X (12 – 6)

= 3x X 12 : 5x X 12 :5x X 6

= 6 : 10 : 5

৪৪. A’s salary is 20% less than B’s salary. Then B’s salary is more than A’s salary by-

ক. 33(1/2)%

খ. 16(2/3)%

গ. 20%

ঘ. 25%

Answer: ঘ. 25%

Given,

a = 20%

Required percentage
= a/(100−a)×100%

= 20/(100−20)×100%
=(20/80)×100%
= 25%

৪৫. In how many ways, 12 balls can be divided between two boys, one receiving 5 and the other 7 balls?

ক. 1784

খ. 1584

গ. 1854

ঘ. 1560

Answer: খ. 1584

Here, order is important, then the number of ways in which 12 different balls can be divided between two boys who receives 5 and 7 balls respectively is = 12!/(5!7!) × 2!=1584

৪৬. A pipe can fill a tank in 20 h. Due to a leak in the bottom, it is filled in 40 h. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?

ক. 40 h

খ. 30 h

গ. 50 h

ঘ. 30 h

Answer: ক. 40 h

Let
the leak empties the full tank in x h
then

Part emptied in 1 h by leak = 1/x

Part filled by inlet in 1 h = 1/20

ATQ,

1/20+1/x=1/40

So, 1/x = 1/40 – 1/20

= (1−2)/40 = − 1/40

[Negative sign indicates emptying]

Leak will empty the full tank in 40 h

৪৭. A basket contains 3 blue and 4 red balls. If 3 balls are drawn at random from the basket, what is the probability that all the 3 balls are either blue or red?

ক. 1

খ. 1 / 7

গ. 3 / 14

ঘ. 3 / 28

Answer: খ. 1 / 7

Probability to be blue = 3C3/7C3

Probability to be Red = 4C3/7C3

Required probability = 3C3/7C3 + 4C3/7C3 = 5/35 = 1/7

৪৮. A dealer has 2000 kg of rice, one part of which he sells at 36% profit and the rest at 16% profit. He gains 28% on the whole. Find the quantity sold at 16%.

ক. 500 kg

খ. 600 kg

গ. 900 kg

ঘ. 800 kg

Answer: ঘ. 800 kg

Let, CP per kg be x.

So, CP of 2000kg will be = 2000x

If it is sold at a gain of 28% the SP will be  = 1.28 × 2000x = 2560x

Let, the quantity sold at 36% profit be y then the quantity sold at 16% gain is 2000 – y.

The cost of quantity y is = xy

The selling price is = 1.36xy

The cost price of (2000 – y) is :x(2000 – y) = 2000x – xy

The selling price is : 1.16(2000x – xy) = 2320x – 1.16xy

The total selling price for the two quantities is:

2320x – 1.16xy + 1.36xy = 2320x + 0.2xy

Or, 2320x + 0.2xy = 2560x

Or, 0.2xy = 240x

Or, y = 240x/0.2x = 1200

The quantity sold at 16% gain is: 2000 – 1200 = 800kgs

৪৯. A boat goes 48 km downstream in 20 h. It takes 4 h more to cover the same distance against the stream. What is the speed of the boat in still water?

ক. 2.2 km/h

খ. 2 km/h

গ. 4 km/h

ঘ. 4.2 km/h

Answer: ক. 2.2 km/h

downstream speed = 48/20 = 2.4 km/h

upstream speed = 48/24 = 2 km/h

So, speed of boat in still water

= 1/2(2.4+2)
=4.4/2
= 2.2 km/h

৫০. The boundary of a square is 12 cm and that of another is 16 cm. The side of a square whose area is equal to the sum of the areas of the two squares would be

ক. 4 cm

খ. 5 cm

গ. 5.5 m

ঘ. 6 cm

Answer: খ. 5 cm

Boundary of 1st square = 12 cm.

So, its side = 12/4=3 cm

Hence, area = 3= 9 sq.cm.

Boundary of 2nd square = 16 cm

So, its side = 16/4=4 cm

Hence, Its area =42=16 sq.cm.

Now, area of new square
= 9 + 16 = 25 sq. cm

Its side =√25 =5 cm

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -03

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 02 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -02

আপনি যদি AUST Arts Faculty Bank Preli Model 01 টি ঘড়ি ধরে দিতে চান তাহলে ক্লিক করুন: Model -01

আরও দেখুন AUST Arts Faculty Bank Preli Preparation এর জন্য ছোট্ট একটা রুটিন

AUST Arts Faculty Bank Preli Model 03 ছাড়াও দেখুন: PKB Programmer Preli Solution 2019 : AUST

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 18, 2019 — 1:46 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. ২৪ তম স্থলবন্দর ভোলাগঞ্জ, অর্থাৎ, স্থল বন্দর ২৪ টি

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *