English Reading Materials: Social Science Faculty-15

English Reading Materials: Social Science Faculty-15

Bank English Reading Materials: Social Science Faculty-15 এ ‍ ব্যাংকে নেয়া সকল পরীক্ষার ইংরেজি বিষয়ের মোট ৭৩৮টি প্রশ্নের মধ্যে মাত্র ৫০টি(৭০১-৭৩৮) ক্রম-১৫: ব্যাংক ইংরেজি বাই স্যোসাল সাইন্স ফ্যাকাল্টি পরীক্ষার জন্য দেয়া হল। এ্টাই Social Science Faculty English Reading Materials এর শেষ খণ্ড।

701| We wouldn’t mind _______ .
(A) wait
(B) to waiting
(C) to have waited
(D) waiting
(E) waited
Ans: (D) waiting
702| What ‘are you doing?’ I work in a book shop.
(A) do you do
(B) are you do
(C) do you
(D) are you doing
(E) will you do
Ans: (A) do you do
703| What does ‘doctrine’ mean ?
(A) adept
(B) counterfeit
(C) brief
(D) scorn
(E) principle
Ans: (E) principle
704| What is the appropriate meaning of the word ‘redundant’?
(A) few
(B) many
(C) mostly
(D) abundant
(E) unnecessary
Ans: (E) unnecessary
705| what is the meaning of the word ‘sovereign’?
(A) imperial
(B) royal
(C) loyal
(D) supreme ruler
(E) independent
Ans: (D) supreme ruler
706| What is the noun of the verb, ‘Depart’?
(A) Departed
(B) Department
(C) Departing
(D) Departure
(E) Deportation
Ans: (D) Departure
707| What is the singular form of the word ‘alumni’ ?
(A) alumnus
(B) alumnae
(C) alumni
(D) aluminum
(E) None of the above
Ans: (A) alumnus
708| What is the singular form of the word ‘dice’ ?
(A) dish
(B) disc
(C) die
(D) diskette
(E) dice
Ans: (C) die
709| What kind of noun is “cattle”?
(A) Proper
(B) Common
(C) Material
(D) Collective
(E) Possessive
Ans: (D) Collective
710| When he found the wallet his face glowed but soon it faded as the wallet was …..
(A) Empty
(B) Vacant
(C) Recovered
(D) Stolen
(E) Expensive
Ans: (A) Empty
711| When one eats in this restaurant, you often find that the prices are high.
(A) When you eat in this restaurant, one often finds
(B) When you eat in this restaurant, you often find
(C) If you ate in this restaurant, you often finds
(D) When one ate in this restaurant, he often found
(E) none of them
Ans: (B) When you eat in this restaurant, you often find
712| When one is ‘pragmatic’, he is being-
(A) wasteful
(B) productive
(C) practical
(D) None of these
(E) All of these
Ans: (C) practical
713| When the bell rang, everyone stopped —
(A) from moving
(B) moving
(C) that they move
(D) to move
(E) move off
Ans: (B) moving
714| When the police arrived , ‘ the criminal have already ‘ escaped.
(A) the criminal has already
(B) the criminal were already
(C) the criminal had already
(D) the criminal already
(E) the criminal was already
Ans: (C) the criminal had already
715| ________ is the largest thermal power generating facility of the country located ?
(A) Karnaphuli, Chittagong Hill Tracts
(B) Bheramara, Kustia
(C) Ashugonj, Bramanbaria
(D) Palash, Narsigdi
(E) Shahjadpur, Sirajgonj
Ans: (B) Bheramara, Kustia
716| Where was Ernest Hemingway born?
(A) England
(B) New Zealand
(C) Australia
(D) Canada
(E) USA
Ans: (E) USA
717| Which is the plural form of mouse?
(A) Mouses
(B) Mouse
(C) Mice
(D) Mices
(E) Mousess
Ans: (C) Mice
718| Which of the following is not a ‘ synonym’ of the word ‘ repercussion’?
(A) consequence
(B) aftermath
(C) influence
(D) ratification
(E) situation
Ans: (E) situation
719| Which of the following is not a synonym of ‘consent’?
(A) concede
(B) Permit
(C) grant
(D) accede
(E) refuse
Ans: (E) refuse
720| Which of the following is not an adjective?
(A) humble
(B) humor
(C) humane
(D) humid
(E) honest
Ans: (B) humor
721| Which of the following is would be analogous to “Refinery Petroleum” ?
(A) mill : grain
(B) mine : ore
(C) warehouse : merchandise
(D) generator : electricity
(E) forest : lumber
Ans: (A) mill : grain
722| Which of the following sentence is grammatically more appropriate ?
(A) He earns double than I do
(B) He earns two times I do
(C) He earns double my earnings
(D) He earns twice as much as I do
(E) He earns twice my earnings
Ans: (D) He earns twice as much as I do
723| Which of the following statement is wrong ?
(A) He is handsome , but he is not so honest as his father.
(B) My watch is as bright as gold.
(C) No other city in Bangladesh is as big as Chittagong
(D) Nobody else but he can do that
(E) Our pond contains less water than that
Ans: (E) Our pond contains less water than that
724| Which one is the correct analogy of Master : Servant?
(A) Monarch : Subject
(B) Judge : Jury
(C) Capital : Labour
(D) Landlord : Tenant
(E) Furniture : Polish
Ans: (D) Landlord : Tenant
725| Which sentence is correct?
(A) Do you know what is he doing?
(B) Do you know what he is doing?
(C) You know what he is doing?
(D) You know what is he doing?
(E) Do you know that he is doing what?
Ans: (B) Do you know what he is doing?
726| While some professors believe that business ethics should be integrated be integrated into every business course, others say that students will take ethics seriously ______.
(A) only if it would be taught as a separately required course
(B) only if it is taught as a separate, required course
(C) if it is taught only as a course required separately
(D) if it was taught only as a separate and required course
(E) if it would only be taught as a required course, separately
Ans: (D) if it was taught only as a separate and required course
727| While you ___ in the garden, someone arrived at home .
(A) were working
(B) had worked
(C) work
(D) will work
(E) will be working
Ans: (A) were working
728| Who is the author of ‘Pride and Prejudice ‘?
(A) Leo Tolstoy
(B) Charles Dickens
(C) Jane Austen
(D) George Eliot
(E) William Shakespeare
Ans: (C) Jane Austen
729| Why do we always have to submit__his authority?
(A) under
(B) to
(C) for
(D) with
(E) None of these
Ans: (C) for
730| With the realization , the people suddenly found themselves left with _________ moral values and little ethical_______.
(A) Established, grasp
(B) obsolete, perspective
(C) portentous, insinuation
(D) accumulated, aspect
(E) None of these
Ans: (A) Established, grasp
731| Words inscribed on a tomb is an :

(A) epitome
(B) epithet
(C) epitaph
(D) episode
(E) epic
Ans: (C) epitaph
732| Yearly celebration of a date or an event .
(A) anniversary
(B) birthday
(C) jubilee
(D) centenary
(E) None of these
Ans: (A) anniversary
733| You cannot ‘have your cake and eat it’ too.
(A) enjoy for ever
(B) enjoy without payment
(C) absolve yourself of guilt
(D) have it both ways
(E) None of these
Ans: (D) have it both ways
734| You must cut ______your expenditure.
(A) with
(B) out
(C) down
(D) at
(E) None of them
Ans: (C) down
735| You must dispense___the services of your gardener :

(A) in
(B) of
(C) at
(D) with
(E) None of these
Ans: (D) with
736| You must get some fresh ____ for our visitors, this loaf terribly _____.
(A) milk , salty
(B) bread, stale
(C) fruits, sweet
(D) butter, good
(E) None of them
Ans: (B) bread, stale
737| Your _____ will ______ all the benefits you derived from your hard work.
(A) patience, delete
(B) possessiveness, enhance
(C) apathy, increase
(D) carelessness, nullify
(E) None of these
Ans: (D) carelessness, nullify
738| Your complaint is “no different from” the last customer who expected a refund.
(A) no different from
(B) no different from that him
(C) similar to
(D) no different then that of
(E) the same as
Ans: (B) no different from that him

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ
Updated: March 15, 2022 — 5:27 pm
} else{

Leave a Reply

Your email address will not be published.