bangladesh bank recruitment model question 04/15

bangladesh bank recruitment model question 03 এর পর সনাতন দা’র আড্ডায়  ১৫টি model question এর মধ্যে আজ দেয়া হচ্ছে bangladesh bank recruitment model question 04 । Arts faculty যেভাবে প্রশ্ন করে সনাতন দা’র আড্ডার bangladesh bank recruitment model question 04 ও  ঠিক সেরকম করার চেষ্টা করেছি। আশা করি, এই bangladesh bank recruitment model question 04 সহ যে মডেল টেস্টগুলো দেয়া হয়েছে বা হবে তার থেকে প্রচুর কমন পড়বে। হাতে সময় কম। কেননা, Arts faculty আসছে ৬/৭/২০১৮ তারিখে নিতে যাচ্ছে বাংলাদেশ ব্যাংক এডির পরীক্ষা(শেষ সময়ের প্রস্তুতি)। তাই bangladesh bank recruitment model question 04 পাওয়ার সাথে সাথে পড়ে শেষ করে ফেলুন। ম্যাথগুলো করুন হাতে-কলমে।

Model Question – 03 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question – 02 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question – 01 পড়তে ক্লিক করুন।

Model Question-04

পূর্ণমান: ১০০

মোট প্রশ্ন: ৮০টি

bangladesh bank recruitment model question 04: math

01.  Two numbers are in the ratio 7 : 9 and their difference is 6.  The numbers are —

A.    49.55

B.    91.97

C.    21.27

D.   42.54

Answer: 21.27

02.  A man sells an article at a loss of 10%. If he had sold it for Tk. 40 more he would have gained 10%. The cost price of the article is —

A.    Tk. 250

B.    Tk. 200

C.    Tk. 300

D.   Tk. 180

Answer: Tk. 200

03.  Complete the following letter number series :

B2E,  D6H,  F14K,  H30N,  ?

A.    K62P

B.    K50P

C.    J50Q

D.   J62Q

Answer: J62Q

04.   In a certain code “MUSIC” is written as ‘XVQYW and “USAGE” is written as ‘ VQZJF, then how can “CAUSE” be written in the same code ?

A.    WZQVF

B.    WVZQF

C.    WZVQF

D.   WVQZF

Answer: WZVQF

05.  12 : 20 = * : 25, the missing term is —

A.    16

B.    24

C.    18

D.   15

Answer: 15

06.  Find out the missing figure :

46,  56,  67,  80,  ?,  104

A.    101

B.    88

C.    83

D.   91

Answer: 88

07.  If P denotes ‘+’ ,  R denotes ‘x’ , Sdenotes ‘-‘, and T denotes ‘+’ , then what will be the value of 5R9P7S9 T 3 P 6 ?

A.    55

B.    54

C.    39

D.   128

Answer: 55

08.   If 16 + 2 = 16,  20 + 4 = 40,  24 + 8 = 96 then 15 + 6= ?

A.    45

B.    30

C.    90

D.   60

Answer: 45

09.  Find the missing term :  EGI,    JLN,    OQS   ?

A.    FHI

B.    UWZ

C.    NVX

D.   TVX

Answer: TVX

10.  The ratio of the radii of two circle is 5 : 4. What is the ratio of their areas ?

A.    5 : 4

B.    25 : 16

C.    6 : 7

D.   9 : 13

Answer: 25 : 16

11.  A profit of 25% is made by selling an article for Tk. 30. If the article was sold for Rs 33.60, the profit would have been

A.    30%

B.    35%

C.    40%

D.   45%

Answer: 40%

12.  A sum of money is kept in a bank account to Tk. 1240 in 4 years and Tk. 1600 in 10 years at simple interest. Find the sum :

A.    Tk. 1000

B.    Tk. 800

C.    Tk. 1050

D.   Tk. 1100

Answer: Tk. 1000

13.  A clock strikes once at 1 O’clock , twice at 2 O’clock ,….., twelve times at 12 O’clock . How many times will the bell be struck in course of 2 days ?

A.    78

B.    264

C.    312

D.   144

Answer: 312

14.  The salary of Anup is 30% more than that of Buran. Find by what percentage is the salary of Barun less than that of Anup

A.    26.12%

B.    21.23%

C.    23.07%

D.   27.03%

Answer: 23.07%

15.  A captain and a vice-captain are to be chosen out of a team having 11 players. How many ways are there to do this ?

A.    99

B.    110

C.    90

D.   22

Answer: 110

16.  Define the following function : f(x, y) = (x+y) ÷ 2, g(x, y) = x2 – y2 and h(x, y) = (x – y) ÷ 2, Which of the followings has a value 0.25 for x = 0 and y = 0.5 ?

A.    f(x,y) g(x,y)

B.    g(x,y)

C.    f(x,y)

D.   f(x,y) + g(x,y)

Answer: f(x,y)

17.  A can do a piece of wark in 10 days and B can do the same work in 20 days . With the help of C , they finish the work in 5 days . How many days will it take for C alone to finish the worrk ?

A.    10 days

B.    15 days

C.    20 days

D.   5 days

Answer: 20 days

18.  The incomes of A and B are in ratio of 3 : 2 and their expenditure are in a ratio 5 : 3,  If each saves Tk. 1000, then B’s income is :

A.    Tk. 3000

B.    Tk. 4000

C.    Tk. 600

D.   Tk. 800

Answer: Tk. 4000

19.  The speed of three cars are in ratio of 2 : 3 : 4. The ratio between the times taken by these cars to travel the same distance is :

A.    2 : 3 : 4

B.    4 : 3 : 6

C.    3 : 4 : 6

D.   6 : 4 : 3

Answer: 6 : 4 : 3

20.  A man walks 10 metres in front and 10 metres to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 metres respectively. How far is he now from his starting point ?

A.    10 metres

B.    5 metres

C.    15 metres

D.   20 metres

Answer: 5 metres

bangladesh bank recruitment model question 04: English

বিনা অনুমতিতে সনাতন দা’র আড্ডার কোন পোস্ট কপি করা নিষেধ।

21.  Choose the correct item:

Dance is an art form, but to dance attendance is to

A.    Take part in group dance attendance

B.    Entertain by dancing

C.    Be subservient

D.   Be flattering

Answer: Be subservient

22. Choose the right alternative:

In a Hobson’s choice situation one

A.    Must accept what is offered as there is no alternative

B.    Can freely choose from many alternatives

C.    Must choose only in consultation with other members of the group he/she belongs to

D.   Can do any of the above

Answer: Must accept what is offered as there is no alternative

23. Man dose not live by bread alone.

A.    Food

B.    Sustenance

C.    Material prosperity

D.   Good health

Answer: Material prosperity

24. Choose the right alternative:

   A fly-by-night company.

A.    Operates only at night

B.    Sends cargo by plane only

C.    Is interested only in making quick profits

D.   Operates from no fixed place

Answer: Operates only at night

25. Competitors ––— the globe took part in the game.

A.    from

B.    over

C.    around

D.   across

Answer: around

26. Choose the right alternative from the options given :

    An interpreter is involved with the task of

A.    Inscription

B.    Transcription

C.    Translation

D.   Transformation

Answer: Translation

27. Choose the right alternative:

The idiosyncrasies of a professor must not include

A.    Eccentricities

B.    Flaws

C.    Oddities

D.   Typicality’s

Answer: Flaws

28. Choose the right alternative from the options given :

   One who moves from one place to go to live or work in anoti is called a migrant But a vagrant is a person 

A.    without a valid passport

B.    who goes to live in exile

C.    without a settled home or regular work

D.   who asks for political asylum

Answer: without a settled home or regular work

29. Choose the right alternative:

A soporific speech would tend to

A.    Put one to sleep

B.    Stimulate action

C.    Appeal primarily to emotions

D.   be incomprehensible

Answer: Put one to sleep

30.  The trees which shed all their leaves at a particular time of the year called

A.    Evergreen

B.    Coniferous

C.    Deciduous

D.   Savanna

Answer: Deciduous

31. From  the option given, choose a single word in place of the underlined portions:

My friend was apt to act suddenly without thinking.

A.    Courageously

B.    Excitedly

C.    Thoughtlessly

D.   Impulsively

Answer: Courageously

32.  The concluding part of a literary work is called

A.    Epigraph

B.    Epitaph

C.    Conclusion

D.   Epilogue

Answer: Epilogue

33.  We all –––– an unknown danger before us.

A.    Foresaw

B.    predicted

C.    anticipated

D.   apprehended

Answer: apprehended

34.   A government of the richest class is called

A.    Monarchy

B.    Aristocracy

C.    Plutocracy

D.   Oligarchy

Answer: Aristocracy

35.  A person out to destroy the government is known as 

A.    a terrorist

B.    an anarchist

C.    a militant

D.   an extremist

Answer: an anarchist

36. Choose the correct alternative from the options to fill in the blanks:

‘To make headway’ is to ____________.

A.    Make progress

B.    make little progress

C.    to progress towards collision

D.   to proceed to travel

Answer: to progress towards collision

Choose the right alternative from the options given :

37. A market where old and used goods are sold is called a  

A.    Grey market

B.    Share market

C.    Black market

D.   Flea market

Answer: Grey market

38.  From the options choose the word most nearly opposite in meaning to those underlined in the following sentence :

The 19th century was the hey-day of the renaissance in Bangal.

A.    Days of decline

B.    peak-point

C.    period of stagnation

D.   Time of up-rise

Answer: Time of up-rise

39.  Fill in the blanks choosing the right word/alternative:

     A barber shaves _____  a gardener   .

A.    Binds

B.    Reaps

C.    Gleans

D.   Prunes

Answer: Prunes

40. The receptionist of the hotel greeted us with the pink of courtesy.

A.    Very sweetly

B.    With seriousness

C.    Warmly

D.   Respectfully

Answer: Warmly

bangladesh bank recruitment model question 04: bangla

উল্লেখ্য যে, সনাতন দা‘র আড্ডার এরকম আরও এবং কার্যকরী পোস্ট আপডেট পেতে ডেস্কটপ ইউজাররা বুকমার্ক এবং মোবাইল ইউজাররা সনাতন দা‘র আড্ডা অ্যাপসটি ইন্সটল করে notification subscribe করে রাখুন। আড্ডার নতুন পোস্ট আপনাকেই খুজে নিবে। নিচের ফেসবুক বাটনে ক্লিক করে আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন।

41. “নেই আঁকড়া” বাগধারাটির অর্থ কোনটি?

A.    দ্বন্দ্ব

B.    একগুয়ে

C.    সখ্যতা

D.   রগচাটা

Answer: একগুয়ে

42. ‘হাঙ্গামা’ শব্দটি কোন ভাষার ?

A.    আরবি

B.    ফারসি

C.    গুজরাটি

D.   পাঞ্জাবি

Answer: ফারসি

43. আবুল ফজলের আত্মজীবনীমূলক রচনা কোনটি?

A.    স্মৃতির শহর

B.    রেখাচিত্র

C.    আমার আপন আধার

D.   কাল নিরবধি

Answer: রেখাচিত্র

44. ‘নিম যে ভাষার উপসর্গ –

A.    উর্দু

B.    ফাসি

C.    গুজরাটি

D.   আরবি

Answer: ফাসি

45. কোনটি যােগরূঢ় শব্দ?

A.    পীতাম্বর

B.    জলীয়

C.    মিতালি

D.   মন্ডপ

Answer: পীতাম্বর

46. নিচের কোনটি ক্রিয়াপদ?

A.    করুণ

B.    বরুণ

C.    ধরুন

D.   অরুণ

Answer: ধরুন

47. নিচের কোনটি প্রয়োেগ বাহুল্য দোষে দুষ্ট নয় ?

A.    ইদানীংকাল

B.    সকলশিক্ষকবৃন্দ

C.    বাংলাভাষী

D.   একত্রিত

Answer: বাংলাভাষী

48. Depreciation’- এর গ্রহণযােগ্য বাংলা পরিভাষা

A.    ক্ষতিপূরণ

B.    ক্ষয়িষ্ণুতা

C.    অবচয়

D.   অবনমন

Answer: অবচয়

49. ‘শিতকর’ শব্দের অর্থ

A.    সমুদ্র

B.    হিমালয়

C.    চাঁদ

D.   চোর

Answer: চাঁদ

50. নিচের কোনটি নিত্য নারীবাচক শব্দ?

A.    সম্রাজ্ঞী

B.    গুণবতী

C.    সপত্নী

D.   নন্দিনী

Answer: সপত্নী

51. পুত্রের নিকট মাতার পত্রের সমােধন কোনটি হবে?

A.    পাকজনাবেষু

B.    শ্ৰদ্ধাস্পদ

C.    পাকজনাব

D.   স্নেহাস্পদ

Answer: স্নেহাস্পদ

52. “নিশীথ রাতে বাজছে বাঁশি এখানে নিশীথ কোন পদ?

A.    বিশেষ্যের বিশেষণ

B.    ক্রিয়া বিশেষণ

C.    বিশেষণ

D.   ক্রিয়া

Answer: বিশেষণ

53. যিনি বিদ্যা লাভ করিয়াছেন

A.    বিদ্বান

B.    বিদ্যাপতি

C.    লব্ধজ্ঞান

D.   কৃতবিদ্যা

Answer: কৃতবিদ্যা

54. কোনটি পর্বতের সমার্থক শব্দ নয়?

A.    অচল

B.    ভূধর

C.    ধরিত্রি

D.   অদ্রি

Answer: ধরিত্রি

55.অভিধানে ‘ক্ষ বর্ণ কোথায় থাকে?

A.    খ-বর্ণের সঙ্গে

B.    হ-বর্ণের সঙ্গে

C.    ষ-বর্ণের সঙ্গে

D.   ক-বর্ণের সঙ্গে

Answer: ক-বর্ণের সঙ্গে

56. The man is off his head- বাক্যটিরে যথাযথ বঙ্গানুবাদ:

A.    লােকটির সম্মান নষ্ট হয়েছে।

B.    লােকটির মাথা খারাপ হয়েছে

C.    লােকটির মাথায় কিছু নাই

D.   লােকটির মাথা কাটা গিয়েছে

Answer: লােকটির মাথা খারাপ হয়েছে

bangladesh bank recruitment model question 04: international

অনেক ওয়েব সাইটে আমার সনাতন দা’র আড্ডার(www.sonatondaradda.com) লেখাগুলো কার্টেসির তোয়াক্কা না করেই নিজেদের বলে বা সংগৃহীত বলে চালিয়ে দেন। সহজ কথা, আপনি কোথা থেকে সংগ্রহ করেছেন আপনি ভালই জানেন। তাই এই ছোটলোকি কারবার থেকে বিরত থাকুন। পারলে নিজে কিছু করুন।

57. পদার্থবিজ্ঞানী স্টিফেন হকিং মৃত্যুবরণ করেন কবে?

A.    ১২ মার্চ ২০১৮

B.    ১৩ মার্চ ২০১৮

C.    ১৪ মার্চ ২০১৮

D.   ১৫ মার্চ ২০১৮

ANSWER: ১৪ মার্চ ২০১৮

58. বর্তমানে বিশ্বে স্বল্পোন্নত দেশ (LDC) কতটি?

A.    ৪৫টি

B.    ৪৬টি

C.    ৪৭টি

D.   ৪৮টি

ANSWER: ৪৭টি

59. বিশ্বে প্রচলিত ভাষার সংখ্যা কতটি?

A.    ৭,০৭৭টি

B.    ৭,০৮৭টি

C.    ৭,০৯৯টি

D.   ৭,০৯৭টি

ANSWER: ৭,০৯৭টি

60. বিশ্ব সুখ রিপাের্ট ২০১৮ অনুযায়ী শীর্ষ সুখী দেশের তালিকায় বাংলাদেশের অবস্থান কত?

A.    ৯৭তম

B.    ১১৫তম

C.    ১৩৩তম

D.   ১৪৫তম

ANSWER: ১১৫তম

61. যুক্তরাষ্ট্রের হােয়াইট হাউসে জীবনযাপন নিয়ে প্রকাশিতব্য স্মৃতিচারণমূলক গ্রন্থ Becoming কার রচনা?

A.    মিশেল ওবামা

B.    হিলারি ক্লিনটন

C.    লরা বুশ

D.   জ্যাকুলিন কেনেডি

ANSWER: মিশেল ওবামা

62. ৯০তম অস্কার ২০১৮ এর সেরা অভিনেতা কে?

A.    ড্যানিয়েল কালুইয়া

B.    গ্যারি ওল্ডম্যান

C.    টিমােথি শ্যালামে

D.   ডেনজেল ওয়াশিংটন

ANSWER: গ্যারি ওল্ডম্যান

63. ২০১৯ সালের বিশ্বকাপ ক্রিকেটে কতটি দেশ অংশগ্রহণ করবে?

A.    ১০টি

B.    ১৪টি

C.    ১৬টি

D.   ১১টি

ANSWER: ১০টি

64. United Nations Decade of Family Farming দশক হলাে—

A.    ২০১৮-২০২৭

B.    ২০১৯-২০২৮

C.    ২০২০-২০২৯

D.   ২০২১-২০৩০

ANSWER: ২০১৯-২০২৮

bangladesh bank recruitment model question 04: bangladesh

65. চা রপ্তানিতে বিশ্বে বাংলাদেশের অবস্থান কততম?

A.    ৭ম

B.    ১৭তম

C.    ৩৭তম

D.   ৭৭তম

ANSWER: ৭৭তম

66. বঙ্গবন্ধু-১ উৎক্ষেপণকারী প্রতিষ্ঠান কোনটি?

A.    Thales Alenia Space

B.    SpaceX

C.    Intersputnik

D.   NASA

ANSWER: SpaceX

67. বাংলাদেশের মাথাপিছু আয় কত?

A.    ১,৭৫২ মা. ড.

B.    ১,৭৬২ মা, ড.

C.    ১,৭৭২ মা, ড.

D.   ১,৭৮২ মা, ড.

ANSWER: ১,৭৫২ মা. ড.

68. দেশের প্রথম পতাকা ভাস্কর্য ‘পতাকা ৭১’ কোথায় অবস্থিত?

A.    ঢাকা

B.    মুন্সিগঞ্জ

C.    নরসিংদী

D.   নারায়ণগঞ্জ

ANSWER: মুন্সিগঞ্জ

69. বাংলাদেশে GDP তে শিল্প খাতের অবদানের হার কত?

A.    ৩০.৭১%

B.    ৩১.৭১%

C.    ৩২.৭১%

D.   ৩৩.৭১%

ANSWER: ৩৩.৭১%

70. ২০১৮ সালের Product of the Year কোনটি?

A.    ওষুধ

B.    তৈরি পোষাক

C.    চিংড়ি

D.   নির্মাণ সামগ্রী

ANSWER: ওষুধ

71. দেশের ২৭তম গ্যাসক্ষেত্র কোনটি?

A.    পাথরিয়া

B.    সিংগাইর

C.    সুনেত্র

D.   ভােলা নর্থ

ANSWER: ভােলা নর্থ

72. বাংলাদেশ সেনাবাহিনীর দশম পদাতিক ডিভিশন কোনটি?

A.    সপ্তম পদাতিক ডিভিশন

B.    ১১ পদাতিক ডিভিশন

C.    ১৭ পদাতিক ডিভিশন

D.   ৬৬ পদাতিক ডিভিশন

ANSWER: সপ্তম পদাতিক ডিভিশন

bangladesh bank recruitment model question 04: computer

73. Which short-cut key inserts a new slide in current presentation?

A.    Ctrl+N

B.    Ctrl+M

C.    Ctrl+S

D.   Ctrl + Q

Answer: Ctrl+M

74. W. t is the shortcut key for Spelling Check in document?

A.    F7

B.    Shift-F7

C.    Ctrl +F7

D.   Alt + F7

Answer: F7

75. CD-ROM stands for

A.    Compactable Read Only Memory

B.    Compact Data Read Only Memory

C.    Compactable Disk Read Only Memory

D.   Compact Disk Read Only Memory

Answer: Compact Disk Read Only Memory

76. Which one is an application package?

A.    LOTUS

B.    DOS

C.    LINUX

D.   UBUNTU

Answer: LOTUS

77. SHTTP stands for which of the following?

A.    Slow Hyper Text Transfer Protocol

B.    Smooth Hyper Text Transmission Protocol

C.    Secure Hyper Text Transmission Protocol

D.   Secure Hyper Text Transfer Protocol

E.    None of these

Answer: Secure Hyper Text Transfer Protocol

78. The term ‘Pentium’ is related to

A.    Mouse

B.    Microprocessor

C.    Hard Disk

D.   DVD

Answer: Microprocessor

79. Ethernet’s family of protocol used in:

A.    WAN

B.    MAN

C.    BIOS

D.   LAN

Answer: LAN

80. Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?

A.    Key

B.    Determinant

C.    Tuple

D.   Relation

Answer: Key

পরবর্তীতে আসছে bangladesh bank recruitment model question 05।

সনাতন দা’র আড্ডায় আপনার উপস্থিতি এবং bangladesh bank recruitment model question 03 এ  আপনার অংশগ্রহণ আপনাকেই প্রস্তুত করে তুলবে ভবিষ্যতের ব্যাংকার হওয়ার জন্য। আপনি শুধু সনাতন দা’র আড্ডার সাথে লেগে থাকুন।

০৬/০৭/২০১৮ তারিখে অনুষ্ঠিতব্য bangladesh bank assistant director এর প্রিলি পরীক্ষার জন্য খুব সহজে পড়ুন:

*** শেষ সময়ের প্রস্তুতি

১। কিভাবে ব্যাংক প্রিলি ইংরেজি পড়বেন

২। ব্যাংক ও বিসিএস এ আসা গুরুত্বপূর্ণ বাগধারা-০১

৩। ব্যাংকের প্রিলি পরীক্ষায় আসা ১৫বছরের শব্দসম্ভার- ০১

৪। ব্যাংকের জন্য ২৪৭টি বাংলা প্রশ্নের মধ্যে ১ম ১২৩টি question and answer

৫। bangladesh bank question pattern: ৯৬টি Translation

৬। bank general knowledge question(Sonali): ৭২টি

৭। bank exam questions answers: Computer(28টি)

bangladesh bank recruitment model question-01/15

৯। international general knowledge for bank preli: 175টি

১০। general knowledge bangladesh: ৮২টি

১১। সন্ধি বিচ্ছেদ: গুরুত্বপূর্ণ ২১০টি মাত্র- এর বেশি প্রয়োজন নেই

১২। পারিভাষিক শব্দ(২৫৬টি): কমন পড়বেই

১৩। উৎস অনুসারে শব্দের শ্রেণিবিভাগ: বিসিএস ও ব্যাংক

১৪। এক কথায় প্রকাশ: ৪৭৬টি (এর বাইরে আর কিছু নেই)

রিটেনের জন্য:

Green Banking by Banks: Focus Writing

Financial Inclusion in Bangladesh: Focus Writing

Bangabandhu Satellite: Benefits

best tags:

bank job bangladesh 2018, bank job bangladesh circular, bank job bd circular, bank job bd guide, Bangladesh bank recruitment, Bangladesh bank recruitment model question, Bangladesh bank recruitment model question 04, bangladesh bank assistant director, bangladesh bank ad preparation, বাংলাদেশ ব্যাংক, এডি প্রিলি প্রস্তুতি, বাংলাদেশ ব্যাংক সহকারী পরিচালক,  ব্যাংক জব প্রস্তুতি বই ব্যাংক জব প্রশ্ন, ব্যাংক জব সার্কুলার ২০১৮, ব্যাংক জব ২০১৮, ব্যাংক জবের প্রস্তুতি, ব্যাংক জব কোচিং ব্যাংক জব সিলেবাস, ব্যাংক জব সলুশন, ব্যাংক জব ভাইভা, ব্যাংক জব নিয়ােগ

 

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: October 31, 2019 — 11:41 pm

3 Comments

Add a Comment
  1. দাদা সনাতন দা’র আড্ডা এপলিকেশন টা পাচ্ছি না।যদি লিংকটা দিতেন।

  2. দাদা..Bangladesh bank er 15 ta model test er majhe 4 ta paisi..baki gula dile upokar hoto

  3. 4er prer model test gulu kmne pbo?pls pls link share krbn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *